Panasonic NV-GS27

Digivideo

Sisällysluettelo

Panasonic NV-GS27 -digivideokameran käyttäjäkokemuksia

Kamera edestä

Ovatpas ne nykyään pieniä.

Panasonicin vuoden 2006 malliston halvin kamera on selvästi tarkoitettu aloittelijan malliksi tai helpoksi perhekameraksi, jota käytetään enimmikseen automaatilla. Omassa tapauksessani kamera tuli vanhan "puoliammattilaismallin" S-VHS-C-kameran (JVC) tilalle väliaikaisratkaisuksi, HD-tasoisten kameroiden halpenemista odotellessa. Artikkeli on siis kirjoitettu analogisen ajan kotikameroiden huippumalleista digiajan perusmalliin siirtyvän käyttäjän näkökulmasta.

Ominaisuuksia ja puutteita

Ensimmäinen havainto on, että kamerassa ei ole lainkaan liitäntöjä sisäänpäin, vain ulos DV-out, AV-out (composite) ja USB. Kuvalle löytyy tarvittaessa myös täydet käsisäädöt, mutta vain valikoista. Äänitystason käsisäätöä ei ole lainkaan. Vanhan kameran tarjoama nappulamaanikon karkkipäivä vaihtuu siis valikkorumbaan, mutta pääasia on, että käsisäädöt ovat edes jotenkin mahdollisia. Panasonicin joystick-ohjaimella valikot toimivat onneksi kohtalaisen kätevästi, kun siihen tottuu.

Kamera takaa

Joystick-ohjain valikoille.

Laitteen kalliimmassa sisarmallissa NV-GS37 on lisäksi värillinen etsin, kaukosäädin, LED-kuvausvalo ja USB2 High Speed, mutta siinäkään ei ole (ainakaan ohjekirjan mukaan) DV-tuloa. Kummassakaan ei ole myöskään anamorfista laajakuvaa (16:9), vaan vain perinteinen 4:3-kuvamuoto. Laajakuvaa matkiva letterbox-toiminto "Cinema mode" kyllä löytyy, mutta kukapa vapaaehtoisesti rajaisi kuvasta pikseleitä pois, kun ei niitä liikaa ole alunperinkään.

Kamera sivulta

Kasettiluukku avoinna.

Kasetin lataus tapahtuu kameran sivulta vaakatasoon, joten jalustaa ei tarvitse irroittaa sitä varten. Jalustakierre on metallinen, ja asiallisen tukevan oloinen.

Suorituskyky

EIA 1956 Resolution Chart

Testitaulun keskiosa.

Perinteisestä testikuvasta (EIA 1956) voisi hyvällä tahdolla mittailla kameran käytännön resoluution olevan hieman yli 400 viivaa. Parhaista digivideokameroista jäädään siis selvästi jälkeen, vaikka S-VHS-kameran 300-350 viivan jälkeen jo tämäkin näyttää jonkin verran paremmalta. Testiolosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset, joten ajan kanssa tuloksia voisi saada viriteltyä hieman ylöspäin. Eri asia sitten on, vastaisiko moinen enää käytännön kuvaustilanteita. Oikeasti tietysti testikuvaa pitäisi tutkia mittalaitteilla, jolloin tulokset jäisivät alemmiksi kuin mitä maallikon silmä väittää kuvan perusteella.

Optinen zoomi on peräti 30-kertainen, joten sen molemmissa ääripäissä on pakostakin vääristymiä kuvassa (ainakin tässä hintaluokassa) Laajakulma-asennossa on tynnyrivääristymää, mutta silloin kuva onkin laajakulmaisempi kuin yhdessäkään aiemmin käyttämässäni videokamerassa. Zoomin 35mm-kameravastaavuus on teknisten tietojen mukaan 35,7 - 1072 mm. Täydellä zoomilla taas näkyy aikamoinen tyynyvääristymä, ja lisäksi kuvan laitaosiin tulee hieman värivirheitä. Suorareunaisin kuva on jossain 2 - 3x zoomin tienoilla (laitteen oman näytön ilmoittaman zoomikertoimen mukaan).

