Ammattilainen vs. harrastelija

Eipäs juupas jutut tänne
jorepuusa
Viestit: 14
Liittynyt: 14.07.2010 19:40

Viesti Kirjoittaja jorepuusa » 14.07.2010 19:48

http://rising.blackstar.com/photographers-excuses.html
Suosittelen ylläolevaa tekstiä henkilölle joka "pikku" korvauksella, kilometrikorvauksin ja hyvällä? kalustolla varustettuna on valmis isompiin haasteisiin.
Valokuvaus ammattina ja laadullisesti on jo ilmaiskuvaajien takia Suomessa tuhoutunut, nyt seuraa videokuvaus.
1800luvulla taiteilijat pelkäsivät että valokuvaus vie heidän ammattinsa ja veikin, nyt palataan taas tilanteeseen, jossa karmeaan amatöörikuvaan väsynyt yleisö alkaa arvostaa piirtämisen ja maalaamisen ammattilaisia kun halutaan visuaalisesti korkeatasoista kuvaa.
Koulutettujen ammattikuvaajien häviämisen myötä menee kymmeniä vuosia ennenkuin valokuva nousee taas.
Miten käynee videon puolella? Onneksi TV on vertailumateriaali, jonka perusteella videota voi arvioida muutenkin kuin laitteiden suhteen.
Koska olet hyvä kuvaamaan, niin kerro missä tuotteitasi näkyy?

Simo
Viestit: 3
Liittynyt: 14.07.2010 13:40

Viesti Kirjoittaja Simo » 14.07.2010 23:23

Epäilijä kirjoitti:Kerrotko vielä kamerasi merkin ja mallin? Tarkoitatko tuolla viiden tunnin pistorasiattomuudella sitä, että saat myös nuo kuumahalogeenit kuumiksi samaan soittoon?
Legria HF200, 2 tehoakkua+alkup,akku 5x16Gt muistikortit. Heittimet (FX400+jalustat) vaativat toki sähkönsä, käytän 25m keloja tarpeen mukaan.
jorepuusa kirjoitti:http://rising.blackstar.com/photographers-excuses.html
Suosittelen ylläolevaa...
Rekisteröidyin foorumille tänään, tervetuliaisesi ei ole niitä valoisimpia näkemiäni - oletan tämän olevan harrastelijafoorumi enkä tarjoudu täällä töihin ammattilaisena. Ymmärrän hyvin miksi vastasit ja jaan kanssasi mielipiteesi, tuttavapiiristäni löytyy eräs ammattikuvaaja jonka kanssa olen hyvässä hengessä päässyt keskustelemaan samasta asiasta. Toivon todella että ammattilaatua tarvitsevat tilaajat eivät harrastelijafoorumilta työvoimaansa etsi.

a.y
Viestit: 758
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Hollola

Viesti Kirjoittaja a.y » 14.07.2010 23:41

Suomalainen kateus ja vahingonilo on useissa harrastuksissa se jäynä mihin moni hyvä asia tukehtuu.

Ammattilaisten ja kulukorvauksilla toimivien yhteisen sävelen löytäminen on vielä vuosien päässä monelta osin.

"Aina on tilaa vielä yhdelle joka käyttää Legria HF200".
Polte rinnassa on se asia mitä pitää löytyä vaikka miten kampitetaan.

Semppiä Simo. Periksi ei tippaakaan.

