Noise gaten ja expanderin asetukset puheelle

Äänen käyttö osana videoilmaisua. Äänittäminen ja jälkikäsittely.
TaTa
Viestit: 129
Liittynyt: 27.04.2009 18:27

Noise gaten ja expanderin asetukset puheelle

Viesti Kirjoittaja TaTa » 17.03.2013 17:19

Hei

Millaisia noise gaten ja expanderin asetuksia olette käyttäneet puheäänelle? Tarkoitus on vaimentaa kohinaa (mikrofonin kohina ja huoneen taustasuhinat) haastattelu- ja luentotallennuksista.

Olen nyt muutaman päivän testaillut eri asetuksia. Olen oppinut ainakin sen, että kokonaan ääntä ei voi hiljaisissa kohdissa vaimentaa. Nappimikillä hiljaisessakin huoneessa tehty tallennus kuulostaa paremmalle, kun kohina/taustamelu ei katkea kokonaan hiljaisissa kohdissa. Olen säätänyt vaimennuksen maksimissaan noin 10 - 15 desibeliin. Jos kohinaa on paljon ja vaimennus suuri, kuulostaa puheen tahdissa voimistuva kohina huonolle.

Taustalla voi kuulua myös puheensorinaa jne. Testasin tätä pitämällä huoneen radion päällä. Tässäkin maltillinen vaimennus vaikutti parhaalle. Radiosta kuulunut puhe ei kuulostanut voimistuvan oman puheeni taustalla merkittävästi, vaan oma puheeni peitti radion äänen, kun gate/expanderi ei ollut aktiivinen.

Tässä käyttämäni asetukset (kuva 1):
Kuva

Attack säädetty mututuntumalla ja release siten, että puheen katketessa kohina vaimentuu huomaamattoman nopeasti.

Olen myös yrittänyt etsiä live-käyttöön (ääni ohjataan videoneuvottelulaitteistoon) kompressoria, jossa olisi noise gate / expanderi. Monessa laitteessa vaikuttaisi olevan säädöt, jotka katkaisevat äänen hiljaisissa kohdissa kokonaan. Vain thresholdin, attackin ja releasen voi säätää, mutta ei vaimennuksen määrää.

Alesiksen 3632-kompressorissa on expanderille/gatelle threshold ja ratio säädöt. Ymmärtääkseni nämä säädöt vastaavat toiminnaltaa tällaista tilannetta (kuva 2):
Kuva

En ole saanut tällaisia asetuksia toimimaan tietokoneella testatessa yhtä hyvin kuin kuvan 1 tapaisia asetuksia. Hiljaisissa kohdissa gate väpättää helpommin. Tähän auttaa release-ajan kasvattaminen, mutta tällöin puheen äänteiden loppuessa kohinan taso laskee hitaasti matalammaksi kaikumaisesti, eikä toiminta ole yhtä huomaamatonta kuin kuvan 1 tapaisilla setuksilla.

Eli kyselisin kokemuksia ja esimerkkejä millaisia asetuksia te olette käyttäneet ja vihjeitä laitteista, joita voisi käyttää live-tilanteissa?

tapio
Viestit: 1681
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja tapio » 17.03.2013 17:48

Gaten käyttäminen tosiaan saa monesti sellaisenaan ääniraidan kuulostamaan katkonaiselta ja häiritsevältä.

Muutama ihan nopea kommentti. Oletko kokeillut esim. parametrisella EQ:lla josko tietyt suhinataajuudet saisi pudotettua pois?

Tai sitten jos on aikaa ja energiaa ja gate tuntuu olevan paras vaihtoehto, niin voisit kokeilla ns. elokuvalähestymistä tilanteeseen. Käytännössä siis dialogiraidasta jätetään jäljelle tarkalleen vain ne kohdat, joissa on puhetta. Yleensä tämä tehdään pitkälle käsityönä, mutta gatellakin voi jossain määrin onnistua. Tämän jälkeen lisäät pohjalle "room tone"-raidan eli tilaääntä joko kyseisestä salista tai jostain muusta sopivalta kuulostavasta tilasta. Tällöin ääniraitaan ei synny tyhjiöitä.

Jos tallenteestasi ei löydy valmiiksi esim. 30 sekunnin pätkää pelkkää "hiljaisuutta" eli sitä tilaääntä, voit ihan hyvin käydä jossain vastaavassa salissa nauhoittamassa sitä erikseen. Netissä on myös runsaasti äänikirjastoja, joista voi pientä korvausta vastaan (tai jopa ilmaiseksi) ostaa kyseisiä ääniraitoja.

Dialogileikkaus on ihan oma taiteenlajinsa ja vaatii harjoittelua, mutta lopputulos on useimmiten erittäin palkitseva.


