Kumpi elokuvan tekoon: DSLR vs. Camcorder?

Keskustelua videokameroista
Macfly
Viestit: 48
Liittynyt: 31.07.2011 20:44
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Kumpi elokuvan tekoon: DSLR vs. Camcorder?

Viesti Kirjoittaja Macfly » 04.07.2012 14:47

Kun digijärkkärien videokuvan laatu on parantunut huimaa vauhtia viime vuosina niin joko se olisi vaihtoehto videokameroille, harrastekäytössä? Kamerakokonaisuuksien vertailukelpoinen hintakatto lienee jossain 1500-2000 € valillä. Järkkäreissä lasin laatu vaikuttaa piirtoon, mutta jos ajatellaan kameratyyppien käytettävyyttä ja kuvan laatua yleensä.

canned

Viesti Kirjoittaja canned » 04.07.2012 16:16

Annetulla hintarajauksella järkkärillä saa eniten vastinetta rahoille, edellyttäen että kestää ne 'pienet' käytettävyyserot :D

#no joo. vaikkapa tällaisia>

-miten narratiivista materiaalia teet? pienestä terävyysalueesta on yleensä tällaisessa paljon hyötyä. lisäksi sillä saa kätkettyä heikkoa lavastusta ja karkeaa taustan valaisua tehokkaasti (yleinen ongelma pikkubudjetin pätkissä :? )

-kuvaatko paljon ulkona tai muuten voimakaskontrastisissa oloissa? järkkärin paremmasta valotusvarasta on tällöin merkittävää hyötyä.

-montako uusintaottoa voit ottaa teknisten virheiden takia? videokamera antaa tässä yleensä paljon enemmän anteeksi suuremman syväterävyyden ym. takia.

-miten paljon sinulla on mahdollisuus valaista kohtauksia? Järkkäreissä on yleensä vähemmän kohinaa suhteessa "herkkyyteen", eli niillä voi kuvata huonommassa valaistuksessa kuin videokameroilla. tosin tällöin yleensä täytyy investoida vähän lisää linsseihin :?

-----------
Molemmilla voi oikein hyvin kuvata leffaa, haettu tyyli ja työtapa vaikuttaa paljon enemmän valintaan kuin tekninen laatu (molemmissa riittää tekninen laatu oikein hyvin mihin tahansa kotikäyttöön. paitsi tietenkin jos olet myymässä lopputuotetta, tosin se ei ole silloin enää harrastustoimintaa :D )

Omien kokemusten mukaan videovehkeillä on yleensä tuskattomampaa kuvata perus indieleffaa, mikäli on kunnon valot ym. käytössä. terävyysaluekaan ei välttämättä ole kamala ongelma, kuvasin esim. 2008 tunnin mittaisen pätkän PMW-EX1:llä, enimmäkseen zoomi aika tapissa ja korkeintaan 1,5 aukkoa himmennettynä. hyvin sai taustat epäskarpiksi lähäreissä ja puolilähäreissä, sen laajemmissa überblurri tausta menee yleensä visuaalisen kikkailun puolelle ellei tehdä taidedraamaa yms :P

Digijärkkäreillä tulee helposti enemmän uusintaottoja skarppausongelmien takia. Lisäksi jos haluat ohjaajalle oman monitoroinnin niin joudut käytännössä ostamaan 2 monitoria koska kameroiden näytöistä menee yleensä kuva pois jos käyttää video-outtia :?

Järkkäreissä on yleensä laadukkaammat tallennusformaatit kuin tuon hintaluokan videokameroissa, jos värikorjaat kuvaa paljon jälkikäteen on tästä merkittävää hyötyä.

