Parasta videokuvaa, järkkäri vai videokamera?

Keskustelua videokameroista
Markus k
Viestit: 100
Liittynyt: 17.02.2011 21:57

Parasta videokuvaa, järkkäri vai videokamera?

Viesti Kirjoittaja Markus k » 29.04.2016 00:25

Kertokaapa mitkä ovat oikeat vaatimukset hyvälle kameralle videokuvaukseen?
Itse olen käyttänyt ihan perus "kotivideokameraa" 200-300 euron arvoista. Jos haluaisin saada vielä tarkempaa ja laadukkaanpaa (ammattitasoista) kuvaa, kuin noilla peruskameroilla saa, niin mitä pitää ottaa huomioon? Pitääkö kuvataajuus olla enemmän kuin perus 25 ruutua sekunnissa? Jostain linssien mm jutuista olen kuullut, joista en tajua yhtään mitään ;) ?

Tuota järkkäri hömpötystä en myöskään tajua, kun kaikki kuvaa sillä, jopa uutishaastatteluja telkkariin kuvataan järkkärillä. Monissa televisio-ohjelmissa kuvataan järkkärillä. Eikö valokuvauslaitteet ja videokuvauslaitteet voisi erottaa toisistaan? Mielestäni videokamera on malliltaan helpompi käsitellä videota ottaessa? Kai nyt luulisi olevan vähintään yhtälaadukkaita pelkkiä videokameroita, kuin järkkäri video-ominaisuuksiltaan?
Sanokaa siis tietämättömälle, että mitkä on ne vaatimukset hyvälle videokameralle, jota nyt metsästän?
Kiitokset etukäteen!

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 29.04.2016 00:42

riippuu mitä kuvaa ja mihin käyttötarkoitukseen. järkkärillä voidaan hakea esim. valonherkkyyttä tai pienen koon kautta huomaamattomuutta, halpaa hintaa, jne.

Itse kuvaan kaikenlaisilla kameroilla sekaisin valiten käyttötarkoitukseen aina sopivan, se vaihtelee kamerakännykän ja Epicin + F55:n sekä super8:n ja 35mm filkan välillä eli ei voi suositella mitään yleispätevää kuvausratkaisua joka toimisi kaikille hyvin.
Ostin DJI Osmonkin siksi että kulkee helposti repussa mukana varalla jos tarvii tehdä liikkuvia kuvituskuvia nopeasti, toisaalta täyskokoinen steadicam ja sony fs7 on myös paljon käytössä tilanteen mukaan.

Tarkkuuden puolesta lähes kaikki nykyvaihtoehdot ovat riittävän hyviä, mun kännykkäkin ( LG G3 ) tekee ihan riittävän "terävää" videokuvaa ammattikäyttöön vaikka muut speksit eivät vaatimuksia vastaisikaan. videokuvan resoluutiota kannattaa ylipäätään katsoa kaikkein vähiten kalustoa valittaessa, siitä on iloa lähinnä jos zoomaillaan tai skaalaillaan ihan hirveästi editissä

kettuz
Viestit: 591
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kettuz » 29.04.2016 00:57

Lopulta kaikki palautuu tosiaan käyttötarkoitukseen. Mitä on "ammattitasoinen"?

Ominaisuudet seuraavat käyttötarkoitusta. Jos tarkoitus on tehdä ajankohtaisohjelmia televisioon, ENG-kamerapaketti puolustaa paikkaansa hyvin. Silloin se perinteinen "videokamera" on hyvä ratkaisu -- nopea käytettävyys, riittävät säädöt, hyvä ergonomia että kestää kantaa pidemmänkin aikaa.

Fiktiota kuvattaessa tarpeet ovat taas toisenlaiset. Se järjestelmäkamerakin voi sopia hyvin, jos sillä saadaan pienempi syväterävyys ja sopivammat objektiivit käyttöön -- fiktiota kuvattaessa pitkien otosten kuvaaminen ja ergonomia olalla pidettävälle kameralle eivät ole aivan yhtä ehdottomia, koska yleensä kaikki otetaan pienemmissä pätkissä, joiden valaisemisen välillä voi kestää joskus hyvinkin pitkään.

