Musiikkivideon tuottamisessa työjärjestys?

Äänen käyttö osana videoilmaisua. Äänittäminen ja jälkikäsittely.
theinonen
Viestit: 661
Liittynyt: 13.12.2009 15:47
Paikkakunta: Varkaus

Musiikkivideon tuottamisessa työjärjestys?

Viesti Kirjoittaja theinonen » 14.03.2016 17:59

Tarkoituksena tehdä yhdestä biisistä soittajien kanssa musiikkivideo youtubeen. Bändi äänittää biisin sisätiloissa. Tästä tulee siis lopullisen videon ääniraita. Tarkoitus olisi mennä ulos luontoon bändin kanssa ja soittaa kajareista äänitystä niin, että soittajat eri kuvauspaikoissa soittavan ja laulavan samassa tahdissa. Editoinnissa tarkoitus synkronoida äänen perusteella klippejä pää-ääniraitaan Pinnacle Studio 19:n MultiCam-editorilla. Toimiikohan tällainen suunnitelma ja millaisia "sudenkuoppia" pitäisi varoa? Olisiko muita ideoita äänen ja kuvan synkronointiin kuin tämä myötäsoitto kovaäänisistä?

jorma k
Viestit: 3373
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Re: Musiikkivideon tuottamisessa työjärjestys?

Viesti Kirjoittaja jorma k » 15.03.2016 13:26

theinonen kirjoitti: Editoinnissa tarkoitus synkronoida äänen perusteella klippejä pää-ääniraitaan Pinnacle Studio 19:n MultiCam-editorilla. Toimiikohan tällainen suunnitelma ja millaisia "sudenkuoppia" pitäisi varoa? Olisiko muita ideoita äänen ja kuvan synkronointiin kuin tämä myötäsoitto kovaäänisistä?
Vähän epäilen tota MultiCam-editorilla
leikkausta, jos ruudun tarkkuudella aiot sitä tehtä (epäiln että tulee viivettä, jos näytöltä klikkaamalla valitsee leikkauskodan?). Tossa
http://www.digivideo.fi/wiki/index.php/ ... _kamerasta
ohjeet, jos ruudun tarkkaa leikkausta tarvitset, toiminee Pinnaclessakin nyt kun siinä muistaakseni saa useita raitoja käyttöön.

Ei ole kovin helppoa soittaa / laulaakaan samaan (ruudun tarkkaan) tahtiin. Toi kaiutin taustalle toiminee, miten sotkee ääniraidan kun orkka sinne päälle soittaa? => tuleeko ongelmia pelkän äänen perusteella kohdistamisessa?

Ota useampi otto eri kuvakulmista, niin voit sitten editissä vaihtaa kuvaan missä synkka on kohdillaan. Lisäksi yleiskuvaa niin voit sillä täytellä kohtia mitkä eivät ole synkassa.

tonalt
Viestit: 609
Liittynyt: 01.08.2011 08:36

Viesti Kirjoittaja tonalt » 15.03.2016 14:48

Vähän menee sivusta, mutta jos biisiä ei ole vielä nauhotettu, vois olla ihan hyvä idea kuvata studiolla biisin nauhotuksia. Vaikkei tuolle videolle päätyiskään, niin voi jossain muussa yhteydessä käyttää.

theinonen
Viestit: 661
Liittynyt: 13.12.2009 15:47
Paikkakunta: Varkaus

Viesti Kirjoittaja theinonen » 16.03.2016 18:25

Itseäkin vähän jännittää, saadaanko ulkona soitettaessa riittävän erotteleva ja selkeä ääniraita pää-ääniraitaan synkkausta varten. Hauskaa täytekuvaa on tarkoitus ottaa lisukkeeksi, jolla voi myös paikkailla huonosti synkassa olevia kohtia. "Studio"-nauhoituksen yhteydessä ei ainakaan nyt ole mahdollista olla kuvaajana mukana. Ensi sunnuntaina yritetään homma tehdä. Saa nähdä, mitä syntyy!

dementor
Viestit: 416
Liittynyt: 15.08.2006 20:56
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja dementor » 16.03.2016 19:15

Jos tarkoitus on editointivaiheessa tehdä synkka äänen perusteella, niin vetäisin kyllä äänen linjana kameraan suoraan sisään, kuin luottaisin johonkin kajari/mikkihässäkkäsynkkaan..

