Sivu 1/1

Ruotsalaislehdessä HD-kameroiden vertailu

Lähetetty: 07.03.2007 15:32
Kirjoittaja Kunto Hirvikoski
Ljud&Bild sattui kirjastossa käteen ja siinä oli numerossa 3/07 muutaman halvemman luokan HD-kameran vertailu mallikuvien ja mittaustulosten kanssa. Suosittelen asiasta kiinnostuneille.

HD-kameroita verrattiin myös hyvään miniDV-kameraan (Panan GS150), joka todettiin aikamoiseksi sutuksi isolla näytöllä vertaillessa.

Vertaillut kamerat olivat Canon HV10, Panasonic SD1 muistikorttikamera ja Sony UX1 kovalevykamera. Paremmuusjärjestys erottelutarkkuudessa selvisi helposti suurennetuista esimerkkikuvista, joissa oli eri kokoista tekstiä sekä värillisiä lankakeriä. Punainen väri oli kaikilla suttua, mutta sinisessä ja vihreässä näkyi eroa. Selvin ero oli kuitenkin mustavalkoisessa tekstissä.

Canon toisti paljon pienempää tekstiä kuin muut. Panasonic oli vähän Sonya selkeämpi. Tähän vertailuun saattaa kyllä vaikuttaa formaattiero enemmän kuin merkki. Canon on HDV, jossa on MPEG-2 koodaus 25 megabittiä sekunnissa, muut taas ovat uutta AVCHD formaattia huomattavasti pienemmällä bittivirralla (n. 12 megabittiä sekunnissa). Näistä kahdesta saattaa olla liian varhaista vetää varmoja johtopäätöksiä formaattien paremmuudesta. AVCHD:sta voi tulla paremminkin koodattuja versioita, mutta HDV on jo nauhatallennuksen ylärajalla.

Lehden mittaustulos kertoi saman selkeiden lukujen ja käyrien muodossa. Yksityiskohtien toisto ilmoitettiin megapikseleinä. Canon toisti 1.4, Panasonic 1.2 ja Sony 1.1. MiniDV-kameran toistokyky oli vain 0.54. On tuossa eroa.

Re: Ruotsalaislehdessä HD-kameroiden vertailu

Lähetetty: 07.03.2007 16:35
Kirjoittaja Japsu
Kunto Hirvikoski kirjoitti:Sony UX1 kovalevykamera.
Tarkoitit tietenkin DVD-kameraa vaikkakin tuo päältäpäin muistuttaa Sonyn kovalevymalleja kun se kuvataan "väärältä" sivulta hieman alaviistoon... :)
http://www.cyberphoto.fi/index_fi.php?/ ... rticle=UX1

Sonyllä näyttää heti olevan hieman ongelmia tuon kanssa:
http://support.sony-europe.com/Hotnews/ ... I.asp?l=fi

Editoinnissakin taas omat kommervinkkinsä:
http://support.vaio.sony.fi/hotnews/det ... =fi&nid=23

Lähetetty: 07.03.2007 16:49
Kirjoittaja Kunto Hirvikoski
Joo, painovirhe. UX1 tallentaa DVD-levylle.
Sekoitin sen SR1:een, joka kait onkin sama kamera, mutta nauhoitus vain tapahtuu kovalevylle. Kuten tarkasti olit huomannut, UX:n kuva on sellaisesta kulmasta, että DVD-uloke ei näy.

Panasonicista on myös rinnakkaismalli DVD:lle, mallinumeroltaan DX1.

Re: Ruotsalaislehdessä HD-kameroiden vertailu

Lähetetty: 07.03.2007 18:46
Kirjoittaja japiippo
Kunto Hirvikoski kirjoitti:MiniDV-kameran toistokyky oli vain 0.54.
Noinko siellä sanottiin? Aika hyvän tuloksen ovat saaneet, ottaen huomioon että DV:n tarkkuus 720 x 576 on vain reilut 0,4 megapikseliä. :)

Lähetetty: 07.03.2007 19:44
Kirjoittaja Kunto Hirvikoski
Nyt täytyy tunnustaa, että en lainkaan perehtynyt heidän mittaustapaansa, vaan hyväksyin sen, että se on sama kaikille kameroille. Kokonaispikselimäärää se ei missään tapauksessa tarkoita.

