Omatekoisia kameramoottoriprojekteja!

Täällä käsitellään kaikkia filmityyppejä (8, 9.5, 16 ja 35 mm)
koskettavia aiheita
seepukka2
Viestit: 15
Liittynyt: 28.02.2020 13:26

Omatekoisia kameramoottoriprojekteja!

Viesti Kirjoittaja seepukka2 » 28.02.2020 13:37

Muutamaan omaan kameraan pitää väsätä synkkaäänen kuvaukseen kykenevä moottori tässä kevään aikana. Teen mikrokontrolleripohjaisia systeemejä joissa tällä hetkellä 6 koodissa esiohjelmoitavaa nopeutta jotka voi valita kiertokytkimellä. Ensimmäisenä projektina on Kinor16cx-2m moottorin modaus ja sen jälkeen erääseen omaan 35mm kameraan täysin alusta asti itse väsätty moottori.

Onko täällä ihmisiä jotka ilomielin kuvaisivat kamerallaan mutta siinä sattuu olemaan moottori sökönä eikä uutta moottoria ole löytynyt kirveelläkään?

Jenkkifoorumeilla jo hiukan kyselin ja kuulemma Eclair ACL ja mahdollisesti NPR ovat sellaisia joihin on vaikea löytää toimivia moottoreita. Cinema Productsin kameroista on joistain mennyt kuulemma myös ohjauselektroniikat pilalle ja niitä lojuu siksi rikkinäisinä varastoissa.
Kyselen täältäkin kiinnostuneita sekä mitä kamera+moottorimalleja mahdollisesti olisi joille olisi tarve antaa uusi elämä tällä tavoin. Ihan kolmen desimaalin tarkkuuteen en varmaan pääse nopeuden stabiiliudessa mutta pari desimaalia on tällä hetkellä tavoitteena. Prototyyppejä pitää tehdä lisää niin saa koodia säädettyä uusiksi ja nopeuden tarkkuutta paljon paremmaksi.

Tämänhetkinen prototyyppi toimii Arduinolla, tuo on varhainen proto ja koodikin muuttunut jo paljon mutta jotain käsitystä mitä oikein väsäilen kotona vapaa-ajalla:
Kuva

Myös jonkinlainen näyttö on työn alla. tässä olen simuloinut minkälaista tietoa laitan väliaikaisnäyttöön jolla seuraan prototyyppien toimintaa. Lopullisiin moottoreihin tällainen 20x4 näyttö on liian iso, varmaan värkkään ebaysta jonkun pienen oled-näytön tähän tarkoitukseen jos näyttöä ylipäätään tulee lopulliseen versioon.
Kuva

Niin, olen tosiaan sama Seepukka joka täällä jo aiemmin pyöri mutta en saanut käyttäjätunnusta enää uudelleen aktivoitua foorumin muutostöiden jälkeen niin piti tehdä uusi :)

seepukka2
Viestit: 15
Liittynyt: 28.02.2020 13:26

Re: Omatekoisia kameramoottoriprojekteja!

Viesti Kirjoittaja seepukka2 » 22.03.2020 23:31

Projekti jatkuu, aikataulu sellainen että kesäksi pitäisi olla jonkinlainen itsetehty oikea kidesynkkamoottorikin kasassa.

Aion käyttää Arduinojen rinnalla myös "paljaita" mikrokontrollereja niin saa enemmän vaihtoehtoja tekemiseen. Arduinohan ei loppujen lopuksi ole muuta kuin mikrokontrolleri + ulkoinen oskillaattorikide sille + liittimet + usb-ohjain sekä virtastabilointi. Usb:ta ei tämäntyyppisissä laitteissa tarvita ja virtastabilointi tarvitaan joka tapauksessa ja kide on helppo järjestää... liitinpinnien poisjättäminen taas säästää tilaa kun voi kiinnittää prosessorin piirilevyyn suoraan. Lisäksi säästää paljon rahaa.

