Panasonic HC-v750 ja HC-vx870

Digivideo

Kirjoittanut Jorma K 19.4.2015, tämä tullaan lukitsemaan Heti aluksi totean, että tekstin kirjoittaja ei vastaa mistään. Luet ja käytät tässä esitettyjä tietoja omalla vastuullasi. Tekstissä saattaa esiintyä asiavirheitä ja puutteita.


Katsotaan, miten alkuvuodesta 2015 julkaistu Panasonic HC VX870 on kehittynyt verrattuna kameraani Panasonic HC V750 vuodelta 2014.

Kyseessä on mallit jotka on suunnattu "kotikäytöön" ja ne on perusteiltaan tehty mahdollisimman helpoksi käyttää. Valitset kuvausmoodin, painat vain rec-nappia ja se on siinä. Ulkoiselta muodoltaan ne ovat lähes identtiset. Ainut ero on, että vx870:ssä Hdmi-liitin on nyt piemempi (leveys noin 6mm, V750:ssä n. 10mm) sekä vx870 mukana tulee muovinen irrotettava vastavalosuoja, jota v750 mukana ei tullut. Vastavalosuojan suunnittelussa ei valitettavasti ole otettu huomioon, että käytetään suotimia. Sen saa kyllä kiinni suotimeen, mutta en saanut sitä lukittumaan paikoilleen, vaan se pyörii pienestä tönäisystä. Teipinpala riittänee sen pitämiseen paikoillaan. kuva:vastavaloirti.JPG

Sisällysluettelo

Käyttöön otto:

Virta kytketään Lcd-näytön alla olevasta napista. Ei ole paras mahdollinen paikka, mutta siinä se on. kuva:vx870_virta.jpg

Kameran valikot ovat Englannin (myös Ruotsin) kieliset. 256/220 (VX870/V750) sivuiset pdf- manuaalit ovat Englannin kieliset ja ne joutuu lataamaan netistä. Mukana tulee noin 36 sivuinen suomenkielinen manuaalivihko, joka saisi olla parempi. Asetukset kannattaa käydä läpi ja poistaa itselle tarpeettomat, V750:ssä poistin ainakin Shooting Guiden, se vain haittaa kuvausta kun herjaa "Camera panning is too fast".

Kuvausmoodit valitaan hipaisemalla haluttua moodia. Valittavissa on: iA, IA+ , Creative Control, HDR, SCN, MNL, Slow Motion ja 4k Photo. Hipaisemalla kuvausmoodin ikonia Lcd-näytön vas. yläkulmassa pääset takaisin valitsemaan kuvausmoodia. Kuvausmoodissa ollessasi pääset LCD-näytön vas.alakulman nuolinäppäimillä valitsemaan mm. menun.


Voit (Menu -> setup ->Select operation icons) valita 3 pikaikonia (7:stä valittavissa olevasta), oletuksena on PREREC, videovalo ja yökuvaus. Itse pidän noi. Vaikka en tuota prerec:ä (esitallennus ennen kuvausta) käytä.

Muotoilu:

Kameroiden on muotoilussa on selvästi mietitty käden luonnollista muotoa. Niitä on mukava pitää kädessä. Ken omistaa "lapion" kokoisen kämmenen on hyvä tarkistaa kameran istuvuus käteen. Zoom-vipua on miellyttävä käyttää ja sillä zoomausnopeus säätyy portaattomasti. Kamerat ovat kooltaan videokameroiksi todella pieniä ( pituus 139mm, paino kuvauskunnossa n. 400g ), hivenen kämmentä isompia. Ne voi vaikka laittaa isokoiseen takin taskuun. Pienellä koolla ja keveydellä on myös haittapuolensa, nappien painamisen yhteydessä tulee helposti "tönäisseeksi" kameraa, koska massaa liikkeen vastustamiseksi ei ole.

Kamerat tarkentuvat nopeasti kohteeseen ja jäävät sitä yleensä luettavasti seuraamaan. Voit jopa itse valita mitä kohdetta tarkennus seuraa. Pienien nopeiden RC-lennokkien seuraamiseen 4K-kuvauksessa osoittautui kameralle todella haastavaksi tehtäväksi. Niihin ei oikein saanut tarkennettua kuin silloin tällöin, jos zoomia yritti käyttää. Isojen lentokoneiden kanssa tarkennusongelmia ei normaalia enemmän ollut. Jottei jää väärää kuvaa, niin noiden pienempien RC-koneiden kuvaus on v750:lläkin FullHD-kuvauksessakin tarkennukselle haastavaa hommaa pitkää zoomia käytettäessä, niiden liikkuessa nopeasti. Ero on kuitenkin selvä FullHD-kuvauksen hyväksi.

