JVC GY-HM700 tarkennus ongelma

Keskustelua videokameroista
mivari
Viestit: 296
Liittynyt: 27.04.2005 16:46
Paikkakunta: Äänekoski

JVC GY-HM700 tarkennus ongelma

Viesti Kirjoittaja mivari » 18.08.2012 22:49

Kesän kuvauksissa kirkkaassa valossa ulkona on ilmennyt JVC GY-HM700:sen kanssa tarkennus ongelmaa. Kuvattaessa ND filtteri on ollut 1/16, aukko pienempi kuin F5.6 ja suljinaika 1/50. Laajakulma asennossa kuva näyttäisi jäävän hiukan epätarkaksi katsottaessa isolla monitorilla, kameran loopissa ja pikku näytöllä epäterävyyttä ei huomaa. Ilman ND filttereitä ja isoilla aukoilla tarkennus on OK.

Olisiko mahdollisesti tuo back focuksesta johtuva vai jokin muu kamerassa tai linssissä pielessä?

tapio
Viestit: 1681
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja tapio » 19.08.2012 01:26

Ettei vaan mennyt iso ja pieni aukko sekaisin?

Iso aukko = pieni f-luku (esim. 2.8)
Pieni aukko = iso f-luku (esim. 11)

Suurin osa objektiiveista ei piirrä kovin nätisti aukkoalueiden ääripäissä, etenkään pienimmässä eli silloin kun aukko on melkein kokonaan kiinni.

Eli lisää ND:tä keulille ja aukkoa isommaksi.

Back focus voi myöskin olla pielessä. Sen voit tarkistaa zoomaamalla ensin jonnekin n. 10 metrin päässä olevaan kohteeseen ja skarppaamalla siihen. Sitten zoomi auki niin levälleen kuin saa ja tarkistetaan onko kuva edelleen skarppina tuossa kohteessa. Jos ei, korjataan back focusta siihen suuntaan että on. Sama operaatio toistetaan niin kauan kunnes skarppi pysyy.

Varminta on käyttää apuna back focus-taulua.

http://www.mediacollege.com/downloads/g ... ocus01.gif


-t

mivari
Viestit: 296
Liittynyt: 27.04.2005 16:46
Paikkakunta: Äänekoski

Viesti Kirjoittaja mivari » 19.08.2012 23:23

Arvelinkin että Tapio tähän vastailee...

Joo ei ole mennyt iso ja pieni aukko sekaisin, jotain kuitenkin tullut vuosien varrella opittua. :) Tuli ehkä vähän "isoteltua" aukkoa eli tosiaan niin kuin mainitsit niin lähempänä sitä että aukko menee kokonaan kiinni. Epätarkkuus ei ole pientä vaan kuva menee todella sumeaksi. Näyttää siltä että jostakin syystä tarkennus äärettömään siellä toimia vaan tarkennuspiste on niin lähellä että linssin edessä olevan UV-lasin roskat alkaa näkymään terävinä. Isolla aukolla tuo toimii OK. Kokeilin tiputtaa suljinaikaa 1/1000 ja näin pääsin käyttämään 1/4 ND filtteriä ja isoa aukkoa (F4), näyttää että ongelmaa ei tuolla yhdistelmällä ollut.

Täytyy säätää tuo backfocus. Tuollaista taulua olen yrittänyt etsiä mutta ei ole tullut vastaan. Voisihan tuollaisen tulostuttaa isolle lakanalle jollakin CAD firmalla plotterilla.

tapio
Viestit: 1681
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja tapio » 20.08.2012 00:25

mivari kirjoitti:Täytyy säätää tuo backfocus. Tuollaista taulua olen yrittänyt etsiä mutta ei ole tullut vastaan. Voisihan tuollaisen tulostuttaa isolle lakanalle jollakin CAD firmalla plotterilla.
Toki mikään ei estä tekemästä noin hienoa backfocus-taulua, mutta omiin tarpeisiin on kyllä riittänyt tarpeeksi isoresoluutioisen bf-kuvan etsiminen netistä ja sen printtaaminen tavallisella lasertulostimella.

Riittää, että tulostimen erottelukyky on siellä kuvion keskustassa tarpeeksi suuri. Sieltähän se skarpin äärimmäinen hienosäätö katsotaan.

Sitten sellainen ihan täysin typerä kysymys, jonka varmasti oletkin jo tsekannut, mutta eihän objektiivin macro-nappula ole vahingossa mennyt pohjaan ja kääntänyt säädintä macrolle? Tiedetään sattuneen myös ns. "paremmissakin" piireissä. :)

Tuo selittäisi sen, että telenä kuva on skarppi (tiettyyn rajaan asti), mutta laajassa päässä ei ja keulilla olevan filtterin roskat näkyvät.

Lähtökohtaisesti kaikki objektiivit tekevät lopulta tuhnua kuvaa jos aukko on vain minimaalisesti auki. Siksi itse koitan pitää aukon aina välillä 2.8 - 5.6 tai joissain tilanteissa 8. Siis broadcast-objektiiveilla. Stillipuolen linsseillä vähän eri tavalla.


-t

Vastaa Viestiin