Ohje:Ohje

Digivideo

Sisällysluettelo

Kuka voi ylläpitää?

Wikiä pääsevät ylläpitämään kaikki henkilöt, jotka ovat rekisteröityneet foorumille. Samat tunnukset toimivat molemmissa. Rekisteröityminen ja tunnuksen hallinta on tehtävä foorumin toimintojen avulla.

Kieliasu

Digivideon wiki vaalii Digivideoyhdistyksen perusajatusta, eli se tarjoaa digivideoasiaa suomen kielellä. Kirjoittajien on pyrittävä kirjoittamaan hyvää suomen kieltä. Termien englanninkielinen käännös kannattaa kirjoittaa kuitenkin esiin vaikka suluissa.


Mistä voi kirjoittaa?

Digivideon wikiin voi kirjoittaa mistä tahansa asiasta, josta voi ajatella olevan hyötyä videoharrastajalle ja ammattilaisille. Wiki on kuitenkin luonteeltaan elektroninen tietosanakirja, joten on syytä pysytellä asialinjalla. Voimakkaiden mielipiteiden esittämiseen wiki ei sovellu. Jos haluat kirjoittaa kantaa ottavan jutun, tee se omalla nimelläsi ja tarjoa sitä varsinaisen Digivideosivuston artikkelikokoelmiin tai avaa keskustelu foorumilla. Esimerkiksi lause "Apple on parempi videotyöskentelyssä kuin PC" kannattaa jättää wikin ulkopuolelle. Wiki soveltuu erityisen hyvin faktojen ja käsitteiden selittämiseen.

Jutuissa kannattaa myös miettiä näkökulmaa videokuvaajan kannalta. On eri asia kirjoittaa mikrofoneista sähkötekniikan opiskelijoille kuin videoharrastajille.


Sivujen nimeäminen

Sivut kannattaa nimetä yksinkertaisesti ja loogisesti. Esimerkiksi jos kirjoittaa valkotasapainosta, kannattaa sivu nimetä yksinkertaisesti "Valkotasapaino". Nimissä käytetään perusmuotoa ja yksittäisiä sanoja ja käsitteitä jos vain suinkin mahdollista. Esimerkiksi sivu "Mihin tarvitaan DV-in liitäntää?" on hyvä nimetä yksinkertaisesti DV-in. Nimeämisessä kannattaa pitää mielessä aina, että kyseessä on tietosanakirja.


Sivujen luominen ja muokkaaminen

Uusien sivujen muokkaaminen on luominen on wikissä suorastaan naurettavan helppoa. Artikkelin muokkaaminen onnistuu valitsemalla "Muokkaa" sivun ylälaidasta.

Kun jossain artikkelissa ilmenee käsite, jonka haluat selittää, luo siitä ensin linkki johonkin toiseen artikkeliin. Linkki luodaan ympäröimällä sana kaksinkertaisilla hakasulkeilla:
[[valkotasapaino]]
Tämän jälkeen tallenna sivu. Linkki näkyy punaisena sivulla - se tarkoittaa sitä, että aihesanaa vastaavaa artikkelia ei vielä ole. Klikkaa linkkiä ja eteesi aukeaa uuden sivun luomislomake.

Suomenkielisen Wikipedian sivuilla on hyviä ohjeita ylläpitoon.


Muotoiluohjeita

Tekstin muotoilu wikissä tapahtuu yksinkertaisilla muotoilukomennoilla. Tärkeimmät komennot löytyvät yläreunan toimintonapeista. Esimerkkejä:

  • Lihavointi: '''Lihavoitu teksti'''
  • Kursivointi: ''Kursivoitu teksti''
  • Sisäinen linkki: [[linkki]] tai jos haluaa käyttää linkissä sivun nimestä eroavaa sanamuotoa [[linkin nimi | linkin otsikko]]
  • Linkki maailmalle: [http://www.example.com linkin otsikko]
  • Otsikko == Otsikkoteksti ==
  • Kuva: [[Kuva:Esimerkki.jpg]]


Kuvan lisääminen

Kuvan lisääminen on kaksivaiheinen operaatio:

  1. Lisää kuva vasemman reunan "Tallenna tiedosto"-toiminnon avulla.
  2. Viittaa kuvaan artikkelissa näin: [[Kuva:Esimerkki.jpg|Kuvateksti]]
Henkilökohtaiset työkalut