jorepuusa
Viestit: 14
Liittynyt: 14.07.2010 19:40

Viesti Kirjoittaja jorepuusa » 15.07.2010 00:33

""oletan tämän olevan harrastelijafoorumi enkä tarjoudu täällä töihin ammattilaisena. ""
--
En jatka enempää, totean ettei harrastaja voi tehdä hyväksyttävällä tavalla ilmaistyötä koska osaaminen eikä toimintatapa ei siihen riitä. Ammattilainen maksaa verot työstään ja on maksanut kalliin koulutuksen jne. Kuitenkinamatööri" työtä" tarjotaan vaikka laatu on useimmiten kelvotonta ja kelvoton laatu perustellaan halvalla hinnalla.
Päästään tilanteeseen, jolloin ostajakunta ei enää vaadi laatua vaan perustaa ostamisensa vain hintaan. Näin ala tuhotaan hitaasti mutta varmasti.
Jokainen amatööri joka tekee ilmaiseksi,--- syö ammattilaisen aamiaispöydässä ilmaiseksi ja jättää roskat jälkeensä, tätä on kuitenkin harrastajan mahdoton tajuta, ainakin ennenkuin joku dilentantti alkaa syödä halvalla myyvän omaa ammattitaitoa jollain työuralla.
-
Asialle ei mahda mitään, tämä aika on toista ihmistä piittaamattomien aikaa. Historia on aaltoliikettä ja ammattitaito ja visuaalinen osaaminen tulee arvoon.
Ymmärrän harrastajan harrastavan ja tällainen saitti on siihen ok, mutta harrastajasaitti, joka tarjoaa ilmaisia kuvaajia ja välittää heidän työtään on moraaliton.

vaariskoski
Viestit: 154
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja vaariskoski » 15.07.2010 02:48

Ei maailma ole enää niin mustavalkoista. Kyllä monessa tapauksessa pitkän linjan harrastajakin voi tehdä hyväksyttävällä tavalla oikeitakin keikkoja ilman syyllisyydentuntoja. Jopa osaaminen, toimintatapa ja laatu voivat monissa tapauksissa riittää. Kaikissa projekteissa ei tarvita huippulaatua eikä TV-kuvauskalustoa. On parempi, että on valinnanvaraa. Amatöörilaatu on tietenkin edullisempaa. Kuvaajan on tärkeää tuntea rajansa ja olla rehellinen markkinoinnissa. Myös tilaajien pitää tietää mitä haluaa.

Nuorten harrrastelijoiden tekemät nettivideot ovat monessa tapauksissa olleet vertaansa vailla niin kiinnostavuudessaan, omaperäisyydessään kuin katselijaluvuissa (esim eräät youtube videot). Näille moni mainostoimistokin on kateellinen. Valitettavasti jopa alan oppilaitoksiakin on pudonnut viime vuosina kehityksen kelkasta. Opetussuunnitelmia ja oppilasmääriä suunniteltaessa ei olla aina oltu riittävästi ajan tasalla. Uusmedia-ala sekä tuotteiden markkinointikeinot ovat viime vuosina muuttuneet huimasti ja luoneet myös uusia tarpeita.

Aika turha tässä on ketään lähteä syyllistämään. Moni harrastelijoista maksaa myös veronsa siinä kuin alan ammattilaisetkin. Tilaajien ei kannata suosia pimeää työtä. Kannattaa myös muistaa, että monet alan huippu gurutkin ovat olleet nuorina palvelujaan tarjoavia harrastelijoita, minkä seurauksena ovat myöhemmin innostuneet hakeutumaan alalle päätoimisesti, suorittaneet ammattitutkintoja ja maksaneet kalliita koulutuksia. Asiakaskunta on tällä sektorilla potentiaalisesti laajenevaa.
Viimeksi muokannut vaariskoski, 15.07.2010 07:47. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Digiootti
Viestit: 2625
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Digiootti » 15.07.2010 07:45

Kaikki kunnia ammattilaiskuvaajille, heitä tarvitaan.
Mutta olen huomannut että vidokuvausalalla on kysyntää ammattilaisten lisäksi myös edullisemmalle harrastaja kuvaajille. Joillakin yhteisöillä, järjestöillä tai yksityisillä ei ole halukkuutta palkata kallista ammattilaista, kun tarve on omaan sisäiseen käyttöön tulevasta videotaltioinnista, jostain tapahtumasta tai tilanteesta, jossa ei tarvita huippulaatua tai osaamista.
Jos vapaata kilpailua joltain taholta pyritään estämään, sitä kutsutaan kartelliksi.
Mitä tulee verojen maksuun, me harrastajakuvaajat maksamme varsinaisen työmme lisäksi tehdystä työstä verot korkeamman lisäansioprosentin mukaan.

