Zoom H2 runkoäänet

Äänen käyttö osana videoilmaisua. Äänittäminen ja jälkikäsittely.
bjtoni
Viestit: 5
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Zoom H2 runkoäänet

Viesti Kirjoittaja bjtoni » 10.10.2017 20:01

Moi!

Aloittelen videokuvaamista järkkärillä ja ajattelin suorittaa videon äänien taltioinnin Zoom H2 -tallentimellani, siten että tallennin on liitettynä kameran mikkiliitäntään johdolla, jossa on molemmissa päissä 3,5 mm:n stereo liittimet. Elikkäs tallennin toimii ulkoisena mikrofonia.

Testit osoittavat että äänenlaatu on suorastaan erinomainen (omaan käyttööni ja oman arvioni mukaan) verrattuna kameran omiin mikkeihin.

Ongelma on nyt vain se että kaikki pienetkin kameran käsittelyyn liittyvät äänet menevät myös nauhalle (eli siis "runkoäänet")...

Ja tarkoitus on pitää paketti yhdessä kasassa, eli liikkuvaa kuvausta ja äänet suoraan videoon eikä jälkisovituksia. Mitään erillistä kamera rig-systeemiä ei ole ja tallennin on kiinni salamakengässä (tai vanhanaikasessa kameran pohjaan kiinnitetyssä salamavarsi/lisäkahva -yhdistelmässä).

Kysymys kuulukin nyt, että millä nuo runkoäänet saisi eliminoitua? Onko olemassa jotain valmista telinettä tuolle tallentimelle, jossa se "roikkuisi" vaikka kuminauhojen varassa...niinkuin vaikka noi RÖDE-merkkiset ulkoiset mikit, joita kaupoissa myydään.

Vai oisko jotain DIY -tyyppistä ratkaisua kellään?

Vai pitääkö vaan ostaa tommonen RÖDE....

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 10.10.2017 22:07

yksinkertaisin indie-ratkaisu on pitää tallenninta kädessä tosi pehmeän ja pörröisen pipon, kaulaliinan tms. päällä jolloin "kelluu" pehmeän materiaalin päällä ja tärinät vaimentuvat melkein kokonaan.

making offeja olen aika paljon kuvannut niin että gh4 on olkarigissa kiinni (itse eri valmistajien palikoista modattu 15mm putkilla oleva systeemi) jossa H6-tallennin "haulikkomikki"-moduulilla on kiinni magic armin päässä niin että sijoittuu kameran yläpuolelle tai hiukan sivulle. armi on rigissä kiinni, ei itse kamerassa, ja käytännön kokemuksen mukaan tällä on huomattava vaimentava vaikutus käpistelyääniin monissa tilanteissa vaikka itse tallenninta ei olekaan erikseen vaimennettu vaan armi on suoraan sen pohjassa kiinni.
eli itsellä yleensä kameran käpistelyäänet ei kuulu tallentimen mikkiin juurikaan kun säätää varovasti ja rigiin voi teippailla tai kiinnittää tarranauhalla mahdolliset langattomien mikkien vastaanottimet jne. helposti.

itse kameraan sitä mikkiä ei välttämättä kannata laittaa kiinni jos parempia ratkaisuja on, juuri kamerarunkoa eniten räplätään kuvauksen aikana ja mikkipidike pitäisi jotenkin saada tuettua muusta kohtaa kuin suoraan rungosta ellei mikin vaimennus ole todella tehokas. toisin sanoen mikin kiinnityskohta mahdollisimman kauas niistä asioista joita säädellään kuvauksen aikana niin värähtelyt vaimenevat matkalla edes hiukan.

tietenkin haluat pitää paketin kompaktina mutta olkatuessa on myös se etu että vähentää kameran keikkumista ja tärinää aika monella akselilla eli kuvauksen laatu paranee myös halvalla. mahdolliset lisävalotkin saa kätevämmin mukaan tarvittaessa.

kuminauhoilla tai ponnareilla toimivan vaimennussysteemin väsää aika nopeasti itsekin, täällä on joskus ollut ohjeitakin sellaisiin :wink:
paksua rautalankaa rungoksi ja ohutta rautalankaa osien yhteensitomiseen ja joku sopiva (valmiina ostettu) metalli- tai muoviosa kiinnitystä varten niin pystyy väsäämään vaikka paikan päällä kelvollisen vaimennuksen :)
esim. polymorph-muovista voi myös muovailla itse vaimentimen rungon jos haluaa taiteilla vähän enemmän (kuumassa vedessä sulatettavaa muoviraetta jota voi lämpimänä muovailla kuin muovailuvahaa ja joka kovettuu nailonmaisen sitkeäksi jäähtyessään. huom alkaa sulaa uudelleen lämpimässä yli noin 50°C ja kannattaa muotoilla kumihanskat kädessä ettei näpit pala)
tai jos valmistaa sopivan adapterin niin esim. puikko/haulikkomikrofonille tehtyä vaimennuskehtoa voi myös käyttää zoomin kanssa. kyllä niille jotain tämän tyyppisiä H2:lle oikeasti tarkoitettuja vaimentimiakin myydään, näitä varmaan saa jostain suomestakin tilattua :wink: http://www.ebay.com/itm/Movo-SMM5-R-Uni ... SwdzVXm81m[/url]

bjtoni
Viestit: 5
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja bjtoni » 10.10.2017 23:07

Kiitoksia hienosta vastauksestasi!

Antamasi linkin takaa löytyi sopiva lontoonkielinen hakusana ja sillä sitten löytyykin Kuuklesta kaikennäköistä teollista ja itsetehtyä valmistetta...

https://www.google.fi/search?q=Recorder ... 80&bih=696

Enköhän noista ideoista saa jotain viriteltyä!

Rantarosvo
Viestit: 600
Liittynyt: 27.01.2013 21:24
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Rantarosvo » 11.10.2017 11:29

Laita sama hakusana DIY etuliitteellä youtubeen, niin voipi löytyä hyviä ideoita joita jalostamalla löytyy se oma.
Ite käytän linnun talipallo telineitä, mutta suojattuna on pelkät mikit. Zoomi ei moisen sisään mahdu.

Nyt on sitten se aika vuodesta kun kannattaa käydä kangaskaupassa hypistelemässä karvakankaita tuulisuojauksia varten.

bjtoni
Viestit: 5
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja bjtoni » 11.10.2017 14:55

Tänks!

Taas hyviä ideoita! Taidan käydä kanssa noi talipallotelineet tarkastamassa paikallisella Tokmannilla....

Onko ehdotuksia tuoksi "karvalakiksi"? Mimmosta materiaalia pitää olla, minkämoinen on toi sisäpuoli (jotain kangasta ilmeisesti)? Löytyyköhän tommosta valmiina, tai ees semmosta jota vois H2:n kanssa käyttää, ei tarvi olla varmaan just tolle tehty...

Rantarosvo
Viestit: 600
Liittynyt: 27.01.2013 21:24
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Rantarosvo » 11.10.2017 20:34

Ite oon ostanu vaan kangaskaupasta n. 5cm karvakangasta(karvan pituus) mieleisessä värissä.
Tää ei tietenkään auta niihin käsittelyääniin, mutta tuulisuojaukseen kyllä. No tuuli on seuraava häiritsevä ääni mikä siun todennäkösesti pitää eliminoida.

Noista kumeista senverran, että hiuslenkit on vahvempia kun normi kuminauhat. Pärjääkö kaupallisten systeemien O-renkaille, en osaa sanoa. Helpompi niitä on ainakin hätätilassa löytää kun o-renkaita.

Vastaa Viestiin