Tekijänoikeus musiikkipätkiä sis. ohjelman julkaisussa?

Äänen käyttö osana videoilmaisua. Äänittäminen ja jälkikäsittely.
Saku
Viestit: 372
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Viesti:

Tekijänoikeus musiikkipätkiä sis. ohjelman julkaisussa?

Viesti Kirjoittaja Saku » 28.01.2016 00:14

Moro!

Otsikko on hieman huono, koska pidempää ei mahtunut ja tämä alifoorumikin lienee väärä aiheeseen kun en sopivaa keksinyt, mutta - tarvitsisin pikaista apua seuraavassa asiassa:

Opetan tv- ja studiotyöskentelyä eräässä koulussa ja oppilaamme toteuttavat piakkoin harjoitustyönä YouTuben kautta livestreamattavan lähetyksen. Kyseessä on tietovisailu, jossa yhtenä tehtävänä on kilpailijoilla arvata lyhyistä musiikkipätkistä, mikä kappale on kyseessä.

Koska kappaleet ovat ns. "oikeaa, tunnettua musiikkia", saakohan videon julkaista YouTubessa ns. "Fair Use" -lain nojalla ilman erityisiä Teosto-sopimuksia?

Musiikkihan käytettäisiin tässä eri tarkoituksessa kuin esim. lyhärissä. Olen ymmärtänyt, että ainakin jenkeissä musiikkeja, leffan pätkiä, trailereita yms. saa käyttää ilman erillisiä lupia esim. arvosteluvideossa tai muussa "asiaohjelmayhteydessä" kunhan lähteet mainitaan.

Olenkohan ihan hakoteillä, ja mitenhän tämä toimisi Suomessa...?

Kaikki ajatukset ovat tervetulleita (eikä olekaan yhtään kiire, lähetys jo pe...)

kettuz
Viestit: 595
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kettuz » 28.01.2016 00:46

Yhdysvalloissa käytössä oleva "fair use" -periaatetta ei ole kirjattu suomalaiseen tekijänoikeuslainsäädäntöön eikä se siis päde meillä. Huomionarvoista tosin on, että edes Yhdysvalloissa tuo poikkeus ei mahdollista mitä tahansa käyttöä asiaohjelmassa, vaan liittyy uutisiin, materiaalin kritiikkiin, kommentaaria tai parodiaa. Meillä ehkä lähimmäksi tulisi sitaattioikeus.

Noin äkkiseltään minusta kuulostaa siltä, että tässä tapauksessa edellytykset käyttää musiikkia eivät täyty. Mikäli ymmärsin oikein, ohjelmassa musiikkikappaleet eivät ole varsinainen huomion kohde, joita tarkastellaan ja siksi siteerataan (rajoitetusti) vaan ne ovat pikemminkin välineellisessä asemassa kun ohjelman varsinaisessa keskiössä ovat kilpailijat ja kilpailu.

dementor
Viestit: 416
Liittynyt: 15.08.2006 20:56
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja dementor » 28.01.2016 03:11

Youtube lyö aika nopeasti streamin kiinni jos se havaitsee jotain tekijänoikeuksien alaista äänimateriaalia striimattavan... puhutaan jostain kymmenistä sekunneista.
Pitäkää ääniklipit tarpeeksi lyhyinä, niin tuo tunnistusalgoritmi ei välttämättä kerkeä mukaan :)

Saku
Viestit: 372
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Saku » 02.02.2016 02:06

Kiitos vinkeistä! Hyvä että asia selvisi, jätimme varmuuden vuoksi musavisaosion pois kilpailusta ettei tullut ongelmia.

Jos jotakuta kiinnostaa, lähetys on katsottavissa täältä: https://youtu.be/shc-aYBD7IQ

Vastaa Viestiin