-t

Miikli
Viestit: 347
Liittynyt: 08.11.2010 21:10
Paikkakunta: Vihti

Viesti Kirjoittaja Miikli » 18.03.2013 10:20

Mitenköhän elokuvissa toimitaan sellaisessa tilanteessa, jossa ei ole minkäänlaista taustaäänen mahdollisuutta/tarkoitusta kohtauksessa, eli esimerkiksi henkilö yksin mökissä, johon ei ole tarkoitus lisätä ääntä? Pitäisikö lisätä vaikka kohinaa? Tulee nimittäin tämänkaltaisissa tilanteissa aika nuhjuinen tunnelma, kun ensin kuuluu näyttelijän liikkeiden ääniä, mutta hän menee nukkumaan ja paikallaan ollessaan ei ääniä kuulu. Ja musiikkikaan ei ole vaihtoehto.

tapio
Viestit: 1681
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja tapio » 19.03.2013 19:36

Miikli kirjoitti:Mitenköhän elokuvissa toimitaan sellaisessa tilanteessa, jossa ei ole minkäänlaista taustaäänen mahdollisuutta/tarkoitusta kohtauksessa, eli esimerkiksi henkilö yksin mökissä, johon ei ole tarkoitus lisätä ääntä? Pitäisikö lisätä vaikka kohinaa?
No ei nyt puhdasta kohinaa ainakaan.

Kyllä aina on jotain taustaääntä. Jos henkilö on yksin mökissä, niin kyllähän sieltä ikkunan ulkopuoleltakin jotain kuuluu. Mielikuvitusta voi käyttää.

Kun kyse on mökistä, niin oletettavasti se ei ole keskellä kaupunkia eli liikenteen äänet voi unohtaa. Mutta etäisiä lintujen ääniä, puiden huminaa, pöllön huhuilua jne. Ja sitten ihan pokkana voi lisätä jonkun toisen huoneen room tonen sinne alle. Tai seinäkellon tikityksen.

Ei katsoja tiedä miltä siellä oikeasti kuulostaa. Ihan pokkana kokeilemaan vaan eri vaihtoehtoja ja testaamaan mikä sopii parhaiten tarinankerrontaan.

-t

Rantarosvo
Viestit: 600
Liittynyt: 27.01.2013 21:24
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Rantarosvo » 19.03.2013 19:54

Jos raina tulee omaan käyttöön, voipi yleltä löytyä jotain sopivaa taustalle. Ei nyt ihan hiljasta mökkiä varten, mutta monenmoiseen kumminkin.

http://yle.fi/vintti/yle.fi/tehosto.yle ... lista.html

Miikli
Viestit: 347
Liittynyt: 08.11.2010 21:10
Paikkakunta: Vihti

Viesti Kirjoittaja Miikli » 19.03.2013 23:18

Olinpa pöljä, kun en noin loogisesti ajatellut ja käyttänyt mielikuvitustani.

TaTa
Viestit: 129
Liittynyt: 27.04.2009 18:27

Re: Noise gaten ja expanderin asetukset puheelle

Viesti Kirjoittaja TaTa » 30.04.2020 20:38

Olen yrittänyt löytää VST-plugaria, jolla saisi toteutettua pehmeän noise gaten, kuten kuvassa alla. En ole löytänyt ainoatakaan.

Kuva

Tämänkin tyylinen noise gatekin kävisi, jos plugarista olisi dry out -säätö.

Kuva

Satutteko te muut tietämään sopivaa VST-plugaria?

TaTa
Viestit: 129
Liittynyt: 27.04.2009 18:27

Re: Noise gaten ja expanderin asetukset puheelle

Viesti Kirjoittaja TaTa » 30.04.2020 22:18

TaTa kirjoitti:
30.04.2020 20:38
Olen yrittänyt löytää VST-plugaria, jolla saisi toteutettua pehmeän noise gaten, kuten kuvassa alla. En ole löytänyt ainoatakaan.

Kuva

Tämänkin tyylinen noise gatekin kävisi, jos plugarista olisi dry out -säätö.

Kuva

Satutteko te muut tietämään sopivaa VST-plugaria?
Nyt löytyi melko hyvä plugari. Dead Duck Softwaren http://deadducksoftware.blogspot.com/ ilmaisessa paketissa on hyvin toimiva expanderi. Paketin gate on myös kohtuu hyvä, mutta en tykkää, että ääni mykistyy täysin.

Kuva

Kuva

Edit:
Löysin Compressor Measurement Tool -plugarin https://docs.google.com/document/d/1fUm ... tnytA/edit https://github.com/ilyaorlovru/cmt , jolla voi mitata kompressorin parametrit, mutta saa piirrettyä kuvaanan myös expanderista.

DDS:n expanderin ratio-säätö kertoo vain vakiovaimennuksen, joka suoritetaan signaalille, kun taso tippuu kynnysarvon alapuolelle. Säätimen arvot voisivat olla suoraan desibeleinä, jotta vaikus olisi helppo arvioida. Alla mittaustuloksia ratio-säätimen eri arvoilla.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Harmillista, että kynnysarvon pudotuksen jyrkkyyttä ei voi säätää eikä kulmia pehmentää (soft knee). Kuulostaa ikävälle, kun signaalin taso jää keikkumaan kynnysarvon kohdalle. Voimakkuus nousee ja laskee. Himan apua ongelmaan saa Attack- ja Release-säädöillä. Release määrittää kuinka nopeasti signaalin taso vaimenee ratio-säädön verran, kun taso tippuu kynnysarvon alle. Attack kertoo kuin nopeasti vaimennus häviää, kun signaalin taso nousee kynnysarvon yläpuolelle.

Kuva

Vastaa Viestiin