jorma k
Viestit: 3373
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 15.07.2010 07:49

jorepuusa kirjoitti: Valokuvaus ammattina ja laadullisesti on jo ilmaiskuvaajien takia Suomessa tuhoutunut, nyt seuraa videokuvaus.
Ei se tuhoutunut ole, mutta harvemmat saavat sillä enää elantonsa.
Koulutettujen ammattikuvaajien häviämisen myötä menee kymmeniä vuosia ennenkuin valokuva nousee taas.
Näet kyllä asian turhankin mustavalkoisesti. Kyllä valokuvaa arvostetaan edelleenkin. Tänä päivänä se vain ei ole enää pelkästään ammattilaisten työn varassa. Se ettei taiteellisesti lahjakas henkilö (lue amatööri) ole valinnut juuri valokuvausta ammatikseen, ei varmasti tee hänen ottamiaan valokuvia/ videoita sen huomommiksi kuin ammattilaistenkaan työnäytteet.

Kun vielä muistetaan millä innolla ja tarmolla monet harrastukseensa suhtautuvat, ei ole mitään syytä pelätä valokuvan arvostuksen mihinkään katoavan. Eiköhän videopuolella käyne samoin, nyt kun laadukkaiden laitteistojen hinnat ovat pudonneet.

Lisäksi kun pidetään mielessä, että jokaista ammattilaisen ottamaa valokuvaa vastaan otetaan ainakin satojatuhansia kuvia, niin pelkästää vahingossakin niitä amatöörin ottamia hyviäkin valokuvia sinnen joukkoon mahtuu.

Sille, että työt ja työnkuvat muuttuu ei yksi eikä kaksikaan henkilöä paljon mahda, ei ole Suomessa enää tulitikkutehtaitakaan.

Kuitenkin uskon, että aina tulee olemaan niin, että studiotasoisia valokuvia tullaan ottamaan ja niistä ollaan valmiita kohtuullinen korvaus maksamaan.

jorepuusa
Viestit: 14
Liittynyt: 14.07.2010 19:40

Viesti Kirjoittaja jorepuusa » 15.07.2010 11:10

Sopii näyttää yksikin harrastelija, joka maksaa YEL:n ALV:n tai freeverokortin mukaan veroa tekemästään esim. hääkuvauksesta.
Tältä sivustolta ei löydy ainuttakaan sellaista.
Koko toiminta perustuu harmaalle taloudelle ja pimeille maksuille.
Kun sitä harrastavat esim. rakennusteollisuuden aliurakoitsijat nousee melkoinen meteli, mutta kun kyseeseen tulee omat pikku kuutamokeikat, on asia toinen. Nykymoraali on, kaverille ei jätetä, kaikki mulle tänne heti nyt.

Täällä olevia tekstejä voisi uskoa jos ne olisi kirjoitettu omalla nimellä. Nyt ilmaiseksi kuvaamista tarjoava nimimerkkikirjoittaja näyttää juuri siltä mitä onkin.
Sivustolla kuvitellaan että hyvä kalusto tuottaa hyvää videota. Olen katsonut esillä olevia tuotteita ja osa niistä on varsin terävää!!! Mutta visuaalisuus puuttuu miltei täysin, leikkaaminen ja kuvakerronta on kelvotonta samoin värimäärittely, äänet jne jokseenkin kaikki.
Tällaista skeidaa sitten myydään matkakulujen hinnalla halpaa haluaville.

Jokainen ilmaiseksi kuvaava ja veronsa maksamatta jättävä on mukana tuhoamassa niin valokuvaus- kuin videoalaakin selitettiin asia miten päin tahansa.
Selittää asiat voi siis monella tavalla kun on huono omatunto, mutta totuus on se että ilmaistyö on vain ja ainoastaan varkautta.

