Open face

Digivideo

 Open face valaisin

Open face tarkoittaa valaisinta, jossa ei ole linssiä ohjaamassa ja keskittämässä valoa. Siinä on yleensä valkoinen tai kiiltävä heijastin, jonka polttopisteessä sijaitsee polttimo tai halogeeniputki. Joissakin valaisimissa on valolähdettä mahdollista hieman siirtää heijastimen suhteen, jolloin myös open face valaisimessa on pieni valotehon säätö, mutta ei niin suurta kuin fresnelissä.

Valaisimen edessä on yleensä suojaverkko estämässä polttimon tai putken rikkoutuessa kuumia lasinsirpaleita lentämästä ympäristöön. Lisäksi näissäkin valaisimissa käytetään valonohjaussiipiä, ladonovia, jotka tästä Lilliput-valaisimesta on poistettu kuvausta varten.

Tämän tyyppisiin valaisimiin kuuluvat legendaariset "punapäät" ja "blondit". Ammattilaiset kutsuvat näitä usein roskavaloksi. Ne ovat heikosti säädettävissä ja valokiila on usein epätasainen. Pistemäinen valonlähde aiheuttaa terävät varjot verrattuna vaikkapa fresneliin. Näissäkin voi käyttää pehmentimiä, harsoja tms. ja valon voi suunnata epäsuorasti heijastavan pinnan kautta.

Henkilökohtaiset työkalut