VHS:n ääniongelma, vaeltava virhe kuvasa

Keskustelu DV->MPEG2 muunto, kooste- ja poltto-ohjelmista sekä DVD-asemista.
TaTa
Viestit: 127
Liittynyt: 27.04.2009 18:27

VHS:n ääniongelma, vaeltava virhe kuvasa

Viesti Kirjoittaja TaTa » 01.04.2015 19:35

Kysympä pikaisesti vinkkejä VHS:n ääniongelmaan. JVC HR-S8700 -SVHS-videoilla yritän toistaa kasetteja digitointia varten. Kuvanlaatu on hyvä, mutta välillä kuvaan ja äänen tulee ongelmia. Ongelmaiset kasetit on tallennettu ilmeisesti samalla videonauhurilla, jonka merkkiä tai mallia en tiedä.

Ongelma A:
Kasetilla on peräkkäisiä tallennuksia. Joillakin tallennuksilla ei kuulu ääntä lainkaan (ei stereo- eikä mono-ääntäkään). Kun ääni ei kuulu, kuvassa vaeltaa seuraavanlainen häiriö hitaasti alhaalta ylös. Yläreunan jälkeen häiriö tulee taas alareunasta esille. Häiriö kulkee tasaiseen tahtiin.

Kuva


Ongelma B:
HiFi- ja mono-ääni kuuluu, mutta välillä HiFI-äänessä ( ja Hifi NORM-äänessä) kuluu rätinää. Samaan aikaan kuvassa kulkee edellisen kuvan tapausta miedompi väreily ylhäältä alas. Häiriö kulkee A-tapausta nopeammin. Toistuu tasaisin väliajoin, mutta ei hyppää alareunasta heti yläreunaan, vaan välissä on joidenkin sekuntien viive.

Materiaali on alunperin kuvatta VHS-kameralla ja kopioitu kameralta erilliselle kasetille.

Mono-äänessä (JVC:n ilmoittamana NORM) ei kuulu rätinää, mutta ääni on muuten ikävän kohinainen, joten mielellään käyttäisin parempaa ääntä.

Mitä näille ongelmille voisi yrittää tehdä?

jorma k
Viestit: 3356
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 01.04.2015 22:28

Muistelen jostain lukeneeni, että noiden todella vanhojen nauhojen toimivuutta voisi madollisesti saada paemmaksi pikakelaamaalla nauha edestakaisin (vahvistaa jotain magneettisuutta?), Omakohtaista kokemusta ei ole ja saattaa olla ubaani legendakin, mutta kokeilemallahan toi selviää. Äänipäiden puhdistusksestakaan tuskin on haittaa.

japiippo
Viestit: 4212
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 02.04.2015 09:05

TaTa kirjoitti:Joillakin tallennuksilla ei kuulu ääntä lainkaan (ei stereo- eikä mono-ääntäkään).
Jos monoääni ei kuulu edes vaikka nauhurista olisi valittu normaaliäänen pakotus käyttöön, ei nauhalla sitten liene sillä kohdalla normaaliääntä edes alunperin tallentunut, esim. jonkin nauhamekanismin löysäilyn takia, joka aiheuttaa nauhan irtoamisen äänipäästä ja osittain kuvarummustakin, aiheuttaen samalla tuon häiriöraidan. (Arvailua). Jos normaaliääntä ei ole pakotettu, saattaa nauhuri yrittää turhaan kaivaa HiFi-ääntä esiin häiriön kohdalla, jos kantoaallosta kuitenkin aavistus yrittää yhä näkyä, eikä vaihda monoäänelle, vaan toistaa joko rätinää tai hiljaisuutta. Noin on käynyt joskus itsellenikin. Olisi hyvä tietysti saada varmistettua asia toisella nauhurilla, jos vain mahdollista.

Ongelma B:hen voisi kokeilla säätää trackingin käsin, jolloin voi löytyä säätökohta, jossa kuvaan ehkä tulee jo hieman kohinaraitaa, mutta äänen rätinä vähenee. Nauhoittavassa nauhurissa voi olla ollut esim. nauharadan säädöt pielessä, jolloin ongelman voi kokonaan korjata vain säätämällä toistavan nauhurin nauhaohjaimia vastaavan verran pieleen. Itse olen joskus kerran noin tehnyt, mutta nauhurilla, jota ei tarvinnut saada takaisin oikeisiin säätöihin sen jälkeen, muuten sitä ei kannata kokeilla. (Kaikki testailu tietysti omalla vastuulla!-)
jorma k kirjoitti:Muistelen jostain lukeneeni, että noiden todella vanhojen nauhojen toimivuutta voisi madollisesti saada paemmaksi pikakelaamaalla nauha edestakaisin...
Jos nauhakierrokset ovat aavistuksen takertuneet toisiinsa säilytyksessä, tuo voisi ehkä hieman auttaa, mutta varmaankin vain jos nauhuri itsekin on huonokuntoinen (momentti ei riitä tms.).

TaTa
Viestit: 127
Liittynyt: 27.04.2009 18:27

Viesti Kirjoittaja TaTa » 02.04.2015 13:39

Ongelma B korjaantui melkein itsestään. Kaappasin kasettia uudelleen ja rätinä sekä virhe kuvassa toistui vain muutamia kertoja. Tämä ei lopputuloksesa haittaa. En tiedä miksi tällä kertaa kävi näin hyvin.

Kasetin ensimmäisillä minuuteilla ei häiriötä kuulu/näy, mutta HiFi-ääni ei pysy päällä, vaan vaihtuu monolle ja takaisin HiFi:lle jatkuvasti. Kaappasin alun erikseen monoääni pakotettuna päälle. Kohinaisempi monoääni on parempi kuin HiFi:lle ja monolle hyppivä ääni, vaikka kohinaa onkin enemmän.

Ongelma A:han ei tunnu mikään tepsivän. Trackingin käsisäätö ei vaikuta ääneen. Onneksi suurin osa ongelmakohdista ei osu tärkeimpiin videopätkiin. Ongelma toistuu nauhoituksen alusta loppuun asti. Yleensä uuden nauhoituksen alkaessa ääni ja kuva toistuu taas normaalisti. Saattaisi juuri olla, että nauha ei ole joka kerta asettunut kunnolla.

japiippo
Viestit: 4212
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 02.04.2015 20:17

TaTa kirjoitti:Saattaisi juuri olla, että nauha ei ole joka kerta asettunut kunnolla.
Paljon mahdollista. Samantapainen vika tuli itsellänikin taannoin eräällä "asiakaskasetilla" vastaan, erona oli vain, että häiriöraita pysyi aina samalla kohdalla:

http://www.digivideo.fi/phpbb2/viewtopic.php?t=359310

Vastaa Viestiin