Tascam DR-70D tallennin ja sonyn mikki.

Äänen käyttö osana videoilmaisua. Äänittäminen ja jälkikäsittely.
Rantarosvo
Viestit: 600
Liittynyt: 27.01.2013 21:24
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Rantarosvo » 07.03.2016 12:35

No mie en ainakaan olis ilman teidän manuaalien pläräystä ratkasua löytäny. Mie jään aika helposti junnaamaan paikalleen jonkun ongelman kanssa ja aina ei yön yli nukkuminenkaan auta, vaan toisen ihmisen pikkasen erilainen näkemys auttaa pääsemään tosta junnaamisesta eteenpäin.

Tässä säikeessä on monta viestiä joita oon saattanu kirjottaa 1,5-2h ja ne on edenny niin, että on tullu ohje tai väite ja olen testannu sen tascamilla ja jos se ei pitäny paikkaansa, oon koittanu ettiä miten se tapahtuu. Myös pienet asioita varmistavat tiedot on tärkeitä, kuten se että phantomin saa joka mikille erikseen. Tätä en itse omalla kielitaidollani pysty manuaalista täysin varmaksi toteamaan.
tuolta Home Screen > MENU > MIC > PHANTOM VOLT ei löydy mitään mikkikohtaista valintaa? sitten ei ainakaan tuon manuaalin perusteella kyllä löydy
Tähän Seepukan kirjottamaan lainaukseenkaan ei vastaus suinkaan tullut kuin apteekin hyllyltä. Kävin menua läpi, ensin todeten että lainaus pitää paikkansa ja sitten etin sen mistä ne mikkikohtaset asetukset löytyy. Uskokaa tai älkää, mutta on miulla itelläkin manuaali kokoajan tässä koneen näytöllä auki ja paperiversiokin on tossa liki. Olen plarannu manuaalia ja tascamin menua tuntitolkulla ennen kun alotin säikeen. Siinä on vaan niinpaljon sellasta mikä voi vaikuttaa ja epäilin jo laitetta viallisekskin ja sen mahdollisuuden kävin poissulkemassa ystäväni luona jolla on xlr-mikkejä.

Joka ikinen vastaus viesti tässä säikeessä on ollut tarpeellinen ja tulen varmaan kyselemään asetuksista, jotka enempi liittyy siihen miten äänen voimakkuuden saa sopivaksi. Nyt kun äänet kuuluu kokolailla hiljaa vaikka omasta mielestäni olen gain asetukset ja nupit laittanu herkimmilleen. Aikansa kun roveltaa, voi joku asetus mennä persiilleen vahingossa.

Pitäisikö phantom virta olla mitattavissa mikkiliittimestä normaalilla yleismittarilla? Osaan kyllä käyttää mittaria ilman oikosulun vaaraa, joten sen suhteen ei ole ongelmaa. Hämmentää vaan, kun ei löydy jännitettä mikkiliitännästä jossa phantom pitäisi olla päällä.

jorma k
Viestit: 3373
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 07.03.2016 22:06

Rantarosvo kirjoitti:Pitäisikö phantom virta olla mitattavissa mikkiliittimestä normaalilla yleismittarilla? Osaan kyllä käyttää mittaria ilman oikosulun vaaraa, joten sen suhteen ei ole ongelmaa. Hämmentää vaan, kun ei löydy jännitettä mikkiliitännästä jossa phantom pitäisi olla päällä.
Jos siellä on jännitettä, sen voi mitata. Tosin onhan mahdollista, että virta tulee päälle vasta kun XRL-liittimeen kytketään jotain ( esim. tunnistaa että palansonti piiri on kiinni? arvausta)

Voithan ensin kokeilla siihen kanavaan, missä testasit kaverisi mikin toimivan XLR-liittimessä, samoin sen luulis toimivan muissakin. Siellä Recording Screen asetuksissa katsot, että se XLR-liittimen näköinen ikoni tulee esiin vasempaan reunaan, eli phantom virta on päällä.
Owner's manual s.12, 13
http://tascam.com/product/dr-70d/downloads/

Rantarosvo
Viestit: 600
Liittynyt: 27.01.2013 21:24
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Rantarosvo » 07.03.2016 23:33

Xlr-->monoplugi adapteri näköjään torppaa virran. Laitoin normaalin xlr-piuhan kiinni ja siitä jännite löyty niinko pitikin.