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 16.03.2016 20:49

laittakaa click-raita todella lujaa samaan miksaukseen sen playback-äänen kanssa niin helpompi soittaa siihen päälle ja kuuluu ainakin jotain kameraan.

äänitysvaiheessa biiseihin tulee yleensä pieniä muutoksia niin ei ehkä ole hyvä idea kuvata videota jos mitään ei ole vielä äänitetty. kuitenkin muuttavat sanoituksia tai tempoa joissain osissa biisiä ja sitten ootte kusessa leikkausvaiheessa :wink: (näin on tapahtunut joka kerta kun ollaan tehty videota puolivalmiiseen demobiisiin, pahimmassa tapauksessa puolet biisistä on muutettu lopullista äänitystä tehtäessä :shock: )

Linjaäänessä on se ongelma että jos tulee liittimiin tai mikseriin ongelma niin silloin ei ole yhtään mitään referenssiraitaa. jos laitatte sen clickin playbackääntä tehdessä mukaan niin paranee synkkausmahdollisuudet huomattavasti. eikä ole niin sanottua että bändi soittaa ihan 1:1 synkkaan sitä biisiä koko ajan niin helpottuu huomattavasti jos pystyy ääniraidalta kuuntelemaan mitä ne oikeasti siellä soittelee :wink:

Epäilijä
Viestit: 2429
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja Epäilijä » 17.03.2016 20:30

theinonen kirjoitti:Saa nähdä, mitä syntyy!
Odotan innolla.

Arkkitehti
Viestit: 907
Liittynyt: 22.03.2005 09:50

Viesti Kirjoittaja Arkkitehti » 17.03.2016 23:09

Tarkastakaa, että kaikki kamerat kuvaa samaa kuvataajuutta. Musavideon tuottaminen on mielestäni melko helppoa, koska ääniraita ja pituus on alusta alkaen lukkoon lyöty. Siinä ei tarvitse olla kovin luova, sen kuin valitsee parhaat kuvat ensin, lyö ne kuvaraidalle niihin ainoisiin kohtiin joihin käyvät. Tämän jälkeen täyttää aukot huonommilla kuvilla.

Näin siis, jos perinteisesti leikkelee.

Digiootti
Viestit: 2625
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Digiootti » 17.03.2016 23:12

Yhden musiikkivideon kuvanneena ihan harrastepohjalta kerron hieman sen teosta. Videon tein bändin toiveiden pohjalta josta heillä oli myös jonkinlainen käsis. Musiikki oli äänitettynä valmiina ja sitä soitettiin kuvauksen aikana jonka mukaan bändi oli soittavinaan ja laulavinaan, ääni tallentui samalla kameran ääniraidalle. Lopulliselle videolle musiikki tuli bändiltä muistitikulla siihen ei tullut kuvauksen jälkeen muita muutoksi kuin kopressointi.
Ännen ja kuvan synkkasin Pinaclessa kameran äänen ja lopullisen äänidaidan kannssa ihan vaan vertaamalla ääniraitojen käyrästöjä keskenään. Tuli videosta hieman liiaksi sanoituksen mukainen jota pitäisi välttää.

https://www.youtube.com/watch?v=sP-Cb_qn9mk

jorma k
Viestit: 3373
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 18.03.2016 17:30

Digiootti kirjoitti:jonka mukaan bändi oli soittainaan ja laulavinaan, ääni tallentui samalla kameran ääniraidalle.
Joo, ja se sitten näkyy (varsinkin lähikuvissa) kun orkka soittaa jotain muuta kuin mitä ääniraidalla kuuluu. Kaikki eivät tohon mitään huomiota kiinnitä, useinmiten ehkä musiikkia itse harrastavat sen helpommin huomaavat (sunkin videossa sitä näki)
Äänen ja kuvan synkkasin Pinaclessa kameran äänen ja lopullisen äänidaidan kannssa ihan vaan vertaamalla ääniraitojen käyrästöjä keskenään.
Tohon luulen tässäkin tapauksessa päädyttävän.
Tuli videosta hieman liiaksi sanoituksen mukainen jota pitäisi välttää.

https://www.youtube.com/watch?v=sP-Cb_qn9mk
Sun videosi on kokonaisuutena hyvä, itse pidin siitä että orkan soittoakin kuvattiin. Ei kaikkien musavideoiden tarvitse mitään Arkkitehdin "Mökkitie"- videoita olla.