Heillä on mittalaite, jolla mitataan valokuvauskameroiden tarkkuutta ja sitä samaa kaavaa on jatkettu videokameroihin. Todennäköisesti yksikkö on esimerkiksi tuumaa kohti. Tuohan on yleinen tapa painokuvan arvioinnissa. Selostus käytetystä laitteistosta ja mittayksiköistä löytyy varmaan jostakin lehden vanhasta numerosta.

Sinänsä lehden mallikuvat ovat paljon kertovia ja ne ovat samat myös valokuvauskameroiden arvioinneissa, ovat olleet jo vuosia.

Lähetetty: 07.03.2007 20:07
Kirjoittaja japiippo
Kunto Hirvikoski kirjoitti:Kokonaispikselimäärää se ei missään tapauksessa tarkoita.
Hyvä ettei, se olisi ollutkin vähän nolo virhe lehden kannalta. Tosin tuollaisena lukemien vertailukelpoisuus muiden tekemiin testeihin jää heikoksi, kuten myös kameroiden todellisen suorituskyvyn hahmottaminen (näkemättä itse niitä esimerkkikuvia). Kiintoisa vertailu toki sinänsä.

Lähetetty: 07.03.2007 21:20
Kirjoittaja panomies
Nyt menee suomaan pojat syvälle suohon kun _untot aina innostuu kaikesta mikä canonia kehuu. Ko lehti on pahemman laatuinen plaska jonka kotitekoisiin "testeihin" ei kukaan luota. Siis Ruotsissa.

Lehti on tuote-esittelyä ja elää sillä. Sillä ei ole yhtään puolueetonta, kriittistä testiä ollut iki päivänä. Sillä jos se jotain nolaa, ei se brandi enää pane mainosta lehteen /panomies

Lähetetty: 07.03.2007 21:34
Kirjoittaja Kunto Hirvikoski
panomies kirjoitti:... Sillä ei ole yhtään puolueetonta, kriittistä testiä ollut iki päivänä. Sillä jos se jotain nolaa, ei se brandi enää pane mainosta lehteen /panomies
Noinhan se taitaa olla monellakin lehdellä. Varovaisia ovat.
Nytkö Sony ei enää mainosta tuossa lehdessä?

Taannoin se sanoi hyvin rumasti Samsungin laadusta. Löytyykö lehdestä vielä Samsungin mainoksia?

Lähetetty: 01.12.2012 09:02
Kirjoittaja broken580
pienempää klikkaamalla. Canon juttua voi siis Muokkaa-tilassa tutkia aivan rauhassa, sillä se on lukittu vieraitten muutoksilta.

Lähetetty: 16.01.2013 20:41
Kirjoittaja niffestone
Siinä on muunnettu kokonaispikselimääriksi se paljonko kenno ja objektiivi yhdessä pystyvät toistamaan eli suomeksi käännettynä kuvanlaatu. Pitäisin enemmänkin ongelmana sitä, että täytyy tilata ruotsalaista lehteä ennen kuin voi varmistua, että toimittaja on luotettava. Suomessa toimittajat syövät tiettyjen maahantuojien kädestä ja asiantuntijat näkevät kameroiden jäljessä asioita, joita ovat ensin lukeneet lehdistä. täytyyhän sen olla totta, kun lehdessä lukee niin, ei kaikkialla tarkoita samaa.

Lähetetty: 16.01.2013 21:00
Kirjoittaja tapio
Päätit sitten kaivaa esiin lähes kuusi vuotta vanhan ketjun, joka käsitteli nyt lähinnä museoon kelpaavia kameroita?

-t

Lähetetty: 16.01.2013 21:28
Kirjoittaja niffestone
Asia on edelleen ajankohtainen ;)

Lähetetty: 02.08.2013 19:38
Kirjoittaja terozzz
Putosin ...... kärryiltä :D

Lähetetty: 17.08.2018 10:59
Kirjoittaja markoon
Kylläpä on aika mennyt eteenpäin ja nopeasti. Nykyään iPhonella saa parempia kuvia kuin kyseisellä kameralla. :lol:

Lähetetty: 17.08.2018 20:30
Kirjoittaja Gab
Minä kuvaan kyllä mieluummin vaikka 10 vuotta vanhalla videokameralla kuin puhelimella.