Tässä suhteessa sivusto, joka välittää ilmaistyötä ja siten vaikuttaa alan tuhoutumiseen on erittäin moraaliton.

Over and out.

a.y
Viestit: 758
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Hollola

Viesti Kirjoittaja a.y » 15.07.2010 12:33

http://fi.wikipedia.org/wiki/Harrastus

Ilmaistyö voi olla myös lisäkokemuksen hankkimista harrastukselleen tai lahja hyvälle ystävälle.

Tilaajan ehdoilla kuitenkin aina mennään.
Useimmat harrastajat tämän tietävät.

Kuvauspyyntöjä pientä korvausta vastaan tulee varmasti jokaiselle kameran omistajalle.

Jos tilaaja on lähtenyt liikkeelle pieni korvaus mielessä, niin miten hän sitten suhtautuu kallispalkkaisiin ammattilaisiin.


Onhan niitä porukoita jotka lainaavat kameroitaankin pientä korvausta vastaan tai ilmaiseksi. Mitä tähän sanoo jorepuusa?

Tai peukalokyytiläisistä. Viekö peukalokyytiläisen kyytiinsä ottaja ammattilaisen (liikennöitsijä) aamiaispöydästä mahdollisesti murot?

Harrastellut olen ja harrastus jatkuu kaikesta huolimatta.

Rakennusalallla harrastelijat aiheuttavat korvaamatonta vahinkoa.
Siitä voisin kertoa enempikin omakohtaisesti, mutta olkoon.
Toisten tekemistä virheistä kärsin lopun elämäni.

Videokuvaajat tuskin samankaltaista vahinkoa edes pystyvä aikaan saamaan.

Deejay
Viestit: 675
Liittynyt: 21.03.2005 22:59

Viesti Kirjoittaja Deejay » 15.07.2010 14:45

jorepuusa kirjoitti:Sopii näyttää yksikin harrastelija, joka maksaa YEL:n ALV:n tai freeverokortin mukaan veroa tekemästään esim. hääkuvauksesta.
Tältä sivustolta ei löydy ainuttakaan sellaista.
Kyllä löytyy, ota yhteyttä niin järjestän sinulle yhden harrastelijaksi itseään kutsuvan foorumilaisen, joka on myös yrittäjä ja tekee työnsä verokortilla.

Ennen AV-alan lehtorina ja nykyisin (video- ja valokuvaus)yrittäjänä / keikkaopettajana toimivana hävettää sinun kirjoitukset. Jos tuntisit yhtään paremmin historiaa, tietäisit, että tällä tavoin nämä asiat menevät kaikilla ammattialoilla. Törmäsin kaltaisiisi "persooniin" opetusalalla. Kun he takoivat 2-4 vuotta opiskelijoihin omaa näkemystään alasta, se sai heille niin valtavat paineet työnsaannissa, että kaikki muu elämä (koti, ystävät) unohtui. Heistä oli aivan mahdoton yhtälö lähteä rakentamaan omaa uraa pienin portain. Sana amatööri tuntui olevan kuin punainen vaate viimeisenä opiskeluvuonna.

Myöhemmin olen opettanut ko. alojen perusteita aikuisopiskelijoille. Heistä useimmat ovat tulleet harrastuksen kautta ammattiin. Heidän suurin kynnyksensä tulla ylipäätään opiskelemaan on ollut epäluuloinen suhtautuminen ammatillisten aineiden opettajiin. Aikaisempi alan harrastus kuulemma "pilaa" ammattilaisen tai ainakin heikentää lopputulosta merkittävästi. Mielestäni pahinta on tehdä elämässä jotain sellaista, jota ei haluaisi tehdä ja joka pilaa elämänhalun. Mikään ei ole tyhmempää, kuin mollata jotain toisen tekemistä alalla, jota hän haluaa tehdä sekä jossa hän todennäköisesti vielä kehittyy.

