Apua, uusi videokamera ja kuva täynnä vaakasuoria raitoja!

Keskustelua videokameroista
Kotikuvat
Viestit: 7
Liittynyt: 28.12.2008 23:06

Apua, uusi videokamera ja kuva täynnä vaakasuoria raitoja!

Viesti Kirjoittaja Kotikuvat » 28.12.2008 23:12

Siinä tais mennä meidän lasten joulujuhlaesitykset yms, koko joulun kuvaukset, yksi kiva reissu (ainutkertainen sekin) jne. Kuvattu on ja paljon!

Kyseessä alla kk:n vanha Panasonicin dv-nauhalle kuvaava videokamera NV-GS90. Kuvaa katsottaessa se on niinkuin raidoitettu, joka toisessa näkyy kuvaa ja joka toinen raita on pelkkää sinistä!

Muutaman nauhan vanhempi jvc:n dv-kameramme näytti ihan ok, siis kuvakin oli ihan ok! Mutta näitä joulujuttuja tämä vanhakaan kamera ei enää ilman raitoja näytä...

Nyt harmittaa ihan mahdottomasti! Tämä on meille melkoinen menetys... Onkohan näille mitään tehtävissä? Ajattelin vaan, kun jotain tuo vanha kamera näytti ihan ok, että pystyiskö jollain ammattilaisvehkeillä;o) näistä joulunauhoistakin saamaan ihan katsottavaa kuvaa?

Avusta olisin tosi kiitollinen! Kuvataan paljon ja tämä on meille kyllä iso menetys:o( Ihan surkea juttu!

japiippo
Viestit: 4227
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Re: Apua, uusi videokamera ja kuva täynnä vaakasuoria raitoj

Viesti Kirjoittaja japiippo » 29.12.2008 01:13

Kotikuvat kirjoitti:Kuvaa katsottaessa se on niinkuin raidoitettu, joka toisessa näkyy kuvaa ja joka toinen raita on pelkkää sinistä!
Osanottoni. Ongelma liittynee kuvapäiden likaantumiseen, vaikkei sen kyllä noin uudessa kamerassa pitäisi vielä olla ajankohtaista:

http://www.digivideo.fi/wiki/index.php/ ... B6ss%C3%B6

Kuvapäiden puhdistaminen /puhdistuttaminen voisi ehkä hieman auttaa noiden viallistenkin kasettien toistossa, sillä ainakin analogisten videonauhurien aikana kasetit toistuivat yleensä parhaiten sillä laitteella, jolla ne oli nauhoitettukin. (Ellei kamera sitten ole viallinen, missä tapauksessa se kannattaa vaatia korjattavaksi takuuseen.)

Epäilijä
Viestit: 2429
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja Epäilijä » 29.12.2008 01:29

Paljon kuvaava harrastaja ei tietenkään investoi uusiin kasetteihin vaan vannoo kierrätyksen nimeen ja käyttää kasetit yhä uudelleen ja uudelleen ja uudelleen... Vai?

Rockkari
Viestit: 122
Liittynyt: 29.03.2005 17:09
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Rockkari » 29.12.2008 09:43

Älä vaivu synkkyyteen. Uskon, että kuvattu materiaali on kuitenkin ihan ok. Itselläni on myös Pansu ja kyseinen ongelma hoituu siinä niin, että kuvaan sekunnin tai pari tyhjään kohtaan (siis EI jo kuvatun päälle :lol: !). Tämän jälkeen kelaan nauhaa taaksepäin haluamaani kohtaan ja katson play-asennossa tuotokseni ja nyt kaikki on ok. Toivottavasti sama toimii myös sinunkin kamerassasi. (Ongelman takana lienee joku synkronointi-juttu kuvarummuissa).

Kotikuvat
Viestit: 7
Liittynyt: 28.12.2008 23:06

Viesti Kirjoittaja Kotikuvat » 29.12.2008 13:58

Epäilijälle

Pakko tunnustaa, että vaikka muuten kierrätystä harrastamme, niin kamerakasetteja emme ole kierrättäneet lainkaan :(

Kyllä varmaan pitäisi, mutta en ole oikein luottanut, että kuvanlaatu säilyy ja haluan jotenkin vaan säilyttää alkuperäiset nauhat (säilyvät vuosien saatossa, miten säilyvät)...

Rockkari

Ymmärsinkö oikein, että sinulla on myös kokemusta tuollaisista kirkkaan sinisistä raidoista videolla ja se nauhoitus on kuitenkin ollut ok?? Tartuin heti tähän oljenkorteen, se olisi kyllä upea juttu!!!!

Videokamera ei vaan enää näytä kuvaa ollenkaan, pelkkää mustaa! Pari päivää sitten puuttui vaan ääni ja kuva oli raidallista. Sikäli vähän vaikea nyt katsoa ja kuvata...