Dokkaria kuvattaessa tarpeet ovat jälleen toisenlaiset. Jos tutkittava aihe on arkaluonteinen, saattaa tarvetta olla kalustolle, joka ei kiinnitä huomiota. Silloin edes jonkin kuvamateriaalin saaminen ajaa ohitse kuvanlaadusta.

Joten vastattakoon kysymyksellä: millaisia juttuja kuvaat?

Markus k
Viestit: 100
Liittynyt: 17.02.2011 21:57

Viesti Kirjoittaja Markus k » 29.04.2016 01:02

Kiitos näistä tiedoista!
Mutta jos nyt haluaisin ostaa yhden ammattimaista videokuvaa tuottavan videokameran, jolla kuvaisin luontovideoita, haastatteluja, juhlia, urheilusuorituksia yms., niin mitkä seikat pitäisi ottaa huomioon?
Anttilan hyllyltä vaan se 400 euron sony?
Voisitteko yksinkertaisesti valaista noista linsseistä ja milleistä, että mitä ne meinaa?

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 29.04.2016 01:07

vaatimuksia kameralle:

- luotettava
- tarkoitukseen sopiva koko ja paino sekä muu käytettävyys
- tarkoitukseen hyvin sopiva tallennusformaatti (erityisesti tilantarve ja leikattavuus sekä muut jälkikäsittelynäkökulmat) ja liitännät
- hyvä monitorointi (onhan se vaikea kuvata jos ei näe kuvasta mitään..)
- tarvittaessa korvattavissa ilman että tuotanto menee pilalle jos kamera menee rikki, varastetaan, jne.
- tarvittava optiikka menee kiinni, esim. järkkäreissä on monesti käytännöllistä käyttää mahdollisimman monipuolisen linssikiinnityksen omaavaa kameraa jos omistaa/vaihtelee linssejä paljon

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 29.04.2016 01:15

yleensä kuluttajakameroissa mainostetaan kinovastaavuuksia todellisten millien sijasta. kinovastaavuuksilla pyritään antamaan käsitys kameran linssin kuvakulmasta ääripäissä. sisäkuvaukseen 28mm vastaavuus on vielä aika kesy mutta saahan niihin tietty lisäkkeitäkin kiinni.
Luontokuvauksessa yleensä valonherkkyydestä ja pitkästä telepäästä on paljon hyötyä. Juhlissakin valoa on usein harmillisen vähän.

toisin sanoen ehkäpä näin voisi lähteä liikkeelle:

- suhteellisen hyvä valonherkkyys
- pitkä telepää zoomissa
- kohtuullinen laajakulmapää, pitää olla muutettavissa laajakulmalisäkkeellä hyvälaatuisena jonnekin 20-24mm kinovastaava tienoille vähintään
- mahdollisuus käyttää ulkoista mikrofonia (erityisesti juhlat ja haastattelut)
- melko hyvä akkukesto juhlia ja luontovideoita varten.

muut ominaisuudet kuten tallennusformaatin voit miettiä käyttämäsi edittikoneen ja kuvan lopullisen käyttötarkoituksen ja vaatimusten mukaan.
tässä on hyvin suuri ero esim. haastatteluissa sillä teetkö omaan editointikäyttöön vai leikkaako joku muu ne videot ja millä aikataululla tehdään, jos esim. tekisit tv-kanavalle tai web-julkaisua varten ohjelmaa niin leikkauksella olisi kiire jolloin jonkun tosi hankalan tallennusformaatin kanssa ei olisi aikaa sählätä ja kannattaisi ennemmin ostaa erillinen kamera mieluummin pelkästään sitä tarkoitusta varten kuin yrittää pärjätä huonosti soveltuvalla tallennusformaatilla

kettuz
Viestit: 591
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kettuz » 29.04.2016 01:21

