Videon kaupallistaminen/myynti

Kuvaustekniikat ja -tavat
Alueen säännöt
-
videomedia
Viestit: 10
Liittynyt: 16.03.2017 12:12

Videon kaupallistaminen/myynti

Viesti Kirjoittaja videomedia » 08.02.2018 16:02

Kokemuksia ja vinkkejä kaivataan videokuvausten julkisesta myynnistä. Eli ei tilaustöistä, vaan julkiseen myyntiin laitetuista videoklipeistä tai dvd:istä. Myyntiin on käytännössä kaksi tapaa: 1. ladattavat nettivideot tai 2.dvd/bluraylevy

Netistä ladattaviin videoklippeihin ei taida vieläkään olla kovin toimivaa alustaa, mutta käsittääkseni ainakin Shutterstockiin voi ladata videoitaan myyntiin. Samoin Vimeolla on Vimeo on demand-palvelu, mutta ei taida maksutapojen osalta palvella suomalaisia asiakkaita. Shopify-verkkokaupan avaamalla saa ladattua ilmeisesti rajattomasti myös video-ym.digitaalisia tiedostoja myyntiin. Ja kotimaisista palveluista ainakin Kuvat.fi-palvelussa pystyy ilmeisesti lataamaan myyntiin myös videotiedostoja. Tosin tässä taisi olla monia rajoituksia tiedostokoon suhteen ym. Onko kenelläkään näistä tai muista vastaavista kokemuksia?

Entä dvd/bluray-valmistuksesta ja myynnistä? Vaatiiko dvd:n valmistaminen julkiseen myyntiin jotakin lupia, kuten musiikkicd:t vaativat NCB:n tallenneluvan ja Teostoon ilmoitukset ym.? Vai voiko dvd:n periaatteessa kuka vaan valmistaa ja aloittaa myynnin?

Onkohan suomessa jo ladattavien videotiedostojen osto yleisempää kuin dvd-levyt, vai valitseeko suomalainen vielä mielummin ihan fyysisen levyn postitoimituksella?

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 08.02.2018 18:13

tarkoitatko nyt yksittäisten videoklippien myyntiä vai valmiiden tuotteiden (esim lyhytelokuvat) myyntiä?

Shutterstockissa olen myynyt usean vuoden ajan kaikenlaista ylijäänyttä itse kuvattua luontoaiheista kuvitusmateriaalia vuosien varrelta. myynti on ollut muutamia satoja dollareita vuodessa ja näistä menee Suomessa 30% pääomatuloveroa (ulkomaiset rojaltimaksut Jenkkilän ja Suomen verosopimusten mukaan) eli laitetaan suomen veroilmoitukseen.
Shutterstockissa voi jotain rahaa tienatakin mutta klippien pitäisi olla tosi hyviä ja räätälöityjä niin että käyvät esim. jostain paikasta kuvatuksi kuvitusmateriaaliksi (maamerkit, kaupunkimaisemat, jne) tai vaikkapa ihmisistä ja näiden toiminnasta kertoviin artikkeleihin tai katsauksiin (vaikkapa jalkapallon peluusta tai ruuanvalmistuksesta geneerisiä lähikuvia hidastuksella, tms) . myynti voi olla aika pientä jos heittelee sinne vaan jotain matskua mitä sattuu olemaan ylimääräisenä niin kuin itse olen testimielessä tehnyt :wink:

kaikki kaupallisesti levitettävät tallenteet pitäisi olla ikärajaluokiteltuja ja se maksaa muutamia satasia pituudesta riippuen. harrastustoiminta sekä puhtaasti informatiiviset dokumentit on rajattu tämän ulkopuolelle.. jos aiot jollain lyhäreiden tallennemyynnillä tehdä oikeasti paljon rahaa (mikä tuskin Suomessa onnistuu muutenkaan) niin silloin verottajaakin varmaan kiinnostaa ja toiminimen tai muun firman perustaminen voi olla aiheellista.