Niin ja miten toimit täyteen nauhoitetun kasetin suhteen, johon siis ei voi enää kuvata? Vai toimiiko kamerasi sitten ok, jos kertaalleen kuvaat ja kelaat, sitten pystyt katsomaan useammankin nauhan ok?


Kiitos kaikesta avusta ja toivonkipinästä!

Epäilijä
Viestit: 2429
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja Epäilijä » 29.12.2008 14:10

Muutaman euron kasettien kierrättäminen on niin tyhmää hommaa (kuten kierrättäminen muutenkin) että sitä ei tosiaan pitäisi tehdä. Ajattelin vaan, että jos sitä olisi harrastettu oikein urakalla niin siinä olisi voinut olla ongelman lähde.

Kotikuvat
Viestit: 7
Liittynyt: 28.12.2008 23:06

Viesti Kirjoittaja Kotikuvat » 29.12.2008 14:42

Kuvasin ja kelasin, mutta näen mustaa vaan :wink:

Eipä tässä kyllä juuri naurata... Kaupunkilaisjärjellä ajattelen, että kyse on jostain etenevästä ongelmasta, kun noita alkupuolen nauhoja näytti vielä tuo vanhempi jvc:n videokamera, näitä viimeksi kuvattuja ei näytä enää sekään ilman raitoja :(

Harmittaa vaan niin hemmetisti, kun tässä juostu tapahtumasta/esityksestä toiseen ja kuvattu todella paljon & ainutlaatuisia juttuja! Oma ja iso moka on, ettei oo tarkistettu kuvaustulosta välillä - luotettiin vaan uuteen kameraan :evil:

vaariskoski
Viestit: 154
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja vaariskoski » 29.12.2008 14:46

Tosi kurja juttu, jos kuvattua materiaalia ei saa enää näkymään.
Otan osaa. Toivottavasti asiaan löytyy jokin ratkaisu

Todennäköisesti tuo kamera on viallinen, jos siihen ei puhdistusnauhakaan enää auta. Kamera kannattaa varmaan viedä takuuhuoltoon.

Mutta ennen sitä

Oliko myyjäliikkeenä alan firma
kysy onko heillä mitään neuvoä
Soita myös maahantuojan huoltoon

Koittaisin myös puhdistusnauhaa

Lisäksi koittaisin muutaman sekunnin, että siirtyykö firewire johdolla tietokoneelle mitään dataa.

Kannattaisi varovasti koittaa kuvattua nauhaa myös pariin täysin saman malliseen kamaraan ja vielä muutamaan muuhun eri merkkiin, jos niistä joku pystyisi kuvan lukemaan. Onko videokamaraliikeitä lähimaastossa, joissa olisi esittelykameroita tai vastaava kamera.

Vältä nauhan kelailua ja liikkaa katselua viallisella kameralla

Minullakin muuten on tuollainen samanlainen kokeilukamerana (pari kuukautta vanha). Kuva vielä toimii, mutta senkin firewire liitäntään ehti jo tulla jokin vika).

Kunto Hirvikoski
Viestit: 3757
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kunto Hirvikoski » 29.12.2008 15:05

Kotikuvat kirjoitti:... Kaupunkilaisjärjellä ajattelen, että kyse on jostain etenevästä ongelmasta, kun noita alkupuolen nauhoja näytti vielä tuo vanhempi jvc:n videokamera, näitä viimeksi kuvattuja ei näytä enää sekään ilman raitoja :(
Etenevä ongelma se on, mutta yleensä vain toistossa. Se, että toinenkaan kamera ei viimeisiä kuvauksia näyttänyt puhtaana viittaa kyllä jo nauhoituksessakin olleeseen virheeseen.

Putsaa nyt kuitenkin se kamera kunnolla. Useimmiten kaikki sen jälkeen näkyy taas normaalisti. Ainakin ne vanhemmat nauhat. Itselläni on tuommoinen tilanne ollut muutaman kerran. Vanhalla kameralla ja melkein aina nollakelissä, jolloin ilmankosteus on suurimmillaan. Silloin pölyt ja nauhasta irronneet partikkelit menevät helposti kuvapäiden pieniin rakoihin ja tukkivat ne. Aina se on putsaamalla parantunut ja kuvatut nauhat ovat taas toistuneet ainakin melkein ehjinä.

Rockkari
Viestit: 122
Liittynyt: 29.03.2005 17:09
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Rockkari » 29.12.2008 16:28

Itse asiassa kuvissani oli enemmänkin mosaikkiruutuja, mutta myös raitoja. (Jos nauha on lopussa, niin laita uusi nauha ja kuvaa siihen hetki. Sitten se "ongelmanauha" sisään ja katseluun).