Panasonic mainostaa älykästä zoomia. v750:ssä sillä voi kuvata jopa 50-kertaisella zoomilla. Sen käytön mielekkyys on lähinnä tilanteissa, joissa haluat katsoa kuvauspaikalla kohdetta isompana. Itse en sitä käytä, koska otos on heikompilaatuinen sekä edissä saa kyllä tehtyä vastaavan suurennoksen tarvittaessa ( ja jää itselle se parempilaatuinen versio). Panasonic vx870 kanssa en intelligent zoomia edes vaivautunut testaamaan.

Tekniikkaa: vx870:ssä on 1/2.3" (1/2.3") BSI MOS kenno jossa on 18,91 (12,76) megapikseliä. 4K videoihin käytetään 8,29 ja FullHD:n 6,10 (6,03) megapikseliä. Suluissa v750 tiedot. Tossa kiinnittää huomiota, että FullHD:hen käytetään kolme kertaa enemmän pikseleitä kuin mitä resoluutio vaatisi ja 4K:ssa pelivaraa ei ole.

Panasonic vx870 Zoomeissa on eroja riippuen millä resoluutiolla kuvaat

Tekniikkaa 35mm kinovastaavuus, linssit: Panasonic vx870:ssä 30,8-626 mm [16:9], Full-HD: 37.0 – 752 mm [16:9], (Level Shot Function OFF tai Normal) sekä Panasonic v750:ssä 29,5-612mm FullHD:nä. Molemmissa kameroissa on valovoimaiset 49mm F1.8 (laajakulma) / F3.6 (TELE) linssit.


Panasonic on laittanut vx870 kameraan paremman optisen suorituskyvyn omaavan Leica Dicomar objektiivin. Linssin terävyys riittää Panasonicin mukaan 4k videon 20x zoomaukseen. Ihmettelin onko tiedot ton kinovastaavuudesta todella erilaiset? Tarkistin asian, laajakuvassa on eroa noiden välillä. Erikoista tossa on, että vx870 laajakuva on huomattavasti kapeampi FullHD:nä (410mm) kuin 4K:na (495mm). Suluissa Lcd-näytössä näkyvä laajakuvan leveys, kun kameran etureuna on 400mm päässä seinästä. Panasonic HC-v750 vastaava leveys on 478mm.


Telepäässä tilanne kääntyy päinvastoin. 10m päässä seinästä täydellä 20x zoomilla kuvattuna seinää näkyy tv:ssä vx870:llä 470mm FullHD tilassa ja 567mm 4K tilassa . (Panasonic HC-v750:llä seinää näkyy 578 mm)

Tele on erinomainen, laajakulma voisi olla (vx870:sssä) FullHD:nä leveämpi, mutta Canon HV20:n 43,6mm laajakulman leveyteen tottuneelle toikin on huomattava parannus ja ainahan sitä voi pannata tai kuvata 4K:na.

LCD-näyttö:

Kameroissa ei ole sisäistä etsintä, vaan joudut rajaamaan kuvan Lcd-näytön avulla. LCD- näyttö on hyvä 7,5 cm (3") ja n. 460 800 pikseliä ja se riittää hyvin normaaliin kuvauksessa tarvittavaan rajauksen määrittämiseen. Aivan tarkka rajaus ei ole, vaan televisiossa näkyy kuva hivenen pienempänä. Siinä on hyvä ja kirkas kuva omien leikkeiden katseluun, Zebra-toimintoa (ylivaloittuneiden kohtien näyttöä Lcd-näytöllä) siinä ei ole.

LCD-näytöillä manuaalitarkennuksen tekeminen on yleensä hankalaa, johtuen niiden tarkennukseen riittämättömästä tarkkuudesta. Manuaalitarkennuksen helpottamista varten kameroiden LCD-näyttöön ilmestyy focuksessa olevan kohteen ympärille siniset reunukset. Menu -> [RECORD SETUP] [MF ASSIST] [ON]

LCD-näyttöön looppi:

Kameraa ohjataan pääosin hipaisu LCD-näytöltä. En ole koskaan oppinut noista pitämään, mutta kyllä sen kanssa pärjää, jos ei anna sen itseään haitata. Kaikkien LCD-näyttöjen ongelma on, että sopivassa kohdassa aurinko heijastuu näyttöön ja näytöstä ei näe käytännössä mitään. Ongelma on pahimmillaan iso, jos kamerassa ei ole sisäistä etsintä. Valitettavasti näissä sisäistä etsintä ei ole.

