Ulkoinen ja edullinen äänentallennin?

Äänen käyttö osana videoilmaisua. Äänittäminen ja jälkikäsittely.
vaariskoski
Viestit: 154
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja vaariskoski » 28.10.2009 22:40

Olen jonkin aikaa kokeillut Zoom H4 uudempaa versiota H4n. Se on noista "edullista" kevyistä laitteista yllättävän hyvä harrastelijakäyttöön. Se sisältää kaksi sisäistä mikrofonia ja kaksi XLR-combo-liitäntää phantom-virtasyötöllä. H4n mahdollistaa nyt myös sisäisten mikkien että XLR-sisääntulon yhtäaikaisen käytön neliraitaäänityksessä. Lisäksi H4n sisältää uudet digitaaliohjatut mikkietuasteet, aikaleimalla varustetun BWF-tiedostomuodon, suuremman näytön ja huomattavasti selkeämmän käyttölogiikan verrattuna aikaisempaan Laite toimii tarvittaessa myös ulkoisena äänikorttina

http://www.zoom.co.jp/english/products/h4n/index.php

Kokemuksia
http://reviews.cnet.com/voice-recorders ... 83153.html
http://www.bradlinder.net/2009/03/zoom-h4n-review.html

tapio
Viestit: 1694
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja tapio » 28.10.2009 22:42

Kim kirjoitti:Mä luulin eka että heitit sen ihan vitsinä
Tai sitten mä luulin, että se 49e sanelunauhuri oli vitsi? ;-)

Täytyy nyt kuitenkin muistaa, että näitä ketjuja lukee muutkin kuin niiden aloittajat. Joku saattaa painia saman ongelman kanssa (= äänitys kun käytetään DSLR-kameraa videon kuvaamiseen) ja sille toiselle ei ehkä kelpaa Anttilan sanelunauhuri eikä edes muovinen, mutta analogisen limitterin omaava taskutallennin.

SD:n vehkeissä on muuten parhaat kenttämikserien ja tallentimien limitterit joita olen kuunnellut. Jos ruvelle tai tukkoon saa, on vika käyttäjässä.

-t

Digiootti
Viestit: 2625
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Joensuu

Re: Harrastelijatason ratkaisu + mikkispekulointia

Viesti Kirjoittaja Digiootti » 28.10.2009 23:13

Petomaani kirjoitti: Tuollainen MD-tallennin voisikin olla ihan soiva peli minun tarkoitukseeni...

Synkkaongelmia tulee varmaankin vastaan MD-tallenninta tai sanelinta käytettäessä, mutta niiden parissa olen vääntänyt aiemminkin.
Erillisten äännentallentimen äänitteiden ja videon synkkaamisessa ei ole editointiohjelmassa kovin suurta vaivaa.
Jos samasta tilanteesta on Mini Discin lisäksi videokameran äänite, ne voi synkata keskenään esimerkiksi Pinnacle Studiossa venyttämälle aikajana riittävän pitkäksi, niin että ääniraidalla värähtelykäyrä näkyy selvänä. Sitten vain verrataan videoraidan ja Mini Disckin äänikäyrästöä keskenään ja kohdistetaan kuviot samalle kohtaa. Välillä kuunnellen molempa ääniraitoja yhtäaikaa. Kun sunkka on kohdallaan, äänessä ei kuulu kaikuefektiä.
Synkka myös pysyy pitemmissäkin jaksoissa kohdallaan, kunhan käyttää kamerassa ja Mini Disc.ssä samoja samoja ääniasetuksia.
Petomaani kirjoitti:Millaista mikkiä MD-tallentimella voisi käyttää? Tässäkin olisi tarkoitus päästä mahdollisimman halvalla
Itse olen käyttänyt Mini Disc:in kanssa tällaista Aiwan solmiomikkiä, hinta noin 40 €

http://www.discoworld.dk/shop/product_i ... s_id=24352

Tai Sony ECM-MS907

http://www.thomann.de/fi/sony_ecmms907.htm

jorma k
Viestit: 3373
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 28.10.2009 23:53

