Sinisen LED-valon ongelmat

Kuvaustekniikat ja -tavat
Alueen säännöt
-
pronto
Viestit: 136
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Viesti:

Sinisen LED-valon ongelmat

Viesti Kirjoittaja pronto » 03.02.2018 18:04

En muista, että olenko jo tätä aikaisemmin kysellyt täältä, mutta nyt kuitenkin. Otsikon mukainen melko paha kuvan "korruptoituminen", kun esim. teatterilava on voimakkaasti "tykitetty" sinisillä LED-spoteilla. Kamera on Sony PMW-200:nen, jossa sinisyys tuhoaa usein koko kuvattavan kohteen kummalliseksi sinihuntumassaksi. Olisko asian kanssa jo taistelleilla jotain neuvoja, kuin että välttää tuollaista kuvaustilannetta? Aiheestahan on jo vuonna 2012 kirjoiteltu suuressa maailmassa (http://www.dvinfo.net/forum/sony-xdcam- ... -cast.html) t. antti from piikkiö

jorma k
Viestit: 3335
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Re: Sinisen LED-valon ongelmat

Viesti Kirjoittaja jorma k » 03.02.2018 19:48

pronto kirjoitti:En muista, että olenko jo tätä aikaisemmin kysellyt täältä, mutta nyt kuitenkin. Otsikon mukainen melko paha kuvan "korruptoituminen", kun esim. teatterilava on voimakkaasti "tykitetty" sinisillä LED-spoteilla. Kamera on Sony PMW-200:nen, jossa sinisyys tuhoaa usein koko kuvattavan kohteen kummalliseksi sinihuntumassaksi. Olisko asian kanssa jo taistelleilla jotain neuvoja, kuin että välttää tuollaista kuvaustilannetta? Aiheestahan on jo vuonna 2012 kirjoiteltu suuressa maailmassa (http://www.dvinfo.net/forum/sony-xdcam- ... -cast.html) t. antti from piikkiö
Toi on ymmärtääksein aika yleinen ongelma Cmos-kennojen kanssa. Näkee usein mm. MTV:n musiikki-show lähetyksissä.

Eipä sille taida paljon olla tehtävissä? Yleensä käännän kameraa/siirryn niin, että joku tulee sen sinisen valon eteen. Valaisun suunnittelulla voi asiaan myös vaikuttaa, jos pääsee etukäteen "valomiehen" kanssa asiasta sopimaan.

Muuten kauemmas valoista sekä välttäen kohtisuoraan valoonpäin kuvausta?

pronto
Viestit: 136
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pronto » 03.02.2018 21:55

Thäks huomiosta ja kiitos! Yleisohjeesi kun ei vain valitettavasti onnistu noissa dokkaritaltioinneissa teattereissa. Eli tehtävä se, mitä lavalta eteen tuuppaa. Meillä tällä hetkellä toisena kamerana mukana myös JVC-GYHM650E, joka on paljon selektiivisempi ton sinisen LED:in suhteen. Jos vain mahdollista, niin sillä operoidaan silloin ne kohdat vaikeissa paikoissa. Mutta olisi kyllä myös saatava Sonyn kuva kohdalleen. Juuri koskaan ei olla valonheitintä päin myöskään. t. a.

jorma k
Viestit: 3335
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 03.02.2018 22:54

pronto kirjoitti:Thäks huomiosta ja kiitos! Yleisohjeesi kun ei vain valitettavasti onnistu noissa dokkaritaltioinneissa teattereissa. Eli tehtävä se, mitä lavalta eteen tuuppaa. Meillä tällä hetkellä toisena kamerana mukana myös JVC-GYHM650E, joka on paljon selektiivisempi ton sinisen LED:in suhteen. Jos vain mahdollista, niin sillä operoidaan silloin ne kohdat vaikeissa paikoissa. Mutta olisi kyllä myös saatava Sonyn kuva kohdalleen. Juuri koskaan ei olla valonheitintä päin myöskään. t. a.


tuossa n.5min... kohdalla
https://www.youtube.com/watch?v=NReq-RbwtXM
esimerkki (ei minun kuvaama=> kameramalli?)
Saako tuolla JVC-GYHM650E:lläsi vastaavaa kuvaa mitä tuossa edellinen punainen väri saa aikaan vai jopa parempaa?