fyysisenä tallenteena kukaan tuskin nykyaikana viitsii irrallisia videoklippejä ostaa, kyllä ne pitää olla helposti selattavalla nettialustalla (vaikka siellä shutterstockissa) josta saa nappia klikkaamalla ostettua ja lisenssit ym. tulevat automaattisesti hoidettua samalla klikkauksella.

jos haluat nettimyyntiä kokeilla niin kannattaa myös tehdä joku lyhyt reeli minkälaisia klippejä myyt ja laittaa se youtubeen englanniksi ja linkki sieltä shutterstocksivulle niin saa vähän lisää myyntiä niille. kuvitusmateriaaliksi ostettavilla klipeillä on muuten myös tyypillistä että asiakas lataa nettikaupasta ilmaiset vesileimalliset katseluversiot niistä leikkausta varten ja vasta kun leikkaus on valmis niin ostavat ne klipit jotka lopulta halusivat käyttää. eli myynnit tulevat usean kuukauden viiveellä jos joku niitä ostaa.

jos kuvaat ihmisistä tai tapahtumista jotain klippejä niin kaikilta pitää olla kirjallinen lupa että saa käyttää nettimyynnissä. tuotemerkkejä ei ehtojen mukaan saisi myöskään olla klipeissä esillä. noita voi ostaa kuka vaan sieltä melkein mihin käyttöön vaan eli malleille on syytä olla tiedossa tämä ja ehkä luvata joku provikka klipin myynnistäkin tai joku korvaus ainakin.
esim. omia luontoklippejä on myyty japaniin ja etelä-koreaan ja australiaan ja brasiliaan ja itä-ukrainaan ja ties minne ja mihin käyttötarkoitukseen :shock:

Tuiskula
Viestit: 1358
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Hämeenkyrö
Viesti:

Re: Videon kaupallistaminen/myynti

Viesti Kirjoittaja Tuiskula » 12.02.2018 14:19

videomedia kirjoitti:Entä dvd/bluray-valmistuksesta ja myynnistä? Vaatiiko dvd:n valmistaminen julkiseen myyntiin jotakin lupia, kuten musiikkicd:t vaativat NCB:n tallenneluvan ja Teostoon ilmoitukset ym.? Vai voiko dvd:n periaatteessa kuka vaan valmistaa ja aloittaa myynnin?


Jos DVD/BluRaylla on musiikkia, niin silloin musiikin tekijöiltä pitää olla lupa musiikin käyttöön Teostolta ja pitää myös maksaa teostomaksut. Jos levyllä oleva musiikki on kopioitu äänitteeltä, pitää hankkia myös Gramexilta kopiointilupa ja maksaa kopiokorvaus.

Itse olen myös etsinyt jotain "paikkaa" mihin voisi ladata videoita myyntiin. DVD jotenkin alkaa olla vanhanaikainen ja vain SD laatua tarjoava jakelukanava. Se on vain melkein ainut tapa, jolla voi selkeästi myydä.

Nettimyynnissä siis reunaehtoina pitäisi olla se, että asiakas ostaa johonkin videoon käyttöoikeuden vaikka loppuelämäkseen ja maksaa siitä x euroa. Kuitenkin pitäisi olla estetty se, että yksi ostaa ja jakaa sitten linkkinä tai kopiona tämän ostoksen 500 muulle - jotenkin tekijänä ja yrittäjänä toivoo saavansa jotain tekemisestä. Eihän helposti tehtävä DVD:n kopiointikaan poista tuota, mutta on siinä hieman enemmän vaivaa hankkia aihioita ja ruveta kopioimaan ainakin tavallisella masameikiksellä.

Jos jollain tuollaisesta "videovuokrauspalvelun" olemassaolosta on tietoa, niin on oikeus vinkata.

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 12.02.2018 15:21

näissä pitäisi lähteä tuote edellä liikkeelle:
kuka niitä videoita haluaa oikeasti ostaa ja mihin käyttöön.

Jos on esim. sellainen video jota ostetaan ensisijaisesti lahjaksi niin silloin pitäisi olla fyysisenä kappaleena, vaikkapa juuri dvd tai bluray.
Jos taas on joku tuote mikä katsotaan kerran ja maksaja katsoo sen itse niin silloin nettialusta on tod näk paljon parempi vaihtoehto.
Nettialusta myös silloin jos ei voida ottaa paljoa hintaa per katsoja/tallenne koska fyysinen dvd tai bluray maksaa paljon enemmän tehdä kuin joku nettiin ladattava katseluversio.