Pahimpia ovat sellaiset henkilöt, jotka eivät edes tunne alaa. Tulenko minä mollaamaan sinua työpaikallesi? Olisiko se kivaa? Eikös se ollut niin, että "jos ei osaa muuta niin aina voi opettaa"?

Siinä missä valokuvaamisen voi intensiivisesti opiskelemalla ottaa haltuun muutamassa vuodessa, opintoretki audiovisuaaliselle alalle kestää helposti koko työuran. Visuaalisella puolella pätee osin samat säännöt, mutta sen lisäksi meillä kuva liikkuu ja ääni kuuluu. Se, missä valokuvaaja pysäyttää hetken meillä vaaditaan onnistumisia senkin jälkeen, 25-50 kuvan sarjoissa per sekunti. Äänittäminen ja äänen jälkikäsittely se vasta taitoa vaatiikin.

Sitä en oikein viesteistäsi hahmottanut, mitä pahaa harrastuksen ja työn yhdistäminen tekee juuri sinulle ja alallesi? Tai kyllähän minä ymmärrän, kun me monialaiset "harrastajat" hoidetaan sekä valo- että videokuvaus siellä häissä, joskus jopa samaan tai halvempaan hintaan. Oletko katsellut viime aikoina ympärillesi? Ei ole enää huoltoasemia, on liikenneasemia. Ei ole merkkikorjaamoja, vaan kaikkien merkkien huoltoliikkeitä. Maitokaupat on perhemarketteja. Kehitys kehittyy!

Monella alalla ihmiset haluavat pitäytyä vanhoissa kaavoissa. Onneksi koulutusjärjestelmä alkaa osoittaa hiljalleen elonmerkkejä ja jossain vaiheessa mukautuu tulevaisuuden yhteiskunnan tarpeisiin.

jorepuusa
Viestit: 14
Liittynyt: 14.07.2010 19:40

Viesti Kirjoittaja jorepuusa » 15.07.2010 16:36

Nimettömillä viesteillä ei ole mitään merkitystä.
Kirjoitan yleisellä tasolla asioista, mutta en keskustele trollien ym provoja heittelevien kanssa.
Vasta kun viesti on allekirjoitettu-- vastaan. Oikealla nimellä kirjoittamiseen harvemmin riittää rohkeus niillä, jotka kannattavat ammattilaisten työn varastamista.
-
Tämä keskustelu on jo käyty valokuvauksen puolella ja nyt ollaan tilanteessa jossa Suomen ammattikuvaus alkaa olla loppu, sama on edessä myös videopuolella sitä moraalitasoa noudattaen, jolla tämä saitti ilmaistyövoimaa välittämällä toimii.
-
Tästä ei tämän enempää.

Jore Puusa
0504620701

Epäilijä
Viestit: 2429
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja Epäilijä » 15.07.2010 17:18

Oon samaa mieltä Puusan kanssa kuvan rappiosta, mutta eri mieltä omalla nimellä esiintymisestä.

Tällaiseen yhteisöön ei oikeasti vaan voi hypätä ja ruveta vaatimaan, että mielipiteet on esitettävä omalla nimellä tai niillä ei ole arvoa. Tällä palvelulla on omat perinteensä, oma toimintakulttuurinsa ja -tapansa, eikä niihin ole koskaan kuulunut yksioikoinen omalla nimellä esiintyminen, eikä se mielestäni millään tavalla heikennä täällä esitettyjen mielipiteiden arvoa.

