Videovalaisimien vertailua

Digivideo

Sisällysluettelo

Videokameravalaisimien vertailua

Valaisimien kokoero

Melkoinen kokoero (vasemmalla LED, oikealla halogeeni).

Tässä testissä vertailtiin kahden edullisen, videokameran päälle kiinnitettävän lisävalaisimen ominaisuuksia. Nykymuodin mukaista LED-valaisinta edusti Hama Magnum DigiLight, perinteistä halogeenihehkuilla toimivaa mallia puolestaan Hama Magnum 40C. Jälkimmäistä voi olla vaikea enää markkinoilta löytää, mutta vastaavia ja parempiakin halogeenimalleja on toki nykyäänkin saatavilla eri valmistajilta. Kuten kuvasta näkyy, molemmissa lampuissa on samanlainen, perinteiseen kameran varustekiskoon sopiva kiinnike, pyöritettävällä kiristimellä varustettuna.


Tehoa vai ei?

Halogeenilampun valoteho verrattuna LED-lamppuun on ylivoimaisen musertava; LED-valo suorastaan hukkuu siihen, aivan kuin taskulampun valo maastoon aurinkoisena päivänä. Ensiajatus onkin, ettei LEDeillä taida tehdä juuri mitään, mutta onneksi nykykamerat ovat kohtalaisen herkkiä, joten riittää tämä ainakin välttävään laatuun lähikuvauksessa, mikä on sentään parempi kuin ei kuvaa ollenkaan. Vähänkin pidempi matka on kuitenkin laitteelle jo liikaa, joten parin metrin päästä ei kameran nauhalle ole odotettavissa enää kuin himmeä, kohinainen valotäplä, kuten kuvasta näkyy:

Valaisimien tehoero

Valaisimien tehoero (vasemmalla LED, oikealla halogeeni).

Molemmissa kuvissa kameran himmenninaukko oli täysin auki, vahvistusta oli 12 dB, ja valkotasapaino oli säädetty käsin molemmille lampuille erikseen. Lamppujen etäisyys kuvassa näkyvästä monitorista oli kaksi metriä, kameran etäisyys 2,5 metriä.

Värilämpötilan ero

LED-valo on halogeeniin verrattuna sinisävyinen jo paljaallakin silmällä katsottaessa, mutta kamera korostaa valaisimien värieroa entisestään. Ilmeisesti LED-lamppu yrittää suunnilleen matkia päivänvalon värilämpötilaa. Hyvä tavoite sinänsä, mutta jos sitä käytetään heikon sisävalaistuksen lisälamppuna, tuloksena voi olla hankala sekavalotilanne. Seuraavassa kuvassa valojen kirkkauseroa on tasoitettu, mutta valkotasapaino on molemmille samassa sisäkuvausasennossa, jotta väriero tulee esiin:

Valaisimien väriero

Valon väriero (vasemmalla LED, oikealla halogeeni).

Molemmissa kuvissa kameran himmenninaukko oli täysin auki, mutta LED-valolle kamerassa oli vahvistusta maksimi 18 dB, halogeenivalolle vain 6 dB. Lamppujen ja kameran etäisyydet kohteesta olivat samat kuin edellisessä kuvassa.

Värisävyjen toisto

LED-valaisimille näyttäisi olevan tyypillistä, että ne muuttavat hieman joitakin kirkkaita värejä (erityisesti violettia sisältäviä) verrattuna muihin valaisintyyppeihin. Ilmiö johtuu mahdollisesti LEDien valon spektrin epätasaisuudesta. Haittaa siitä ei kuitenkaan pitäisi olla, ainakaan sellaisissa tilanteissa, joissa näitä hätäapuvaloja yleensä joutuu käyttämään. Seuraavassa, voimakkaita värejä sisältävässä kuvassa on sekä valaisimien kirkkausero että valkotasapaino säädetty kamerassa mahdollisimman samanlaisiksi, jotta sävytoiston ero tulee esiin:

Valaisimien sävytoistoero

Sävytoiston ero (vasemmalla LED, oikealla halogeeni).

Molemmissa kuvissa valkobalanssi oli lampuille erikseen käsin säädetty, lisäksi LED-valolle kameran aukko oli täysin auki (F1,8) ja vahvistus 6 dB, halogeenille aukko oli pienempi (F4.0) ja vahvistus 0 dB. Sekä kamera että lamput olivat nyt vain puolen metrin päässä kuvauskohteesta.

Tuomariston mietteitä

Tämä LED-valaisin ei oikeastaan näytä kovinkaan paljon kirkkaammalta kuin tavalliset, halvat LED-taskulamput. Sen valokeila on onneksi kuitenkin niihin verrattuna varsin tasainen ja pehmeäreunainen. Toisaalta se on myös harmillisen kapea, kun taas vertailun halogeenilamppu valaisee melkein koko huoneen leveydeltä. Tiiviistä keilastaan huolimatta LEDien teho ei riitä kunnolliseen kuvaan kuin vain reilun puolen metrin etäisyydelle, kuten yo. kuvista ilmenee.

Hinta-tehosuhteeltaan tätä LED-lamppua ei siis voi pitää kovin kannattavana ostoksena, mutta pienenä ja kevyenä hätävarana yllättäviin pimeäkuvaustilanteisiin se on kuitenkin helposti mukana kulkeva kapistus. Lisäksi sitä uskaltaa pitää myös yleiskäyttöisenä työvalona, sillä LEDien kestoiäksi luvataan peräti 100 000 tuntia. Halogeenilamppu häviääkin tällä osa-alueella LEDeille todella reilusti, sillä sen polttimoiden elinikä on omien kokemusteni mukaan vain 50 - 100 tuntia, ja varapolttimot ovat kalliita. Lisäharmina ne eivät oikein kestä päällä ollessaan iskuja tai ravistelua, kun taas LEDien kanssa voi heilua melko huoletta.

Toinen halogeenilampun kannalta nolo juttu on akun kestoaika. LED-valaisimen luvataan toimivan paristoilla yhtäjaksoisesti kaksi tuntia, kun taas testin halogeenivalo toimii täyteen ladatulla kamera-akulla vain 15 - 30 minuuttia, riippuen käyttääkö molempia vaiko vain toista lamppua.

Loppuratkaisu? LED-valo jää kamerakassin pohjalle äärimmäiseksi hätävaraksi, jolla saa edes jotain kuvaa talteen kaiken muun pettäessä. Tehtävää hoitamaan kelpaisi kuitenkin melkein yhtä hyvin tavallinen LED-taskulamppu, murto-osalla tämän mallin hinnasta.

Tekniset tiedot

Hama Magnum DigiLight:

7 x LED

Virtalähde 2 AAA-kokoista sormiparistoa tai -akkua

Hintaluokka: noin 49 - 65 euroa ilman paristoja (heinäkuu 2007)

Hama Magnum 40C:

2 x 20W 9,6V halogeenipolttimot

Virtalähde 9,6V videokamera-akku

Hintaluokka: OVH noin 400 markkaa ilman akkua (90-luvun alku)

Testissä käytetty videokamera: Panasonic NV-GS27

Jarmo J. Piippo

11.7.2007

Henkilökohtaiset työkalut