Kaveri esimerkiksi kuvaa tapahtumia oman firmansa kautta niin että hänellä on subscription-pohjainen oma striimauspalvelu ja sieltä voi kuukausimaksulla katsoa kaikkia muitakin aiemmin taltioituja tapahtumia. kuukausimaksu on pieni mutta tuottaa silti paljon paremmin kuin dvd-myynti koska kustannukset ovat pienemmät ja myynti suurempi. ja katsojakin saa enemmän vastinetta rahoilleen. eikä tarvi pyörittää sitä pirun dvd-rumbaa ja postituksia ja laskuttaa niitä kaikkia :D

Jos haluatte harrastajaleffasta tms. saada tallennemyynnistä jotain rahaa niin ehkä paras vaihtoehto olisi tehdä joukkorahoituksella tallenne-erä ja kaikille joukkorahoitukseen rahaa antaneille lähetetään yhtä aikaa.
Eli esim. vimeolinkin kautta katsottava salasanan takana oleva versio 2e, dvd-levy 10e, bluray 15e jne. ja sitten kun kampanja loppuu niin kaikille lähetetään yhtä aikaa linkit ja levyt jne.
Ei tule tätä ongelmaa että yksi maksaa ja 500 katsoo ja rahat saa varmasti tassuun sen verran mitä sitä on tullakseen
:wink:

Teosto/Gramex -musiikkia ei kyllä suoraan sanoen kannata harrastajatallenteissa käyttää ollenkaan ellei myyntimäärät ole vähintään satoja kappaleita + vähintään kympin kappale.
Yhden kokopitkän biisin osalta kuluja tulee helposti jo lähemmäs tonni jos vaikka dvd:lle menee :shock:
tietty jos haluaa maksaa turhasta ja ylimääräistä pätäkkää löytyy niin voihan sitä kaikenlaista kokeilla :D
Harrastajatuotannoissa sanoisin että joko musiikki on itse tehtyä tai teostovapaata tai sitten se otetaan kokonaan pois. ei niitä iänikuisia popbiisejä kukaan jaksa leffan alla kuunnella muutenkaan kun niitä pauhaa joka tuutista yötä päivää muutenkin :wink:

Tuiskula
Viestit: 1358
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Hämeenkyrö
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuiskula » 02.04.2018 12:29

seepukka kirjoitti:
Yhden kokopitkän biisin osalta kuluja tulee helposti jo lähemmäs tonni jos vaikka dvd:lle menee :shock:


Ei ne nyt ihan tuollaisia hintoja ole olleet (Teosto + Gramex) tekemissäni tanssiesitysten myynti DVD:ssä, joissa kuitenkin on koko noin tunnin sisältö täynnä musiikkia.

videomedia
Viestit: 10
Liittynyt: 16.03.2017 12:12

.

Viesti Kirjoittaja videomedia » 05.04.2018 23:04

Kummallista kun ei nykyaikana ole vielä keksitty toimivaa alustaa videoiden nettilataukseen ja myyntiin. Ainakaan sellaista, joka palvelisi suomalaisia asiakkaita. Onhan niitä tietysti englanninkielisiä sivustoja kuten aiemmin mainitut Vimeo on demand ja Shutterstock, mutta maksutavat ovat lähinnä Visaa ja Paypalia, eikä normisuomalainen halua ostaa mitään luottokortilla eikä varsinkaan englanninkielisestä palvelusta. Pitäisi olla suomenkielinen palvelu suomalaisten verkkopankkien maksutavoilla ja kaikinpuolin helposti ja sujuvasti napinpainalluksella toimiva videon lataus ilman mitään kirjatumisia ja lisäohjelmien lataamisia.

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Re: .

