Sivu 1/3

Yle Extra lopetetaan

Lähetetty: 28.11.2007 11:21
Kirjoittaja tuukkak
"Yleisradio lakkauttaa säästösyistä televisiokanava Extran ensi vuoden alkuun mennessä."
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id76052.html

Mitäs mieltä tästä päätöksestä tai itse kanavasta ollaan? Kanavallahan esitettiin mm. katsojien itse tuottamaa materiaalia ja useita näiltäkin foorumeilta tuttuja teoksia Extralta nähtiin.

"Päätöksen mukaan Extran ohjelmistoa siirretään muille kanaville."
Siirtyneekö esim. tämä kansan videoita näyttänyt Itsepalvelu-tv vaikka ykköselle? Toivoa sopii..

Itselläni ainakin oli suuret toiveet kanavan suhteen ja ohjelmatietoja sekä kanavaa tuli katseltua lähes päivittäin, toisin kuin esimerkiksi toista uutta kanavaa nimeltä JIM. Erityisesti mieltä lämmitti lukuisat keikkataltioinnit sekä musiikkiohjelmat. Myös Itsepalvelu-tv oli tervetullut formaatti. Extrasta olisi voinut kasvaa oikein mainio nuorisoonkin vetoava kanava, jota yle olisi ehkä tarvinnut.

"Extralta vapautuva jakelukapasiteetti käytetään alkuvaiheessa tekstitysongelman korjaamiseen. -- Seuraavassa vaiheessa, ensi syksynä, kanavapaikalle siirtyy Ruotsin SVT Europa -kanava."
Enpä kanavaa entuudestaan tunne, mutta ei kamalasti lämmitä kyseinen päätös.

Lähetetty: 28.11.2007 11:28
Kirjoittaja a.y
Digiaikaa ei sen kummempaa.

Lähetetty: 28.11.2007 11:33
Kirjoittaja Epäilijä
a.y kirjoitti:Digiaikaa ei sen kummempaa.
Tämä menee jo turhan nillityksen puolelle. Ei ennen digiaikaakaan kaikkia Ylen tekemisiä kuitattu sillä, että tämä on analogi/väri/mustavalkoaikaa.

Re: Yle Extra lopetetaan

Lähetetty: 28.11.2007 11:42
Kirjoittaja EsaH
YLE tuntuu olevan nyt pahasti hukassa menetettyjen TV-lupamaksajien takia. Extran lopettaminen ei ja korvaaminen pakkotekstitetyllä TV1:llä ei tasan varmasti tuo lupamaksajia takaisin - pikemminkin päinvastoin; ne jotka ovat ko. kanavaan tykästyneet irtisanovat nyt lupansa herkemmin.

Ei tekstitykset ole todellinen syypää menetettyihin lupamaksuihin. Se on digi. Kansa ei halua sitä. Moni kokee sen liian vaikeaksi kun jokaiselle TV:lle ja videolle pitää hankkia boxi. Liian kallista, liian hankalaa liian monelle. Monille TV on tosi yhdentekevä juttu, ei siihen haluta satsata. Helpompaa on irtisanoa lupa ja jättää boxit kauppaan.

Ainoa, jolla menetettyjä lupamaksajia voisi enää saada takaisin olisi palauttaa analoginen verkko toimintaan. Radikaalia, mutta mitenkäs muutenkaan digivihaajia enää lähestyisi?

Ei syy ole teksteissä. Miten se voisi olla, kun moni lupansa irtisanonut ei ole hankkinut sitä ensimmäistäkään digiboxia?

Lähetetty: 28.11.2007 11:51
Kirjoittaja a.y
Junger: Yle epäonnistui digisiirtymässä.

Kuuden viikon aikan 50 000 suomalaista taisi tulla järkiinsä.

Voi itku ja hammastenkiristys.

Kauankohan tätä nyt sitten taasen jauhetaan? Tässäkin foorumissa.

Lähetetty: 28.11.2007 12:08
Kirjoittaja jarrur
Omalta kannaltani Extran sisältö ei oikein ollut mitään. En jää kaipaamaan. Tekstitykset jos poltetaan kuvaan niin taidan harkita pientä karenssia tv-lupamaksussa. Pienen miehen pieni protesti.

Näettekö että YLE tulee siirtymään pian salattuun kanavaan pitääkseen yllä toimintaansa? Maksa tai et näe?

Minusta tuskin tätä tulee tapahtumaan. Ihmiset joutuisivat taas sijoittamaan uuteen digiboxiin jossa on korttipaikka ja se varmasti olisi viimeinen naula arkkuun. Mutta toisaalta tulevaisuudessa tuntuu että tähän ollaan menossa YLEN:n taholta. Sinänsä jännää koska eikös päätetty, että suuret tapahtumat kuten Olympialaiset, jääkiekon MM-kisat jne tulee näkyä ilman maksuja.

Lähetetty: 28.11.2007 12:17
Kirjoittaja Epäilijä
Tulee TV-vero, jonka jokainen kotitalous maksaa tai itkee ja maksaa. Se on sitten kotitalouden päänsärky onko heillä telkkaria vai ei.

Hallitukselle, joka ilman ongelmaa sääti lain jolla pakotetaan irtisanoutuneita tekemään työtä, ei ole temppu eikä mikään pistää tuollaista veroa käyttöön ja pelastaa sillä oma mediansa. Köyhä kyykistää kun porvarihallitus huseeraa.

Seuraavaa sisällissotaa odotellessa.

Lähetetty: 28.11.2007 12:53
Kirjoittaja Vaka Vanha
Epäilijä kirjoitti:Tulee TV-vero, jonka jokainen kotitalous maksaa tai itkee ja maksaa. Se on sitten kotitalouden päänsärky onko heillä telkkaria vai ei.

