Suljinaika

Digivideo

Videokameran suljinaika on usein 1/50s, eikä sitä aina edes voi säätää. Aika johtuu videon rakentumistavasta, 25 kuvaa sekunnissa on jaettu vielä kahteen kenttään, joita on siis 50 sekunnissa. Jotkut kamerat pitävät vakiona 1/100s, koska se auttaa sähköisen kuvanvakaajan toimintaa. Tuolloin menetetään yksi aukko kameran herkkyydestä.

Suljinaika voi vaihdella videossakin tuosta normaalinopeudesta jopa tuhannesosiin asti. Ajalla voi säätää valotusta kuten aukollakin. Nopea aika voi olla ihan paikallaan, jos tietää tekevänsä videosta pysäytyskuvia tai valokuvia. Nopea valotusaika pysäyttää liikkeen ja auttaa kameran heilumisen aiheuttamaan epäterävyyteen. Videokuvana nopealla ajalla valotettu on liikkeissään nykivää.

Joissakin kameroissa on myös pitkiä valotusaikoja, esimerkiksi n. 1/10s. Niillä voi tehdä hauskoja efektikuvia, joissa liikkuvat kohteet "häntivät", toistuvat epäterävänä puurona, jossa saattaa olla "vauhtiviivoja" ääriviivoista tai kirkkaammista kohdista. Eräät kamerat mainostavat jotakin spesial-yökuvausmoodia, joka on toteutettu pitkällä valotusajalla. Sillä ei käytännössä tee mitään. Kamera pitäisi olla tiukasti jalustalla ja kohteen liikkumatta, jotta kuvasta tulisi edes jotenkin käyttökelpoinen.

Henkilökohtaiset työkalut