Markus k kirjoitti:Kiitos näistä tiedoista!
Mutta jos nyt haluaisin ostaa yhden ammattimaista videokuvaa tuottavan videokameran, jolla kuvaisin luontovideoita, haastatteluja, juhlia, urheilusuorituksia yms., niin mitkä seikat pitäisi ottaa huomioon?
Anttilan hyllyltä vaan se 400 euron sony?
Voisitteko yksinkertaisesti valaista noista linsseistä ja milleistä, että mitä ne meinaa?
Tarpeesi selkeästi näyttäisivät kohdistuvan enemmän livetilanteiden kuvaamiseen kuin fiktioihin. Seuraava kysymys sitten lieneekin, kuinka paljon sinulla on rahaa käytettävissä. Jollet tee tätä kuvaamista työksesi, suosittelisin pitäytymään lompakkoa vähemmän hoikentaviin vaihtoehtoihin. Sillä Anttilan hyllyn 400 euron Sonylläkin saa paljon aikaiseksi kun työskentelymenetelmä on oikea eikä kameraa tärisytetä pelkän käden varassa.

Kuvatessasi mitä tahansa kuvamateriaalia kameran kennon (tai filmin) ja kuvattavan kohteen välissä on linssi. Sen osalta yleensä riittää tietää, onko se a) kiintepolttovälinen vai b) zoom-linssi ja mikä on sen 1) polttoväli ja 2) suurin aukko.

Yhdessä käytettävän kennon koon tai filmikoon kanssa polttoväli (mm) kertoo sinulle, millainen field of view linssillä on saatavissa. Siis suomeksi sanottuna, kuinka leveästi tai kapeasti linssi näyttää maailmaa. Mitä pienempi luku, sitä laajempi kulma, mitä suurempi luku, sitä lähemmäksi objektiivi sinut vie ja sitä kapeampi kuvakulma on. Kuvattaessa 35mm filmikoon still-kameralla 28mm on melko laaja, ja sillä saa kuvattua melko hyvin sisätiloissakin. 50mm on puolestaan "normaali", jolla ahtaissa tiloissa jo tuntuu ettei kuvaa saa otettua, mutta toisaalta tällä linssillä saa jo yksityiskohtiakin nostettua esille. Ja niin edelleen...

Useimmissa liikkuvaa kuvaa ensisijaisesti kuvaavissa kameroissa kennon/filmin koko on kuitenkin pienempi kuin 35mm stillikameroissa. Silloin esimerkiksi 28mm ei enää olekaan laajakulma, koska kenno ottaa vain linssin keskellä olevan alueen ja tällöin syntyy vaikutelma pidemmästä linssistä ja kapeasta kuvakulmasta.

Linssin suurin aukko kertoo linssin kyvystä välittää valoa. Mitä suurempi aukko, sitä pienempi luku ja sitä enemmän valoa. Aukon 1.8 linssillä kuvaaminen illalla on paljon mukavampaa kuin aukon 4.5 ... Jälkimmäisellä voi jäädä tekemättä.

Rantarosvo
Viestit: 600
Liittynyt: 27.01.2013 21:24
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Rantarosvo » 29.04.2016 09:38

Mie alottasin miettimällä mitkä on ne asiat jotka siitä lopputuloksesta tekee amatöörimäisen, ne kun ei kaikki ole kalustosta kiinni. Kaluston puoleen itellä minimivaatimuksia on, että saa automatiikan pois päältä, ulkosen mikin käyttömahdollisuus ja suodattimien käyttömahdollisuus. Yllättävää kyllä, mutta ne ei ole itsestään selvyyksiä alle tonnin hintaluokassa. Optiikasta puhuminen kuulostaa hienolta ja sitä se varmasti onkin. Mie en ymmärrä optiikasta sen enempää ko porsas pohjantähdestä, joten keskityn muihin asioihin, antaa niiden puhua jotka optiikasta ymmärtääkin jotain.

Miulle tärkeitä asioita on.
- Nappulat menee ohi kosketusnäytöstä. Napit voi opetella käsikopelolla ulkoa, mutta kosketusnäytöltä ei tarvii säätää mitään kuvauksen aikana.