Onneksi asiaan on olemassa ratkaisu 2,8 x suurentava LCD-looppi. Hommattuani sellaisen en ole sisäisen etsimen perään haikaillut. On erittäin mukavaa kun voi katsoa kohdetta ilman mitään heijastumisia ja kuvattava kohde näkyy isona eikä pienenä postimerkkinä kuten se sisäisestä etsimestä näkyisi.

LCD-loopin käyttö kyllä estää mukana tulevan kylmän ( ei ole sähköisesti kytketty) irrotettavan salamakengän käytön koska se painaa silloin ikävästi kasvoihin. Tarvittaessa osaava voi ratkaista ulkoisen mikin kiinnitysongelman toisinkin.

kuva:lcd_looppi.JPG

Kuva:LCD-looppi kiinnitettynä Panasonic HC-v750:een. Tuo harmaa pelti on tekemäni.

Manuaalisäädöt

Kameroissa on myöskin hyvät manuaalisäädöt, heille jotka sitä kaipaavat. Voit säätää niitä painamalla ja pyörittämällä kameran vasemmassa kyljessä olevaa säätöpyörää tai Lcd-näytön hipaisunäppäimillä jos kiirettä ei ole. Kuvauksen aikana tehtynä ainakin painallukset helposti "heilahduttavat" kevyttä kameraa, joten niiden käyttö kuvauksen aikana vaatii harjoittelua ja silti edittiin jäänee vielä korjaustöitä. Valkotasapainon ja focuksen saa manuaalitilassa myös automaatille, mutta iiris ja suljinaika pysyy vakiona, ellet muuta niitä (tai käy hakemassa esim. iA+ tilassa uusia arvoja).

Säädettävissä ovat:

    Fokus
    Valkotasapainon esiasetus
    Suljinaika 1:1/50, 1/100, 125, 180, 250, 350, 500, 750, 1000, 1500, 2000, 3000, 4000, 8000
    Iiris: F16, F14, F11, F9.6, F6.8, F5,6, F4.8, F4.0, F3.6, F2.8, F2,4, F2.0 ja Open (F1.8)Gain) 3, 6, 9, 12, 15 ja 18dB

Aukkoa voi hienosäätää puoleen väliin pyörittämällä säätöpyörää. Näytössä nuolen tausta muuttuu mustasta keltaiseksi aukon muuttumisen merkiksi. Näet Lcd-näytöltä muutoksen myös paljain silmin.

Seuraavat säädöt saat esiin painamalla säätöpyörää 2-kertaa peräkkäin (manuaalin s.91 mainitsee nämä vain valokuvan (Picture) otsikon alla, mutta ovat käytettävissä myös videokuvauksen yhteydessä):

    Terävyys (Sharpness) -5 -> +5
    Color -5 -> +5
    valotuksen hienosäätö (Exposure) -5 -> +5 (ei ole valittavissa, jos olet käsin säätänyt aukkoa)
    Valkotasapainon käsin säätö -5 -> +5

Kun säädät suljinaikaa ja aukkoa, aseta ensin suljinaika ja sitten vasta aukko/ gain.

kuva:säätörulla.JPG Säätöpyörä toimii hyvin. Peukalo osuu kyllä hyvin helposti rullaa pyörittäessä LCD-näyttöön sen ollessa täysin pystyasennossa. (Kameran pienellä koolla ja keveydellä on myös haittansa.)


4k-video, vain vx870:

Olemme siirtymässä 4K aikaan myös kuluttajakameroissa. Panasonic vx870 on mahdollista kuvata vain 25Fps 4K-videoita (3840x2160). Tämä riittää videokuvaukseen, mutta hidastuksiin ei vielä siitä oikein ole. Resoluutio on kuitenkin 4-kertainen verrattuna fullHD:n.

4K video tallennetaan 72 Mbps bittinopeudella, tarvitset sd kortin jonka nopeusluokka on 10 (itselläni on käytössä 64 Gt-kortit, manuaalissa ei mainita 128Gt kortteja, joten niiden käyttö on varmistettava erikseen) tallentaaksesi sen.

