KaappausKokemuksia

Leikkausohjelmiin ja muihin editoinnissa tarvittaviin ohjelmiin liittyvä keskustelu
mae

KaappausKokemuksia

Viesti Kirjoittaja mae » 22.02.2002 11:53

Mulla on kolme ohjelma jolla saan kaapattua videon analogiselta kortilta: ulead videostudio5, virtualdub ja wincoder. Ongelma tulee kun haluaa saada svcd:lle sopivaa tavaraa aikaiseksi, olen kokeillut kaapata avi:a virtualdub:lla jolloin tiedoston kooksi saatiin alle 10 minuutin pätkälle 480x576 resoluutiolla jotain yli kolmen ja puolen gigan.

Noo kuvahan oli sitten pystyviivoiltaan sahalaitainen, ja jonkun uutisryhmän neuvon mukaan lisäsin deinterleace filtterin, poistin turhat alusta ja lopusta ja ajoin filtterin/tallensin tiedoston, jolloin koko oli jo muistaakseni 4,2 gigaa. Ja sitten tmpegillä muuttamaan sitä mpegiksi, laitoin vielä noise reduktion filtterin kokeeksi asetuksista ja mvbr alaraja bittivirralle 1800 ja yläraja 2600kbps, ääni oli joku mono mpeg1 layer 2, kun lähde on mono svhs-c nauhuri. Pari tuntia olisi vielä vaatinut tmpegin arvion mukaan että olisin saanut sen (leikattuna noin 6 minuutin) pätkän nähtäväkseni. Täytyy töiden jälkeen tarkistaa kuinka kävi, mutta ompa aika perhanan työlästä ja aikaavievää sanon minä.

Toista vaihtoehtoa kokeilin tässä taannoin, että uleadilla kaappaisin suoraan mpeg2:sta mutta se ei ilmeisesti ole kovin laadukas kun perusasetuksilla tulee niitä laatikoita ja kuva näyttää nykivältä, ja jos pistää sieltä mpeg asetuksista parempia asetuksia niin isompaa liikettä sisältävät kohtaukset hidastuvat selvästi (vaikka frameja ei tipukkaan). Ei ilmeisesti tehot riitä reaaliaikaiseen pakkaukseen, johtuu varmasti myös siitä että kortin ajurit (video capture pin) ei tunne resoluutiota 480x576 vaan kaappaus on tehtävä täydellä 742x576 resoluutiolla.

Noo kolmas tapa sitten oli se wincoder joka ymmärtää vain mpeg 2:n päälle. Siinäkin joutuu käyttämään 742x576 resoluutiota (oliko 742?) kun sekin taitaa haistella ne sallitut resoluutiot videokaapparin ajurin tiedoista. Mpeg asetuksia voi pistää kohtalaisen parhaalle laadulle ja bittivirtaa kääntää 10000kbps kieppeille että kaappaus sujuisi mahdollisiman häviöttömästi, kun ei se raakamateriaalikaan mitään a luokan kohinatonta ole. Ja hyvinhän siitä tulee suhtkoht mallikasta mutta sehän taas pitäisi saada svcd putkeen mahtumaan eli täytyy pakata lisää ja vieläpä pienetää resoluutiota.

Ja taas hymy hyytyy kun ei se tmpeg ohjelma tietenkään ymmärtänyt mpegin päälle lähdetiedostona ja uleadin svcd muunnin wizardi, joka kumma kyllä osaa mpeg2-mpeg2 pakkausta hanskata, tekee niin huonoa laatua että siitä on kyllä oksat pois. Eipä tainnut näinkään onnistua

Vaihtoehtona olisi sitten vain uleadin svcd asetuksilla suoraan kaappaus mutta siinä ei sitten laatu kelpaa, varmaan koska tunkee isomman resoluution samaan bittivirtaan. tai virtualdubbi, johon saa kyllä pistettyä oikean resoluution, mutta on niin maan perusteellisen työläs ja tilaavievä. Siellä oli muuten jossain compressionista höpisty mutta lista vaihtoehdoista oli tyhjä. Onkohan siihen saatavilla jotain?