Jos solisti on hyvä, hän osuus parhaimillaankin vain 50% teoksesta, joten soisin orkan huomioimisen musavideoissa olevan nykyistäkin yleisempää, esim. lähikuvin, mutta ne sitten synkassa.

Jos tulee tarve myöhemmin paikkailla, niin pyytämällä jotain soittajista soittamaan ko. kohdan uudelleen ja kuvaa soittimen tiukalla lähikuvalla saa paikan helposti tehtyä.

theinonen
Viestit: 661
Liittynyt: 13.12.2009 15:47
Paikkakunta: Varkaus

Viesti Kirjoittaja theinonen » 18.04.2016 17:28

Musiikkivideo saatiin viimein youtubeen. Edellä esitettyjen kommenttien esille nostamia pulmia tuli esille ja niistä on saatu oppia.

Pinnacle Studion Multicam-editori toimi yllättävän hyvin neljänkin videoraidan samanaikaiseen synkkaukseen pää-ääniraidan kanssa. Siitä kuitenkin luovuttiin ja käytettiin manuaalista "huulisynkkaa" ja "sanoitussynkkaa" johtuen erinäisistä ongelmista, joitten välttämiseksi tässä muutamia vinkkejä:
- Ideaalista olisi, jos bändillä olisi ennen kuvausta lopullinen musiikkiraita, johon video tehdään. Jos se ei ole mahdollista, synkronoinnin helpottamiseksi kannattaisi ääniraitaa soitettaessa käyttää esim. valometronomia, jolloin tahti saataisiin samaksi uusinta- tai lisä-äänityksissä.
- Jos kuvaustilanteissa käytetään myötäsoitossa langattomia toistolaitteita (kännykkä, bluetooth-kaiutin) kannattaa tarkistaa, ettei yhteydet pätki.
- Jos bändin vetäjällä ei ole etukäteen käsitystä videoeditoinnista, olisi hyvä näyttää hänelle, miten homma etenee leikkauspöydällä.

Kuvaustilanteissa ei ollut kuvakäsikirjoitusta vaan mentiin improvisoiden muutamalla kuvausidealla. Klipit toimitettiin bändin vetäjälle, joka teki niihin pohjautuvan leikkaussuunnitelman. Varsinainen editointi tehtiin parissa yhteissessiossa tietsikan äärellä.
Tälläinen tästä sitten tuli:
https://www.youtube.com/watch?v=aDZB7U-SdGU

jorma k
Viestit: 3373
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 19.04.2016 22:51

theinonen kirjoitti: Pinnacle Studion Multicam-editori toimi yllättävän hyvin neljänkin videoraidan samanaikaiseen synkkaukseen pää-ääniraidan kanssa.
Entä se reaalikainen leikkaus tuleeko viivettä, entä millä koneella editoit (prossu/ näyttis)?
Kuvaustilanteissa ei ollut kuvakäsikirjoitusta vaan mentiin improvisoiden muutamalla kuvausidealla. Klipit toimitettiin bändin vetäjälle, joka teki niihin pohjautuvan leikkaussuunnitelman. Varsinainen editointi tehtiin parissa yhteissessiossa tietsikan äärellä.
Tälläinen tästä sitten tuli:
https://www.youtube.com/watch?v=aDZB7U-SdGU
Tossa näkee hyvin miten vaikeaa, tollasen joukon on yhteen soittaa niin, ettei eroavaisuudet näkyisi videolla.

Mulle jäi tosta mm. mieleen, että kuollut kala "tapettiin" uudelleen.
Toi oli kuitenkin ihan hyvä kokonaisuus, kiertelit ongelmat melko tyylikkäästi.

Mitenkäs Teostomaksut säveltäjälle (perikunnalle?), kuka ne maksaa ja paljonko tollasesta peritään?

japiippo
Viestit: 4227
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 20.04.2016 17:27

theinonen kirjoitti:Kuvaustilanteissa ei ollut kuvakäsikirjoitusta vaan mentiin improvisoiden muutamalla kuvausidealla.
Harrastetuotannoissa tämä on usein hyvä ratkaisu, liian perusteellisesti yrittämällä kun innostus loppuu helposti kesken, eikä esiintyjilläkään ole silloin enää hauskaa, kuten tässä oli. Kamera taisi tosin olla automaatilla, kun valotus näyttäisi muuttuilevan sen tyylisesti kesken otosten ja lumihanki palaa usein liikaa puhki? Aurinkoisilla hangilla kuvaaminen toki on lievästikin sanottuna haasteellista.

Vastaa Viestiin