Minustakin on hyvä, että tuodaan esille noita kalliimpiakin vaihtoehtoja, eihän me amatöörit muuten noista mitään tiedettäisikään. Uskoisin tässäkin ketjussa hinta-laatu haitarin olevan jo aika monelle sopiva.
tapio kirjoitti: Nämä ns. oikeat äänentallentimet pysyvät paremmin synkassa videon kanssa kuin vaikkapa minidisc
Tarkoitatko tässä Digiootin esiinottamaa kaikua, vai katoaako tolla minidisckillä synka kuvan ja äänen välillä (eli loppupuolella huulet eivät liiku puheen tahtiin).

Mullakin on tollanen minidisk-soitin tosin hyvin vähälle käytölle jäänyt.
Omassani on ainakin se ongelma, että jos virta loppuu kesken esim. tunnin-parin nauhoituksen , niin kaikki äänitys häviää samalla, koska se tallentaa johkun "hakemistorakenteen" vasta nauhoituksen loputtua. Syytä pitää akut hyvässä latingissa.

tapio
Viestit: 1694
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja tapio » 29.10.2009 00:08

jorma k kirjoitti: Tarkoitatko tässä Digiootin esiinottamaa kaikua, vai katoaako tolla minidisckillä synka kuvan ja äänen välillä (eli loppupuolella huulet eivät liiku puheen tahtiin).
Lähinnä tuota jälkimmäistä. Eli pidemmässä pätkässä ääni voi alussa olla synkassa, mutta kuvan ja äänen välinen aikaero kasvaa loppua kohden.

Johtunee kai siitä, että kaikkien tallentimien sisäinen kello ei ole niin tarkka. Niiden sekunti ei ole tismalleen sama kuin 25 framea sekunnissa tuottavan videokameran.

Siksi äänitallentimet, jotka ovat joko äänikoodisynkattuja tai muuten lukittuja esimerkiksi eurooppalaiseen 25fps järjestelmään pysyvät paremmin synkassa.

Eihän tuo ylitsepääsemätön ongelma ole, mutta kaikki turha työ editissä on pois järkevämmiltä hommilta.

-t

dvilkka
Viestit: 68
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

zoom h2

Viesti Kirjoittaja dvilkka » 29.10.2009 00:29

Mielenkiintoista lueskella tätä keskustelua. Tulee vinkkejä tällaiselle satunnaiselle harrastajallekin. Kun kurkistin omaan kukkaroon, niin kysympä onko käyttäjäkokemuksia tuosta partakoneen näköisestä Zoom h2 laitteesta. Tuolla aiemmassa kirjoituksessa oli linkki listaan noista laitteista ja tuossa laitteessa oli kait 4kanavainen surround. Hinta ei myöskään vaikuttanut mahdottomalta.

dvilkka

http://www.loma-parnu.com

kohan
Viestit: 851
Liittynyt: 07.01.2009 15:55
Paikkakunta: Keuruu
Viesti:

Re: zoom h2

Viesti Kirjoittaja kohan » 29.10.2009 00:44

dvilkka kirjoitti:Kun kurkistin omaan kukkaroon, niin kysympä onko käyttäjäkokemuksia tuosta partakoneen näköisestä Zoom h2 laitteesta.
dvilkka

http://www.loma-parnu.com
Osta suosista Zoom H4n.