Varhaisia prototyyppejä, näissä Arduino Micro mukana:

Kuva

Kuva

Kuva

Tuon proton pohjalta tein piirilevymaskin jonka kanssa harjoittelin piirilevyjen tekoa valottamalla. Muutin designia sen jälkeen mutta kätevä välivaihe valmistustekniikoiden treenaamisessa :)

seepukka2
Viestit: 15
Liittynyt: 28.02.2020 13:26

Re: Omatekoisia kameramoottoriprojekteja!

Viesti Kirjoittaja seepukka2 » 22.03.2020 23:34

Tällä hetkellä työn alla erilaiset kokeilut optisilla nopeusantureilla sekä Attiny85-mikrokontrollereilla. Nämä pienet kontrollerit tulevat olemaan hyödyllisiä tulevissa designeissa. Niiden ohjelmointiin tarvitsee lisähärpäkkeitä, esim. alemman kuvan mukaisesti voi Arduino Unon kanssa ohjelmoida niitä kohtuullisella vaivalla. Pitäisi opetella käyttämään Atmel Studiota ja MPLabia tässä kevään aikana, se tekee näiden ohjelmoinnista vähän monipuolisempaa. Toistaiseksi väsään ohjelmat Arduino IDE :lla.

Kuva

Kuva

seepukka2
Viestit: 15
Liittynyt: 28.02.2020 13:26

Re: Omatekoisia kameramoottoriprojekteja!

Viesti Kirjoittaja seepukka2 » 22.03.2020 23:39

Tosiaan jos jollakulla on kamera josta moottori on sökönä ja uutta on vaikeaa löytää niin voin ottaa kohtuuhintaiseksi projektiksi uuden moottorin väsäämisen. Olisi helpompi että kamera Etelä-Suomessa valmiiksi niin ei tarvitsisi lähetellä edestakaisin.
Eli siinä vaiheessa kun saan oman kameran moottorin valmiiksi niin voisi olla mahdollista tehdä jollekin muullekin moottorimodauksia. Jossain vaiheessa touko-kesäkuuta esimerkiksi voi katsoa asiaa jos kiinnostaa :)

seepukka2
Viestit: 15
Liittynyt: 28.02.2020 13:26

Re: Omatekoisia kameramoottoriprojekteja!

Viesti Kirjoittaja seepukka2 » 09.04.2020 02:40

Sellaista päivitystä että kun kevään kaikki lyhärikuvaukset siirtyivät syksyyn niin minulla on nyt enemmän aikaa kameramoottoriprojekteille.

Tällä hetkellä teen omatekoista kidesynkkamoottoria jossa viisi eri nopeutta. Kaikki designit joita jatkan eteenpäin ovat oikeita kidesynkkamoottoreita joissa nopeuden tarkkuus tulee olemaan parin-kolmen desimaalin luokkaa. En myöskään käytä enää Arduinoja systeemien pohjana vaan käytän paljaita mikrokontrollereita jotka asennetaan suoraan piirilevylle. Tein myös omatekoisen PWM-kontrollisysteemin jolla saadaan pwm-taajuus parinkymmenen kilohertsin paikkeille, tämä on valtava parannus vanhaan Arduino-pohjaiseen systeemiin jossa pwm-taajuudet ovat alle kilohertsin luokkaa.

Uusi oskilloskooppi saapui eilen niin nyt saan trimmattua aaltomuodot taajuusjakajien välillä kohdilleen sekä muutkin tarpeelliset säädöt tehtyä.
Teen tuohon Kinor2m:n myös oikean kidesynkkamoottorin nyt kun on aikaa, käytän kameraa testialustana moottoriohjauslogiikalle ja sitten on helppo tehdä myös muihin kameroihin moottoreita sen jälkeen.

Kukaan ei ole kysellyt moottoreiden perään vielä täällä foorumilla, onko niin että ihmisillä on omat kamerat kunnossa eikä tarvetta modauksille tai uusille ideoille siis ole?

seepukka2
Viestit: 15
Liittynyt: 28.02.2020 13:26

Re: Omatekoisia kameramoottoriprojekteja!

