tapio kirjoitti:95% tapauksista kyse lienee imagoasiasta.
Ja siinä viidessä prosentissa kyse on esimerkiksi mahdollisuudesta jälkikäteen 2K-muotoon käännettäessä rajata kuvaa uudelleen tiivistämällä.
Arri Alexan 2K on muuten huomattavasti komeampaa katsottavaa kuin yhdenkään REDin 4K.
4K:sta on tosiaan hyötyä silloin kun halutaan tehdä osarajauksia yms. jälkitöissä, joko varsinaisten erikoistehosteiden tai sitten vaan vaikkapa kuvan vakauttamisen tms. tavanomaisemman syyn johdosta.
Toinen syy on oversämpläys kun tehdään HD / 2K tuotantoa. 4K kennolle tarvitaan myös kevyempi OLPF kuin pieniresoluutioisemmalla kennolla, HD kuvasta saadaan skarpimpaa ilman moiré -ongelmia. Lisäksi Bayer -patternilla olevat CMOS -kennot sisältävät vain puolet nimellistarkkuudesta punaisen ja sinisen osavärin fotosiitteja - näistä syistä Alexankin kenno on 3392 × 2200 resoluutiolla. Käytännön tasolla nuo näyttävät HD -koossa aika samanlaisilta - molemmat tekevät skarppia kuvaa, Red vaan kestää enemmän suurennusta ja avainnusta jne. resoluutiota kysyvää postia.
Mitä dynamiikka-alaan tulee, Alexa pystyy toistamaan noin aukon verran enemmän kuin Red One MX tai Epic / Scarlet normaalitilassa. Epicin ja Scarletin voi tarvittaessa asettaa kuvaamaan HDRI:tä, jolloin ne puolestaan voittavat Alexan, useammalla aukolla - joskin trade-offina on mahdolliset epämääräisyydet siinä miltä liikkeet näyttävät - tuo HDRI kun tehdään tallentamalla kaksi eri valotusaikaa kustakin ruudusta, jolloin päällekäin on kaksi kuvaa joissa on eri määrä liike-epäterävyyttä.
Tuo Arrin hieman perus-Rediä parempi dynamiikka-ala ei ole mitenkään erityisesti huippuvaloissa, ero on lähinnä valmistajan antamassa valotussuosituksessa - molemmat kehotetaan valottamaan ISO 800 mukaan jolloin kamerat ovat varjo-osastolla aika tasaväkisiä mutta Arri toistaa kirkkaita hieman pidemmälle.
Jos Redin valottaa suunnilleen ISO 1600:n mukaan, molempien huippuvalotoisto on aika tarkkaan sama, mutta Arrista pystyy kaivamaan inasen enemmän kamaa varjoista.
Periaatteessa fiksuinta olisi aina valottaa kumpikin ETTR -periaatteen mukaan, zebraa tai histogrammia käyttäen niin että valotus on mahdollisimman kirkas mutta mikään merkittävä kohta kuvasta ei pala puhki.
Molemmissa on niin hyvä dynamiikka-ala että vaikka kuva näyttäisi etsimessä liian tummalta, sieltä saa kyllä mainiosti kaivettua asiallisen kuvan esiin jälkitöissä.
Käytännön tasolla ero kuvan sävyissä näiden kahden välillä on oman kokemukseni mukaan niin pieni ettei sitä huomaa normaalikäytössä, samasta tilanteesta side by side otetussa kuvassa tuo on nähtävissä, jos kuvassa on todella suuria kontrastieroja.
Kumpikaan kameroista ei tallenna kuvaa lopullisessa, katsottavaksi tarkoitetussa muodossa, molemmat on tarkoitettu värikorjattavaksi. Niillä ei siis ole varsinaisesti kummallakaan mitään lookkia, ellei valmistajan värikorjauspresettejä sellaisiksi katso.
Arrista saa Redin näköistä, Redistä saa Arrin näköistä.