Digiootti
Viestit: 2625
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Digiootti » 29.10.2009 01:06

jorma k kirjoitti:
tapio kirjoitti: Nämä ns. oikeat äänentallentimet pysyvät paremmin synkassa videon kanssa kuin vaikkapa minidisc
Tarkoitatko tässä Digiootin esiinottamaa kaikua, vai katoaako tolla minidisckillä synka kuvan ja äänen välillä (eli loppupuolella huulet eivät liiku puheen tahtiin).
Pisimmillään olen synkannut videoon noin puolentunnin yhtäjaksoisen Mini Disc äänitteen puheesta, sen lopussakin sykka oli kohdallaan, kun Mini Disc:kin ääni oli samaa kuin kamerassa (PCM 16 bit 48 kHz)
jorma k kirjoitti: Mullakin on tollanen minidisk-soitin tosin hyvin vähälle käytölle jäänyt.
Omassani on ainakin se ongelma, että jos virta loppuu kesken esim. tunnin-parin nauhoituksen , niin kaikki äänitys häviää samalla, koska se tallentaa johkun "hakemistorakenteen" vasta nauhoituksen loputtua. Syytä pitää akut hyvässä latingissa.
Olet oikeassa, siksi laitan aina uuden pariston, tai kytken laitteen verkkovirtaan, kun on pitempi tallennus kyseessä. Yhdellä AA paristolla se tallentaa kuitenkin vähintään pari- kolme tuntia.

Onhan tuo Mini Disc jo pois muodista ja vanhentunut laite, kun niitä ei ole enää uutena myynnissä.

Itsekkin olen jo jonkinaikaa haaveillut noita muistikortille tallentavia tallentimia.

tolokun mies
Viestit: 937
Liittynyt: 19.04.2005 20:40
Paikkakunta: Esbå

Viesti Kirjoittaja tolokun mies » 29.10.2009 10:21

Omasta puolestani en halveksi Microträkkiä tai Zoomeja ja vastaavia ollenkaan, ne pystyvät tekemään ihan varmasti elokuvakelpoista ääntä kun niitten rajoitukset ottaa huomioon, ja hinta/laatu -suhde on loistava.

Sanelimista ei ole mihinkään, enkä oikein usko että selleinen tuo parannusta kameran mikkeihin, kamerassa on sentään yritetty laitaa kaksi jonkunlaista mikkiä ja hieman tuulisuojata sisäisesti. Sanelimessa on jonkinlainen reikä nurkassa josta ääni menee sisään.

Mikrofoni & tuulisuoja se se varsinainen (hinta)ongelma on. Hienosti toimivan tallentimen saa parilla satkulla, käytetyn minidiskin mutamalla kympillä, mutta haulikkomikkiä ja tuulisuojausta ei.

Tuiskula
Viestit: 1358
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Hämeenkyrö
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuiskula » 29.10.2009 10:36

vaariskoski kirjoitti: kaksi XLR-combo-liitäntää phantom-virtasyötöllä. H4n mahdollistaa nyt myös sisäisten mikkien että XLR-sisääntulon yhtäaikaisen käytön neliraitaäänityksessä. Lisäksi H4n sisältää uudet digitaaliohjatut mikkietuasteet, aikaleimalla varustetun BWF-tiedostomuodon, suuremman näytön ja huomattavasti selkeämmän käyttölogiikan verrattuna aikaisempaan Laite toimii tarvittaessa myös ulkoisena äänikorttina
dvilkka kirjoitti: niin kysympä onko käyttäjäkokemuksia tuosta partakoneen näköisestä Zoom h2 laitteesta. Tuolla aiemmassa kirjoituksessa oli linkki listaan noista laitteista ja tuossa laitteessa oli kait 4kanavainen surround.
Minulla on käyttökokemuksia noista molemmista. H4n heikkous on nuo komboliittimet. XLR-liittimessä ei ole lukitusta, jolloin kaapeli saattaa irrota. Näin kävi kesällä, kun tallennin oli ralliauton kyydissä tallentamassa kypäräpuhelimia. Aiheutti vielä sellaisen ongelman, että liittimen ollessa huulilla noin 200-300 metriä ennen erikoiskokeen maalia, löi irtoava, katkova liitin valtavat säröt ja häiriöt kypäräpuhelimiin. Onneksi nelinkertainen suomenmestari hallitsi tilanteen hieman huonommin kuuluvillakin nuoteilla.

