Ristikuva

Digivideo

Leikkaustermi, pehmeä kuvanvaihto. Usein käytetään termiä ristivaihto.

Kysymyksessä ei siis ole kuva rististä vaan videon editoinnissa tai filmin leikkauksessa termiä käytetään ilmaisemaan kuvavaihdon, jossa ensimmäinen kuva himmenee ja häipyy takana samalla kun toinen kuva ilmestyy.

Ristivaihto (Cross Fade tai Cross Dissolve) lienee saanut nimensä filmin leikkauksessa tavasta merkitä työkopioon vaakasuuntaan venytetty ruksi sille kohdalle, mihin ristivaihto haluttiin. Se kuvaa sitä, että kuvan valotusta vähennetään samalla kun esiin tulevan uuden kuvan valotusta lisätään. Videoeditoinnissa merkintä on säilynyt, vaikka nyt ei säädetä valotusta vaan kuvatasoa.

Ristarin eli ristivaihdon nopeus on editointiohjelmissa vapaasti säädettävissä. Hyvin nopea on vain hieman pehmeämpi leikkaus, hyvin pitkä pitää kahta kuvaa päällekkäin pitkään. Tuollainen vaihto myös joskus pysäytetään hetkeksi puoliväliin, jolloin syntyy päällekkäiskuva. Sekunti tai pari, kolme on tavallisen ristivaihdon pituus. Pidemmissä näkyy kiusallisesti, jos kuvat heiluvat eri tahtiin. Käsivarakuviin ei hitaita ristivaihtoja pitäisi tehdä, eikä myöskään laittaa tekstejä niiden päälle. Silloin kuvan epävakaus korostuu.

Vanha leikkaajan huoneentaulu sisältää ohjeen: "Ellet osaa leikata, tee ristivaihto". Jos kuvat eivät sovi peräkkäin huomiopisteen, värisävyn, sommittelun tai muun syyn vuoksi, ristikuva lievittää leikkauksen shokkia ja antaa anteeksi pienet virheet. Joskus ristikuvia käytetään kokonaiseen jaksoon elokuvassa antamaan määrättyä tunnelmaa, viivyttelyä, mennyttä aikaa, romantiikkaa jne.

Ristivaihtoja tehdään myös ääneen, jopa useammin kuin kuvaan, sillä nopea ristivaihto tasaa pieniä eroja äänen tasoissa ja sävyissä. Se myös ehkäisee napsut, joita saattaa syntyä, jos video leikataan pelkästään kuvan mukaan ja leikkauskohtaan sattuu juuri voimakas ääni. Halvoissa eli yksinkertaisissa editointiohjelmissa on tavallista, että samalla kun kuvaan tehdään ristivaihto, myös äänet menevät ristiin. Kehittyneemmissä ohjelmissa tällaista pakkokytkentää ei ole, sillä usein ääniä leikataan eri kohdasta kuin kuvaa.

Henkilökohtaiset työkalut