Viimeinen sekunti videoleikkeistä pois

Leikkausohjelmiin ja muihin editoinnissa tarvittaviin ohjelmiin liittyvä keskustelu
edit
Viestit: 103
Liittynyt: 04.04.2010 09:13

Viimeinen sekunti videoleikkeistä pois

Viesti Kirjoittaja edit » 27.02.2019 19:40

Aloin editoimaan monen vuoden aikana kertyneitä matkakuvauksia ja totesin, että lähes jokaisen leikkeen viimeinen 1..2 s voisi oikopäätä leikata pois. Kuvaustilanteessa siinä vaiheessa, kun lopetan kuvausta ja sormi alkaa hakea REC-näppäintä, niin kuva on keikahtanut.

On todella suuri työ käsin aikajanalla pätkiä, kun leikkeitä on varmaan 1000 kpl. Onkohan jossain editointiohjelmassa sellaista toimintaa (tai löytyykö pientä apuohjelmaa), jolla voisi kerralla leikata pätkän pois lopusta? Itselläni käytössä Vegas 12.

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 01.03.2019 14:33

ei liity varsinaisesti aiheeseen mutta miksi haluat käyttää kaikki klipit kokonaisina ilman että teet mitään luovaa leikkausta ja karsintaa, edittiohjelma kuitenkin käytössä? yleensä tiivistäminen ja karsiminen parantaa aina lopputulosta eikä kaikkia leikkeitä kannata edes käyttää ollenkaan jos haluaa lopputuloksesta parhaan mahdollisen. En usko että olet kamerassa pystynyt jo leikkaamaan niin tarkasti että klipit voisi vain aikajanalla laittaa peräjälkeen ja sitten olisi suoraan valmis lopputulos :)

Itse olen huomannut edittihommissa että jos lopputulos ei toimi niin kannattaa ensin kokeilla ottaa jotakin pois. siellä usein on jokin ylimääräinen puolivillainen kuva jota ei oikeasti välttämättä edes tarvita ja sen poistamalla muita kuvia voi leikata vapaammin ja rauhallisemmin jolloin lopputulosta on mukavampi katsoa ja toimii paljon paremmin ja tiivistetymmin.

Itse lähtisin siitä että käyt materiaalin ensin läpi ja merkkaat sieltä todella hyvät klipit sekä ne ihan ok klipit joita ehkä kannattaa myös käyttää. sitten otat kaikkein parhaista klipeistä pelkästään ne kohdat jotka todella hyviä ja jotka välttämättä tarvitaan ja kasaat ne aikajanalle ja katsot sen jälkeen mitä muuta tarvitaan. eli lähdet siitä että otat aikajanalle vain sen mikä on välttämätöntä ja sen jälkeen lisäät vain sen mitä ilman muuta tarvitaan että lopputulos toimii kunnolla rytmin jne. puolesta.

Jos on selostus käytössä niin leikkaa ensin ääniraita alustavasti kuntoon (puhuva pää tai muu selostaja kertoo vain ne asiat jotka katsojalle halutaan välittää eikä mitään muuta) ja sitten kasaat kuvitusmateriaalin siihen päälle. Itse saatan jopa "leikata" voice overeita tai puhuva pää -materiaalia pelkästään tekstinä edes katsomatta kuvaa, eli litteroin kaiken puhutun tekstitiedostoksi ja sieltä alan karsimaan mitä haluan lopulliseen mukaan ja jos tarkasti litteroitu niin pystyn "poistamaan änkytyksiä" ja "yhdistämään lauseita+poistamaan sanoja" ihan paperilla ilman että kuvaa edes tarvii pyörittää tai ääniraitaa kuunnella. tämä toimii silloin hyvin jos materiaalia sen verran paljon ettet muista helposti ulkoa koko haastattelun sisältöä :wink:


- ei mitään tuhatta klippiä kukaan muukaan jaksa aikajanalla käsin pätkiä ennen leikkauksen aloittamista. mutta tuon työvaiheen voi tosiaan kokonaan välttää ja saada lopputuloksestakin paremman jos lähdet enemmän luovalla ajattelulla liikkeelle ja pyrit mieluummin kertomaan lyhyen tarinan matkastasi sen sijaan että vain heittäisit kaiken raakamateriaalin yhdeksi viiden tunnin videoksi jota kukaan ei jaksa katsoa :wink:
aivan varmasti niissä klipeissä on nimittäin vaikka kuinka paljon muutakin täysin turhaa kuin vain se pari sekuntia tärinää joka leikkeen lopussa. etsi mieluummin ensin ne todella hyvät klipit niin huonoja ei tarvitse edes ikinä käyttää mihinkään :)

Ernesti
Viestit: 23
Liittynyt: 14.08.2013 19:46
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Kirjoittaja Ernesti » 03.03.2019 18:07

Viimeiset sekunnit saat helpoiten saksittua pois kun käytät Quick Time playeria.Jotkut kait käyttää sitä editointiinkin, se on kuitenkin "karvalakkimalli"muihin ohjelmiin verrattuna. Leikkaus onnistuu sillä helposti.

DiZeX
Viestit: 67
Liittynyt: 30.03.2005 15:32

Viesti Kirjoittaja DiZeX » 04.03.2019 19:27

Käyttäisin tähän ffmpegiä yhdistettynä skriptaan, joka ffmpegin avulla selvittää ensin videon pituuden, laskee sen pohjalta uuden pituuden vähennettynä sillä yhdellä sekunnilla ja sitten tekee uuden videon käyttäen ffmpegin -to ja -acodec copy + -vcodec copy optioita uuden videon tekemiseen.

Vastaa Viestiin