Jos kamerasi on uusi, niin oletettavasti olet myös itse aika alussa videokuvauksesi kanssa (?). Älä pahastu, mutta itse lähestyisin asiaa kuitenkin ihan lähtökuopista: siis uusi nauha kameraan ja ohjekirjan mukaan eteenpäin. Itsekin olen nähnyt "mustaa vain", kun olen kelannut toistoa varten nauhaa vahingossa väärään suuntaan!!

Kyseessä saattaa olla (toivottavasti!) ihan näppihäiriö. Alle kuukauden ikäisessä kamerassa ei tuollaisia vikoja - saati puhdistustarvetta - pitäisi olla!

Kotikuvat
Viestit: 7
Liittynyt: 28.12.2008 23:06

Viesti Kirjoittaja Kotikuvat » 29.12.2008 17:06

Kamera palautettiin liikkeeseen, saimme tilalle JVC GR-D824-kameran, lisäakun & laturin ja rahaakin vielä takasin...

Panasonic lähti huoltoon ja meille soitetaan, kun se sieltä joskus palautuu - voimme sitten kokeilla vielä noita "raidallisia" nauhoja.

Tämä oli kuudes videokameramme ja kuvanneet olemme yli 10v. Onhan sekin tavallaan lyhyt aika, mutta kompensoikoon se, että kuvaamme todella paljon :wink: Nyt viikossa tuli 20 dv-nauhaa tuota raidallista laatua :(

Katsoimme "raita"-nauhoja tuossa uudessa JVC:ssä, ainoa muutos oli se, että raidat ovat harmaita. Toivonkipinä alkaa kyllä olla todella heikko!

Voi, kun tuon yhden konsertin edes saisi katseltavaan kuntoon - sen olisi halunnut nähdä useampi ihminen, joka ei pystynyt tulemaan paikalle. Oishan se ollut lapsillekin kiva muisto, kun esiintyivät 2000 hengelle kauniissa kirkossa...

Kiitos vielä avusta ja myötäelämisestä! Kaikki vinkit otetaan ed. vastaan :)

Kinoman
Viestit: 706
Liittynyt: 07.02.2006 10:18
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Kinoman » 29.12.2008 18:39

Oletko katsonut ihan silmällä sitä dv-nauhan pintaa että näkyykö siinä jotain selvää raitaa (jonka olisi voinut esim. likainen tai viallinen nauhakoneisto saada aikaiseksi)? :roll:
Jos näkyy niin sitten kyllä sen raidan pois saanti on ikävä kyllä ehkä mahdotonta! :(

Kunto Hirvikoski
Viestit: 3757
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kunto Hirvikoski » 29.12.2008 19:13

Yleisempi silmällä havaittava vika taitaa olla se, että nauhan toinen reuna on hieman venynyt, aaltoileva. Nauhakoneisto on vetänyt vinoon. Silloin sen saa parhaiten näkymään sillä samalla kameralla puhdistuksen jälkeen, jolloin nauha kulkee saman verran sivussa kuin kuvatessakin.

Edes ja takaisin kelaus ennen uusintakokeilua on nauhalle hyväksi. Nauha asettuu tasaisemmin kelalle ja kitka vähenee.

Kotikuvat
Viestit: 7
Liittynyt: 28.12.2008 23:06

Viesti Kirjoittaja Kotikuvat » 29.12.2008 20:49

Firewirella olen siirtänyt kuvaa tietokoneelle tuosta vanhasta jvc:n videokamerasta, sinistä raitaa ja kuvaraitaa näkyy vuorotellen. Mitään silmällä näkyvää muutosta ei dv-nauhan pinnalla ole.

Ei mitään tietoa, koska Panasonic tulee huollosta, ruuhkaa kuulemma on. Itse olen kyllä kallistunut sen puoleen, että vika on ollut jo kuvauksessa... Eikä tässä taida enää pahemmin toivoa olla :(

Maahantuojalta voisi vielä asiaa kysäistä. Sitä en tiedä, kuka täällä Porin suunnalla olisi sellainen asiantuntija, jonka puoleen voisi kääntyä?

Kiitos vielä vastanneille ja asiaa pohtineille!

Epäilijä
Viestit: 2429
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja Epäilijä » 29.12.2008 22:24

Kotikuvat kirjoitti:täällä Porin suunnalla
Tule pistäytymään tuossa loppiaisen jälkeen Gallen-Kallelankatu 10:ssä Porissa, mutta soita ennen kun tulet 044 701 1201. Löytyy runsaasti eri DV-laitteita, joilla nauhaa voidaan pyöritellä ja ihmetellä.

Vastaa Viestiin