Kahdella kamerallahan voi laittaa? toisen kuvaamaa suuntaan missä tuo sininen ei ainakaan kovin olleelisesti haittaa.

Ymmärrän kyllä "tuskasi" mulla on sellaisiakin (ja vain yhdellä kameralla) kuvattuja otoksia, missä esiintyjä on savun keskellä ja se sitten valaistaan vielä sinisellä LED-valolla. Eipä siinä muuta näe kuin sinistä :-( Eikä muuten hirveän paljon enempää paljain silminkään, mutta se savu näkyy hienosti, kamera taas suttaa sen siniseksi mössöksi.

Tuossa laittamassi linkissä joku kehoitti kokeilemaan vähentää kameran kuvaprofiilissa saturaatiota ja käyttämään valkotasapainossa korkeampaa K-arvoa. Oletko kokeilut asiaa?

pronto
Viestit: 136
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pronto » 04.02.2018 19:54

Vei uni voiton eilen ehtool ja nyt vasta koneella. Tuo HP:ssa kuvattuhan on loistavaa siihen verrattuna, mitä itse joudun taistelemaan. Tuollahan on sinistä spottia runsaastikin, ja silti esim. rumpalin naama ei ole palanut sinisellä puhki. 650 tekee julmetun terävää kuvaa, vaikka on "vain" 1/3" kennoilla varustettu. Lisäksi kennot ovat erittäin vähäkohinaisia aina kynttilän valoon saakka kuvattaessa. Mun 200:nen on hieman herkempi, mutta kihinäähän näkyy Sonyn kennoissa jopa päivänvalossa kuvattaessa? Olen "kiusannu" Sony Europen Suomen tukihenkilöä ko. asialla. Tässä hänen linkkaama vastauksensa Sony Europen tekniikan puolelta.

Sony kirjoitti:
" Sain nyt meidän teknisiltä henkilöiltä vastauksia!
Eli alla heidän vastaus, joten se mitä itse epäilit näyttää olevan totta.

I’m afraid it’s normal, high intensity blue LED lighting is out of gamut & therefore over saturates the blue channel.

The effect can be reduced by playing around with the Matrix settings, but this invariably has a negative effect on the overall colour reproduction.

jorma k
Viestit: 3335
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 04.02.2018 22:37

pronto kirjoitti:Vei uni voiton eilen ehtool ja nyt vasta koneella. Tuo HP:ssa kuvattuhan on loistavaa siihen verrattuna, mitä itse joudun taistelemaan. Tuollahan on sinistä spottia runsaastikin, ja silti esim. rumpalin naama ei ole palanut sinisellä puhki.
Tuossa sitä on paikattu rumpalin kohdevalolla ja siniset ovat hänen sivullaan. Ja kuvausmatkakin on aika iso (säteet kerkiää hajota), joka yleensä parantaa tilannetta.


Itse olen huomannut, että bittiivirtakin/resoluutio (isompi on parempi) vaikuttaa asiaa. Mulla käy myös niin, että joissain kohdin valkoinen ledivalo muuttuu sinertäväksi. Sen voi palauttaa valkoiseksi vähentämällä editissä sinistä, mutta siinä sitten muutkin sävyt muuttuu enemmän /ja vähemmän.

650 tekee julmetun terävää kuvaa, vaikka on "vain" 1/3" kennoilla varustettu. Lisäksi kennot ovat erittäin vähäkohinaisia aina kynttilän valoon saakka kuvattaessa. Mun 200:nen on hieman herkempi, mutta kihinäähän näkyy Sonyn kennoissa jopa päivänvalossa kuvattaessa?

