8mm/Hi8/VHS -kaappaus sekä TBC:n tarpeellisuus?

Leikkausohjelmiin ja muihin editoinnissa tarvittaviin ohjelmiin liittyvä keskustelu
Digilehto
Viestit: 2
Liittynyt: 29.03.2019 21:39

8mm/Hi8/VHS -kaappaus sekä TBC:n tarpeellisuus?

Viesti Kirjoittaja Digilehto » 29.03.2019 23:27

Hei,

Näistä jutuista on varmaan keskusteltu jo moneen kertaan, mutta kaipaisin silti tarkempaa neuvoa omaan tilanteeseeni. Projekti kun on iso eikä hommaa viitsisi tehdä moneen kertaan.

Tavoite on digitoida seuraavat analogilähteet:
- Video8-kasetteja (noin 50)
- Hi8-kasetteja (noin 50)
- VHS-kasetteja (50-100 kpl)

Laitteistokokoonpano:
- Hi8-kamera
- Digital8-kamera (ilman analog-in mahdollisuutta)
- MiniDV-kamera (ilman analog-in mahdollisuutta)
- VHS-videot
- MacBook Pro 2015
- Final Cut Pro X
- Canopus ADVC-110

Kysymyksiä:

Ottaen huomioon eri analogilähteeni, mikä olisi järkevin tapa hoitaa TBC? Olen hiljattain vasta ymmärtänyt tarvitsevani moisen, jos aion jättää kaappauksen hoitumaan itsekseen. Minulla ei ole mahdollisuutta jäädä seuraamaan jokaisen kasetin kaappausta, vaan hoitaisin editoimisen sitten jälkikäteen. Onko TBC tässä asiassa "aukoton"? Onnistuuko kaappaus näin vai pitääkö kaappausta seurata TBC:stä huolimatta reaaliajassa?

Onko TBC:stä aina hyötyä, vai voiko se olla turha tai jopa haitaksi? Suurin osa materiaaleista toistuu ongelmitta, joten en ole ihan varma edes tuon TBC:n tarpeellisuudesta. Mutta ilmeisesti aina kun nauhoitus pätkäisee tai ylipäänsä tulee joku "sauma" videossa, niin freimejä putoilee ja pahimmillaan koko klipin joutuu kaappaamaan uudestaan? TBC:llä tämmöiset ongelmat olisivat ymmärtääkseni vältettävissä?

Olisiko minun järkeä ostaa esim. Super-VHS -videot (jossa TBC) VHS-kasetteja varten vai onko kaappauslaatu suunnilleen sama vanhoilla videoillani + ulkoisella TBC:lla? Ulkoiseen saisin sitten muutkin kamerat tarvittaessa kiinni.

Mikä olisi tilanteessani hyvä TBC ja mistä niitä saa? :)

Digital8 -kamerani toistaa myös 8-milliset analoginauhat, mutta vaihtelevalla menestyksellä. En oikeastaan uskalla toistaa nauhoja sillä, koska kuvassa esiintyy (varsinkin kasetin loppupuolella) häiriötä ja pelkään kasettien vioittuvan. Hi8-kameralla tätä ongelmaa ei esiinny. Järkevintä lienee siis käyttää Hi8-kameraa analoginauhojen kaappaamiseen?

Tästä tulikin vähän pidempi pohjustus, toivottavasti saisin edes sen verran jeesiä, että saisin projektin toden teolla aloitettua. Kiitos!

johkar
Viestit: 198
Liittynyt: 07.10.2005 12:33
Paikkakunta: Lohtaja

Viesti Kirjoittaja johkar » 30.03.2019 00:09

Jokin aika sitten kaappailin läjän Hi8-nauhoja. Kirjoitinkin asiasta toiseen ketjuun.

http://www.digivideo.fi/phpbb2/viewtopi ... t=#1845136

Referoituna: vanhasta Philipsin DVD-tallentimesta tuntui löytyvän toimiva TBC. Päädyin lopulta kuitenkin kaappaamaan nauhat Digital8-kamerallani Firewiren kautta.

japiippo
Viestit: 4212
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Re: 8mm/Hi8/VHS -kaappaus sekä TBC:n tarpeellisuus?

Viesti Kirjoittaja japiippo » 30.03.2019 00:34

Digilehto kirjoitti:Olisiko minun järkeä ostaa esim. Super-VHS -videot (jossa TBC) VHS-kasetteja varten...

