Sivu 1/1

Luonto-ohjelma HDTV:nä?

Lähetetty: 03.03.2007 17:16
Kirjoittaja Chaldan
Kuulin vähän huhua, että joku luonto-ohjelma pyörii televisiossa tarkkapiirtokuvana. Pitääkö tämä paikkaansa? Miltä kanavalta ja milloin? Voisi itsekkin katsoa, kun HD ready televisio on hommattu äskettäin.

Lähetetty: 03.03.2007 17:41
Kirjoittaja av.kammari
Avara luonto, Planeettamme maa on kuvattu HD:nä, mutta näkyy meillä normaalisti SD-laatuisena. HD ready tarkoittaa sitä, että voit ottaa HD kuvaa vastaan, mikäli lähde on HD:tä. Se ei suinkaan tee normaalilähetykistä vielä HD:tä. Suomessa saa odotella vielä (ehkä) reilut viisi vuotta, ennen kuin normaalikanavat alkavat kokeilla HD-lähetyksiä.
Jokin lehti uutisoi tuon Avaran luonnon hieman virheellisesti. Siitä varmaan oli huhussa kyse.

Lähetetty: 03.03.2007 19:30
Kirjoittaja Pukki
Canal plus hd taitaa olla ainoa kotimaassa näkyvä hd kanava... Voi olla muitakin.

Lähetetty: 04.03.2007 06:21
Kirjoittaja japiippo
av.kammari kirjoitti:HD ready tarkoittaa sitä, että voit ottaa HD kuvaa vastaan, mikäli lähde on HD:tä.
Niin, ja lisäksi mainoksissa "unohtuu" sanoa, ettei noiden telkkareiden oma viritin välttämättä osaa HD-lähetyksiä ottaa vastaan, vaan siihen tarvitaan ehkä lisäksi vielä HD-tasoinen digiboksi. (Jollaista ei kannata vielä ostaa, kun ei ole edes tietoa millaiset HD-lähetykset Suomeen valitaan käyttöön.)

Lähetetty: 05.03.2007 22:25
Kirjoittaja Chaldan
No kovastihan Topfield on jo sellaisia tyrkyttämässä.

Harmittaa kovasti, jos ei tuon telkun oma viritin tuekkaan hd-lähetyksiä. digitöllö kuitenkin on.

Eikös tuota Planeettamme Maa -sarjaa lähetetty briteissä HD-tasona?

Lähetetty: 05.03.2007 23:01
Kirjoittaja Pukki
Tsekkailin tietoja canalplus hd:stä, kun aloin miettiä tuota hd digiboksia... En löytäny tietoja boksista mutta silmiin osui: CANAL+ HD on pohjoismaiden ensimmäinen High Definition -kanava, jossa on paljon tavallista kirkkaammat värit ja terävämpi kuva.

Tekisi mieli sanoa miten niin kirkkaammat värit. Mitä hittoa.

Lähetetty: 05.03.2007 23:35
Kirjoittaja erep
Pukki kirjoitti:Canal plus hd taitaa olla ainoa kotimaassa näkyvä hd kanava... Voi olla muitakin.
voin kertoa salaisuuden...

hd-kanavia näkyy mulla kymmenkunta.

Täältä voi sitä pähkäillä mitä on tarjolla

http://en.kingofsat.net/hdtv.php

Lähetetty: 06.03.2007 00:47
Kirjoittaja japiippo
Chaldan kirjoitti:Harmittaa kovasti, jos ei tuon telkun oma viritin tuekkaan hd-lähetyksiä. digitöllö kuitenkin on.
Voihan se ehkä tukea, mutta tukeeko sitä formaattia, joka Suomessa aikanaan valitaan käyttöön? Onhan minullakin tietokoneessa ollut jo kauan digi-tv-kortti, joka tukee HD-lähetyksiä, mutta se on käsittääkseni MPEG2-muotoisille tarkoitettu. Entäpä jos Suomeen valitaankin AVCHD tai muu vastaava lähetyksiin? Eipä näy nykyisillä HD-valmiuksilla, jos ovat MPEG2:lle. Tuollaista eroa siis tarkoitin.

(Satelliitti-HD-kanavien katselu on asia erikseen, sehän on jo monille arkipäivää, muttei se paljon lohduta kotimaisia HD-kanavia odottavia terrestrial-katsojia.)

Lähetetty: 07.03.2007 19:42
Kirjoittaja Chaldan
Mutta uskoisin (toivon) vahvasti, että se aikanaan tukee samaa formaattia, kuin nykyiset HD televisiotkin tukevat, sillä jos monella tuhannella kerta sellainen televisio on, niin miksi sitä ei voi hyödyntää vaan alkaa rahastamaan lisää, kun pitää ostaa kaiken maailman lisälaitteita, että saa lähetyksen näkymään.

Ei kansa kestä toista tällaista massamuutosta, kuin nyt joudutaan tekemään. Johan siinä palaa hihat ja hermot ja muu irtaimisto.

