Työmaavalot

Digivideo

Halogeeniputkella varustettuja edullisia valoja, joiden tehot ovat yleensä 300-500W. Niitä myydään rautakaupoissa ja halpa-halleissa.

Työmaavaloilla saa halvalla paljon valoa. Niiden värikin saattaa olla aivan siedettävä, vaikkakin se voi vaihdella. Useamman lampun valaisuissa kannattaa putket vaihtaa kerralla saman merkkisiin. Kameran valkotasapainon säätö korjaa mahdollisen poikkeaman, jos se on kaikissa lampuissa sama. Ne ovat värilämpötilaltaan lähellä 3000K.

Valaisimet saattavat kuumentua aika tavalla ja jalustan käyttö on suositeltavaa. Valaisimien mukana myytävät jalat ovat usein kovin matalia ja huteria, mutta halpoja. Valaisimet on myös pidettävä loitolla syttyvistä pinnoista ja kaukana sprinklereiden alta.

Työmaavalaisimen valo on raakaa, pistemäistä. Oiva tapa käyttää niitä on heijastaa vaalean pinnan kautta, vaikkapa katosta, jos vain teho riittää. Varsinaiset heijastimet ovat tehokkaampia. Valojen edessä voi myös käyttää pehmentimiä, mutta niiden on oltava kuumuutta kestäviä. Päivänvalon kanssa näitä valoja käytettäessä niihin suositellaan sinistä kääntökalvoa tai ainakin puolikasta sellaisesta, jotta sekavalo ei olisi liian kirjavaa. Lisätietoa värikalvoista ja pehmentimistä löydät Digivideoyhdistyksen lainalaitteita esittelevästä jutusta.


Työmaavalaisimen valo on ikävän laatikkomaista eikä sitä voi rajata vain oleellisiin kohtiin, ellei valaisimessa ole rajaimia. Ladonovet on moni rakennellut itse tuollaisiin valoihin. Myös musta, kuumuutta kestävä alumiinifolio, jota valaisutarkoituksiin myydään nimellä "Black Wrap" auttaa tilapäisrajaamiseen.

Henkilökohtaiset työkalut