Sinisen LED-valon ongelmat

Kuvaustekniikat ja -tavat
Alueen säännöt
-
jorma k
Viestit: 3373
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 09.02.2018 21:32

pronto kirjoitti:Mihinhän perustuu sitten toisena kamerana taltioissa mukana olevan JVC GY-HM650E :n melko hyvä saavutus ko. tilanteissa. Sony pläjäyttää sinisen spotin valossa olevan henkilön tasaisen koko siniseksi, mutta JVC usein saa kuvan auki ainakin tärkeimpien kohtien, kuten kasvojen ja muiden ihon osien kohdalta? Mitään erikoiskuvasäätöjä ei olla JVC:hen rakennettu.

Onkos noiden tekniikassa eroja? tossa JVC:ssä näytti olevan 1,6 linssi
ja 3x1,3" CMos kennot.

Onko sinulla mitään esimerkkejä josta voidaan sen kuvaa katsoa.

Silläkin on väliä missä kulmassa valo tulee.

pronto
Viestit: 136
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pronto » 09.02.2018 22:15

Tuossa pikakaappauksella editistä, joten pahoittelen lopullista esityslaatua. SONY Kuva
ja sitten sama JVC. Kuva
ja sitten vielä Sony Kuva

Kaitsu
Viestit: 112
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Kaitsu » 09.02.2018 23:06

Joo otanpa minäkin osaa tähän keskusteluun. Näyttää nuo Suomi100-valot kovin miellyttävän valomestareita. Ei se oikein luontevalta tunnu silmälle räikeä sininen saati sitten kameralle.
Viimeksi muokannut Kaitsu, 11.02.2018 10:36. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

jorma k
Viestit: 3373
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 10.02.2018 15:48

pronto kirjoitti:Tuossa pikakaappauksella editistä, joten pahoittelen lopullista esityslaatua.

Oletkos kokeillut mitä tapahtuu jos vähennät editissä tuosta ylemmästä sinistä? Noissa kameroissa on erilaiset "säädöt" näkee eron kun vertaa keskellä edessä olevan naisen paitaa.

Kyllähän sininen värjää naaman oikeastikin, mutta tuo ylempi on tosiaa heikko. Mulla tulee pahoja ongelmia kun valo suuntauttuu suoraan linssiin, varsinkin jos kuvaa lavan vieressä.


Samsung Galaxy känny ottaa tuon sinisen todella hyvin talteen sivusta.

Harmi, että se muuten sekokaa välkkyvässä kohtisuorassa valossa ja kuva pumppaa herkästi. Olis kiva kokeilla miten uusin malli hoitaa homman.

Perry
Viestit: 67
Liittynyt: 18.07.2007 09:58

Viesti Kirjoittaja Perry » 11.02.2018 11:47

dementor kirjoitti:turhaa hommaa lisäillä niitä filttereitä siihen kameran nokalle, kun ei ne pysty taikomaan tohon sinisen ledin kapeaan spektriin mitään aallonpituutta lisää mitä siinä ennestään ei ole.
Kuva


Tuohan on juuri ongelmana. Yksivärisesdä ledissä EI OLE aallonpituuksia mlllä esim. Saisi aikaan esim. Ihonvärin.

Jos paremman väristä lisävaloa (esim
Halogeeni par-kannu sinisellä filtterillä) ei voi laittaa niin voisi kysyä voisiko niihin valoihin saada edes vähän "miedomman" värin, auttaisi heti jos mukana olisi edes vähän muunkin värisiä ledejä.

Linssin eteen laitettava filtteri ei paranna spektriä, mutta voisi periaatteessa toimia: jos tuon sinisen piikin siirtäisi esim. keltaisella filtterillä kohti vihreää, voisi kanera ehkä
taltioida sen paremmin. Vaatisi toki kustomoidun valkobalanssisäädön joka tehdään etukäteen neutraalissa valossa.

Ilman muuta kannattaa kuvata mahdollisimman isolla bittivirralla ja säätää saturaatiot ja kontrastit minimiin.

Olen aikoinani paininut samantapaisen ongelman kanssa esim. Halleissa, jotka on valaistu keltaisilla natriumlampuilla. Kun siitä valosta yrittää kuvankäsittelyssä poistaa liikaa keltaisiutta, kuva muuttuu lähemmäksi mustavalkokuvaa, koska muitakaan aallonpituuksia ei juuri ole..

Natrium-valoille laitan nykyään lisävaloa, olen kehitellyt sopivan filtteriyhdistelmän sekä halogeenille että salamavalolle, niin että lisävaloa ei värin puolesta juuri huomaa, mutta kun kuvas käsittelee saa esim. ihoon oikeanlaisia värejä - se oli aiemmin mahdotonta.

japiippo
Viestit: 4227
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 11.02.2018 17:19

pronto kirjoitti:Tuossa pikakaappauksella editistä...