#jos olet hankkimassa uutta kameraa niin kannattaisi ehkä odotella GH3:n julkaisua ja päättää vasta sitten. Kennokoossa tuollainen mft riittää hyvin leffakäyttöön, riippuen kyllä pitkälti mitä linssejä aiot käyttää.
Jos ohjaat ja kuvaat itse, niin silloin digijärkkäri on oikein hyvä ja näppärä työkalu, ongelmia tulee eniten silloin jos monitorointi tarvitaan monelle ihmiselle eikä sitä ole varaa järjestää kunnolla :roll:

Mika1
Viestit: 492
Liittynyt: 26.03.2005 18:12
Paikkakunta: Pieksämäki

Viesti Kirjoittaja Mika1 » 04.07.2012 19:22

Canned tietää mitä puhuu.
Mielestäni myös Sonyn järkkärit SLT-A55, 57, 65 ja 77 ovat varteenotettavia vaihtoehtoja. Esim. automattitarkennuksen toiminta tekee niistä enemmän videokameran oloisia, vaikka elokuvan teossa yleensä manuaalilla toimitaankiin.

(Toisenlainen vaihtoehto voi olla ostaa molemmat, esim. edullinen Canon 550D ja erillinen videokamera.)

Macfly
Viestit: 48
Liittynyt: 31.07.2011 20:44
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Macfly » 08.07.2012 00:03

Canoneista on positiivisiä kokemuksia, viimeisimpänä Legria HF G10-mallista, mutta en halua olla merkkifriikki. Kuvaukset ovat oikeastaan laidasta laitaan eli haastatteluista ja dokkareista hupifilmeihin. Tulevaisuudessa varmaan enemmän actionia ja draamaa ulkoilmassa. Ohjaus ja tekniikka hoidetaan pienellä porukalla, kun täällä käpykylissä on sen verran vähän harrastajia. Pyrin ottamaan ottoja riittävästi, koska tilanne on aina uniikki ja toistojen myötä tulee vivahde-eroja sekä mahdollisesti uusia ideoita.

Syvyysterävyysalue-käsite on jotenkin jäänyt liian vähälle huomiolle videokameroilla kuvatessa. Valitsen usein 1/50 suljinajan ja tulos on mitä on. Entisellä järkkärillä asiaan tuli perehdyttyä still-kuvauksissa perusteellisemmin ja yksityiskohdat erottuivat nätisti. Katsoin netistä muutamia järkkärillä otettuja klippejä ja jäi sellainen maku että tarkennus- ja syvyysterävyyden kanssa joutuu painiskelemaan kohtalaisen paljon.

Kennon kohina on yksi asia minkä takia järkkärivaihtoehto kiinnostaa, varsinkin sisäkuvauksissa. Vähäkohinainen kenno helpottaa myös valaistuksen suunnittelua.

Miten järkkäreissä on hoidettu monitorointi? Videolähtö (mikä liitintyyppi?) on varmaan jaettavissa useammalle monitorille jakajalla. Entä onko audiotulo-piiri laadukas vaikka liittimenä lienee 3.5 mm jakki?

Tallennusformaateista on lähinnä kokemusta AVCHD:stä videokameroilla. Sen säätövara editissä (Apple FCP) tuntuu kuitenkin pieneltä joten pyrin saamaan raakamateriaalille mahdollisimman hyvän lähtökohdan eli hyvän kameran.

No, pitänee antaa vielä ajan kulua hetki ja seurata kehitystä. Sisältöhän on kuitenkin se mikä ratkaisee :-)

canned

Viesti Kirjoittaja canned » 08.07.2012 23:20

Macfly kirjoitti:Videolähtö (mikä liitintyyppi?)
Yleensä mini-HDMI ja lisänä usein komposiittivideo. varaudu hdmi:n prakaamiseen ja pätkimiseen jos käyttöä on takana yli viikko :D

Arkkitehti
Viestit: 907
Liittynyt: 22.03.2005 09:50

Viesti Kirjoittaja Arkkitehti » 12.07.2012 13:17

Macfly kirjoitti: Entä onko audiotulo-piiri laadukas vaikka liittimenä lienee 3.5 mm jakki?
Itse liputan järkkärien puolesta, mutta yksi asia mistä pitäisin kiinni on se, että ääni tallennettaisiin erikseen erillisellä laitteella. Yleisesti ainakin Canonin järkkäreissä esivahvistin on surkea ja suhisee jo tavallista puhetta äänittäessä. Veikkaisin, että kaikissa 3,5mm omaavissa VIDEOkameroissa, on parempi äänenlaatu.

itarumaa
Viestit: 135
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja itarumaa » 12.07.2012 14:46

Kun olen tässä täyspitkää nyt tehnyt digijärkkärillä, niin sanoisin että jos meinaat itse ohjata niin hommaa kameramies erikseen. Digikameralla ehkä jotenkuten voisit kuvata ja ohjata samaan aikaan mutta järkkärillä ei toivoakaan.