Kokeilin muuten radiopuhelimen dynaamista mikkikapselia tascamissa, kun epäilyttää että saanut siipeensä. Ei virka mitään, mittari ei värähäkkään, mut sama mikkikapseli on radiopuhelimessa hemmetin herkkä.(vahvistimella) Riittää kun on samassa huoneessa sen kanssa. Kyseinen kapseli on itseasiassa ericsonin lankapuhelimen kuuloke ja pelkästään piuhan nokassa ja piuhan toisessa päässä monoplugi.
Ei oo missään käytössä kamerahommissa, kunhan ajankulukseni kokeilin. Radiohommissa ei äänen sävyllä oo kovinkaan suurta merkitystä. Toki se korvaa pitää miellyttää.

Radiopuhelimessa se on hemmetin hyvä mikki. Vahvistinosakin on lankapuhelimesta. Vahvistimen se ois tohon tascamiinkin vaatinu tottakai. Huomenna pitää koittaa löytää asetuksia kohdalleen, niin rupee homma hoitumaan. Tajusin tossa muuten hetki sitten, että tolla tascamilla olis mahdollista tallentaa radioyhteyksiä. Radiopuhelimen kuuloke liitännästä piuha tascamin linja sisäänmenoon ja mikki sitten menemään toiseen suuntaan sen läpi. Joku patentti pitäs tehdä äänen koppaamiseks mikiltä, kun liittimessä on 6 piuhaa ja yhessä vaan menee ääni. Pitänee joskus kokeilla :) Olis kiva tallentaa yhteys johonkin huitin kuikkaan toiselle mantereelle. Toki tascami pitäs olla aina päällä kun radiotkin on, että kulkis äänet läpi. No usb-piuhallahan sitä sähkö sille sais,

Rantarosvo
Viestit: 600
Liittynyt: 27.01.2013 21:24
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Rantarosvo » 22.07.2016 13:49

Oli tascam ensimmäistä kertaa varsinaisesti tositoimissa siellä mitä varten se on hankittu eli lentonäytöksessä(Jämi). Alkuperänen ajatus kolmesta mikrofonista ja radiopuhelinliikenteen linja-sisäänmenosta torppautui toki jo ennen lentonäytöstä. Tascamiin liitettävät mikit kulkee ikäänkuin pareittain. Ääniraidoilla 1 ja 2 sen vielä ymmärtää kun linja-sisäänmeno on stereo, mutta 3 ja 4 on siinä mielessä pari myös, että jos toisen käyttää mono linjana, niin toinen on sitä myös. Eli ei voi laittaa mikkiä linjan kaveriks ja käytännössähän tää tarkottaa sitä, että yks raita jää käyttämättä jos on radiopuhelinliikenne 1 raidalla ja 3 sekä 4 raidalla mikit, jää 2 raita käyttämättä. No ens kesälle tarkotus saada toinen radiopuhelin kuuntelemaan lentokoneiden keskenään käyttämää taajuutta. Tiedän että skanneri kuuntelee molempia, mutta tämmönen vanha radioharrastaja jäärä haluaa tehdä asiat omalla tavallaan ja siihen on kyllä ihan päteviä perusteluja.

Varmaan ainoa asia jota en kokeillu etukäteen aiheutti harmaita hiuksia. Tascamissahan on AA sormiparistot tai vastaavat akut. Niiden kesto oli 3 mikillä noin 10min. joten syötin virtaa usb-liitännän kautta normaalilla powerbankilla. No tää powerbank aiheutti sen että radiopuhelimen kohinasalpa oli auki kokoajan vaikka sen tiukkas niin tiukalle kun sai. Lopputulos oli, että puhelin ei voinut olla 2m lähempänä powerbankkia koska virtajohtona ollut usb-piuha oli mitotettu mahdollisimman lyhyeksi ettei ole tiellä. Toki 5V jännitteellä tulee jännitehäviökin vastaan piuhaa pidentäessä aika äkkiä,
Radioliikenne siis kuuluu mikin kautta joita oli lopulta kiinni 3. 1 haulikko oli kiinni jalustassa reilun 10m päässä suunnattuna kuulutuksiin ja sitten oli 2 lainamikkiä kameran jalustassa tallentamassa stereo äänimaisemaa ja kameran stereomikki kääntyi sitten normaalisti kameran mukana.