Toisekseen porukka täällä ei ole ihan niin anonyymiä kuin heti tänne rekisteröitymisen jälkeen saattaa vaikuttaa. :lol:

Oma linjani oman nimen käyttöön kaikissa viesteissä on se, että siihen voidaan vallan mainiosti mennä jos siihen mennään perusteellisesti. Olen valmis kirjoittamaan kaiken tänne tähän mennessä kirjoittamani myös suoraan omalla nimelläni jos muutkin keskusteluun osallistujat joutuvat tekemään samoin.

tapio
Viestit: 1694
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja tapio » 15.07.2010 18:39

Ymmärrän jorepuusan huolen kuvan rappiosta ja näkeehän sen päivittäin internetissä ja jopa televisiossa. Noin paniikissa ei mielestäni kuitenkaan tarvitsisi olla.

Edelleen löytyy runsaasti asiakkaita, jotka arvostavat ja nimenomaan vaativat hyvää laatua - niin ammattiosaamisen kuin käytetyn laitteistonkin suhteen. Ja sitten on tämä toinen porukka, jotka maksavat pähkinöillä ja saavat apinoita. ;)

Lyhyesti siis: osaaville ja päteville löytyy kyllä hommia tästä maasta audiovisuaalisella (= TV & elokuva) puolella. Stillipuolesta en tiedä.


Deejayllä on myöskin hyvä pointti opettajista ja niistä asenteista, joita he iskostavat oppilaisiinsa. Liian monta juuri koulusta ulos astellutta sankaria on tullut kohdattua, jotka luulevat (varmastikin opettajien asennekasvatuksen takia) osaavansa kaiken jo valmiiksi ja "mitään paskaduuniahan mä en tee ja kahvia en keitä!"-lauseita ilmoitellaan jo työhaastattelussa. No, eipä tainnut työtä herua ja sitten itketään kun alalla "kilpailu on niin kovaa". Että kiitos vaan, asenneopettajat. ;)

Tällä alalla kovin oppiminen ja edistyminen tapahtuu vasta työelämässä. Kun alan opiskelijat tajuaisivat, että se ihan ensimmäinen työ- tai harjoittelupaikka voi olla jopa uran tärkein ja pitäisivät asenteensa sen mukaisena (nielisivät "ammattiylpeyden" ennen kuin sitä ammattitaitoa oikeasti on), ollaan jo aika pitkällä.


Ja vielä tuosta anonyyminä kirjoittamisesta. Olen Epäilijän kanssa samaa mieltä. Joku tuntematon jorepuusa ei varsinaisesti aja omaa asiaansa julistamalla "nimettömillä viesteillä ei ole merkitystä" oltuaan rekisteröityneenä kokonaiset kaksi päivää. Kyllä täällä vakiokirjoittajista tiedetään nimien lisäksi myös taustoista aika paljon.

Sitäpaitsi, luuletko ihmisten tietävän kuka on "Jore Puusa" ja sen jotenkin vaikuttavan substanssiin, vaikka viestisi allekirjoitukseen kokonaiset neljä riviä tuhraatkin? Kyllä minä sinut ja taustasi tiedän ja varmaan moni muukin, mutta sitä ei kannata ehkä pitää itsestäänselvyytenä.

-Tapio

P.S. Tämä viesti oli omalla nimellä allekirjoitettu. ;)

Epäilijä
Viestit: 2429
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja Epäilijä » 15.07.2010 18:46

Mä itse asiassa tiesin Jore Puusan ja tiedänpä jopa oikeasta elämästä tyypin, joka vakavalla naamalla tunnustautuu Puusan faniksi. :lol: Jorehan on jyrkkä jätkä kuten näistä ensikommenteista täällä digivideon puolella voidaan päätellä ja itse ainakin toivotan hänet tervetulleeksi rähäyttämään vähän tällekin puolelle. Terävät mielipiteet ovat kivoja. :D

edit.
Ah. Tapiokin ehti jo tunnustautumaan Puusan tuntijaksi. Hyvä!

tapio
Viestit: 1694
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja tapio » 15.07.2010 18:47

Joo kyllä Joren blogi on tuttu. Tosin se oli parempi tekstimuotoisena kun ei tarvinnut ääntä kuunnella. ;-)

-t

Vastaa Viestiin