Ehkä H4n suurehko koko on tilanteesta riippuen miinus. Muuten kyllä pätevä peli.

Itsellä on H2 tallennin ja olen ollut tyytyväinen siihen. Pienen kokonsa ansiosta sen voi laittaa vaikka taskuun tallentamaan kravattimikrofonia, jos vaikka ei ole langattomia/kameran kanavia tarpeeksi. Itse hankin mainitun tallentimen juuri tuon 4-kanavaisen tallennuksen takia, jolloin tilaääntä saa helposti pelkästään tallentimella, kun kaikille kanaville on oma sisäinen mikrofoni.

vaariskoski
Viestit: 154
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja vaariskoski » 29.10.2009 12:28

Myös Rolandin Edirol R-09HR on hintaansa nähden hyvä harrastelijakäytössä. Melko laaja dynamiikka, matala kohina ja herkkä stereomikrofoni Itselläni ollut vanhempi malli R-09 pari vuotta puheen "varaäänittäjänä" ja hyvin on toiminut, kun tietää rajoitukset.

http://www.edirol.com/index.php?option= ... Itemid=390
http://alatest.fi/arvostelut/mp3-ja-med ... 62114,287/

Halsu
Viestit: 2284
Liittynyt: 04.11.2005 21:29
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Halsu » 29.10.2009 13:31

tolokun mies kirjoitti:Sanelimista ei ole mihinkään, enkä oikein usko että selleinen tuo parannusta kameran mikkeihin, kamerassa on sentään yritetty laitaa kaksi jonkunlaista mikkiä ja hieman tuulisuojata sisäisesti. Sanelimessa on jonkinlainen reikä nurkassa josta ääni menee sisään.
Niin no, se mahdollinen etu tulee siitä että sen sanelimen saa lähemmäs äänilähdettä kuin kameran.

Huonolla mikillä huonoon tallentimeen tarttuu läheltä äänitettynä melkein aina paljon parempi ääni kuin hyvällä mikillä hyvään tallentimeen kaukaa äänitettynä.

Mikin saaminen riittävän lähelle on yleensä kaikkein tärkein äänenlaatuun vaikuttava seikka, kaikki muut tulevat pitkällä perässä.

Johnny Too Bad
Viestit: 128
Liittynyt: 16.08.2005 21:16
Paikkakunta: Englanti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Johnny Too Bad » 29.10.2009 14:35

Mikin saaminen riittävän lähelle on yleensä kaikkein tärkein äänenlaatuun vaikuttava seikka, kaikki muut tulevat pitkällä perässä.
Kylla 8)

Labrador
Viestit: 229
Liittynyt: 08.03.2006 15:48

Viesti Kirjoittaja Labrador » 29.10.2009 16:07

Nyt kun päästiin taas maan pinnalle ja alkuperäiseen aihepiiriin; "ulkoinen ja edullinen äänentallennin", oletan silloin puhuttavan hintaluokasta 150 - 500 €. Itsellänikin on hyllyssä mikrokasetilla toimiva Olympus J5000, mutta unohdetaan se ja SD 744T.

Minuakin on joskus kiehtonut joihinkin tarkoituksiin tuollainen pieni näppärä tallennin. Kysymykseni kuuluukin:
Mikä näistä olisi sinun valintasi ja voisitko myös perustella.

M-Audio Microtrack II
Zoom H4
Zoom H4n

Kiitos!

kohan
Viestit: 851
Liittynyt: 07.01.2009 15:55
Paikkakunta: Keuruu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kohan » 29.10.2009 16:39

Ääninäyte on hääseremoniasta jossa Zoom H4n on jätetty alttarille yksin automaattisella tasonsäädöllä äänittämään.
http://kohan.1g.fi/Hosting/Test_load/Nayte.ac3

Vastaa Viestiin