Minulla ei ole 4K- televisiota, joten jouduin katsomaan FullHD televisiosta, jossa on hyvät kuvanparannusominaisudet. Kuva näytti yleensä hyvältä ja terävältä. Valitettavasti lentokoneiden laskua/ nousua kuvatessa telepäässä kuvaan tulee helposti koneen rajapintaan "väpätystä", joka näkyy ikävästi sitä TV:stä katsottaessa. Toi on ongelma heille jotka kuvaavat nopeasti liikkuvia kohteita, sitä en tiedä onko myös TV:llä osuutta asiaan. Tarkistin asian myös Samsung 4K Ue55js 9005 55" televisiosta, jossa näkyi myös toi "väpätys". (Väpätystä vois kuvailla siten, että koneen rajapintaan on kiinnitetty läpinäkyviä kohtisuoria muoviliuskoja, jotka "tuulessa värisevät.). 24" Tietokoneen näytöltä katsottaessa, ongelmaa ei juurikaan havainnut.

Edellä mainittua väpätystä en havainnut kun kuvasin vastaavia otoksia FullHD :nä (AVCHD 50p ja MP4 50p), paitsi joissain FullHD 50p (50mbit/s) Rc-lennokin peräsimen kohdalla (AVCHD 50p ja MP4 50p), joissa kontrasti on suuri. Vakaaja toimii hyvin ton 4K:n kanssa normaalissa kuvauksessa, missä optinen vakaaja riittää. Sitten kun kamera todella heiluu, vakaaja on selvästi huonompi kuin FullHD tilassa kuvattaessa.


Vakaaja:

Molemmissa kameroissa on O.I.S hybridi 5-akselinen vakaaja: Se toimii niin hyvin, että sillä voi myös tehdä kohtuullisen vakaata kuvaa kävellessä, katsojan kiinnittämättä huomiota tärähdyksiin. Olen jopa kuvannut juostessa ja kyykyssä kävellen, mutta niihin ei ton vakaajan (tai kuvaajan?) kyvyt enää aivan vakaaseen kuvaan riitä. Niidenkin kuvaa pystyy kyllä katsomaan, jos tarve siihen on riittävä. Vakaajan ansiosta aloittelijakin saa hyvää kuvaa aikaiseksi. Telepäässä (20x) joutuu kyllä käsivaraltakuvausta harjoittelemaan, jotta kohtuu vakaaseen kuvaan pääsee.

Vakaaja on niin hyvä (myös 4K-käytösssä), että itse olen huomannut lähes täysin hylänneeni jalustan käytön. Kuvaan jopa 1,9km päässä olevan lentokoneen nousun 20X zoomilla käsivaralta. (Ei se jalustallakaan niin helpoa ole.) Meille amatööreille sallittanee tuollainenkin käytös. Tietenkin jalustalla kuvaukselle on omat hyvät perusteensa.


Kaltevuuden korjaustoiminto (Level Shot Function): Kameroiden kyljessä on nappi, jolla voit ottaa kameran kaltevuuden kompensoimistoiminnon käyttöön. Siinä on kolme asentoa, pois päältä, normaali korjaus ja vahva korjaus. Kamera havaitsee sisäisen Gyrosgooppinsa avulla onko kamera vaakatasossa ja korjaa kuvaa tarvittaessa vaateriin.

Valikoista löytyy myös toiminto (Level Gauge), jolloin näyttöön tulee ilmaisin joka näytää kuinka paljon kamera on kallellaan vaaka tai pystysuunnassa. kuva:levelgauge.JPG


Makro: Kameroissa on erittäin hyvä makro, voit vielä 10mm päässä kohteesta käyttää 4x-zoomia ja kameran iA-tilan automatikka hoitaa tarkennuksen yms.

Akku: Mukana tulee 1940mAh akku, jonka voi ladata kamerassa (tai erikseen ostettavalla akkulaturilla). Normaalikäytössä sillä voi kuvata noin 1h.(Manuaalin mukaan jatkuvaa kuvasta noin 1h 30min), Akun lataus kestää noin 2h 20min. Saatavilla on myös tehoakku 3880mAh.

