Mikkien tuulisuojista ja vaimennuksesta

Äänen käyttö osana videoilmaisua. Äänittäminen ja jälkikäsittely.
theinonen
Viestit: 661
Liittynyt: 13.12.2009 15:47
Paikkakunta: Varkaus

Mikkien tuulisuojista ja vaimennuksesta

Viesti Kirjoittaja theinonen » 05.08.2017 16:23

Millaisia kokemuksia ja käytäntöjä kuvaajilla ollut mikin tuulisuojan käytöstä sisätiloissa? Onko siitä äänen laadulle haittaa ja kannattaako ottaa aina pois, jos ei tarvitse? Festareilla kuvasin samalla setillä sisällä ja ulkona ja jäin miettimään, miten olisi pitänyt toimia. Testailin kotona vielä asiaa ja vaikutti, että tuulisuoja hieman heikensi soundin ilmavuutta tai diskantteja. Mikkeinä oli 2 AudioTechinicaa ( https://www.verkkokauppa.com/fi/product ... _MQAvD_BwE ) ja tullisuojana Rycoten deadcat.

Toinen asia jäi myös mietityttämään, kun vahingossa oli jäänyt kameraan mikin vaimennus (attenuation 20 db) valikossa päälle, vaikka ei olisi tarvittu. Kompensoin äänitystasoa nostamalla tasoja kamerassa sekä editoinnissa. En huomannut äänen laadun ainakaan suuresti huonontuneen. Eli onkohan sillä mitään eroa, jos kamerasta vääntää lisää herkyyttä samalla kun attenuator on päällä tai sitten toisinpäin?

tapio
Viestit: 1694
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Re: Mikkien tuulisuojista ja vaimennuksesta

Viesti Kirjoittaja tapio » 05.08.2017 22:01

theinonen kirjoitti:Millaisia kokemuksia ja käytäntöjä kuvaajilla ollut mikin tuulisuojan käytöstä sisätiloissa? Onko siitä äänen laadulle haittaa ja kannattaako ottaa aina pois, jos ei tarvitse?


Ohuen vaahtomuovin kyllä aina mikin päässä, jos vähänkin on liikettä tai etäinenkään mahdollisuus tuulenvireeseen. Hyvillä mikrofoneilla mahdolliset vaimennukset taajuusalueilla saadaan käsiteltyä alta aikayksikön.

theinonen kirjoitti:Toinen asia jäi myös mietityttämään, kun vahingossa oli jäänyt kameraan mikin vaimennus (attenuation 20 db) valikossa päälle, vaikka ei olisi tarvittu. Kompensoin äänitystasoa nostamalla tasoja kamerassa sekä editoinnissa.


Kamerasi ääniyksikön mm. etuasteen laatu vaikuttaa siihen kuinka paljon taustakohinaa tämä ratkaisu kehittää. Lähtökohtaisesti ei ole järkevää ensin vaimentaa jos perään pitää vahvistimella nostaa.

Vastaa Viestiin