Suljin

Digivideo

Filmikameroissa on mekaaninen suljin. Kun suljin on auki, valoa pääsee läpi ja kun suljin on kiinni, valoa ei pääse läpi.

Sulkimen aukioloaikaa kututaan valotusajaksi, suljinnopeudeksi tai -ajaksi. Suljinnopeus vaikuttaa sekä syntyvän kuvan kirkkauteen että liike-epäterävyyden määrään. Esimerkkinä, 1/1000 sekunnin valotusajalla voidaan saada nopeasti liikkuvasta kohteesta terävä kuva. Jos samaa kohdetta kuvataan 1/50 valotusajalla, kuva näyttää epäterävältä koska kohde ehtii liikkua valotuksen aikana. Kuvan valotus muuttuu esimerkissämme noin neljän aukon verran.

Videokameroissa käytetään sähköisiä kuvailmaisimia (esim. CCD tai CMOS -kennot), jolloin mekaanista suljinta ei tarvita. Valoa pääsee koko ajan kennolle mutta kuvaa luetaan vain valitun suljinnopeuden ajan. Valotusajasta käytetään silti samoja vakiintuneita termejä kuin filmin yhteydessä.

Elokuva- ja videokameroissa ei yleensä tavoitella yksittäisten ruutujen terävyyttä vaan luonnollisen näköistä liikettä. Käytännön normiksi on vakiintunut käyttää suljinaikaa joka on puolet kuvausnopeudesta, esimerkiksi kuvattaessa 25 ruutua sekunnissa käytetään normaalisti 1/50 suljinaikaa.

Tätä nopeammilla suljinajoilla kuvasta tulee nykivää ja hitaammilla taas kuva pehmenee ja näyttää "häntivän". Molempia käytetään erikoistehosteina, nopea suljinaika tekee rauhattoman vaikutelman, hidas taas unenomaisen.

Yksi käyttötarkoitus normaalista poikkeaville suljinajoille on kameran synkronointi tietokonenäytön virkistystaajuuteen. Hitaita suljinaikoja käytetään hämärissä kuvausolosuhteissa oikeaan valotukseen tarvittavan sähköisen vahvistuksen minimoimiseksi.

Henkilökohtaiset työkalut