Hallitukselle, joka ilman ongelmaa sääti lain jolla pakotetaan irtisanoutuneita tekemään työtä, ei ole temppu eikä mikään pistää tuollaista veroa käyttöön ja pelastaa sillä oma mediansa. Köyhä kyykistää kun porvarihallitus huseeraa.

Seuraavaa sisällissotaa odotellessa.
Liikenne. ja viestintäministeriöhän selvitytti YLE:n rahoitusvaihtoehdot v. 2004. Tulokset löytyvät ministeriön sivulta raporttina: Julkisen palvelun televisio- ja radiotoiminta 2010.

Siinä on verorahoituksen osalta käsitelty kuusi eri vaihtoehtoa. Useimmissa niistä juuri pienituloisten kohdalla voitaisiin toteuttaa heitä suosiva maksukäytäntö.

Minulle jäi taportin luettuani sellainen käsitys, että toteutuskelpoisimmat vaihtoehdot ovat nykyinen televisiomaksu ja verorahoitus. Muut, kuten mainosrahoitus tai tilausmaksusysteemi eivät toimi Suomessa.

Jos nykyinen meno jatkuu, niin varmaankin on odotettavissa laki televisioverosta.

Lähetetty: 28.11.2007 13:48
Kirjoittaja Kinoman
Onkohan tuolla päättäjissä tai YLE:llä käynyt kellään mielessä TV-maksun hinnan pienentäminen? Onko maksussa jo "kipukynnys" ylitetty?
Noinhan kävi aikoinaan alkoholin verotuksen kanssa, eli kysyntä rupesi Alkon tuotteilla laskemaan rajusti ja joutuivat laskemaan veroa että kulutus nousi taas takaisin! :roll:

Lähetetty: 28.11.2007 14:04
Kirjoittaja Epäilijä
Vaka Vanha kirjoitti:juuri pienituloisten kohdalla voitaisiin toteuttaa heitä suosiva maksukäytäntö.
Näinhän siinä ilman muuta tulee tapahtumaan. :lol:

Lähetetty: 28.11.2007 14:11
Kirjoittaja Vaka Vanha
Kinoman kirjoitti:Onkohan tuolla päättäjissä tai YLE:llä käynyt kellään mielessä TV-maksun hinnan pienentäminen? Onko maksussa jo "kipukynnys" ylitetty?
Varmaan on - ja mennyt hetimiten pois mielestä.

Lasketaanpa. 50 000 peruttua tvmaksua aiheutti 10 milj.eur budjettivajeen. Eli 2,5% lupamaksujen pienentyminen johti supistuksiin.

Varmaankaan alle 10% pienennys nykyiseen 208 eur maksuun ei johda ryntäykseen maksuluukulla. Siitä seuraisi kuitenkn 40 milj.eur budjettivaje ja neljän lisäkanavan sulkeminen - vai onko niitä enää niin montaa.

Lähetetty: 28.11.2007 14:24
Kirjoittaja Rockkari
Nämä noin 50000 tekivät joukkoirtisanoutumisen tv-lupamaksun maksamisesta! Kuka sen tietää, kuinka moni heistä kuitenkin hankki digiboksin ja katselee tv:tä edelleen entiseen malliin, mutta paremmalla kuvanlaadulla ja useammalta kanavalta. Irtisanoutuminen maksusta oli heidän kannanottonsa digiuudistukseen ja tapaan toteuttaa se.

Tiedän useita mm. ruotsinkielisiä, joilla ei ole koskaan ollut tv-lupaa, mutta katselevat silti tv:tä. Lupamaksun maksamattomuus on heidän kannanottonsa sille, etteivät saa "yleisen ja yhtäläisen" lupamaksun edestä ohjelmaa omalla kielellään.

Lähetetty: 28.11.2007 14:32
Kirjoittaja lumimies
Mihinkähän katosivat ne säästöt, kun analogikanavat lopetettiin? Digitaalisuuden piti olla halpaa, interaktiivista ja tuoda lisää laatua eetteriin. Niin ja alunperin ennakoitiin, että media-alan työpaikat lisääntyvät räjähdysmäisesti digitalisoinnin myötä.

Onko oikein, että tv-lupamaksuilla rahoitetaan myös radion toimintaa? Mielestäni ei. Kustannettais radio verorahoin ja tv-toiminta lupamaksuin. Harmittaa Extran puolesta, kun en oikeastaan edes kerennyt koko kanavaan kunnolla tutustumaan.

Lähetetty: 28.11.2007 14:50
Kirjoittaja Vaka Vanha
lumimies kirjoitti:Mihinkähän katosivat ne säästöt, kun analogikanavat lopetettiin? Digitaalisuuden piti olla halpaa, interaktiivista ja tuoda lisää laatua eetteriin. Niin ja alunperin ennakoitiin, että media-alan työpaikat lisääntyvät räjähdysmäisesti digitalisoinnin myötä.
YLE ei tietääkseni omista enää jakeluverkkoa. Sitä hallitsee ranskalaisessa omistuksessa oleva yhtiö Suomessa.

Se säästö piti muistaakseni tulla siitä ettei sitä jo rappeutumassa ollutta analogista lähetysverkkoa tarvinnut uusia. No digitan sähkölaskut ainakin putosivat kymmenenteen osaan. Jotain ympäristöystävällistä siinäkin päätöksessä ;-)

Lähetetty: 28.11.2007 14:58
Kirjoittaja EsaH
Vaka Vanha kirjoitti:No digitan sähkölaskut ainakin putosivat kymmenenteen osaan. Jotain ympäristöystävällistä siinäkin päätöksessä ;-)
Digitan osalta juu, mutta entäs ne miljoonat digiboxit... :)