Toisaalta tuollainen n. tonnin järkkäri tekee älyttömän hyvää jälkeä hintaansa nähden, kunhan osaava kaveri on kameran takana. Ihan kittilinssillä ja ilman mitään valokalustoakin jälki on tyrmäävää :)

Tuommoista jälkeä tulee digijärkkärillä kun on osaava kaveri mukana:

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 098&type=3

Nuo on suoria kuvakaappauksia ns. raakamatskusta ilman värimäärittelyjä.

Mutta on se aika nahkeaa tuo järkkärillä kuvaaminen välillä, kun tarkennus on niin haastavaa.

tonalt
Viestit: 609
Liittynyt: 01.08.2011 08:36

Viesti Kirjoittaja tonalt » 12.07.2012 15:51

itarumaa kirjoitti: Tuommoista jälkeä tulee digijärkkärillä kun on osaava kaveri mukana:

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 098&type=3

Nuo on suoria kuvakaappauksia ns. raakamatskusta ilman värimäärittelyjä.
Ei taida värimäärittelyt enää paljoa pelastaa, jos värit ovat palaneet puhki monin paikoin (pahiten kahdeksannessa kuvassa juomamiehen otsassa).

canned

Viesti Kirjoittaja canned » 13.07.2012 00:33

itarumaa kirjoitti: Nuo on suoria kuvakaappauksia ns. raakamatskusta ilman värimäärittelyjä.
Suosittelisin jonkinlaisen silmävalon tekemistä, esim. tuollai pelkällä luonnonvalolla kuvatessa jo yksi reflekin tekee ihmeitä.
(ellei tuo sitten ole tyylivalinta että jätetään kasvot silmineen sietämättömän tummaksi --->heikentää henkilöhahmojen emootioiden seuraamista tehden ne etäisemmiksi ja vaikeuttaa näin tarinankerrontaa :? )

dementor
Viestit: 416
Liittynyt: 15.08.2006 20:56
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja dementor » 13.07.2012 09:27

Vähän pelotti katsoa noita Facebook kuvia, kun näytti vahvasti siltä, että kuvaaja vetelis vain ja ainoastaan käsivaralta ilman minkäänlaisia apuvälineitä. Taitaa olla vakaat kädet kuvaajalla.. :roll:

itarumaa
Viestit: 135
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja itarumaa » 13.07.2012 10:00

dementor kirjoitti:Vähän pelotti katsoa noita Facebook kuvia, kun näytti vahvasti siltä, että kuvaaja vetelis vain ja ainoastaan käsivaralta ilman minkäänlaisia apuvälineitä. Taitaa olla vakaat kädet kuvaajalla.. :roll:
Kyllä näin tapahtuu, jalustakin on mutta se hidastaa/rajottaa kuvauksia aika paljon. Lisäksi näköjään 90e ei riitä kunnon jalustaan vaan se oli niin surkea että olisi ollut sama ostaa se halvin.

No joka tapauksessa kuvattiin 7 tuntia yksi lauantai ja kameramies ei tehnyt yhtään tarkennusvirhettä koko aikana, kyllä se on aika vaativaa tälläisellä kameralla ja tarkentaa vielä tuollaisella pienellä näytöllä.

En usko että tulee muutosta tähän prosessiin, tässä on minulla ainakin niin kädet töitä täynnä leffan tuottamisen suhteen, että valaisu ei tuosta muutu. Katsotaan sitten mitä voi editissä korjata :d

canned

Viesti Kirjoittaja canned » 13.07.2012 13:19

itarumaa kirjoitti:En usko että tulee muutosta tähän prosessiin, tässä on minulla ainakin niin kädet töitä täynnä leffan tuottamisen suhteen, että valaisu ei tuosta muutu. Katsotaan sitten mitä voi editissä korjata :d
Minusta haiskahtaa vähän siltä että tyyppi ei ole valaissut kovinkaan paljon, alle vitosen omatekoisella reflellä pystyisi korjaamaan noista kuvista jokaisen :shock:
Omatekoinen hopea/valkoinen refle sivuviistosta tekisi ihmeitä. Kannattaa tehdä 2kpl joissa molemmissa mattavalkoinen taustapuolella, toisessa mattapintaisempi hopea ja toisessa mahdollisimman kiiltävä (kova luonnonvalo=pehmeä refle, pehmeä luonnonvalo=kova refle :) )

