Tarkennus

Digivideo

Tarkennus eli terävöitys (Focus) on valokuvauksessa ja sen perillisissä elokuvauksessa ja videokuvauksessa tapa saattaa kuvassa oleva kohde mahdollisimman teräväksi filmillä tai videokameran kennolla. Perinteisesti tarkennus on tehty siirtämällä kuvan muodostavaa linssistöä eli objektiivia sopivalle etäisyydelle kuvatasosta. Homma havainnollistuu helposti, jos aurinkoisena päivänä ottaa polttolasin (objektiivi tai suurennuslasi kelpaa) käteen ja kokeilee vaikka paperille tarkentamista. Kun linssi on oikealla etäisyydellä paperista, auringon kuva on terävin ja paperi syttyy heti. Kauempana tai lähempänä auringon pistemäinen kuva suurenee ja pehmenee, eikä paperi syty. Zoom-objektiivien aikakaudella tässäkin on jouduttu oikomaan ja tarkennus tapahtuu linssistön sisällä siirtelemällä objektiivin osia keskenään eri asemiin.

Tavallisin tapa tarkentaa on nykyisin kaikissa amatöörikameroissa automaatti. Ammattilaisille se ei kelpaa, sillä automaatti ei osaa päättää, mikä osa kuvasta pitäisi olla terävä. Näihin erilaisiin mieltymyksiin vaikuttaa myös kuva-alan eli kennon koko. Pienissä kuluttajakameroissa se on vain 1/6 tuumaa, kun ammattilaisten työkaluissa kennot ovat 2/3". Isommalla kennolla vasta tarkennuksen vaikutukset näkyvät ja terävyysalue erottuu. Kaikki ei ole terävää, vaan pääkohde erottuu taustastaan myös tarkennuksen avulla.

Tarkennusmenetelmänä on aluksi ollut haitarityyppinen palje, jonka avulla objektiivia liikuteltiin suhteessa kuvatasoon. Sen jälkeen tuli objektiiveihin kierre, ja objektiivia tai sen osaa, tarkennusrengasta kääntämällä etäisyyttä säädettiin. Ns. paremmissa videokameroissa on edelleen tarkennusrengas yleensä objektiivin ulommaisena osana. Pienissä kuluttajakameroissa tämäkin on korvattu jollakin vivulla tai nupilla tai jätetty pois kokonaan ja annettu automaatin huolehtia kaikesta. Tällaisiin vippaskonsteihin on vanhojen valokuvaajien vaikea sopeutua, eikä niillä käyttäjä saakaan kameraansa hallintaan, kuten perinteisemmillä metodeilla. Ns. suuri yleisö taas arvostaa vaivattomuutta eikä osaa tarkennusmahdollisuutta kaivata ennen kuin tyttären ylioppilaskuvassa kasvot ovat aivan suttuiset, mutta koulun tiiliseinä takana on veitsenterävää.

Henkilökohtaiset työkalut