Toi kohina luultavasti vaikuttaa negatiivisesti asiaan.

Toivotaan, että kamerat paranee tuolta osin. Luulen, että asiaa voidaan vaikuttaa myös ohjelmallisesti kameran prossulla. Ongelma on kuitenkin aika yleinen.

Olis kiva kuulla ammattilaistenkin kommentteja asiasta.

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 05.02.2018 02:48

musakeikkataltioinneissa on se hyvä puoli että voi yleensä pyytää kuvausta varten vähän neutraalia tai "edes neutraalimman" sävyistä valoa edestä päin jolloin esiintyjät sentään näkyvät kunnolla ja mahdollinen hankalan sävyinen tausta vain menee muhjuksi eikä koko kuva...

teatterissa tätä ei välttist voi tehdä jos ohjaaja vaatii smurffivaloja lavalle, sitten se on tosiaan kokonaan syvän supersinistä mustassa huoneessa ilman mitään neutraaleja fillejä :D

meneekö nuo alkuperäisen kysyjän kuvaamat taltioinnit mihinkään kaupalliseen käyttöön vai onko enemmän harrastepohjalta taltioivaa toimintaa josta ei saa mitään kompensaatiota?

jos heidän supersinistään ei kertakaikkiaan pysty kuvaamaan nätin näköiseksi niin silloin voi myös ehdottaa että näytelmästä tehdään kokonaan erillinen taltiointiversio pelkästään kameraa varten näyteltynä että saadaan kaikki kunnolla talteen ja valotkin säädettyä kuvaukseen sopiviksi.
Teatteri- tai yleensäkään livevalotilanteita kun ei muutenkaan ole kuvaukseen tarkoitettu niin ei niitä ole ideaalia kuvata yleisönäytöksen yhteydessä välttämättä muutenkaan jos jotain myyntikelpoista tallennetta on tarkoitus tuottaa

pronto
Viestit: 136
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pronto » 05.02.2018 22:21

Kiitos rakentavista ehdotuksista. Tilanne vain on nyt juuri se, mitä olen ekassa viestissä ja sen jatkossa kertonut. Taltiointi-tilanteita ei voida muuttaa "meidän mieleisiksi". (harmi) Kyseessä ihan oikea työ, ei harrastepohjaista, muttei tuotteet kuitenkaan jakeluun mene. Jatkan asian tutkimista. Tietenkin olisi kiva kuulla, jos joku muu Sonyn uudemmista malleista olisi selektiivisempi juuri tämän sinisen LED:in suhteen. antti

Arkkitehti
Viestit: 906
Liittynyt: 22.03.2005 09:50

Viesti Kirjoittaja Arkkitehti » 08.02.2018 14:52

Maalaisjärkeni sanoisi, että jos efekti kerran johtuu siitä, että sininen kanava menee tukkoon, niin mitenkäs jos kuvatessa heittäisi lämmittävän filtterin tai kaksi linssin eteen?

Tällaisia käytettiin filmiaikaan esim. Uskoisin, että tarvitset niin voimakkaan, että pitäisi käyttää ihan ns.efektifiltteriä. Vaikka oranssia.

Voi myös kokeilla vetää valotuksen niin alas, että kohde pelastuisi. Kaikki muu tietysti olis sitten mustaa...

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 08.02.2018 18:19

Arkkitehti kirjoitti:Maalaisjärkeni sanoisi, että jos efekti kerran johtuu siitä, että sininen kanava menee tukkoon, niin mitenkäs jos kuvatessa heittäisi lämmittävän filtterin tai kaksi linssin eteen?

Tällaisia käytettiin filmiaikaan esim. Uskoisin, että tarvitset niin voimakkaan, että pitäisi käyttää ihan ns.efektifiltteriä. Vaikka oranssia.

