Puhdistuskasetti

Digivideo

Suositeltava hätävara miniDV-kaseteille kuvaavalle.

Ennen pitkää tulee tilanne, että kameran kuvapäät saavat jostakin likaa ja alkavat toistaa aivan väärää kuvaa tai ei kuvaa ollenkaan. Pahimmissa tapauksissa tämä tapahtuu nauhoituksessa ja silloin se on pilalla. Suurin osa virheistä on kuitenkin toistovirheitä - onneksi.

Pikselimössö-sivu näyttää erään esimerkin pahasta likaantumisesta.

Puhdistuskasettia käytetään ohjeen mukaan, yleensä 10 sekuntia kerrallaan. Ellei se auta, käsittelyn voi uusia ja tarvittaessa vielä kolmannenkin kerran. Kasettia ei kelata takaisin, sillä sen pinnalle on voinut jäädä likaa. Nauharataa se ei puhdista, vaan hioo vain kuvapäiden pintaa irrottaakseen sieltä lian ja roskat. Tukoksen uusiutuessa on viimeistään aika viedä kamera puhdistukseen huoltoliikkeeseen. Amatöörikäytössä pitäisi muutaman vuoden välein tehtävä puhdistus riittää, ellei kameraa ole käytetty hyvin paljon tai hyvin likaisissa oloissa. Kosteus, nollakeli ja sumu tuovat ongelmat esiin.

Jos puhdistuskasettia ei ole ja ongelma iskee, pariin kertaan nauhan kelaus loppuun ja alkuun on auttanut joissakin tapauksissa.

Henkilökohtaiset työkalut