Usean kameran ja mikrofonin kanssa työskentely

Äänen käyttö osana videoilmaisua. Äänittäminen ja jälkikäsittely.
fouro
Viestit: 8
Liittynyt: 14.05.2009 18:22

Usean kameran ja mikrofonin kanssa työskentely

Viesti Kirjoittaja fouro » 03.11.2015 15:06

Olen tällä hetkellä valmistelemassa tällaisen keskusteluohjelman ensimmäistä varsinaista osaa: https://youtu.be/AblUESmpBqY

(Laatu on tietenkin mitä on, mutta tykkään lähteä liikkeelle siitä, että mieluummin tehdään ja opetellaan, kuin ollaan tekemättä. Tätä ennen en ollut tehnyt mitään tuon kaltaista, joten tuosta voi vain parantaa. Tuossa oli vielä aivan erilaiset kameratkin käytössä.)

Yksi minua eniten pähkäilyttänyt asia on äänenlaatu ja miten sen saisi hyväksi. Alunperin tuo tallennettiin Olympuksen audiotallentimelle kahdelta solmiomikrofonilta y-haaroittimen (tjs) avulla.

Kuvausta varten käytönssäni on kolme Nikonin järkkäriä (D3300, D5300 ja D610), joilla tuo saadaan kuvattua hyvin, jos tavoitteena on pudottaa lopullinen kokonaismitta alle 20 minuuttiin. Kaikkiin saa kiinni ulkoisen mikrofonin. Myös Nikonin optiikkaa löytyy ihan hyvin.

Eli kuinka tallentaa ääni?

Käytössä on 2 x Audio-Technica ATR3350 miniatyyrimikrofonia sekä yksi Olympus ME-31. Hyvin pienten budjettien takia näillä pitää pärjätä.

Lisäksi kameroiden lisäksi löytyy yksi Olympuksen audiotallennin (johon saa vain yhden mikrofonin kiinni). Ja jälkikäsittelyyn Adobe Creative Cloud (josta tietenkin yleensä käytän still-kuvan ja grafiikkapuolen softia).

Yksi kamera kuvaa tuossa yleiskuvaa ja kaksi sitten keskustelijoita. Ensimmäinen ajatus olisi se, että solmiomikrofoni kiinni henkilöä kuvaavaan kameraan ja yleiskameraan tuo Olympus ihan varmuudenvuoksi.

Mutta kannattaisiko tällöin ääniraidat yhdistää jotenkin vai editoidessa käyttää sitä ääniraitaa, jossa puhutaan ja vaihdella sitä?

Vai olisiko tässä joku muu järkevä tapa toteuttaa tämä?

Ps. Taustalta kuuluvien lintujen äänestä ei päästä täysin eroon. :P

Kim
Viestit: 3485
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Nurmijärvi

Viesti Kirjoittaja Kim » 04.11.2015 12:05

Ensin kuvauksesta. Kannattaa tutustua ihan yleisohjeisiin sommitelusta. Nyt henkilöt on istutettu keskelle kuvaa ja rajaus on myös korkeussuunnassa ihmeellinen. Yleisohjeena, älä ikinä laita puhujaa täsmälleen keskelle kuvaa vaan anna sille tilaa siihen suuntaan minne se puhuu.

Mikkien piuhat kannattaa ensinnäkin laittaa paidan sisään ja sitten jostain takaa ulos niin ettei näy kuvissa. Eri mikit tallennetaan stereona omille raidoille niin että toinen panoroidaan vasemalle ja toinen oikealle, tai suoraan kahdelle monoraidalle jos tallennin sen mahdollistaa. Käytännössä tällä ei ole eroa sillä editissä voi erottaa stereoraidan kahdeksi monokanavaksi. Tärkeintä on että ne ovat täysin omilla raidoilla. Editissä valitaan sitten vain yksi kanava auki kerralla jolloin kaiku ja taustamelut minimoituu.

fouro
Viestit: 8
Liittynyt: 14.05.2009 18:22

Viesti Kirjoittaja fouro » 04.11.2015 14:26

Kiitos vastauksesta, tuota juuri hainkin.

Kuvan suhteen tosiaan pitää ennen kaikkea suunnitella tarkemmin, koska kuvaajaa ei ole, vaan hoidan kaiken itse.

Rantarosvo
Viestit: 600
Liittynyt: 27.01.2013 21:24
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Rantarosvo » 05.11.2015 11:24

Oon kiinnittäny ylen keskusteluohjelmissa huomiota semmoseen mikkien asetteluun, että ihmisen päänkääntämistä ei oteta huomioon. Usein ihminen istuu niin, että kääntää luonnollisesti päätä esim. oikeelle keskustelukumppanin suuntaan, mutta mikki on vasemmalla puolella "kaulusta" jolloin puheen voimakkuus muuttuu jatkuvasti kun pää kääntyilee.
Toinen juttu on isokokoset korvakorut ja varsinkin niissä ohjelmissa missä käytetään sellasta pientä puomimikkiä. Osaa pitää melkosta meteliä ko se korvis osuu mikkiin jatkuvasti.

Vastaa Viestiin