Äänien taso jäi huomattavan alhaiseksi. Toki olin luurit korvilla ja niiden kautta kaikki kuului loistavasti, kuulutukset tuli kokoajan selvästi vaikka kaijutin oli lähemmäs 100m päässä. Mittareidenkin kautta näytti olevan ok, samoin kun illalla kuuntelin äänityksiä autolla tascamista. Lauantaina monitoroin pelkästään tascamin mikkejä ja sunnuntaina meni kameran mikin äänikin tascamin läpi. Tultuani kotiin rupesin siirtämään tiedostoja tietokoneelle ja silloin huomasin että äänen voimakkuus on vaimea. Laatu on muuten ok ja saahan tota editoidessa nostettua. Hämmästystä aiheuttaa lähinnä se, että mittarit ja korvat sanoo kaiken tulevan reilulla voimakkuudella mutta lopputulos on tämä.

Monitorointia häiritsi sekä luureilla että korvanapeilla tuuli joka piti samanlaista kohinaa, oli pistoke kiinni tai ei. Samaan ropleemaan törmäsin 2013 lappeenrannan näytöksessä. Eli kuvatessa ei pysty sanomaan meneekö ääni ruvelle vai ei. Ja tää johtuu kuulokkeiden sangan kohinasta tuulessa. Käytän myös korvan mukaan valettuja korvatulppia, mutta niihin kiinnitetyt kovanapit tulee senverran ulos korvasta että kohisevat samalla tavalla kun luurien sanka. Pitää muuten toi tulppa melkosta vihellystä kun nykäsee korvanapin irti ja tuulee edestä tai takaa. Huomasin moisen jos joku tuli juttelemaan ja nykäsin napin irti kuullakseni puheen. Ite tulppaa ei viitti nykiä korvasta ulos muutaman lauseen takia.

Äänien suhteen reissu oli haastava tuulen takia. Tuuli oli lähemmäs 10m/s ja puuskien keskiarvo oli 15m/s luokkaa. Tekemäni tuulisuojaukset kyllä esti äänen ruvelle menon jos ajatellaan perinteistä youtube videon ääni/tuuli ongelmaa/mokaa. Tuulen humina vaan oli niin voimakas että se kuuluu videolla hetkittäin melko kovana.
Tuulisuojauksessa on ilmarako mikin ja röllin välissä. Käytössä oli pari lainamikkiä tuossa äänimaiseman tallentamisessa ja nyt lievänä ongelmana on, että kohdistamista varten yhteen lyötyjen käsien ääni ei kuulu vaikka mikit oli yhtä kaukana käsistä kuin kameran oma mikki jolla läpsäys kuuluu. No kyllähän kohdistus onnistuu pienellä puuhastelulla ja tascamin ääniraidathan on synkassa keskenään, joten yhden mikin kaukana olo ei haittaa. Tascam tekee 2 tiedostoa joista toisessa on 1 ja 2 raita ja toisessa sitten 3 ja 4. Tiedostonimet on muuten samanlaiset, mutta 2 viimestä numeroa kertoo mitkä raidat kyseessä.

Keväällä testasin kuulutusten mikkiä lukuunottamatta kaikki mikit niin, että kaveri soitti viulua ja tallensin sitä. Lainamikit vaikutti huomattavasti kameran mikkiä herkemmiltä ja nyt sitten vaikuttas olevan taas päinvastoin. Asetukset pitäs olla gainia lukuunottamatta samat, luonnollisesti gain hantaakeja piti kääntää enempi kaakkoon lentokentällä kuin kotona. Käyn asetukset jonain päivänä läpi ajatuksella sillä olen kokolailla varma että sieltä se käyttäjä errori löytyy.

Tascamin kiinnitys rigiputkiin ei ollut onnistunu. Kiinnikkeessä ei ollut sitä pyörimisen estävää tappia, eli tascam oli kiinni ainoastaan 1/4 kierteestä ja kääntyili siinä kameran päällä jos käsi osui vahingossa mikkijohtoihin. Ei mikään iso asia, mutta itseäni häiritsevä kyllä. Kunnon testailulla tää ois tietysti selvinny jo ennen näytöstä ja ratkasu tähän ropleemiin on helppo. tascamin näytöstä sain hyvin selvää koko viikonlopun ajan ja käytettävyys muutenkin oli ok. Sijotuspaikka oli ok siinä kameran päällä. Kuvasin harjun päällä ja alaspäin kuvatessa se meni hiukan näytön eteen, mutta ilmassahan ne koneet etupäässä on. Jämillä näytös lennetään yläkentän päällä ja koneet käyttää alakenttää, joten siinä yläkentän pinnassa ei ole 1. mailmansodan koneita ja lennokkeja lukuunottamatta mitään kuvattavaa. Nyt oli vaan lennokit ja niiden liikkuminen kiitotiellä oli helppo kuvata vaikka tascam olikin hiukan näytön edessä.