Äänet talteen

Mikrofoni: Kameran päällä on stero ja 5.1 surround äänityksiin pystyvä laadukas mikrofoni. Siinä on tuulisuojaus jonka ansiosta ääni ei mene kevyessä tuulessa aivan käyttökelvottomaksi. Mielestäni se kuitenkin vaatii päälleen lisätuulisuojan. Sellaisen voi osaava itsekin tehdä. Tehtyäni ton lisätuulisuojan, en ole vuoden aikana yhtään kertaa tarvinnut ulkoista mikkiä (Toki editissä käsittelyääniä on pitänyt leikata). Mikin asetuksista (vain AVCHD-formaatissa) löytyy: surround-, Zoom- ja focusasetukset. Voit myös säätää äänitystasoa manuaalisesti, "säröleikkurilla tai ilman.


Äänityksen tasoa voi säätää myös manuaalisesti LCD-näytön kautta. Se on vähintäin 5-hipaisun päässä, joten mitään pikasäätöä sillä ei pysty tekemään. Mikrofoni on erittäin herkkä ja olen havainnut, että se ottaa zoom-vivun kolahduksen talteen, tilanteissa missä vipu ottaa kiinni kameran runkoon. Näin käy helposti kun joutuu nopeasti palaamaan telestä laajakulmaan käden alkaessa täristä telen laajakulma-asetuksella.

Kameran zoom-moottorin ääniä mikrofoni ei ota yleensä talteen, poikkeuksena aivan hiljaisessa tilassa jossa nekin tallentuvat. Samoin kuvauksen käynnistysnapin painallus tallentuu sitä painettaessa.

Kun kuvataan Mp4/iFrame-formaatissa on vain stereomikrofoni käytettävissä. Ulkoisen mikrofonin liitäntä on vähän huonossa paikassa (Lcd-näytön kohdalla). Kameran oikeassa reunassa on äänen tarkailua/kuuntelua varten myös kuulokeliitäntä.

Kameran kyljessä on myös pieni kaiutin, josta voi kuunnella tehtyä äänitystä. Sen äänenlaatu on kyllä sitä mitä pieneneltä kaiuttimelta voi odotaa, ei nyt kuitenkaan aivan onneton. Kuulokeliitäntä (voi tarkkailla ääntä myös kuvauksen aikana) antaa vastineeksi hyvää ääntä ulos.

Mikäli haluat kuulla millaista jälkeä mikki suunnilleen tekee (ja niitä käsittelyääniä); tässä linkki linkki sotalinnut videoon, joka on kuvattu Panasonic HC-v750:llä. Äänitetty surround-asetuksella, muistaakseni -6dB asetus, editissä ei ole äänille tehty muuta kuin siirretty paikasta toiseen (ja siirtymiä "hiottu" sekä alkuja/loppuja pätkitty). Mikin päällä itse tehty tuulisuoja. (Tuulen kohina tulee järjestäjän kaiuttimista.)

Videovalot ja infrared

Kameroissa on pieni Led-valaisin linssin päällä. Se ei ole kovin tehokas, mutta parempi kuin ei mitään. Siinä on pieni ongelma heille, jotka käyttävät UV-suojaa linsin edessä. Valo heijastuu UV-suojasta linsiin. Laittamalla valon ympärille esim. mustan o-renkaan ongelma voi poistaa kohtuu helposti tarvittaessa. Panasonic vx870 mallissa asia on "huomioitu", irrotettavassa vastavalosuojassa on muoviläppä mikä estää valon heijastumisen alaspäin linssiin. Valitettavasti en kokeilut valon heijastumista UV-suojan kanssa.

Infrared valon kanssa vastavalosuojaa ei voi käyttää, koska se peittää infrared valon.

Dynamiikan parannus, HDR (vain vx870):

Toiminto HDR (High Dynamic Range) on suunniteltu parantamaan dynaaminen aluetta kuvauksessa. Panasonic vx870 on ensimmäisiä kuluttajaluokan kameroita, jossa toiminto on. Kuvatessa tulee ongelmia, jos kohteessa on suuria valaistuseroja. Kuvaan saattaa jäädä täysin valkoisia (tai mustia) kohtia, esim. avoin oviaukko näkyy valkoisena, kun huone näkyy oikein tai ihminen näkyy mustana kuvattaessa ikkunaa vasten siten, että ikkunan takana oleva maisena näkyy hyvänä.

