Talvi

Digivideo

Talvikuvaus on kiehtovaa, ja niin suomalaista. Jos aiot ulkomaisille ystävillesi esitellä Suomea, metsään kannattaisi mennä hankien aikana.

Pakkanen ei tuhoa DV-kameraa. Eniten kärsivät akut, jotka pitäisi säilyttää lämpimänä, jossakin sisätaskussa ihon lähellä. Niitä pitää myös varata ainakin tuplamäärä mukaan. Jos akku sijaitsee kameran ulkopinnassa, se ei kauan kestä. Sisällä kameran uumenissa moottori pitää akutkin lämpimänä. Paljon kylmässä kuvaavat ovat rakennelleet akkuvöitä uumilleen vaatteiden alle ja vievät sieltä jännitteen kameralle kaapelin avulla. Toimii.

LCD-monitori voi lakata toimimasta ja etsinkin saattaa reistailla oikein kovilla pakkasilla. Ilman niitäkin voi kuvata.

Automaattivalotus saattaa tehdä lumesta harmaata tai liekehtivän valkoista riippuen kuvan muista sävyistä. Käsisäätö voi olla tarpeen, jos voit luottaa etsimeesi. Zebra auttaa tähän - myös pakkasessa.

.....................................

Vaarallisin vaihe talvikuvauksessa on sisään tulo. Ellet anna kamerasi rauhassa lämmetä se voi vaikka vahingoittua tai kieltäytyy toimimasta. Syynä on kuvarummun metallipinnalle ja nauhalle tiivistyvä kosteus. Aluksi huurua on myös objektiivissa, eikä kuvausta voisi jatkaa senkään takia.

Pahinta on kuitenkin kosteus kuvapäiden ja nauhan kosketuskohdassa. Se voi "hitsata" nauhan kiinni rumpuun ja siitä seuraa iso remontti. Useimmat uudet kamerat on jo varustettu kosteuden "haistelijalla", joka estää käynnistyksen ja tuo pisaran kuvan etsimeen varoitukseksi.

Pakkasesta sisään tullessa parasta olisi antaa sekä kameran että nauhan rauhassa lämmetä pari tuntia mielellään vielä kasetti tai akku poissa kamerasta, ettei vain kukaan käynnistä sitä.

Jos sinun on välttämättä kuvattava heti sisään tulon jälkeen, pidä kamera sisältä lämpimänä eli käytä sitä pakkasessa juuri ennen sisään tuloa tai kuvaa koko sisään tulo. Huurtuvaa linssiä voi pyyhkiä, etenkin jos olet ymmärtänyt laittaa suojalasin eli UV-suotimen sen eteen. Lämpimään ja pyörivään rumpuun ei kosteus ehdi pesiytyä. Sehän tiivistyy kylmille pinnoille. Kasetti voi olla vaaravyöhykkeessä, jos se on lähellä kameran ulkopintaa ja ollut kauan kylmässä.

Olen nähnyt myös kameran "talvihaalareita", topattuja kuvauspusseja, jotka pitävät kameran oman lämmön tallessa ja tasaavat myös sisään tulon shokkia.


Valota talvikuvat oikein. Puhtaan lumen aika toi valotusongelmat. Kun kaikkialla on vain valkoista, automaatti on hukassa. Sama ongelma on muissakin poikkeuksellisissa valaistuksissa, myös ihmisissä mustalla taustalla. Puhutaan nyt kuitenkin lumesta, kun sitä on. Jos lunta on runsaasti ympärillä, ihmiset muuttuvat kuvassa tummaihoisiksi. Jos menee lähelle kohdettaan ja jättää vain vähän valkoista reunoille, voi automaatillakin onnistua. Käsisäätö ja jokin apuväline, esim. zebra-kuvio auttaa melkoisesti, sillä etsinmonitorin kuvaan ei valkoisen keskellä paljon voi luottaa.


Talvikuvien valotus: Automaatilla, Zebran avulla ja 11/2 aukkoa ylivalottaen

Valotus vasemmalla automaatilla, jolloin lumi on aivan harmaata. Keskellä on Zebran avulla avattu 1 aukko lisää ja oikealla 11/2 aukkoa ylivalotusta.


Zebra-kuvio etsimessä auttaa sävyjen käsisäätöä silloin, kun etsimestä ei ihan tarkkaan näe kuvan kirkkautta, ja näin on lähes aina kun ulkona käytetään sivumonitoria. Sen varjostus auttaa, mutta ei riittävästi lumikelillä, kun valoa tulee joka suunnasta. Valitettavasti zebra on harvinaista tavaraa amatöörikameroissa. Idea zebralla on varoittaa ylivalotuksesta, ja ammattilaisilla se yleensä ilmaisee rajan, jossa sävyt alkavat hävitä. Joskus kamerassa voi olla toinenkin, erisuuntainen kuvio, jonka voi säätää alemmaksi, esim. ihonsävyä vartioimaan. Joissakin amatöörikameroissa zebran raja voi olla jopa n. 70%, kun sen pitäisi olla parikymmentä prosenttia korkeammalla. Omalla kamerallani voi vaaleimmat osat, esim. taivaan antaa mennä raidalliseksi, ja silti sieltä löytyy vielä sävyjä.

Pikaohjeeksi voisi sanoa, että ainakin aukon verran kannattaa talvikuvaa säätää vaaleammaksi, jos suuri osa siitä on lunta, ja jos kamerassasi jonkinlainen säätö on. Jos siinä on vain lukitus, sen voi tehdä kasvoihin, käteen tai oikeaoppisesti harmaaseen korttiin.

Henkilökohtaiset työkalut