Pientä parantelua kiinnityksiin ja perehtymistä asetuksiin, niin uskon että tullaan tascamin kanssa hyvin juttuun. Toki nyt on jo selvää, että ääniraidat loppuu kesken, eli toisen tascamin hankinta on edessä ja se tulee todennäkösesti olemaan samanlainen, jotta ei miun muistilla tarvii yrittää erilaisia vehkeitä osata käyttää, se kun on vaikeaa.
Sormiakkujen tilalle teen jonkun palikan johon saa irrallisen akun kiinni. Jännitteen pudotus sopivaksi vaikka diodeilla jos päädyn käyttämään lipo akkuja. Lipon jännite on 2-kennolla 7,4V ja se pitää pudottaa n. 6V Tosin akkukemia joka mahdollistaa nopean lataamisen olis hyvä juttu(LIFE vaikka johon laturikin olis valmiina)

Opin arvostamaan oman autoni varustelua, vaikka se nyt ei mikään erikoinen ole. Olin liikkeellä laina-autolla jossa ei ollut hupiakkua erikseen. Kameran akkujen lataaminen oli hiukan haastavaa kun siinä kumminkin menee usiampi tunti vaikka latureita on yhtämonta kun akkuja. No latailun jälkeen auto lähti käyntiin ja toki sitä hiukan käytin latauksen aikanankin.
Omassa autossa on hupiakku ja aurinkokenno katolla. Ainoastaan auton alkuperäset sähköt käyttää starttiakkua, tosin auton radio ottaa nykyään virtansa hupiakusta. Auto siis lähtee normaalisti käyntiin vaikka imis hupiakun tyhjäks.(ei järkevää) Pilvipouta kelillä aurinkokenno lataa senverran että ei tartte autoa käynnistää viikonlopun aikana, vaikka lataa kameran akut ja kattelee telkkaria sekä videoita tietokoneelta. Pilvisellä kelillä sähkö ei riitä useammaksi päiväksi ja suunnitelmissa onkin toinen hupiakku ja aurinkokenno.
Toinen arvostuksen kohde oli työkalut joita omassa autossa on, sanotaanko riittävästi :)

Kim
Viestit: 3485
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Nurmijärvi

Viesti Kirjoittaja Kim » 23.07.2016 18:47

Niin pitkä tarina etten jakasanut lukea läpi, mutta.

Tascamissa oli patterit? Ne ei jaksa antaa riittävästi virtaa vaan jännite kyykkä. Tilalle Panasonicin Eneloop tai jonkun muun valmistajan LSD-NiMHit niin pakko on pelittää vähintään 2-3h.

Se että ääni kuuliosta luureissa hyvältä ja taso riittävältä, kertoo vain laadusta, ei mitään tasosta. Tasoa voi arvioida vain mittareista koska sulla voi olla kuulokevahvistin täysillä. Mutta jos se on kuulostanut hyvältä luureissa niin mitään hätää ei ole. Oikeastaan hyvälaatuiset ja oiken tallennettu ääni kuulostaa aina vaimealta verrattuna esim. jonkun kameran autolevel kompressorin tuottamaan tasoon. Ei muutakuin editissä tasot ylös ja tarvittaessa vähän kompuraa. Tuollaista tavaraa hyvällä tallentimella voi varmasti nostaa huolettaa 20 deppaa ilman mitään suurempaa kohinaongelmaa. Eli sait äänen tallelle juuri niin kuin pitikin.

Rantarosvo
Viestit: 600
Liittynyt: 27.01.2013 21:24
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Rantarosvo » 24.07.2016 12:59

Enelooppeja juurikin käytän, tosin nyt oli sunnuntailla myös pattereita kun koitin saada radiopuhelimen lähemmäs. Lauantain menin sillä powerbankilla ja radio kaukana.

Juu, en mie missään toivottomuuden tilassa noiden äänien kanssa oo ollu, tiesin kyllä että niitä voi editoidessa nostaa, oli toi ero vaan niin käsittämättömän iso. Ei ollu edes luurien volumet täysillä sitä edes teoriassa selittämässä.