- Saako lisävarusteita, kuten näyttö ja valo samalla akulla kun kamera.

- Etsin tai näytön kirkkaus sellainen että näkee mitä kuvaa auringonpaisteessakin. Näytössä sellainen rakenne että siihen voi tehdä aurinkosuojauksen.

- Inhimillisen hintaset muistikortit.

- Inhimillisen hintaset akut.

- Mahdollisuus tehdä säätöjä renkaasta.(valotus, tarkennus yms.)

- Riittävä koko ja paino, että saa edes inhimillistä kuvaa ilman apuvälineitä. On myös kivempi että mikki tuulisuojineen on kiinni kamerassa, kuin se että kamera on kiinni mikissä. Kunnollisen videopään käyttökin vaatii kokoa. Toki koosta on haittaakin.

- Liittimet ja niiden laatu. Standardoituja liittimiä kameran valmistajan omien mallien sijaan. Normikokonen hdmi-liitin ja mielellään lukituksella.

Vikoja omassa kamerassa on.
- Liian vähän nappeja ja liikaa kosketusnäyttöä.

- Vain yksi rengas, toki siihen saa haluamansa toiminnon. Haluisin kolme vastaavaa, jotta ne mieleiset toiminnot olis kaikki renkaalla.

- Muoto. Nykynen on olkapääkamera ja sinällään ok, mutta kahva päällä, ja etsin haittaa varusteiden kiinnitystä. Sais olla neliskanttinen loota johon sais just ne lisävarusteet kiinni mitä tarvii missäkin tilanteessa ja siihen kohtaan kun haluaa. Käytän etupäässä 7" näyttöä, mutta etsinkin on tärkee. Se että etsin olis irrotettava ois paras vaihtoehto. Kahvaakin tarvitsen, mutta melko harvon, joten irrotettava ois parempi.

- Melkein usb-liitin. Kameraan saa ulkosen kovalevyn kiinni kuvan siirtoa varten, mutta se vaatii adapterin. Sen kun hukkaa, maksaa uus varmaan samanverran ko kamera. Äkkivilkasulla adapteri näyttää usb-liittimeltä, mutta ei ole sitä.

- Jalustan kahvaan saa kauko-ohjaimen, mutta se maksaa turhan paljon. Kuvaan etupäässä jalustalta ja nopeat pannaukset lentokoneiden ohi lentäessä vaatiivat jäykkyyttä että meno ei oo nykivää ja se taas vaatii pitkiä kahvoja joten en yletä zoomaanaan. Toistaseksi en oo opetellu zoomausta kunnolla tästä syystä.

- Ääni liitin on 3,5mm plugi. Sais olla Xlr.

Miusta amatöörimäinen video tulee huonosta äänenlaadusta. Yleisin tuulisuojauksen puute ja toisena se, että suu käy, mutta mitään ei kuulu. Tähän se kamera vaikuttaa jos ei ole ulkosen mikin käyttö mahdollisuutta.
Automatiikan seilaus edestakasin, no tähänkin kamera vaikuttaa, jos sitä ei saa pois päältä.
Edestakanen zoomaaminen ja epävakaus. Tähän voi vaikuttaa miettimällä asioita hiukan etukäteen. Ei tarvii kummonen videonpätkä olla kun sitä "käsikirjotus" parantaa. Ite kuvaan siis lentonäytöksiä ja kuvaan myös harjotuspäivänä, ja koitan muistaa koneiden ohjelman mahdollisimman hyvin, että tiedän mihin suuntaa kone kääntyy milloinkin jolloin voin ennakoida ja välttää yllätykset. Zoomaamisessa tärkeää mielestäni on se, että ei tule niitä "oho väärä suunta" zoomauksia. Sen muistan kyllä mihin suuntaan nappia pitää painaa, mutta muuten en osaa zoomata. Noin yleisesti voi sanoa, että ymmärrän kuvaamisesta hyvin vähän ja taidot paranee hitaasti.