Viesti Kirjoittaja seepukka » 06.04.2018 00:00

videomedia kirjoitti:Kummallista kun ei nykyaikana ole vielä keksitty toimivaa alustaa videoiden nettilataukseen ja myyntiin. Ainakaan sellaista, joka palvelisi suomalaisia asiakkaita. Onhan niitä tietysti englanninkielisiä sivustoja kuten aiemmin mainitut Vimeo on demand ja Shutterstock, mutta maksutavat ovat lähinnä Visaa ja Paypalia, eikä normisuomalainen halua ostaa mitään luottokortilla eikä varsinkaan englanninkielisestä palvelusta. Pitäisi olla suomenkielinen palvelu suomalaisten verkkopankkien maksutavoilla ja kaikinpuolin helposti ja sujuvasti napinpainalluksella toimiva videon lataus ilman mitään kirjatumisia ja lisäohjelmien lataamisia.
esim. : 1. jenkkilässä ja ylipäätään kansainvälisessä kaupassa luottokortilla ostaminen paljon yleisempää kuin meillä täällä
2. luottokortilla ostaminen paljon helpompi ja nopeampi järjestää kuin joku verkkopankkihärdelli jos ostaja toisesta maasta tai maanosasta kuin missä palvelu sijaitsee
3. firmojen on ylipäätään helpompi ostaa ulkomailta ja varsinkin eu:n ulkopuolelta luottokortilla. firman kortteja esim tuotantoyhtiössä usealla ihmisellä kun taas verkkopankkitunnukset jossain kirjanpito-osastolla jonka kanssa menee ikuisuus järjestää sitä maksua
4. luottokortissa parempi maksuturva kuin pankkitunnuksia käyttämällä

Yksityiset ihmisethän eivät noita stockvideoklippejä tietääkseni kovin paljoa ostele. en olisi kovin huolissani siitä että "suomalaisille kuluttajille ei ole tarjolla suomenkielistä palvelua" kun tuskin kukaan tavallinen yksityinen ihminen sieltä mitään ostaa kuitenkaan yhtään mistään syystä.
Firma taas jos ostaa niin ne tekevät lähes kaikki jo globaalia kauppaa ja vähintään puolet viestinnästä on englanniksi niin videopalvelun sijaintimaalla tai kielellä tai rahayksiköllä ei ole sinänsä mitään merkitystä muuten kuin sen kannalta millainen homma kirjanpidolla on sumplia alv (VAT) -asiat ulkomaanostoista niin että näkyvät tileissä oikein.


Suomenkielisen Suomessa sijaitsevan ison videopalvelun puute johtunee juuri sen suomea asiointikieleksi vaativan asiakaskunnan puutteesta. Valokuville ja klipeille on toki pienempiä palveluita mutta käytännössähän näitä vertaillaan joka tapauksessa globaalin tarjonnan kanssa ristiin ja palvelun valinnassa vaikuttaa lähinnä miten laadukasta ja sopivaa materiaalia palvelusta löytyy ja mihin hintaan.

Shutterstockistakin saa muuten asiointikielen vaihdettua ainakin osittain suomeksi jos sellaista haluaa :wink: https://www.shutterstock.com/video/?language=fi

videomedia
Viestit: 10
Liittynyt: 16.03.2017 12:12

Viesti Kirjoittaja videomedia » 07.04.2018 10:34

Onhan se varmasti niin, ettei yksityiset ihmiset juuri ostele mitään ns.perus maisemavideoita tms.yleistä, mutta itse ajattelinkin lähinnä jotain pienelle suomalaiselle kohderyhmälle tehtyjä videoita, joille videolla olisi henk.koht merkitystä, tyyliin omaan asuinpaikkaan liittyvät videot tai jotain vastaavaa. Tässä tapauksessa ne suomalaiset helppokäyttöiset maksutavat ja videon helppo lataus olisi paikallaan. Jos palvelu on englanninkielinen, vaatii jotain lisäohjelmien lataamista, palveluun rekisteröintiä ja luottokortin käyttöä niin siinä on jo keskivertosuomalaiselle liikaa vaivaa ja epäselvyyksiä. Varsinkin jos puhutaan vanhemmista ikäluokista, jotka eivät ole tottuneet niin sujuvasti käyttämään englanninkieltä ja luottokorttia netissä.
Asiakkaita riittäisi varmasti enemmän jos homma toimisi yksinkertaisuudessaan; maksa verkkopankissa 10e ja saat välittömästi latauslinkin videoon. Sitten vain yksi lataa-napin painallus ja video on hetken päästä koneella valmiina katseltavaksi.