Mikkien gainit oli asetuksista kohdassa hight eli toisiks korkeimmassa kohdassa. Tuulen aiheuttama puiden yms. humina nosti mittarin lukeman n. puoleenväliin ja lentokoneet lähimmillään ollessa sinne neljännestä vaille täydet. Kovaäänisimmätkään koneet ei saanu peak lediä vilkkumaan.

Kotona koitin ennen reissua testailla tota mikkiä(t-bone EM-9900) minkä ostin kuulutuksia varten. Lähinnä suuntaavuutta testailin, mut se poimii niin pirun hyvin kaikki ei toivotut teollisuuden ja liikenteen äänet, et ei sillä tässä pihapiirissä tarvii mitään linnunlaulua tallentaa.
Mikään noista metelin aiheuttajista ei oo 2km lähempänä, mut äänet mikki poimii hyvin. Ihmettelin perämoottorin pörinää jota en paljaalla korvalla kuullu ja aikani kiikaroituani näin veneen joka oli 1,7km päässä. Ei siis mikään taajama mikki.

No mie en oo sen varalle suunnitellu muuta kun noi kuulutukset ja siinä tuntu toimivan. En tosin oo pelkästään sen mikin ääniraitaa vielä kerenny kuuntelemaan, joten en osaa sanoa onko siinä lähellä olevien ihmisten(sivussa) keskustelua minkäverran mukana. Aikasemmilta vuosilta olin huomannu että kameran ollessa kuulutuskaijuttimeen päin, saa jutusta hyvin selvää, mutta kamera luonnollisesti on valtaosan ajasta eri suuntaan. Tästä tuli idea kiinteestä mikistä jolla selostuksen saa halutessaan tasalaatusena mukaan videolle. Paljaalla korvalla en kuulutuksesta saa selvää.

Kotona on radiopuhelimia 6 eri taajuusalueella, myös käsikapuloita ja tää ilmailu radio on ainoo mikä ottaa häiriötä powerbankista :roll: Mr. Murphy taas asialla :shock:

Kim
Viestit: 3485
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Nurmijärvi

Viesti Kirjoittaja Kim » 25.07.2016 09:56

Jos eneloopit kestää vain 10 min, niin jossain on vikaa ja paljon. Nimittäin noi pystyy antamaan helposti 10 A virtaa, joka on laskennallisesti suurinpiirtein se virta mikä akusta pitää purkaa jotta se tyhjenisi 10 minuutissa. On aivan selvää että jos tascam söisi 10 A virtaa niin se kuumenisi niin paljon että sulaisi koko masiina.

Onko Tascamissa joku säätö sille että käytetäänkö pattereita tai akkuja? Nimittäin veikkaan että ongelma on se että Tascam sammuu koska (se kuvittelee että) jännite on liian matala sille, eikä sen takia että akut olisi lähellekään tyhjät.

Oli miten oli, mutta pakkohan tuo on toimia myös akuilla.

Rantarosvo
Viestit: 600
Liittynyt: 27.01.2013 21:24
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Rantarosvo » 25.07.2016 16:32

Toimii se akuilla oman aikansa. Se aika vaan ei riitä miulle ja sentakia virransyöttö usb-piuhan kautta. Kun tökkää piuhan kiinni kysyy, että siirretäänkö dataa vai otetaanko vaan sähköä. Ongelma vaan se, että usb-powerbankit aiheuttaa ton radiohäiriön. On jo suunnitelma erillisen akun tekemiseksi ilman suurempaa elektroniikkaa jollon ei pitäs radion tykätä huonoa. Esim. 6V akun jännitteen tiputtaminen diodilla. Häiriön aiheuttaa todennäkösesti powerbankin lataukseen liittyvä elektroniikka, niissä kun usein on lipo-akku sisällä.
Diodin kanssa vaan pitää olla latauspiuhalle oma paikkansa, mut se on vaan yks liitin.

En siis sekunttikellon kanssa aikaa mitannu, mutta kahteen esitykseen ei riittäny virtaa ja piti vaihtaa joka esityksen välissä varsinkin kun akut loppu ja piti ruveta käyttämään pattereita. Powerbank riittää koko päiväks ja alta 10000mAh ne on kooltaan.

Kim
Viestit: 3485
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Nurmijärvi

Viesti Kirjoittaja Kim » 25.07.2016 16:38

Edelleenkin kehoitan lukemaan ohjetta koskien toimintajännitettä, sillä 2000 mAh pitää kestää vähintään 3 tuntia. Omat microtrackit toimii muistaakseni 3h ja sisällä ei ole kuin yksi 1500 mAh Lipokenno.

Vastaa Viestiin