Näytelmän äänitys

Äänen käyttö osana videoilmaisua. Äänittäminen ja jälkikäsittely.
johkar
Viestit: 198
Liittynyt: 07.10.2005 12:33
Paikkakunta: Lohtaja

Näytelmän äänitys

Viesti Kirjoittaja johkar » 06.07.2016 09:21

Kesäteatterisesonki on taas kuumimmillaan ja itsekin täytyy muutamia näytelmiä kuvata.

Moista toimintaa kun on tullut tehtyä kohta kymmenen vuotta, on tullut kokemusta ja huomattua että kaikki pitää varmistaa aina kahteen kertaan ja silti näyttelijät päättävät vielä 5 minuuttia ennen esitystä muuttaa jotain ja siinähän on kuvaaja hädässä.

Suurin yhteinäinen kompastuskivi on kuitenkin ääni. Ulkotiloissa näyttelijöillä on yleensä langattomat mikit joiden äänentasoja äänimies ohjaa mikseriltä. Yleensä olen äänimieheltä saanut linjatulon suoraan kameralle tai erilliselle tallentimelle. Tämä parantaakin tallenteen äänenlaatua melkoisesti.

Yleensä AINA kuitenkin käy niin että

a) näyttelijä sulkee langattoman mikkinsä ja unohtaa laittaa
sen takaisin päälle
b) äänimies on myöhässä näyttelijän mikin aukaisussa ja pari sanaa jää alusta pois
c) langattomat mikit pätkivät ja rätisevät
d) langattomasta mikistä loppuu paristo
e) äänimies ei ehdi hiljentää yhtäkkiä huutavan näyttelijän
kanavaa ja ääni menee ruvelle

Linjatulon lisäksi laitan yleensä lavan eteen haulikkomikit joista syöttö suoraan kameralle. Jos langattomat mikit pettävät, saan nostettua mikittömän näyttelijän ääntä aikajanalla väliaikaisesti. Sitten vielä vaikka Zoomin tallennin lähelle kaiuttimia backupiksi jos linjatulo mikeiltä kameralle pettää.

Äänentasojen jälkisäätely aikajanalla on aika työlästä puuhaa. Mikittömien repliikkien nosto haulikkomikkien raidalta tuo esiin taustaäänet vähän häiritsevästi ja äänimaailma on pumppaava.

Onko kaikki jo kokeiltu vai onko tähän jotain lisävinkkejä vielä?

Kim
Viestit: 3485
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Nurmijärvi

Viesti Kirjoittaja Kim » 06.07.2016 10:16

Näytelmä on interaktiivinen tapahtuma jolloin yleisön reaktiot ja ääntelyt ovat mielestäni erittäin tärkeät kokonaisuuttaa ajatellen. Itse laittaisin vielä yhden stereomikin suunnattuna yleisölle. Siitä voikin sitten kätevästi miksata 5.1 ääniraidan tarvittaessa, mutta se vaatii erillisen moniraitatallennuksen koska kun synkka heittää muutama millisekunnin niin tuloksena on vaihevirhe.

Vastaa Viestiin