#we're gonna fix it in da post, heh :D
Kyllähän niihin toki lisää kirkkautta saa, mutta kontrastia ei juurikaan eikä pilkettä myöskään :wink:

tonalt
Viestit: 609
Liittynyt: 01.08.2011 08:36

Viesti Kirjoittaja tonalt » 13.07.2012 13:22

itarumaa kirjoitti: En usko että tulee muutosta tähän prosessiin, tässä on minulla ainakin niin kädet töitä täynnä leffan tuottamisen suhteen, että valaisu ei tuosta muutu. Katsotaan sitten mitä voi editissä korjata :d
Työlääksi menee. Jos hyvin aikoo tehä, niin moneen paikkaan joutuu trackaamaan esim. kohteen silmiä ja lisäämään siihen häivytetyn maskin kasvojen kohdalle jne.

canned

Viesti Kirjoittaja canned » 13.07.2012 14:26

canned kirjoitti:Suosittelisin jonkinlaisen silmävalon tekemistä, esim. tuollai pelkällä luonnonvalolla kuvatessa jo yksi reflekin tekee ihmeitä
Idea on siis, että se kirkas reflepinta heijastuu silmistä tehden niihin valopisteet, jotka kiinnittävät huomion silmiin. sivulta voi valaista, jolloin säilytetään kontrasti toisella puolen kasvoja ettei kuva käy liian latteaksi.
Kun kasvoille tuodaan lisää valoa ja silmät näkyvät kunnolla (silmät ovat ihmisiä kuvatessa pääkohde) voidaan valotusta hiukan laskea jolloin vältetään paremmin puhkipalamista ja saadaan tausta suhteellisesti tummemmaksi näyttelijöihin verrattuna, jolloin huomio keskittyy paremmin niihin näyttelijöihin :)

Toki niitä näyttelijöitä voi "kirkastaa" afterissakin paikallisilla maskeilla, siinä on vaan hirveä työ. lisäksi tuo lisää kohinaa ja pakkausjälkiä esille, ja huonontaa kasvojen kontrastia. lookista tulee helposti "karkeampi" kuin valaisemalla tehdyllä korjauksella :?

JVSTUDIO
Viestit: 211
Liittynyt: 13.07.2011 13:50

Viesti Kirjoittaja JVSTUDIO » 13.07.2012 18:17

canned kirjoitti:
canned kirjoitti:Suosittelisin jonkinlaisen silmävalon tekemistä, esim. tuollai pelkällä luonnonvalolla kuvatessa jo yksi reflekin tekee ihmeitä
Idea on siis, että se kirkas reflepinta heijastuu silmistä tehden niihin valopisteet, jotka kiinnittävät huomion silmiin. sivulta voi valaista, jolloin säilytetään kontrasti toisella puolen kasvoja ettei kuva käy liian latteaksi.
Kun kasvoille tuodaan lisää valoa ja silmät näkyvät kunnolla (silmät ovat ihmisiä kuvatessa pääkohde) voidaan valotusta hiukan laskea jolloin vältetään paremmin puhkipalamista ja saadaan tausta suhteellisesti tummemmaksi näyttelijöihin verrattuna, jolloin huomio keskittyy paremmin niihin näyttelijöihin :)
Tarkoitatko tälläista? Kuva
Kuva

Tunnen itseni tyhmäksi koska en ole tullut ajatelleeksi tuota ratkaisua, olen vain yrittänyt kameraa säätämällä saada silmiä esiin, mutta aina ne jäävät mustiksi. Olen syyttänyt kaikesta kameraa mutta vika olikin käyttäjässä.

Mistä nuita "reflejä" voi ostaa?

Vastaa Viestiin