Minusta tuossa olisi ollut varaa vähentää valotusta, sillä taustalla hämärässä ei ole mitään esityksen kannalta tärkeää tuolla hetkellä ja etualalla olevat esiintyjät näyttävät olevan osittain puhki palaneita muussakin kuin sinisesssä valossa. Kameroiden välilläkin näyttää tosiaan olevan raju ero siniongelmassa, joten voi olla, ettei tuo Sonyn malli tilanteesta selviäisi noinkaan.

jorma k kirjoitti:Samsung Galaxy känny... ...Harmi, että se muuten sekokaa välkkyvässä kohtisuorassa valossa ja kuva pumppaa herkästi.

Omassani (J5-2016) ongelmaan auttoi Open Camera -sovellus, jossa saa videokuvaksessakin valotuksen, wb:n ja tarkennuksen lukittua. Kännykkämallikohtaista tosin on, mikä sovellus tuohon pystyy vai pystyykö mikään, sillä säädöt voivat olla valmistajan rajoittamia tai niiden rajapinta ei ole yhteensopiva.

Perry kirjoitti:...jos tuon sinisen piikin siirtäisi esim. keltaisella filtterillä kohti vihreää...

Tuskin filtteri voi valon aallonpituutta muuttaa, sehän vain estää tai päästää läpi niitä. Tai no interferenssipinnoite voisi muuttaa, mutta se pitäisi mitoittaa tarkalleen tietylle aallonpituudelle. (Arvailua.)

Perry
Viestit: 67
Liittynyt: 18.07.2007 09:58

Viesti Kirjoittaja Perry » 11.02.2018 18:10

japiippo kirjoitti:
Perry kirjoitti:...jos tuon sinisen piikin siirtäisi esim. keltaisella filtterillä kohti vihreää...

Tuskin filtteri voi valon aallonpituutta muuttaa, sehän vain estää tai päästää läpi niitä. Tai no interferenssipinnoite voisi muuttaa, mutta se pitäisi mitoittaa tarkalleen tietylle aallonpituudelle. (Arvailua.)


Tää minunkin on toki arvailua... mutta jos sen piikin siirtäisi niin pitkälle että alkaisi vihreätkin pikselit reagoimaan, niin ehkä saturaatio jäisi pienemmäksi ja muutenkin kuvanlaatu paranisi... nythän koko kuva on vain sinisten pikseleiden varassa (joita on 1/4 tyypillisessä bayer-kennossa), vihreitä olisi 2/4.

hkm
Viestit: 5
Liittynyt: 29.07.2006 20:55

Viesti Kirjoittaja hkm » 27.02.2018 01:09

Arkkitehti kirjoitti:... Esim Teknofokus pystyisi varmasti tällaisen custom-filtterin tekemään mutta aallonpituus pitäisi tosiaan olla tiedossa ihan tarkkaan

Teknofokus ei valitettavasti pysty tekemään, eikä kukaan muukaan. Tuon sinisen ledin spektri on sen verran leveä, että kamerapäässä ainoa varteenotettava keino on vaimentaa spektrin sinistä päätä keltasuodattimella. Toki tällöin kaikki jäljelle jäävät värit saavat keltaisen lisäsäväyksen. Sopiva lähtökohta kokeiluille olisi värinä Wratten no. 12, mikä on jo varsin tumman keltainen. Jos sen vaikutus on liiallinen, niin vaaleampi keltainen on Wratten no. 8. Tiukemman puolella on sitten Wratten no. 15, missä on jo hieman oranssia olemusta.

Nämä pääosin mustavalkokuvauksessa käytetyt värisuodattimet ovat nykyään vähän kysyttyä tavaraa, mutta niitä saa esimerkiksi Heliopanilta, jota allekirjoittanut edustaa.

Sellaista suodatinta, joka muuttaisi lävitseen kulkevan valon aallonpituutta, ei ole.

pronto
Viestit: 136
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Viesti:

sininen LED

Viesti Kirjoittaja pronto » 01.03.2018 11:04

Kiitos taas hyvistä pohdinnoista asian suhteen. Kakkoskamera (JVC) on tosiaan ampunut liian suurella Gainilla, josta kyllä häntä etukäteen varoitinkin. Tuossa mainittiin, että valotusta vähentämällä saattaisi tulla apua asiaan, koska esityksessä taustoilla ei ole merkitystä. Näissä kuvauksissa teatterit haluavat koko esityksen näkyvän hyvin kuvassa pääsääntöisesti koko kuvauksen ajan. On kyse esityksen taltioinnista niillä ehdoilla, mitä se sillä hetkellä siellä on. Ohjaajat mm. käyttävät taltioita läpi näyttelijöiden kanssa, -"mitä tuli lavalla tehtyä" Eihän näyttelijät koskaan muuten näe "katsomon silmin" mitä lavalla ovat itse tehneet.
Olisi kiva tosiaan kuulla vielä, että onko joku "nykykamera" mikä osaa ko. tilanteen paremmin taltioida? Vai onko tosiaan ainoa keino muuttaa esityspaikan valaistusta silloin, kun taltio tehdään? Kiitoksia jo tähänkin saakka :)