Onko muuten sellaista palvelua, jossa videon saisi myyntiin ei-julkisena? Vimeossa ja Shutterstockissa taitaa olla ainakin niin, että jos videon julkaisee myyntiin, se on kenen tahansa ladattavissa. Olisi kätevää jos videon saisi esim.henk koht salasanan taakse.

johkar
Viestit: 198
Liittynyt: 07.10.2005 12:33
Paikkakunta: Lohtaja

Viesti Kirjoittaja johkar » 11.05.2018 21:23

Seepukka, mietin itsekin tuota ylijäämämateriaalin myymistä Shutterstockissa. Kokeilin rekisteröityä sisällöntuottajaksi mutta homma pysähtyi siihen kun halusivat skannauksen passista. Englanninkielisiltä foorumeilta löytämistäni keskusteluista kyllä vaikutti että homma on ihan ok, silti vielä vähän oudoksuttaa.

Lisäksi jos haluaa rekisteröityä sisällöntuottajaksi yrityksenä, pitäisi passin lisäksi olla vielä yrityksen rekisteröintipaperit (kaupparekisteri-ilmoitus) ja siitä lakimiehen oikeaksi todistama käännös.

Minulla on alv-toiminimi joten silloin ei varmaan menisi mitään pääomaveroa, vaan klippien myynti olisi ihan normaalia myyntiä.

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 12.05.2018 00:04

johkar kirjoitti:Seepukka, mietin itsekin tuota ylijäämämateriaalin myymistä Shutterstockissa. Kokeilin rekisteröityä sisällöntuottajaksi mutta homma pysähtyi siihen kun halusivat skannauksen passista. Englanninkielisiltä foorumeilta löytämistäni keskusteluista kyllä vaikutti että homma on ihan ok, silti vielä vähän oudoksuttaa.

Lisäksi jos haluaa rekisteröityä sisällöntuottajaksi yrityksenä, pitäisi passin lisäksi olla vielä yrityksen rekisteröintipaperit (kaupparekisteri-ilmoitus) ja siitä lakimiehen oikeaksi todistama käännös.

Minulla on alv-toiminimi joten silloin ei varmaan menisi mitään pääomaveroa, vaan klippien myynti olisi ihan normaalia myyntiä.
itse laitoin skannauksen aikoinaan mutta photoshoppasin siitä sotun loppuosan jne. pois. mitään täydellisiä passiskannauksia ei ylipäätään ole hyvä lähetellä minnekään ikinä. eivätkä tuonne edes sellaista tarvitse. tai ainakaan silloin 2012 tarvinneet.
virallinen paperi missä on koko nimi ja syntymäaika ja kuva niin ne tiedot kelpasi heille, kaiken muun suttasin fotarilla pois, muistaakseni passinumeron lopunkin. sotun loppuosa löytyy passista riippuen aika monestakin paikkaa, myös siitä alalaidan kirjainsekamelskasta eli kantsii katsoa ihan kunnolla vähän aikaa minne kaikkialle sitä sotua on tungettu kuvien päälle yms. pienellä präntillä

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 12.05.2018 00:09

itse tutkin hetken aikaa niitä veroasioita mutta katsoin paljon helpommaksi vaihtoehdoksi myydä tuolla yksityishenkilönä, silloin vaan ilmoittaa kerran vuodessa veroilmoituksella että tämän ja tämän verran on tullut ulkomaan pääomatuloa eikä paljon muuta paperisotaa tarvitse. shutterstockissa pitää välillä täyttää sellainen web-kaavake että miten haluaa verotuksen niin tietävät mitä ilmoittavat sieltä jenkkiverottajalle.
Jenkkilän ja Suomen verosopimusten mukaan nuo yksityisten rojaltipääomatulot tosiaan verotetaan suomessa kokonaan.
Jos haluat ottaa sieltä firmana rahat ulos niin siitä en yhtään tiedä miten nykyään onnistuu mutta muistelisin että firma piti jotenkin rekisteröidä jenkkiverottajalle ulkomaan toimijaksi tms. ja tulee varmasti enemmän säätöä kuin yksityshenkilölle yhden lomakkeen täyttö.

