Teatteri- ja konserttivalaisimet

Digivideo

Teatteri- ja konserttivalaistuksessa yleisesti käytettävä kalusto

Teatteri- ja konsettivalaistuksessa käytetään paljon video- ja elokuvavalaistuksessa harvinaisempaa kalustoa. Tässä on lyhyesti kuvailtuna yleisimpiä.

Par-kannut

Par-kannut (Parabolic Aluminized Reflector) ovat kevyen musiikin konserttivalaistuksen tyypillinen tukiranka. Par-kannu koostuu yksinkertaisesta rungosta ja polttimosta. Par-kannu hankintahinnalta erittäin edullinen, koska itse runko ei sisällä mitään optiikkaa. Optiikka on sisällytetty itse polttimoon. Par-kannuja löytyy käytännössä kaikkiin teholuokkiin, aina muutaman watin pikkuspoteista useisiin kilowatteihin.

Par-kannussa keskeinen tieto on kannun koko. Tämä ilmaistaan numerolla, joka kertoo kannun halkaisijan tuumina kerrottuna kahdeksalla. Yleisimpiä kokoja ovat PAR64 ja PAR56. PAR64:n polttimot ovat yleensä 500W tai 1kW. Par-polttimoita löytyy erilaisella optiikalla, joka siis vaikuttaa valokiilan avautumiskulmaan. Polttimotyypeistä käytetään yleensä lyhenteitä VNSP (Very Narrow Spot), NSP (Narrow Spot), MFL (Medium flood) ja WFL (Wide Flood).


Profiilit

Profiiliheittimillä tuotetaan terävärajaista valoa. Heittimessä on mallista ja optioista riippuen mukana:

  • veitsirajaimet, joilla saadaan rajattua suorakulmaisesti valokiilaa
  • iris, jolla voidaan pienentää kiilan kokoa
  • gobo-pidike, johon voidaan lisätä gobo eli tietty kuvio valokiilaan
  • värikalvopidike
Henkilökohtaiset työkalut