1509
Viestit: 342
Liittynyt: 30.12.2013 20:56
Paikkakunta: Ylöjärvi

Viesti Kirjoittaja 1509 » 29.04.2016 11:02

Itse olen pohtinut samaa asiaa ja hankkinut ajan saatossa hieman parempia kameroita. Nyt olen ihmetellyt kun naapurin poika kuvaa paljon hienompaa kuvaa omalla pokkarillaan kuin minä kohtuullisella järkkärillä. Olisiko kameran takana suurin syy kuvan laatuun? Itse olen päätynyt yhden kameran taktiikkaan eli järkkäriin. Sillä voi ottaa kohtuullisia still-kuvia ja videojälki on varsin siedettävää. Ehdottaisin, että ensin hankii 500 - 1500€ joko videokameran tai järkkärin, kumpi enemmän miellyttää ja kuvailee sillä hetken aikaa. Hankkii sitten paremman kun huomaa mihinkä suuntaa tarpeet kasvavat.

Markus k
Viestit: 100
Liittynyt: 17.02.2011 21:57

Viesti Kirjoittaja Markus k » 30.04.2016 00:52

Kiitos vastauksista! :D
Vieläkin nuo optiikan tiedot/millit ja linssit yms. ovat hiukan hepreaa minulle, mutta ehkä niitä alkaa tajuamaan joskus.
Olen vuosia kuvannut kotivideokameroilla, joita minulta löytyy useampi kappale (ovat siis ihan markettien peruskameroita 200-300e). Lisäksi löytyy muutama actionkamera, joista varsinkin Gp hero 3:n kuvan laatuun olen tyytyväinen.
Suunnitelmissa on nyt siis tason nosta kotivideokameroitten suhteen. Mitä olette mieltä seuraavasta alle 900e:n laitteesta?
http://www.huuto.net/kohteet/canon-legr ... /404489110

D3X
Viestit: 792
Liittynyt: 22.08.2012 20:24

Viesti Kirjoittaja D3X » 30.04.2016 13:23

Markus k kirjoitti:Kiitos vastauksista! :D
Vieläkin nuo optiikan tiedot/millit ja linssit yms. ovat hiukan hepreaa minulle, mutta ehkä niitä alkaa tajuamaan joskus.
Olen vuosia kuvannut kotivideokameroilla, joita minulta löytyy useampi kappale (ovat siis ihan markettien peruskameroita 200-300e). Lisäksi löytyy muutama actionkamera, joista varsinkin Gp hero 3:n kuvan laatuun olen tyytyväinen.
Suunnitelmissa on nyt siis tason nosta kotivideokameroitten suhteen. Mitä olette mieltä seuraavasta alle 900e:n laitteesta?
http://www.huuto.net/kohteet/canon-legr ... /404489110
Tuo mallisto on yksi suosituimpia ja ei varmasti tuota pettymystä.

Hoksaathan sen, että jos ostat digijärkkärin niin et saa tasaisia zoomauksia ym koska niissä ei ole sähközoomia. Ja kaikki tarkennus tapahtuu manuaalisesti, aukot ym myös. Lisäksi ergonomiaan joudut varmasti hankkimaan vielä jonkinlaisen rigin, monitorin, follow focuksen jne.

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 30.04.2016 14:47

kyllä järkkäriinkin saa esim. olkakameran zoomlinssejä kiinni joilla saa huipputasaisia zoomauksia mutta niissä on aika paljon virittelyä ja kallista hommaa, jos on tarkoitus nimenomaan zoomailla edestakaisin niin että myös zoomaukset ovat käyttökelpoista kuvaa niin silloin kyllä kiinteälinssinen videokamera tulee paljon halvemmaksi ja helpommaksi

jorma k
Viestit: 3358
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 30.04.2016 17:00

Markus k kirjoitti: Mitä olette mieltä seuraavasta alle 900e:n laitteesta?
http://www.huuto.net/kohteet/canon-legr ... /404489110
En ostaisi tohon hintaan, mutta makuasiahan se on. Siinä on mm. pieni bittivirta, ja vain 10x-zoom, ei ole 50p fullHD, vakaaja vanhempaa tasoa.
Aikoinaan pistin Pana v750 ja Canon G30 mielessäni vastakain ja päädyin v750 valintaan (pitempi Zoom, slowmotion, halvempi hinta).
http://www.digivideo.fi/wiki/index.php/ ... a_HC-vx870
Siinä on linkki mistä voit kuunnella myös ääniä mitä kameralla olen tallentanut (mulla on siinä käytössä itse tehty superlon tuulisuoja), pörinät on editistä .