Zoomausta lähikuvauksessa

Laajin kuvakulma ja 8x zoom, 20 sentin päästä.

Zoomaus on mahdollista myös lähikuvauksessa ilman kuvan menemistä heti epätarkaksi, mikä oli todella positiivinen yllätys. Toiminnon virallinen nimi on telemakro, mutta sitä ei ole uskallettu mainita ohjekirjassa, jottei tulisi sanomista. Nimityksen käytön vaatimukset kun eivät ehkä oikeasti täyty. Noin 10 sentin päästä voi kuitenkin jo käyttää 6x zoomia ja parin metrin päästä täyttä 30x zoomia! Aikamoinen etämikroskooppi.

Tumma täplä kuvassa

Roska linssipakan sisällä?

Kirkasta taivasta erittäin pienellä himmenninaukolla kuvattaessa ylälaidan lähelle tulee näkyviin täplän muotoinen tummentuma. Etulinssi oli puhdas, joten virhe on peräisin linssipakan sisältä. Voi olla, että kyseessä on yksilövika, muussa tapauksessa homma menee kai halvan hinnan piikkiin. Normaalikuvauksessa virhettä ei kuitenkaan erota lainkaan, joten siitä ei ole haittaa, ellei kuvaa suoraan taivaalle aurinkoisena päivänä.

Kuvanvakain on sähköinen, joten tärähdyksien aiheuttamat liike-epäterävyydet näkyvät tärinän poiston jälkeen kuvassa kiusallisen selvästi. Vaikutelma on hieman saman tapainen kuin jos tarkennus pumppaisi nopeasti terävän ja sumuisen kuvan välillä. Hyvä puoli vakaimen toteutuksessa kuitenkin on, ettei se rajaa kuvakennolta käytettävää aluetta lainkaan, eli kuvakulma ei kapene vakainta kytkettäessä. Samalla tietysti myös rajatun kuvan täyskokoon skaalaus jää pois lopputulosta huonontamasta, toisin kuin joillakin vanhoilla kameroilla aikoinaan. Käytännössä se tarkoittanee, että kennossa on reunoissa hieman ylimääräistä aluetta, joka otetaan käyttöön vakaimen kanssa.

Nauhakoneiston käyntiääni kuuluu yhdysrakenteisen mikrofonin takia nauhalta melko voimakkaasti, samoin kuin kameran käsittelyäänet ja mahdolliset jalustan natinat. Stereokuvassa ja äänenlaadussa ei muutenkaan hirveästi kehumista ole, joten parempaa tulosta haluava joutuu äänittämään erillisillä laitteilla.

Digitaalisessa tallennuksessa nauhakohinaa ei tietenkään tule kuvaan lainkaan, mikä on VHS-pohjaisten koneistojen kohinan ja kirkkaiden värien lepatuksen jälkeen herkkua, samoin kuin värien leviämisen jääminen pois kuvioista. Kamerassa on myös valittavissa yövärikuvaus-toiminto, joka laskee kuvanopeuden vain muutamaan kuvaan sekunnissa, keräten pitkällä valotusajalla tarpeeksi paljon valoa kennolle. Kaikki vähäisetkin liikkeet kuvassa menevät tuolloin sumuisiksi, mutta liikkumaton kuva on selvästi normaalikuvausta valoisampi ja värikkäämpi. Toiminto ei tietenkään onnistu täysin pimeässä, vaan edes jonkin verran valoa sille on oltava (ohjekirjan mukaan 2 luxia).

Colour Night View

Normaalikuva ja yövärikuvaus erittäin hämärässä.

Lähimmäksi kuvausetäisyydeksi ohjekirjassa luvataan 2,0 senttiä, mutta ainakin oma yksilöni pääsee jopa muutaman millin päähän etulinssistä. Myös automaattitarkennus toimii niin lähelle.

