USB

Digivideo

USB-liitännän symboli

Tietokoneen oheislaitteiden esimerkiksi hiiren liitäntä, n. 12mm leveä, litteä liitin. Jos videokamerassa on myös still-kuvaominaisuus, kuvat voidaan siirtää USB-liitännän kautta tietokoneelle. Tosin ne saa vielä helpommin siirtämällä muistikortti erilliseen lukijaan, joka on tietokoneessa kiinni.

Videon siirto täydellä laadulla MiniDV-kamerasta tietokoneelle onnistui vanhemmissa kameroissa pelkästään Firewiren kautta. Joillakin nykyisillä kameroilla siirto onnistuu myös USB:n kautta, mutta vain kamerasta koneelle, ei enää takaisin..
miniUSB ja Firewire-liittimet

Nämä liittimet aloittelija usein sekoittaa: Vasemmalla miniUSB, oikealla Firewiren 4-pinninen kameraan tuleva liitin. Metalliosa on n. 5mm leveä. MiniUSB-kaapelin toisessa päässä on normaali, leveämpi USB.

Näitä väärin kytkemällä on rikottu kameroita ja tietokoneita. Eiväthän ne mahdu vääriin reikiin, mutta väkisin menevät. Asiaa sekoittaa vielä se, että kameroiden mukana ei tule Firewire-kaapelia, mutta USB saattaa olla valokuvien siirtoa varten. Firewire liitin taas on jokaisessa miniDV-kamerassa. Se on ainut reitti, jota pitkin elävä kuva siirtyy molempiin suuntiin. Asian tekee vielä mutkikkaammaksi se, että tämä ei suinkaan ole ainoa pieni USB-liitin, vaan niitä on ainakin pari muuta valmistajien omaa sovellutusta.


Kameramallit, joilla DV-videon siirto onnistuu myös USB:n kautta

  • Panasonic NV-GS140 ja joitakin myöhempiä Panasonic-malleja.
Henkilökohtaiset työkalut