Viesti Kirjoittaja seepukka2 » 11.05.2020 13:29

Pientä päivitystä projektin tilanteesta :)

Sain ensimmäisen kunnollisen kidesynkkaprototyypin toimimaan Kinor16-kameran kanssa. Tässä testattu koko setuppi kameralla ja jämärulla filmiä myös kamerassa että näkee miten moottori toimii muuttuvan kitkan kanssa.

Nykyinen systeemi lukitsee vaiheen melko hyvin ja nopeus pysyy noin 0.03fps tarkkuudella oikeana vaikka kuormitus vaihtelisi paljonkin. Alle 20fps nopeuksilla on kuitenkin epävakaa eikä synkka pysy kunnolla joten kehittelen koodia lisää.
Mutta hyvä proof of concept testi, tällä pystyisi jo kuvaamaan äänileffoja suht helposti kunhan useamman minuutin mittaisissa yhtenäisissä otoissa vähän korjaisi äänisynkkaa jälkikäteen.

Kukaan ei ole ollut täällä kiinnostunut projektista yhtään, onko niin että Suomessa on minun lisäkseni vain Kkalle joka enää kuvaa mitään filmille? :P

Kuva

"Average" -sarakkeen alempi 249.9Hz on moottorin nopeusanturin keskiarvolukema. 10-slottinen enkooderi niin tuo vastaa 24.99fps keskiarvonopeutta, heittää vain sadasosan verran 25.00fps tavoitteesta.
Kuva
Vähän parannetulla koodilla sain nopeusheilunnan (a-sarake) jonnekin 250-300mHz tienoille mikä jo varsin hyvä arvo. Siitä näkee minkä verran systeemi yli- tai alikompensoi nopeusmuutoksia ja pienempi luku kertoo että ollaan lähempänä optimiarvoja

kettuz
Viestit: 591
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Omatekoisia kameramoottoriprojekteja!

Viesti Kirjoittaja kettuz » 19.06.2020 18:36

Jotta tämä ketju ei vaikuttaisi ihan niin yksinpuhelulta, todettakoon että tässä on hieno hanke - omissa kameroissa on moottorit tällä hetkellä ehjiä ja kunnossa, joten tarvetta uudelle ei ole ollut :)

Jaksan uskoa, että filmikuvaajia löytyy kyllä Suomesta, mutta ehkäpä harvempi enää tuntee tätä keskustelualuetta?

seepukka2
Viestit: 15
Liittynyt: 28.02.2020 13:26

Re: Omatekoisia kameramoottoriprojekteja!

Viesti Kirjoittaja seepukka2 » 08.07.2020 01:45

Voi tosiaan olla että täällä harvemmin enää ketään pyörii. Ainakin somen perusteella saa käsityksen että filmikuvaajia vielä Suomessakin kuitenkin on jopa enemmän kuin esim. 5 vuotta sitten :)

Sen verran taas päivitän lisätietoa projekteista että Leicina S -kameraan sekä Konvas 15epss -moottoriin on tällä hetkellä työn alla kidesynkkamodaukset. Tuo Kinor16-projekti toimii toistaiseksi ulkoisen boxin kautta, en ole jaksanut kameran sisään vielä rakennella piirilevyjä kun muut projektit ovat kiireellisempiä. Olen kehitellyt ihan hyvän lcd-näyttöpohjaisen käyttöliittymän jota pystyy käyttämään myös näiden kanssa. Enimmäkseen päivitän näistä ajantasaista tietoa jenkkifoorumeille mutta laitan tänne taas jossain vaiheessa kuvia :)

Tosiaan Leicina tupla8-kameroihin on tulossa kidesynkkamodausta tässä jossain vaiheessa. Prototyyppi toimii jo. niitä voi jossain vaiheessa tilatakin jos on kiinnostusta, minulla on muutama ylimääräinen kamera jotka pystyy modaamaan ja myymään tarvittaessa. Leicina S -malli tosiaan ensimmäisenä vuorossa noista 8mm kameroista, muitakin malleja myöhemmin ehkä tulossa :)

Vastaa Viestiin