Nauhurin sisäinen TBC oikaisee vain huojunnan aiheuttamat, sivusuuntaiset kuvan pystyviivojen mutkittelut, se ei rakenna signaalia kokonaan uudestaan joidenkin ulkoisten laitteiden tapaan, eikä siten estä signaalikatkoksia haittaamasta kaappausta. Ulkoinen taas ei voi noille mutkitteluille enää mitään, jos niitä esiintyy, sillä ne ovat jo kuvassa mukana.

Digilehto
Viestit: 2
Liittynyt: 29.03.2019 21:39

Re: 8mm/Hi8/VHS -kaappaus sekä TBC:n tarpeellisuus?

Viesti Kirjoittaja Digilehto » 30.03.2019 18:27

johkar, kiitos tiedosta!
japiippo kirjoitti: Nauhurin sisäinen TBC oikaisee vain huojunnan aiheuttamat, sivusuuntaiset kuvan pystyviivojen mutkittelut, se ei rakenna signaalia kokonaan uudestaan joidenkin ulkoisten laitteiden tapaan, eikä siten estä signaalikatkoksia haittaamasta kaappausta. Ulkoinen taas ei voi noille mutkitteluille enää mitään, jos niitä esiintyy, sillä ne ovat jo kuvassa mukana.

Kiitos tiedosta! Olisiko siis molempi parempi? S-VHS jossa TBC sekä ulkoinen TBC?

Äkkiseltään tuntuisi siltä, että homma hoituisi ilmankin TBC:tä. Olen kaappauslaatuun tyytyväinen, mutta en toisaalta edes tiedä mitä menetän, kun käytössäni ei ole TBC:tä :)

Testikaappauksissa on esiintynyt ainakin semmoinen ongelma, että jos kuva katkeaa (sininen tausta) ja pysäytän kaappauksen, niin jossain tapauksessa koko kaapattu tiedosto on vain kadonnut. Vaikka kovalevy on koko ajan raksuttanut kaappauksen aikana, niin se data silti mystisesti katoaa. Tähän en ole keksinyt muuta kuin painaa stoppia useammin (max. 10min klippejä) jottei materiaali pääse häviämään.

Entä onko teillä antaa neuvoa Final Cut Pro X:n kanssa, mitä "perusjuttuja" sillä kannattaisi kaapatuille videoleikkeille tehdä? Kannattaisiko filuja käyttää jossain toisessa softassa vai saako ihan tuolla julkaisukelpoista materiaalia? Loppukäyttäjinä ovat videoissa esiintyvät, suurimmaksi osaksi jo iäkkäät sukulaiset ja ystävät.

Missä muodossa kotivideoita kannattaa tänä päivänä jakaa? Olin ajatellut tehdä DVD- ja/tai Blu-ray -levyn valikoineen, mutta mitenkäs he joilla ei mahdollisesti ole soitinta? Toinen "universaali" vaihtoehto olisi (fyysisen levyn lisäksi) USB-tikku. Äkkiseltään kokeiltuna .img -tiedosto aukeaa Macillani tikulta suoraan niin kuin pitää, mutta tässä saattanee tulla ongelmia vastaan riippuen katsojan laitteistosta?

japiippo
Viestit: 4212
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Re: 8mm/Hi8/VHS -kaappaus sekä TBC:n tarpeellisuus?

Viesti Kirjoittaja japiippo » 31.03.2019 00:25

Digilehto kirjoitti:Olisiko siis molempi parempi? S-VHS jossa TBC sekä ulkoinen TBC?

Vain, jos videoissa on nuo molemmat ongelmat, mutta ilmeisesti tuota huojuntaa ei ollut? Helpoiten sitä esiintyy kopionauhoilla, alkuperäisillä vähemmän.

Digilehto kirjoitti:Äkkiseltään kokeiltuna .img -tiedosto aukeaa Macillani tikulta suoraan niin kuin pitää, mutta tässä saattanee tulla ongelmia vastaan riippuen katsojan laitteistosta?

Ainakin televisioissa tuntuisi toimivan muistitikulta yleensä varmimmin mp4-tiedosto, jossa kuva on h.264-pakattuna 25p- tai 30p-nopeudella ja ääni aac.

Vastaa Viestiin