HDR-toiminto ratkaisee tämän ongelman ottamalla kahdella eri valotuksella olevia kuvia ja sekoittamalla ne yhteen reaaliajassa. Näistä saadaan lopullinen kuva, jossa kohde ja sen tausta näkyy tarkkana. Tuloksena on hyvä kuva eikä kuvaan jää yli- tai alivaloittuneita kohtia. Valitettavasti tämä toiminto on aktiivinen vain kun kuvataan fullHD 1080p. Jos olet 4K-kuvaustilassa ja menet valikkoon ja painat HDR-ikonia kamera muuttaa asetukset 1080/28M mp4-tilaan. HDR-toiminnon aikana ei voi käyttää HYDRID O.I.S vakaajaa tai videovaloa, ottaa valokuvia ja muutamia muita kuvan säätöön vaikuttavia toimintoja.

Asetuksista voi vaihtaa HDR-L asetuksen HDR-H :ksi, jolloin efekti toimii mielestäni paremmin. Menu->[RECORD SETUP]-> [HDR EFFECT]

Vaikka toiminto on hyvä lisäys, on hyvä pitää mielessä, että lopputuloksena on tietyllä tavalla kompromissi, eli kuva on keskimäärin hyvä.

Tarkkuus

Panasonic vx870 kuvan tarkkuutta vois kuvailla siten, että Vekkokauppa.com kuitin takapuolella olevaa 1mm korkeaa tekstiä voi 4K-tilassa kuvattuna lukea FullHD televisiostani, kun teksti on kuvattu 450mm päästä kameran etureunasta. Edellyttäen että teksti erottuu selvästi taustastaan, kuten se tossa kuitissa tekee.

FullHd:nä 1mm tekstin voi juuri ja juuri erottaa 400mm päässä seinästä kuvattaessa. 4K-kuvattuna teksti on hyvin selvä. Kuvantarkkuudessa vx870 on mielestäni vähän tarkempi kuin v750. FullHD:nä noita on ton tekstin osalta vaikea verrata, koska kuvasuhteet on erilaiset. Erot ovat kuitenkin sellaiset, että huomannet ne jos pääset niitä vierekkäin vertaamaan. Alla kuvia, joista näette omin silmin miten hankalaa noita on vertailla. Kuvat kaapattu tietokoneen näytöltä. 4K-kuva on kaapattu editissä näytöltä, muut ovat FullHD. Kuvien vas.yläkulmassa tiedot millä kameralla ja millä matkalla seinästä ne on kuvattu. kuva:400_465.JPG

kuva:400_400.JPG

Jos kaipaat lisätietoa kuvista, tai kommentoida artikkelia, tässä linkki keskusteluun foorumillamme linkki keskusteluun

Hämärässä kuvaaminen:

Kameran hämäräkuvausominaisuudet ovat kotivideokameraksi erittäin hyvät. iA+ Automaatilla kuvatessa "kynttilä"-ikonin esiin tulo kertoo, että kuvaa aletaan enemmän ohjelmallisesti "vahvistaa". Lopputuloksessa näkee helposti lievää värikohinaan kuvassa. Jos kuvaa lähes pimeässä on siirryttävä low cat tilaan, jolloin kamera näkee lähes sen minkä ihmissilmäkin hämärässä, kuvaan tulee kyllä paljon kohinaa. Kaupungissa yöllä kuvattaessa kamera on kyllä positiivinen yllätys, mainoksien ja liikennemerkkien tekstit erottuvat selvänä, värit toistuvat luonnollina. Toki siinäkin värikohinaa on jos sen osaa katsoa. Värikohinan näkee oikestaan vasta kunnolla kun pysäyttää kuvan.

Infrared kuvaus (vain vx870): Saat sen päälle vain ollessasi manuaalikuvaustilassa -> Menu /Record Setup/ Night Mode ja sieltä Infrared. Kameran alakulmassa on infrared valo, jonka valovoima riittää valmistajan mukaan noin 3m etäisyydelle. Voit sen avulla kuvata täysin pimeässä. Tuloksena on vihreän värinen jonkin verran kohinainen kuva, josta erottuu esim. hyvin huoneen pääyksityiskohdat. Tarkkuus ei riitä kuitenkaan pienien yksityiskohtien erottamiseen. Oman testini perusteella valo riittää kohtuullisesti noin 5m asti.

Etäohjaus: Netistä ladattavan Panosonicin Image App-ohjelman avulla voi molempia kameroita etäohjata Android laitteella. Voit sen avulla katsoa esim. Android tabletilta kameran kuvaa reaaliajassa, sekä käyttää zoomausta ja käynnistää tallennuksen.