Lähetetty: 07.03.2007 20:15
Kirjoittaja japiippo
Chaldan kirjoitti:Mutta uskoisin (toivon) vahvasti, että se aikanaan tukee samaa formaattia, kuin nykyiset HD televisiotkin tukevat, sillä jos monella tuhannella kerta sellainen televisio on...
Tulipa muuten mieleen, että tällaisestahan on olemassa ennakkotapaus. Aikoinaan kun Suomeen kaavailtiin tv-lähetyksiin stereoääntä, oli ensin ehdolla jokin saksalainen, analoginen stereoäänijärjestelmä, jolla tehtiin koelähetyksiä. Jotkut kiireiset ehtivät tiettävästi ostaa jo videonauhureita, jotka tukivat tuota äänijärjestelmää. Käytännössä sitten Suomeen valittiinkin digitaalinen Nicam-äänijärjestelmä, joka tuli käyttöön muistaakseni 1991.

Lähetetty: 07.03.2007 20:17
Kirjoittaja Kunto Hirvikoski
Se vain on niin, että uudessakaan HD-ready telkkarissa ei ole HD-viritintä, eikä voi ollakaan, kun ei vielä edes ole päätetty, millainen se olisi. Kun lähetykset alkavat, joudut hankkimaan uuden boxin, mutta ne lähetykset näkyvät kyllä vanhallakin ilman HD-laatua, joten pakkovaihtamista ei tule. Vain ne, jotka haluavat parempaa laatua, hankkivat uusia laitteita.

Ranskassa säädettiin juuri laki, että kaikissa HD(-ready) vastaanottimissa pitää olla HD-viritin. En tiedä, millainen se tulee olemaan enkä milloin laki astuu voimaan, kun en ranskaa osaa. Tuossa on kuitenkin hyvä ennakkotapaus EU:n muille maille. Jos se pystytään tekemään Ranskassa, pitää se onnistua muuallakin.

Lähetetty: 07.03.2007 20:40
Kirjoittaja japiippo
Kunto Hirvikoski kirjoitti:Se vain on niin, että uudessakaan HD-ready telkkarissa ei ole HD-viritintä...
Näin arvelinkin (tuolla ylempänä), hyvä kuulla vahvistus.
Kunto Hirvikoski kirjoitti:Ranskassa säädettiin juuri laki, että kaikissa HD(-ready) vastaanottimissa pitää olla HD-viritin.
Yllättävä veto, siis jos kerran lähetysformaatista ei ole vielä päätetty. (Tai sitten tuo tulee voimaan vasta kys. päätöksen jälkeen.)

Lähetetty: 08.03.2007 00:47
Kirjoittaja LareHir
Suomessa jo myydään HD-tekniikka ja se on siis saatavilla.

1) HD-DVD soitinta ja levyjä sekä

2) Blue-ray soittimia ja levyjä ehkä (olen nähnyt ulkomailla levyjä, mutta en vielä Suomessa)

Kun tuollaisen HD-tason soittimen kytkee siihen kotona olevaan HD-Ready taulutelevisioon, niin avot, johan kuvan laatu parani.
(Tietysti oletan, että käytössä on HDMI liitäntä ja siitä versio 1.3)

Ainakin Welho pääkaupunkiseudulla jo myy tai tarkemmin vuokraa HD-tason Digi-tv vastaanotinta. Welho lähettää jo useampaa HD-tason digi-tv ohjelmaa. Tietysti maksullisena.

Ja satelliitti antennien omistajat tietävät, että satelliteistä on ollut jo pitkään saatavissa HD-tason ohjelmaa. Mutta niiden salauskorttien saaminen Suomessa on ollut jo vaikeampaa.

Yksikin tuttavani ei saanut Suomessa korttia, niin hän pyysi ystäväänsä Saksassa tilamaan kortin itselleen ja sitten tämä kortti lähetettiin Suomeen. Hyvin näkyy Suomessakin nyt HD-satelliitti lähetykset.

Olin katsomassa YLE:n tai tarkemmin Digitan HD-terrestial Digi-tv lähetystä. Hyvin toimi. Tosin laitteet olivat protoja. Mutta tekniikka siis toimii. Mutta YLE ilmoitti tilaisuudessa pokkana (toimitusjohtajan suulla) että tätä tekniikkaa ei harkita edes ennen vuotta 2010. Eli silloin YLE harkitsee uudestaan tätä HD-terrestial lähetystä. Jos 2010 tehtäisiin myönteinen päätös, niin toteuttamiseen menee varmaan siitä edellee monia vuosia.

Samassa tilaisuudessa esiteltiin, miten ko. tekniikka on kehittymässä. Kun niitä esityksiä katsoi, niin olen samaa mieltä, että nyt kanntaa odottaa, eikä syöksyä nyky HD-tekniikkaan mukaan laajassa mittakaavassa.

Lähetetty: 08.03.2007 15:24
Kirjoittaja japiippo
LareHir kirjoitti:Suomessa jo myydään HD-tekniikka ja se on siis saatavilla.
Niin on, mutta siitä ei alunperin tässä ollut kysymys. Ketjun aloittajahan oli huhuista saanut käsityksen, että kaupasta ostettu HD-ready televisio pystyisi sellaisenaan (ilman lisälaitteita) näyttämään HD-lähetyksiä, ja että moinen lähetys pyörisi välillä jo jollain nykyisellä kotimaisella kanavalla. Kumpikaan huhu ei pitänyt paikkaansa, minkä aiheuttamaa pettymystä tuskin paljon lievittävät kommentit, että satelliitista ja levyiltä näkee jo nyt HD-materiaalia, jos avaa lompakkoaan taas kerran lisää. :)