itsellänikin on alv-velvollinen toiminimi mutta siitä on enimmäkseen hyötyä jos toimii EU:n alueella

Perry
Viestit: 67
Liittynyt: 18.07.2007 09:58

Viesti Kirjoittaja Perry » 12.05.2018 01:23

Itse olen toiminimellä veivannut noita kuvatoimistoja toistakymmentä vuotta. Rekisteröityminen yksityishenkilönä ja tuotot firman tilille, ihan normaalia tuloa firmalle. Toiminimenähän sitä on monellakin tapaa yksityishenkilö muutenkin. Joka paikkaan kannattaa täyttää nuo verokaavakkeet, muuten menee päältä 30% veroa jenkkeihin.

johkar
Viestit: 198
Liittynyt: 07.10.2005 12:33
Paikkakunta: Lohtaja

Viesti Kirjoittaja johkar » 12.05.2018 10:35

Joo, näin vähän itsekin ajattelin, että vaikka rekisteröityisin vain yksityishenkilönä, ainakin Suomessa se riittää toiminimelle/ammatinharjoittajalle. Täytyypä kokeilla miten tuo lähtisi vetämään.

johkar
Viestit: 198
Liittynyt: 07.10.2005 12:33
Paikkakunta: Lohtaja

Viesti Kirjoittaja johkar » 12.05.2018 11:19

Shutterstockin passiohjeissa kiellettiin osittaisten tietojen blurraaminen tai peittäminen, mutta suttasin silti hetun loppuosan ja passinumeron lopun, katsotaan kelpaako. Jotenkin tuntuu hurjalta ajatus että täydellinen skannaus passistani olisi jossain palvelimella odottamassa tietokannan ryöstöä...

videomedia
Viestit: 10
Liittynyt: 16.03.2017 12:12

.

Viesti Kirjoittaja videomedia » 28.10.2018 18:01

Palataanpa vielä tähän aiheeseen.
Miten itse toteuttaisitte videoklippien myynnin, jos tarkoitus on myydä pienelle kohderyhmälle omaan käyttöön tarkoitettuja videonpätkiä netin kautta, eli ei mihinkään kansainväliseen julkiseen myyntiin?
Ihan esimerkkinä vaikka jonkun Turun kaupungin paikallistapahtumat, kolmosdivarin kaikkien joukkueiden jalkapallopelit tai maraton-juoksu, jossa kuvattuna jokaisen kilpailijan lähtö ja maaliintulo. Eli lyhyitä muutaman minuutin videoklippejä, jotka kyseisten tapahtumien osallistujat ja innokkaimmat katselijat ostaisivat nettisivulta muistoksi omaan käyttöön. Eli yksityisiä videoita pienelle kohderyhmälle, ei kansainväliseen myyntiin kaikille Shutterstockissa tms.

Vaihtoehtoina on toki lähettää video sähköpostilla liitetiedostona tai esim. linkki dropboxiin tai vastaavaan. Mutta tämä ei kuulosta kovin ammattimaiselta ja lataus ja lähettäminen aina vähän epävarmaa.
Parempi olisi valmis videoiden myyntialusta, jonka tekninen toteutus on luotettava ja toimii tavallaan passiivisesti 24/7, ilman sähköpostin ja tilausten kyttäämistä. Eli asiakas menee nettisivulle, painaa osta tämä video-nappia, maksaa tilauksen ja voi välittömästi ladata videon omalle koneelleen. Tähän ideoita?

Valmiita alustoja on ainakin Vimeon vod-palvelu, Kuvat.fi, Uscreen, Gumroad, mutta taitaa kaikki olla sellaisia, joissa video on koko maailman ostettavissa ja asiakkaan pitää lisäksi rekisteröityä palvelun käyttäjäksi.

Vastaa Viestiin