Tossa https://www.youtube.com/watch?v=WMa5n7na08k
aika asiallinen vertailu. Panat eivät aivan täysin hänellä olleet hallussa? Slow motionin saa myös jatkuvaksi, ääninen kohdalla en ole v750 kanssa tollasiin ongelmiin törmännyt (liekkö yksilöeroja?), tosin käytän käytännössä lähes aina kameran äänityksen manuaalisäätöjä, enkä siis ulkoista mikkiä .
Hämärän osalta kiinnitä huomiotakuvan kohinaan, eli yksikään ei ole enää hyvä kun valo loppuu.

Tossa https://www.verkkokauppa.com/fi/product ... mera-musta
vielä asialliseen 500€ hintaan Pana v770, lienee käytönnössä sama kuin V750
Tohon hintaan vaikuttas hyvältä ostokselta, sillä kun kuvailee niin tietää sitten tarvitseeko todella sen tuhansia euroja maksavan paremman kameran?

Täällä on rompetorilla myynnissä XA-20, se mikki maksaa n.500€ jos sen pudotat hinnasta pois ja et pelkää takuuongelmia, tarjotahan sai :-)

Markus k
Viestit: 100
Liittynyt: 17.02.2011 21:57

Viesti Kirjoittaja Markus k » 30.04.2016 20:35

Kiitos taas!

Olisiko antaa lisää linkkejä?
Minua kiinnostaa pienempi mallinen kamera ennemmin kuin olkakamera, samaa kokoluokkaa kuin Jorma K:n panasonic.
Ja hinnan jos saisi reilusti alle tonniin ja käytettykkin käy!

Onkohan tuo Jorman antama verkkokaupanlinkki Panasta riittävä tason nosto, kun nyt on kaksi kappaletta Sony HDR-CX115E kameroita sekä Canon Legria HF R16E?
No varmasti tuo Pana on laadukkaampi, kun omat kamerat on jo viisi vuotta vanhoja. Mutta jos saisi lisää hyviä linkkejä vaihtoehdoista?

jorma k
Viestit: 3358
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 01.05.2016 13:20

Kyllä noi Panatkin sun GoPro3 pesee kaikilta muilta osin, paitsi pienemmän koon ja vedenalaisen kuvauksen osalta edit:sekä laajakulmaisuuden osalta. Kameroiden kennot ovat kehittyneet (suurempi koko enemmän pikseleitä) ja niiden prossut nopeutuneet huimasti vuodesta 2010.

Käy vaikka jossain kaupassa kokeilemassa.
Noilla uusilla saa paljon vakaampaa kuvaa käsivaralta. Se linkin äänien esimekkivideoni on kuvattu käsivaralta ja "lähikuvat" aika usein 20x zoomilla, esim. kun Corsair odottelee lähtöä nousuun. Eikä niitä ole vakautettu editissä.

Onhan noita muitakin esim. Sonyt , täällä on rompetorilla mm. Sony AX33-kamera myynnissä sekin ollee asiallinen, jos 10x zoom riittää tai 25p, jolloin saat 4K:sta editissä "zoomia" lisää.

Jos 4K kameran alle tonnin hintaluokassa ostaisin uutena, niin se olisi Pana vx870. Olisin ostanutkin (3D-kuvaukseen v750 kaveriksi, nyt käytän siinä HV30:stä), jos siinä näkis onko kameran kuvaustila päällä kun LCD-näyttö on kiinni, pienestä jäi ostopäätös kiinni :-)

Vastaa Viestiin