Sivu 1/1

Neljän kuvavirran tallennus ja katselu

Lähetetty: 07.11.2019 18:18
Kirjoittaja TaTa
Moi

Videon kaappauskorttien mukana tulee yleensä jokin tallennusohjelma, jolla on yksikertaista tallentaa ja katsoa tallennusta. Olisi käyttöä ohjelmalle, jolla voisi tallentaa ja katsella neljää videoraitaa samaan aikaan. Yhden videon voisi ottaa katseluun erilliselle näytölle. Mitä yksinkertaisempi ohjelma sitä parempi.

Idea tavallaan sama kuin olisi kuvamikseri, jonka esikatselussa näkyy kaikki neljä kuvaa, joista yksi on valittuna toiselle näytölle (lähetykseen). Nämä neljä kuvaa vain tallentuisivat ja niitä voisi kelata eteen- ja taaksepäin.

Onko tässä vuosien aikana tullut käteviä edullisia tuotteita tällaisen toteuttamiseen?

Lähetetty: 08.11.2019 12:21
Kirjoittaja Deejay
Hei!

OBS eli Open Broadcaster. Ilmainen. Vaatii tehokkaan koneen ja kaappauskortin / -tit. Lisätietoa:

https://obsproject.com/fi

Lähetetty: 08.11.2019 18:27
Kirjoittaja TaTa
Deejay kirjoitti:Hei!

OBS eli Open Broadcaster. Ilmainen. Vaatii tehokkaan koneen ja kaappauskortin / -tit. Lisätietoa:

https://obsproject.com/fi


OBS:llä saan yhdistettyä neljä kuvalähdettä ja tarvittaessa vaihdettua näkyviin yksittäisen kuvalähteen. Lisäksi tarvitsisin, että

- neljä kuvaa näkyisi koko ajan ja yhden saisi valittua samaan aikaan toiselle näytölle
- saman voisi tehdä tallennetuille neljälle videolla.

Edit:
Live kuvalle toimisi, jos skenessä olisi neljä videotuloa ja yhden lähteen voisi pikanäppäimillä valita peilattavaksi toiselle näytölle

Lähetetty: 08.11.2019 19:49
Kirjoittaja Deejay
Käytännössä etsit siis vastaavia ominaisuuksia, jotka löytyvät monikamerahidastuksia toteuttavista laitteista / softista, esim. kotimainen Av Take Multislow (max. kolme kanavaa). Eipä tuota saa mitenkään edullisesti toteutettua, ehkä useammalla koneella, NDI-purkeilla ja vMix + Isocorder Pro softakombinaatiolla?

Lähetetty: 08.11.2019 20:47
Kirjoittaja TaTa
Ei ole kovin helppoa ratkaisua.

Mitäs jos neljä FullHD-videoa yhdistäisi yhdeksi 4k-videoksi, joka tallennettaisiin, ja ulostulon jälkeen jaettaisiin jälleen neljäksi FullHD-videoksi. Näistä yksi valittaisiin kytkimellä tai yksinkertaisella videomikserillä.

Lähetetty: 09.11.2019 09:14
Kirjoittaja pk59
Hei en ole tuota kokeillut obsilla mutta ainakin wirecastilla onnistuu kolmella näytöllä siten että yhdellä näytöllä on itse ohjelma ja kameroiden sisääntulot,näkymänä on yläpuolella valittu kameran kuva ja vieressä lähetettävä kuva. niistä voi toiselle näytölle valita esim. jakamalla näyttö neljään osaan ja valita jokaisen neljän kameran tulot, ja kolmannelle näytölle lähtevä materiaali koko nätölle. En ole testannut että voiko samalla tallentaa kaikkea sisääntulevaa materiaalia yhtäaikaa eri tiedostoiksi.

Lähetetty: 09.11.2019 12:13
Kirjoittaja Deejay
Teoriassa tuon voisi toteuttaa niin, että yhteen OBS:in skeneen olisi ympättynä kaikki neljä lähdettä yhdeksi 4k-resoluution ikkunaksi, jota tallennetaan. Projektori-ikkunassa olisi sitten yksittäinen ruutu valittuna. Mutta miten vaihtaa projektorin lähdettä, esim. pikanäppäimellä? Voiko tehdä skenen tai jonkin muun näkymän, jossa vain projektori vaihtuu mutta tallennettava näkymä pysyy samana?

Toistettaessa 4k-klippiä pitäisi saada määritettyä neljä eri aluetta klipistä, jotka pikanäppäintä käyttämällä vaihdettaisiin projektori-ikkunaan. Tämän saisi teoriassa toteutettua VLC:llä toisen instassin toistaessa 4k-klippiä toisen kaapatessa halutun ikkunan ja toistaen se kakkosnäyttöön.

Lähetetty: 09.11.2019 14:48
Kirjoittaja Jaakko
Jos jutun ei tarvitse olla "suora lähetys", niin multiclippi esim. Premierillä toimisi oivallisesti tässä tilanteessa.

Käytännössä homma toimii niin, että usealla kameralla kuvataan yhtä aikaa ja sitten jälkeenpäin näistä videoklipeistä tehdään ns. multiclip jota voi leikellä kuten suoraa monikameralähetystä.

Esimerkiksi näin:
https://youtu.be/jxz1JR26vpc

tai näin:
https://youtu.be/tj75m4WYHm4

Saman voi tehdä myös Final Cut Pro tai Vegas video -ohjelmilla

Tässä on se etu, että koneen ei tarvitse olla supertehokas ja lopputulos on täydellä laadulla. Voit myös sekoittaa eri ohjelmalähteitä kuten kännykkävideoita, kameroita ym. kunhan niissä on samasta kohteesta otettu ääni.

Näin on edullista toteuttaa esim. ystäväporukan bändiveto monikameratuotantona. Jokaisella kameraoperaattorilla on oma kännykkä millä kuvataan ja sitten jälkeenpäin nämä videot miksataan yhteen multiclippinä.

Lähetetty: 18.11.2019 13:12
Kirjoittaja TaTa
Taidan käyttää kahta erilaista ratkaisua.

OBS:llä yhdistän neljä FullHD-kuvaa yhdeksi 4k-kuvaksi. Syntyvää video voi selailla vaikkapa VLC:llä.

Kun ja jos tarvitaan niin testaillaan tuota multiclippiä.