Halsun haulikkomikkitesti

Äänen käyttö osana videoilmaisua. Äänittäminen ja jälkikäsittely.
jorma k
Viestit: 3335
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Halsun haulikkomikkitesti

Viesti Kirjoittaja jorma k » 07.10.2019 22:00

https://www.youtube.com/watch?v=VxMQPoeo_nU

Mikäs oli testin lopputulos?

Mun valinta noista noissa oloissa olisi ollut HTDZ-81
Vaikutti puheäänen äänitykseen hinta-laatusuhtessa hyvältä.

Onkos noi haulikotkin noin "huonoja" suuntaamaan? Ottivat minusta yllätävän paljon myös sivuilta, vai oliko tuossa joku asetusjuttu?

Mitenkäs tuo HTDZ-81 toimii musan kanssa, jostain näin 100Hz-16000Hz
taajuusaluemäärityksen (Senkku 40-2000Hz)?

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 07.10.2019 23:53

puolihaulikot eivät suuntaa ihan kauhean paljoa ja riippuu myös taajuusalueesta mitä tutkitaan. niissä on ideakin että voi "huitoa vähän sinne päin" eikä joku muutaman asteen ohisuuntaus kuulu vielä taajuustoistossa pahasti. käteviä esim. ylhäältä keskustelun puomittamiseen jossa voi vähän suuntailla sinne puhujaan päin mutta ei pysty millilleen asettelemaan kohdilleen tähtäimen kanssa.


täyshaulikkomikit jotka ovat paljon pitempiä ja kalliimpia (sellainen melkein metrin mittainen tuubi ja tonnin-pari-kolme tonnia pelkkä mikki) alkaa suuntaamaan kohtuullisesti mutta kyllä nekin hälyääniä ottaa silti. Jos jotain yksittäisääntä pitää poimia talteen niin vaihtoehdot on viedä tuollainen tosi pitkä kunnon haulikko lähelle tai sitten yrittää väkertää nappimikki ihan kohteeseen kiinni. TAI jälkiäänittää.

parabolimikkiäkin olen vähän kokeillut yhden luontojutun äänityksissä mutta niiden taajuustoistoalue on suuntaavuuden osalta tosi kapea (matalilla taajuuksilla suuntaava paraboli tulee kohtuuttoman isoksi) niin päädyin pisimpään haulikkoon minkä löysin vuokralle ja vein sen sitten eläinten kuonoon kiinni muutaman kymmenen sentin päähän ja toivoin ettei harakka laulaisi ihan koko aikaa puussa 40 metrin päässä. Kyllä nuo tosi suuntaavatkin sen raakkunan sieltä sivusta poimii vaikka olisi kuinka suuntaava ja veisi lähelle sitä tarkoitettua kohdetta.

ääntä ei vain oikein voi mikittää kaukaa hyvällä laadulla. Luontojutuissa paraboleja joskus käytetään mutta ei nekään mitään ihmelaitteita ole ja paljon paremman äänen saisi jos veisi erilaisen mikin lähelle jos elukat eivät sitä pelkäisi.
Esim. kohtuukokoisen parabolin suuntaavuus voi olla hyvin tarkkaan vaikka 1 tai 1,5 kHz paikkeilla eikä montaa sataa hertsiä taivu kumpaankaan suuntaan. Puhetta sellaisella saa melko selkeästi vaikkakaan ei luonnollisena mutta kaikki sen tarkan toistoalueen ohi menevä kuulostaa oudolta kun suuntaavuus on niillä ohimenevillä taajuuksilla mitä sattuu ja mikkiä liikuttaessa pelkästään se 1kHz alue voimistuu ja hiljenee mutta muut tulee ihan millä sattuu voimakkuudella

Vastaa Viestiin