Suomalaisia Elokuva-alan ammattilaisia

Digivideo

ENSIMMÄINEN SUOMALAINEN ELOKUVA AMMATTILAINEN SUOMESSA

Kun Lumièren esitykset pidettiin Helsingissä kesällä 1896, niin jo syksyllä 1896 eräs suomalainen osti itselleen elokuvaprojektorin ja elokuvia. Henkilö oli tunnettu insinööri Karl Emil Ståhlberg (1862 - 1919), jolla oli valokuvaamo Atelier Apollo Helsingissa Aleksanterinkadulla no 17.

Ensimmäisen vaimon kuoltua meni Ståhlberg naimisiin syksyllä 1896 ja häämatka suuntautui Pariisiin. Siellä hän näki elokuvaesityksiä ja ne tekivät Ståhlbergiin valtavan vaikutuksen ja hän vakuuttui keksinnön loistavasta tulevaisuudesta. Hän osti Charles Pathén valmistaman korkeatasoisen elokuvaprojektorin, joka maksoi tuhansia markkoja sekä kymmenen elokuvaa 200 - 400 markan kappalehintaan.

Ståhlberg piti ensimmäisen julkisen näytöksen elokuvistaan Yliopiston musiikkisalissa tammikuun 21 pv 1897. Näytöksiä järjestettiin päivittäin klo 17 - 20, ja viimeinen esityskerta oli helmikuun 2 pv. Yksi esitys kesti puoli tuntia.

Paikkakunnan lehdet, kuten Päivälehti, Nya Pressen ja Uusi Suometar kirjoittivat näistä näytöksistä. Keväällä 1897 Ståhlberg piti näytöksiä myös Tampereella, Viipurissa ja Kuopiossa. Tämän jälkeen näytöksistä ei ole tietoa. Voi olla, että hän meni ulkomaille näyttämään elokuviaan.


TOINEN SUOMALAINEN ELOKUVA AMMATTILAINEN SUOMESSA

Toisena suomalaisena elokuvanäytöksiä alkoi järjestää Oskar Alonen (1859 - 1925). Hän aloitti syksyllä 1897. Hän oli ja aikaisemmin kiertänyt Suomea esittelemässä Edisonin keksimää varhaista gramofonia. Mutta tietojen mukaan hän lisäsi esityksiinsä elokuvat ja niistä on maininta hänen esityksessään syyskuussa 25 pv 1897 Oulussa ja 29.11 Porvoossa.

Mutta vaikuttaa siltä, että Alonenkin lopetti toimintansa kun vuonna 1898 hänen esityksistä ei enää ilmoituksia löydy lehdistä.

(Näihin kahteen suomalaisesta kertovaan raporttiin on käytetty hyväksi Sven Hirn:n kirjoittamaa kirjaa: Kuvat kulkevat - kuvallisten esitysten perinne ja elävien kuvien 12 ensimmäistä vuotta Suomessa. Julkaisija Suomen Elokuvasäätiö, julkaisu no 11. ISBN-951-9349-19-7. Painettu Hyvinkään kirjapainossa 1981.)

Haettu osoitteesta http://www.digivideo.fi/wiki/index.php/Elokuvahistoria

Henkilökohtaiset työkalut