Voit myös katsoa etänä kamerassa olevia videoita, omassa androd-laitteessani kuva kylläkin nyki jonkun verran. Panasonic mainostaa että toimintoa voidaan käyttää myös "lastenvahtina/ itkuhälyittimenä".

Vx870:ssä on näytössä ikoni, josta pääsee suoraan luomaan Wi-Fi yhteyden toiseen yhteen sopivaan langattomaan kameraan.


Hidastus, Slow Motion:

Muita merkittäviä ominaisuuksia on hidastuskuvaus täydellä FullHD resoluutiolla 100 fps (200 fps interpoloituna joka tehdään kameran prosessorilla). Hidastustoimintoa voidaan hyödyntää mm. urheilusuoritusten analysointiin. Sen avulla voit nähdä liikkeen hidastettuna 1/2 tai 1/4 normaalinopeudesta suoraan kameran katselutilassa (muita laitteita varten pitää 1/4 hidastusta varten ensin uudelleen koodata videokamerassa), säilyttäen Full HD resoluution. Voit valita kuvaatko jatkuvasti hidastettuna tai yhden leikkeen aikana kolme kertaa hidastaa kuvaa.

Hidastuksen aikana ei voi äänittää sekä Hydrid O.I.S otetaan pois päältä Hidastusasetus (jatkuva/ 3-kertaa) voidaan vaihtaa asetuksista vain kun ollaan hidastusmoodissa.

Leikkaus kamerassa: Kamerassa voi myös suoraan leikata turhia pätkiä leikeen päistä pois (2-3 sekuntia vähintäin kerralla) tai poistaa niitä kokonaisina. Vain AVCHD videoissa voidaan leike lisäksi jakaa kahtia. Tänä on hyödyllinen toiminto, säästää muistikortin tilaa ja nopeuttaa varsinaista editointia. Voit tehdä ton leikkauksen myös television kaukosäädintä käyttäen, kameran kanssa yhteensopivassa televisiossa. Kamera kytketään TV:n hdmi-porttiin. Ohjeita tohon en löytänyt manuaalista, joten kanattaa kokeilla, josko tv:si toimis niin kuin minulla.

Netistä voi ladata itselleen HD Write 5.2 ohjelman, jolla voi videoita jotenkin editoida, en ole siihen tutustunut.

4K-editointi vaatii tietokoneelta paljon tehoja.

Valokuvaus:

Kameroilla voi ottaa myös valokuvia, kuvauksen aikana 20.4 , 14 , 8.3 ja 2.1( 12/2.1 ) megapikseliä ja vain valokuvia otettaessa 25,4 ja 14 (24)mpiks (suluissa panasonic v750). Näyttää siltä, että noita megapikseleitä "myydään" kuten digitaalista zoomia. Panasonic v750 kanssa olen huomannut, että noi 12 Megapikselin kuvat ovat laadukkaamman näköisiä kuin 24mpiks. Kyse on kuitenkin videokamerasta hyvät valokuvakamerat ovat sitten erikseen. Hyvässä valossa kuvat ovat ihan katseltavia halvan pokkarin laatuisia, vaativan valokuvauksen näillä voi kyllä unohtaa.


4k photo Mode, vain vx 870

Voit tässä tilassa kuvatuista 4K-videoista, (menemällä katselutilaan ja siellä katselun aikana painamalla kameran päällä olevaa Photo-nappia) luoda 4K-valokuvia videostasi. 4K Photo leikkeet tunnistat esikatselukuvan päällä olevasta 4K Photo-ikonista.

Luova kuvaus, Creative Control

Panasonic VX870 ja v750 kamerat sisältävät erityistoimintoja (vain AVCHD-tilassa). Timelapse-kuvausmahdollisuus ( automaattisesti ottaa kuvan 1s, 10s, 30s, 1min ja 2min välein, tai valokuvaustilassa yksitellen käsin) miniature efektit, 8mm elokuva ja silent movie.

Scene Mode , SCN

Kameroissa on myös 11kpl valmiita valotusohjelmia erilaisiin tilanteisiin, kuten yökuvaus, ilotulitus, rantakuvaus jne.. ne valitaan painamalla Lcd-näytöllä SCN -ikonia ja valitaan alavalikosta tarvittava toiminto.