Jos jollakin on antaa hyviä neuvoja niin nöyränä otetaan vastaan. Kokeilematta on vielä mpeg1:set ja avin pakkausmenetelmät, kun niistä ei ymmärrä höykäsen pölähtävää.

Vaka Vanha

Re: KaappausKokemuksia

Viesti Kirjoittaja Vaka Vanha » 22.02.2002 15:31

Ei ole analogisen videovirran kaappaajilla kivaa. tiedän sen kokemuksesta kun kuvaan enimmäkseen analogisella kameralla.

Itse olen käyttänyt kahta toimivaa menetelmää, molemmissa rauta-avusteinen pakkaus:

1) Matrox Marvel jolla saa 704x576 25 fps kuvaa talteen 6:1 - 11:1 pakkaussuhteella laitteiston nopeudesta riippuen. Video on MJPEG-kuvaa ja jatkokäsittely Premiere - Ligos/TMPGEnc/Panasonic MPEG-1 - (S)VCD/DVD onnistuu ongelmitta.

2) Pinnaclen DV500+ jolla saa täysikokoista DV-standardin mukaista kuvaa niin PAL kuin NTSC muotoisesta datavirrasta. Jatkojalostus käykin sitten kuin Pyromaaneilla.

t. Vaka

mae

Re: KaappausKokemuksia

Viesti Kirjoittaja mae » 28.02.2002 15:20

Tuo divx vaikuttaa aika kelvolta koodekilta myös videonkaappaukseen. Lisäkokeiden perusteella täytyy tuo videostudio kyllä unohtaa, en tajua miksi, mutta jopa pakkaamaton avi tai still kaappaukset ovat silminnähtävästi huonolaatuisempia kuin wincoderissa tai virtualdubissa. Aivan kuin kuva olisi jotain 8 bittistä, sävyliukumiin tulee selviä portaita. Tutkailin tuon testikuvan kanssa että käyttämäni svhs-c kameran resoluutio on max. 320x450, siis suoraan ccd kennolta saatu kuva ilman nauhoitusta välissä, joten arvelin että resoluution voi laittaa 360*480. Virtualdubin ja divx pakkauksen avulla saan pakattua jotain 10:1 - 20:1 reaaliajassa ja deinterleave filtteri divx:ssä päällä. Pisteenä i:n päälle kelpaa saatu tiedosto myös tmpegillekin jos siitä svcd:tä tahtoo saada. Resoluution kasvatus ei liene sen huonompi tehdä ohjelmallisestikaan tmpegissä kuin että kaappaisi valmiiksi suuremmalla resoluutiolla?? vai onko?

ac
Viestit: 86
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: KaappausKokemuksia

Viesti Kirjoittaja ac » 01.03.2002 10:52

Helou...

Lähdetään siitä että jos halutaan iso kuva, niin se kaapataan isolla resoluutiolla, ja jos taas halutaan pientä, niin sitten pientä kuvaa kaapataan, mutta jos halutaan isosta pientä, se kannattaa tehdä ohjelmallisesti, mutta jos halutaan pienestä isoa, niin sitä ei kannata tehdä ohjelmallisesti, vaan kaapataan uudestaan... sillä jos materiaali on pienellä resolla kaapattu ja se halutaan isoksi, joutuu kone laskemaan ylimääräiset pikselit, jolloin se on aivan käsittämätöntä pikselimössöä... eli kun niitä pikseleitä ei ole niin ohjelma laskee viereiset pikselit mitä ne voisi olla... ja Divx on lähinnä jakeluformaatti, eli jos sillä kaapataan kuvaa, niin se on jo pakattu tiukaksi ja kun sitä käsitellään, niin se pakkaa pakatun uudelleen... eli ei kannata kaapata siihen suoraan...

Tää on vain mun mielipide...

AC

Vastaa Viestiin