Kamerasta tietokoneelle

Kameran tallentama kuva yltää tietokoneellakin katsottaessa joka sivulla reunoihin asti ilman häiriöitä, mikä on mukava parannus rosolaitaisen VHS-kuvan jälkeen.

Etsimessä näkyviä valikkotietoja ei saa näkymään AV-liitännästä televisioon eikä DV-liitännästä tietokoneelle (paitsi kalliimmassa GS37-mallissa). Toisaalta se on hyväkin, sillä nyt ne eivät voi jäädä vahingossa päälle kuvaa koneelle siirrettäessä.

Videon siirto kamerasta tietokoneelle (Windows XP) toimi Firewire-kaapelilla ihan heittämällä, kuten nykyaikana pitääkin. Siirto-ohjelmana käytin WinDV:tä, joka tekee oletuksena type-2 DV-AVI-tiedostoja, jotka ovat tiettävästi parhaiten yhteensopivia editointiohjelmien kanssa. Ohjelma jakaa kuvatut otokset automaattisesti erillisiin tiedostoihin kuvaushetken aikatiedon mukaan.

DV-kuvan katselussa ja editoinnissa tietokoneella ilmeni aluksi yllättävä ongelma: kuvan väritieto muuttui videokentissä raidalliseksi. Liikkuvia kohteita pysäytyskuvassa katsellessa voimakasväriset kohdat näyttivät siis lomituksen poiston jälkeenkin lomitetuilta, vaikka muu osa kuvasta toistui oikein. Ongelma poistui asentamalla Panasonicin oma DV-koodekki. Jostain syystä se taas puolestaan estää Pinnaclen analogisen videokaappauskortin tekemien MJPEG-AVI-tiedostojen toimimisen editointiohjelmissa. Nyt ne saa auki vain VirtualDubissa, valitsemalla tiedostoa avattaessa kohdan "Use VirtualDub routines for MJPEG". Noh, kaikkea ei kai voi saada yhtäaikaa.

Alkuperäisen ja Panasonicin koodekin kuva

Väärän ja oikean koodekin kuvaa (osasuurennos).

Miltä nyt tuntuu?

Kamera pitää minkä lupaakin, eli kuvanlaatu ja ominaisuudet suhteessa hintaan ovat erinomaiset. Kokenut kuvaaja jää kaipaamaan erityisesti mikrofoniliitäntää ja tarkennusrengasta, mutta niitähän ei luvattukaan... Hyvä hankinta kuitenkin väliaikaiseksi kameraksi, HD-mallien halpumista odotellessa.

Tekniset tiedot

 • 1/6 tuuman CCD, 800 kilopikseliä (tehollinen: 400 kpix)
 • Linssin polttoväli 1,9 - 57,0 mm
 • Suodinkierre 30,5 mm
 • Optinen zoom 30x
 • Kuvanvakain sähköinen (SIS)
 • 2,5 tuuman väri-LCD-näyttö, 105 kpix
 • Etsin mustavalkoinen LCD, 67 kpix
 • USB-kameratoiminto (320x240, 6 FPS)
 • Liitännät: DV-out, AV-out (composite ja stereoääni) ja USB
 • (Huom. Ei lainkaan tuloliitäntöjä)

Kameran mukana laatikossa tulevat tarvikkeet:

 • Akkulaturi, jota voi käyttää myös kameran virtalähteenä (ei akun latauksen aikana)
 • Akku CGR-DU06, litium-ion, 7,2V 640mAh
 • AV-johto (RCA composite video ja vasen/oikea audio)
 • Ohjekirja (ei suomeksi)
 • (Huom. Kameran mukana ei tule Firewire-kaapelia.)

Hintaluokka:

Kamera maksoi Gigantissa 299 euroa (elokuu 2006), sisältäen valmistajan suomenkielisen ohjekirjan. Nettikaupoissa voi olla halvempiakin tarjouksia.

Linkkejä


Jarmo J. Piippo

28.10.2006

Henkilökohtaiset työkalut