pronto
Viestit: 136
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Viesti:

sininen LED

Viesti Kirjoittaja pronto » 01.03.2018 12:08

Kuka olikaan se foorumilainen, joka linkkasi mulle kahdella eri Sonyn pikkukameralla taltioidun lava -soittoesityksen, jossa lievää sinisyyttä valoissa. ? Ko. YT -linkki löytyi, mutta käyttäjä on poistanut videon. Jos ko. henkilö sattuu vielä tätä ketjua lukemaan, niin voisiko ottaa vaikka YV:llä yhteyttä. t.antti

jorma k
Viestit: 3373
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 15.06.2019 10:21

Tuossa videossa
https://youtu.be/5pNs6EeEqas
esimerkkejä mitä sininen led vaikuttaa. Punainenkin on hankala väri.

japiippo
Viestit: 4227
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 15.06.2019 17:56

jorma k kirjoitti:...esimerkkejä mitä sininen led vaikuttaa. Punainenkin on hankala väri.

Minusta tässäkin on sama tilanne kuin aloituksessa, että kontrasti on liian julma ainakin tavallisille videokameroille, joten vain jokin kallis HDR-kykyinen kamera voisi onnistua paremmin (kuten yllä joku jo mainitsi). Läheltä kohdevaloilla grillatut soittajat ovat liian kirkkaita taustaan ja yleisöön nähden ilman sävyasteikon jomman kumman pään leikkautumista, jonka uhreiksi tässä on valittu soittajat, jotta hämärät alueet näkyvät. Todisteen ylivalotuksesta löytää itse kuvasta helposti: taustalla näkyvä, tavallisella valkoisella valolla valaistu liikkeen näyteikkunakin on lähes täysin puhki palanut. Sitten, jos valotus olisi niin pienellä, etteivät juuri mitkään muut alueet ylivalotu kuin ledien sininen, voisi varmemmin sanoa kyseessä olevan "ledisiniongelman" (jollainen aloittajan esimerkkikuvien Sonyn mallissa on, JVC:ssä ei).

jorma k
Viestit: 3373
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 17.06.2019 19:12

japiippo kirjoitti:
jorma k kirjoitti:...esimerkkejä mitä sininen led vaikuttaa. Punainenkin on hankala väri.

Läheltä kohdevaloilla grillatut soittajat ovat liian kirkkaita taustaan ja yleisöön nähden ilman sävyasteikon jomman kumman pään leikkautumista, jonka uhreiksi tässä on valittu soittajat, jotta hämärät alueet näkyvät.

Kamera valoittaa automaatilla noin, itsekin tekisen noin, vaikka tuossa siis selvästi välillä ylivaloittuu. Tuollainen valaistus on niin haastava, että kompromisseja vaan täytyy hyväksyä.

Toivottavasti valomiehet tiedostavat ongelman ja jättävät nuo värivalot (ainakin pääväreillä) pois pääesiintyjien kasvoilta. Ton bändin oma valomies hoitaa homman niin, ettei tuota solistien kohdalla ilmene.

Minusta solisteja on mukavampi katsellakin "normaalivalaistuna", vaikka muuten kyllä arvostan bändejä, jotka satsaavat myös valaistukseen.

Harmi vaan, etten niitä saa "täysillä" talteen.

japiippo
Viestit: 4227
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 17.06.2019 23:32

jorma k kirjoitti:Tuollainen valaistus on niin haastava, että kompromisseja vaan täytyy hyväksyä.

Näin on. Muistinpa muuten tuossa, että näissä uusissa malleissa taisi olla jonkinlainen HDR-kuvausmoodikin? Sellaiset tyypillisesti tekevät kai aika luonnottoman näköistä kuvaa, mutta jos se hieman auttaisi laajentamaan dynamiikkaa tuollaisissa tilanteissa, kannattanee sitäkin testata.

jorma k
Viestit: 3373
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 18.06.2019 20:59

japiippo kirjoitti:
jorma k kirjoitti:Tuollainen valaistus on niin haastava, että kompromisseja vaan täytyy hyväksyä.

Näin on. Muistinpa muuten tuossa, että näissä uusissa malleissa taisi olla jonkinlainen HDR-kuvausmoodikin? Sellaiset tyypillisesti tekevät kai aika luonnottoman näköistä kuvaa, mutta jos se hieman auttaisi laajentamaan dynamiikkaa tuollaisissa tilanteissa, kannattanee sitäkin testata.

Joo kamerassani on tuo HDR-moodi, enpä tuota ole tajunnut testata, vaikka testitarkoituksessa tuolla kuvasinkin. Täytynee joskus kokeilla.

Vastaa Viestiin