Kuvan laatu YouTubessa

YouTubessa on paljon leikkeitä, joista saat halutessasi käsityksen erikameroiden ominaisuuksista ja laadusta. Pidä kuitenkin mielessäsi, että kun kuvaa pakataan YouTuben vaatimusten mukaisesti, parhaimillaankin niiden laatu heikkenee. Alla näytöltä kaapattu kuva jossa vasemmalla editissä rendatusta v750 kameran leikkeestä pysäytyskuva ja oikealla sama kohta YouTuben siihen tekemän käsittelyn jälkeen.

kuva:youtube_näyte.jpg

Toive päivityksestä Panasonic:lle

Voisiko kameraan tehdä firmware päivityksen, joka laittaa valikkoon asetuksen, jolla kameran kuvauksen päällä olon näkee takana olevasta punaisesta ledistä. Nyt kyllä siitä näkee onko virta päällä vain ei, mutta siitä ei tiedä onko kuvaus pause:lla vai kuvataanko oikeasti. Tämän kyllä näkee LCD-näytöltä, mutta on myös tarpeita kuvata LCD-näyttö kiinni. On tarpeetonta pitää LCD-näyttöä päällä (akun virtaa kuluttamassa), jos esim. häissä jättää kameran pöydälle tilannetta seuraamaan.

Kun mennään 4k-kuvaukseen (menu-> Record setup -> Rec Format) ja valitaan 4k tulee ikkuna mustalla pohjalla "record 4k...enjoy....please play back on a 4K compatible TV" sen saa nyt pois hipaisemalla näyttöä (tai odottamalla n. 5s). Vastaava ilmoitus on HDR-kuvaukseen siirtymisen yhteydessä. Saisko ne kokonaan pois jostain valikosta, se vain turhaan hidastaa kuvaustilasta toiseen siirtymistä.


Yhteenveto:

Olen vuoden käytön jälkeen vielä hyvin tyytyväinen Panasonic HC-v750 hinta-laatu suhteeseen. Kuten lähes kaikissa kameramalleissa, hämärässä siinä voisi olla vähemmän kohinaa. Huoneenvalossa laatu on minulle vähintäänkin riittävä. Mahtuu mukavasti tarvittessa takin taskuun, eikä herätä turhaa huomiota. Sen kuvan laatu on hyvässä valaistuksessa erinomainen. Automatiikka toimii pääosin moitteettomasti. Hipaisunäppäintoimintoja olen vuoden aikana oppinut sietämään, mutta en niitä edelleenkään rakasta.

Panasonic HC VX870 on yksi parhaista kuluttajaluokan videokameroista hintaluokassaan. Se tuo kotivideokameroihin uuden 4K sukupolven, ja vaikka se on pieni kooltaan siinä on paljon omimaisuuksia, jotka löytyvät isommista kameroista, jotka maksavat puolitoista kertaa sen hinnan. Se on kuitenkin pienikokoinen kotivideokamera, etkä saa sillä isompien kameroiden kaikkia hyötyjä. Ennen ostopäätöstä kaikkia kameraroita on hyvä pitää kädessään ja jos tarvitset kameran, jota haluat pääsääntöisesti kuvata manuaalisäädöillä tämä ei ehkä ole (sen pienestä koosta johtuen) se "sinulle parhaiten sopiva".

Negatiivisena puolina on toi 4K:ssa telepäässä (pitkällä zoomilla) ilmennyt TV-kuvan osittainen "väpättäminen" ja muuten kameran mikrofoniksi erittäin hyvälaatuinen mikrofoni, on ehkä vähän liian herkkä noille käsittelyäänille. Kennolle tyypillistä jelloa esiintyy, jos kameraa siirtää nopeasti edestakaisin. Itse en kyllä pannaa niin, että tota minulla käytännössä esiintyy. Zebran puuttuminen on myös ikävä asia.

Uskaltaisin silti luokitella kamerat "edistyneempi kotivideokamera" luokkaan, joten kameroita voi kyllä suositella ensimmäiseksi videokameraksi. Panasonic vx870 on edeltäjäänsä Panasonic HC-v750 parempi, ero FullHD kuvauksessa ei ole kuitenkaan järisyttävä.


Panasonic HC VX870 on maahantuojalla (Focus Nordic p.09-4283 4101, Pakkalankuja 7,01510 VANTAA), saatavilla huhtikuussa hintaan ohv. 995 euroa.

Henkilökohtaiset työkalut