Omatekoisia kameramoottoriprojekteja!

Täällä käsitellään kaikkia filmityyppejä (8, 9.5, 16 ja 35 mm)
koskettavia aiheita
seepukka2
Viestit: 6
Liittynyt: 28.02.2020 13:26

Omatekoisia kameramoottoriprojekteja!

Viesti Kirjoittaja seepukka2 » 28.02.2020 13:37

Muutamaan omaan kameraan pitää väsätä synkkaäänen kuvaukseen kykenevä moottori tässä kevään aikana. Teen mikrokontrolleripohjaisia systeemejä joissa tällä hetkellä 6 koodissa esiohjelmoitavaa nopeutta jotka voi valita kiertokytkimellä. Ensimmäisenä projektina on Kinor16cx-2m moottorin modaus ja sen jälkeen erääseen omaan 35mm kameraan täysin alusta asti itse väsätty moottori.

Onko täällä ihmisiä jotka ilomielin kuvaisivat kamerallaan mutta siinä sattuu olemaan moottori sökönä eikä uutta moottoria ole löytynyt kirveelläkään?

Jenkkifoorumeilla jo hiukan kyselin ja kuulemma Eclair ACL ja mahdollisesti NPR ovat sellaisia joihin on vaikea löytää toimivia moottoreita. Cinema Productsin kameroista on joistain mennyt kuulemma myös ohjauselektroniikat pilalle ja niitä lojuu siksi rikkinäisinä varastoissa.
Kyselen täältäkin kiinnostuneita sekä mitä kamera+moottorimalleja mahdollisesti olisi joille olisi tarve antaa uusi elämä tällä tavoin. Ihan kolmen desimaalin tarkkuuteen en varmaan pääse nopeuden stabiiliudessa mutta pari desimaalia on tällä hetkellä tavoitteena. Prototyyppejä pitää tehdä lisää niin saa koodia säädettyä uusiksi ja nopeuden tarkkuutta paljon paremmaksi.

Tämänhetkinen prototyyppi toimii Arduinolla, tuo on varhainen proto ja koodikin muuttunut jo paljon mutta jotain käsitystä mitä oikein väsäilen kotona vapaa-ajalla:
Kuva

Myös jonkinlainen näyttö on työn alla. tässä olen simuloinut minkälaista tietoa laitan väliaikaisnäyttöön jolla seuraan prototyyppien toimintaa. Lopullisiin moottoreihin tällainen 20x4 näyttö on liian iso, varmaan värkkään ebaysta jonkun pienen oled-näytön tähän tarkoitukseen jos näyttöä ylipäätään tulee lopulliseen versioon.
Kuva

Niin, olen tosiaan sama Seepukka joka täällä jo aiemmin pyöri mutta en saanut käyttäjätunnusta enää uudelleen aktivoitua foorumin muutostöiden jälkeen niin piti tehdä uusi :)

seepukka2
Viestit: 6
Liittynyt: 28.02.2020 13:26

Re: Omatekoisia kameramoottoriprojekteja!

Viesti Kirjoittaja seepukka2 » 22.03.2020 23:31

Projekti jatkuu, aikataulu sellainen että kesäksi pitäisi olla jonkinlainen itsetehty oikea kidesynkkamoottorikin kasassa.

Aion käyttää Arduinojen rinnalla myös "paljaita" mikrokontrollereja niin saa enemmän vaihtoehtoja tekemiseen. Arduinohan ei loppujen lopuksi ole muuta kuin mikrokontrolleri + ulkoinen oskillaattorikide sille + liittimet + usb-ohjain sekä virtastabilointi. Usb:ta ei tämäntyyppisissä laitteissa tarvita ja virtastabilointi tarvitaan joka tapauksessa ja kide on helppo järjestää... liitinpinnien poisjättäminen taas säästää tilaa kun voi kiinnittää prosessorin piirilevyyn suoraan. Lisäksi säästää paljon rahaa.

Varhaisia prototyyppejä, näissä Arduino Micro mukana:

Kuva

Kuva

Kuva

Tuon proton pohjalta tein piirilevymaskin jonka kanssa harjoittelin piirilevyjen tekoa valottamalla. Muutin designia sen jälkeen mutta kätevä välivaihe valmistustekniikoiden treenaamisessa :)

seepukka2
Viestit: 6
Liittynyt: 28.02.2020 13:26

Re: Omatekoisia kameramoottoriprojekteja!

Viesti Kirjoittaja seepukka2 » 22.03.2020 23:34

Tällä hetkellä työn alla erilaiset kokeilut optisilla nopeusantureilla sekä Attiny85-mikrokontrollereilla. Nämä pienet kontrollerit tulevat olemaan hyödyllisiä tulevissa designeissa. Niiden ohjelmointiin tarvitsee lisähärpäkkeitä, esim. alemman kuvan mukaisesti voi Arduino Unon kanssa ohjelmoida niitä kohtuullisella vaivalla. Pitäisi opetella käyttämään Atmel Studiota ja MPLabia tässä kevään aikana, se tekee näiden ohjelmoinnista vähän monipuolisempaa. Toistaiseksi väsään ohjelmat Arduino IDE :lla.

Kuva

Kuva

seepukka2
Viestit: 6
Liittynyt: 28.02.2020 13:26

Re: Omatekoisia kameramoottoriprojekteja!

Viesti Kirjoittaja seepukka2 » 22.03.2020 23:39

Tosiaan jos jollakulla on kamera josta moottori on sökönä ja uutta on vaikeaa löytää niin voin ottaa kohtuuhintaiseksi projektiksi uuden moottorin väsäämisen. Olisi helpompi että kamera Etelä-Suomessa valmiiksi niin ei tarvitsisi lähetellä edestakaisin.
Eli siinä vaiheessa kun saan oman kameran moottorin valmiiksi niin voisi olla mahdollista tehdä jollekin muullekin moottorimodauksia. Jossain vaiheessa touko-kesäkuuta esimerkiksi voi katsoa asiaa jos kiinnostaa :)

Vastaa Viestiin