Voi myös kokeilla vetää valotuksen niin alas, että kohde pelastuisi. Kaikki muu tietysti olis sitten mustaa...

periaatteessa dicroic-pinnoittella olisi mahdollista suodattaa kapea-alaisesti jotakin aallonpituutta valosta pois jos sen supersinisen ihan tarkka aallonpituus on tiedossa. Esim Teknofokus pystyisi varmasti tällaisen custom-filtterin tekemään mutta aallonpituus pitäisi tosiaan olla tiedossa ihan tarkkaan

pronto
Viestit: 136
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pronto » 08.02.2018 21:43

Tarkoitus onkin seuraavaksi tehdä tuo keltasen filtterin testi. LED haitallisuudesta kertovissa lehtijutuissa joku kertoi oranssien aurinkolasien poistavan auringonlaskun aikaan sinistä säteilyä!
Joten oranssin filtterin testi keltasen jälkeen. Olen tässä vain vielä odotellut itselle tulevaa tarpeeksi voimakasta sinistä LED-valonheitintä, jollaisen löysin kiinakaupasta kohtuuhintaan. Saa sitten ihan rauhassa tehdä eri testejä ja säätöjä.
Oliskos muilla kokemuksia eri kameroiden kanssa sinisen LED:n vaikutuksista? Kiitos neuvoista taas kerran : )

dementor
Viestit: 416
Liittynyt: 15.08.2006 20:56
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja dementor » 09.02.2018 01:24

turhaa hommaa lisäillä niitä filttereitä siihen kameran nokalle, kun ei ne pysty taikomaan tohon sinisen ledin kapeaan spektriin mitään aallonpituutta lisää mitä siinä ennestään ei ole.
Kuva

japiippo
Viestit: 4214
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 09.02.2018 13:22

Arkkitehti kirjoitti:Voi myös kokeilla vetää valotuksen niin alas, että kohde pelastuisi. Kaikki muu tietysti olis sitten mustaa...

Juuri tämä minullakin tuli ensimmäisenä mieleen. Tummia alueitahan voi yrittää hieman pelastaa editissä, vaikka mutaiselta ne voivat sillä tavoin näyttää. Pienempi paha se lienee kuin "kummituselokuva". :) Makuasia toki taas.

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 09.02.2018 13:51

tulee vähän mieleen yksi bändikeikka josta kuvasin livelähetystä nettiin aikoinaan vuosia sitten... bändi halusi taiteellisista syistä soittaa PIMEÄSSÄ niin että siellä oli vaan joku tyyliin poistumistien merkkivalo taustalla ja kitaravahvistimien merkkivalot vaan näkyivät mustaa vasten.

Oli vähän turhauttavaa yrittää saada siitä mitään hienoa videoshowta aikaiseksi :lol:

kaikkia asiakkaitakaan ei voi aina yrittää pelastaa jne. varsinkin jos eivät itse koe sitä edes tärkeäksi :wink:
silloin voi ajatella että "NO CAN DO" ja keskittyä tekemään muun osan työstä silti kuntoon niin hyvin kuin olosuhteissa pystyy :wink:

Toki joku uudempi malli 10-bittisellä tallennuksella saattaisi pystyä jotain vääntämään supersinisestä irti. vaikkapa ursa minin tai fs7:n tyyppinen ratkaisu

pronto
Viestit: 136
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pronto » 09.02.2018 21:18

Mihinhän perustuu sitten toisena kamerana taltioissa mukana olevan JVC GY-HM650E :n melko hyvä saavutus ko. tilanteissa. Sony pläjäyttää sinisen spotin valossa olevan henkilön tasaisen koko siniseksi, mutta JVC usein saa kuvan auki ainakin tärkeimpien kohtien, kuten kasvojen ja muiden ihon osien kohdalta? Mitään erikoiskuvasäätöjä ei olla JVC:hen rakennettu.

Vastaa Viestiin