Pikseli

Digivideo

Piste kuvassa. Videokuva SD kokoisena eli normaali televisio- ja videokamerakuva koostuu 576 vaakarivistä, joilla kullakin on 720 pistettä. Yhteensä pikseleitä siis on videokuvassa reilut 400.000. Se ei ole paljon, mutta koko ajan liikkuva kuva antaa paljon anteeksi. Jokaisella pikselillä on omat kirkkaus- ja väriarvot vaikka kamerassa värit luetaan vain joka neljännestä pikselistä. Tästä johtuu, että värikäs kuva on epäterävämpi kuin mustavalkoinen.

Näyttölaitteissa voi olla enemmän pikseleitä, ainakin ns. HD-ready televisioissa. Samaa 720x576 pikselin kuvaa nekin näyttävät, mutta laskevat siitä omalle resoluutiolleen sopivan kertoimen. Myös laajakuva on saman kokoinen. On vain sovittu, että sen pikselit esitetään leveämpinä. Tästä kertoo lisää pikselin sivusuhde.

Megapikseli on digikameroiden valokuvaukseen tuoma käsite, joka on alkanut yleistyä videokameroissakin. Siellä niitä käytetään myös valokuvien ottamiseen ja videon kuvauksessa käytetään vähemmän pikseleitä. Niitä voi kyllä olla selvästi enemmän kuin videon koko ja lopputulos saadaan kuvanparannuspiirien laskemana nauhalle taas tuohon tuttuun 720x576 kokoon. Siitäkin jää televisiossa osa "reunan taakse" näkymättömiin. Yleensä kameroiden etsimet ottavat tämän huomioon eivätkä edes näytä kuvaa reunoihin asti. Tietokoneella se näkyy kaikki ja aiheuttaa monelle päänvaivaa kun ylimääräisiä pikseleitä ilmestyy kuviin - tai kääntäen kun kaikki ei näykään televisiosta katseltaessa. Tarkemmin näistä rajausongelmista kertoo televisiorajaus

Henkilökohtaiset työkalut