Sopiva kalusto urheilutapahtuman striimaukseen

Keskustelua videokameroista
arzi
Viestit: 6
Liittynyt: 19.01.2018 15:02
Paikkakunta: Kouvola

Sopiva kalusto urheilutapahtuman striimaukseen

Viesti Kirjoittaja arzi » 19.01.2018 15:15

Terve, tässä uusi foorumin jäsen kyselee jeesiä, kun en oikein muualta meinaa löytyä.

Haussa on siis kustannustehokas (= edullinen) laitteisto sälibandy-matsien striimaukseen. Mitä siis tarvitaan? Youtube Live on ensisijainen kohde. Tili on jo valmis ja laitteet/softat vaan puuttuu. Matseja on siis jo kuvattu ja tallennettu, mutta live-lähetyksen tekeminen olisi seuraava tavoite.

Nettiliittymä on peliareenalla myös puhdikas, ja mitattua kapasittaettia ja siis juuri "ylöspäin" Googlen suuntaan riittää.

Asensin jo tietokoneelle Wirecastin ja OBS:n joista toista on tarkoitus käyttää. En ole saanut vaan kameraa liitettyä niihin. Käytössä on ollut Gopro5 Black. Tiedän että se on vain urheilukamera, mutta muuta ei ole ollut käytettävissä. Foorumeilta olen saanut käsityksen että Goprosta ei saa live-striimiä ulos ja edelleen tietokoneelle. Joten haussa muunlainen kamera/laitteisto.

Mitä foorumilaiset suosittelette kameraksi, ja muiksi tarvittaviksi laitteiksi?

Tarvitaanko kameran ja tietokoneen väliin mutta kuin HDMI-piuha?

Olen nähnyt muilla kuvaajilla jotain röökiaskin kokoisia bokseja. Esim. Macin ja kameran välille sellainen kai tarvitaan. Mikähän tämän tarkoitus on (enkooderi)? Käsitin englanninkielisiltä foorumeilta, että Wirecast ja OBS olisivat juurikin tuollaisia enkoodaus-ohjelmia. Olisiko sitten niin että esim. tietokoneen (esim. Win10 ja em. enkooderiohjelma) yhteydessä sellaista ei tarvita?

james_III
Viestit: 71
Liittynyt: 11.05.2016 15:39

Viesti Kirjoittaja james_III » 19.01.2018 19:50

Välillä tuntuisi että toistaisi itseänsä mutta mutta taas suosittelen niitä kenellekkään kelpaamattomia weppikameroita usb töpselillä. Vaikkapa 2-3kpl microsoft lifecam studio kameraa (1080p), näille aktiivi kaapelia ja kiinnitystarvikkeita oman harkinnan mukaan. Näitten lisäksi tietokone jossa OBS, riittää alkuun hyvinkin. Jos kameralla ei ole kuvaajaa niin vähän vähempikin riittää. Jos taas kameralle löytyykin kuvaaja niin jonkun pitäisi ehkä sitä striimiäkin katsella ja vaihtaa vaikka staattiseen kameraan, kun se varsinainen kuvaaja menee kahville :wink:


Kameran ja tietokoneen väliin tarvitaan lähes poikkeuksetta jotakin palikkaa, OBS striimin pakkaa, mutta se hdmi signaali pitää ensin saada tietokoneelle. Pelkkä hdmi piuha ei siis riitä, vaan signaali pitää ensin kaapata erillisellä "kaappauspalikalla".

dementor
Viestit: 416
Liittynyt: 15.08.2006 20:56
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja dementor » 19.01.2018 20:41

Laita nyt joku referenssi vaikka youtubesta tai vastaavasta, minkälaista settiä ollaan ylipäätänsä lähdössä hakemaan.

Jos kelat aiheesta on jotain GoPro / webbikamera -tasoa, niin kustannustehokkain tapa on teipata kännykkä kentänlaitaan kiinni ja striimata sillä.

pk59
Viestit: 44
Liittynyt: 30.10.2011 22:59

Viesti Kirjoittaja pk59 » 19.01.2018 21:26

Jos haluaa hdmi:tä koneelle sisään on ehkä halvin tapa ottaa joku game capture esim avermedia extreme u3 cv710 jos koneella on usb 3 liitäntä,
jos kyse macista niin esim black magig intensity extreme thunderbolt liitäntään, mutta sitten kyllä kannattaa ehkä hommata myös parempi kamera.

arzi
Viestit: 6
Liittynyt: 19.01.2018 15:02
Paikkakunta: Kouvola

Viesti Kirjoittaja arzi » 19.01.2018 23:30

Tosiaan voisin varmaan enemmän kertoa mitä haen. Ajattelin siis että kamerana olisi vaikka Canon EOS 70D. Tai uudempi 77D, 80D tms. Olen saanut suosituksia noista. Suuntamikki päälle jotta pelin äänet saa kiinni. Mielelläni otan ehdotuksia muistakin edullisemmista kameroista. Eihän tuo Canon mikään halpa ole.

Tarkoitus on striimata 720/1080 ja 30/60 fps, riippuen miten nettikaistaa riittää. Urheiluhallilla on käytössä kaupungin verkko ja siinä kivasti kaistaa ylöspäin. Eilen mittaisin Telian Speedtestillä uploadiksi 45 Mbps. Toisellakin hallilla on upload 21 Mbps.

Ajattelin laittaa kamerapaketin siis HDMI:llä kiinni läppäriin. Se on nyt winkkari, mutta Mac on tulossa keväällä tilalle, joten molemista kaipaan esimerkkejä toimivista seteistä.

Tarvitaako kameran ja koneen väliin nyt joku purkki? Jos tarvitaan niin mitä sellainen suomeksi kerrottuna tekee? Parilla Macia käyttävällä kuvaajalla olen nähnyt esim. tuon ketjussakin mainitun kaltaisen BlackMagicin boksin:
https://www.verkkokauppa.com/fi/product ... okaappaaja
Mitähän liityntöjä tuollaisessa on? Laitoin verkkokauppaan kyselyä. Valmistajankaan sivuilta en nopealla etsimisellä tietoa löytänyt.

Sunnuntaina on seuraava turnaus. Jos siellä on noita muiden joukkueiden kuvaajia striimaamassa niin pitää käydä kuvaajia jututtamassa. Viimeksi vain katselin kateellisena vierestä. :shock:

dementor
Viestit: 416
Liittynyt: 15.08.2006 20:56
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja dementor » 19.01.2018 23:50

Tarvitaako kameran ja koneen väliin nyt joku purkki?

Tarvitaan.
Jos tarvitaan niin mitä sellainen suomeksi kerrottuna tekee?

Kaappaa videolähteestä tulevan signaalin tietokoneelle.
Mitähän liityntöjä tuollaisessa on?

Tuosta samaisesta verkkokaupan linkistä:
Erittäin pienikokoinen videokaappaaja Thunderbolt-liitännällä, jossa on vain SDI- ja HDMI-liitännät.

Eli suomeksi; kuvalähteestä HDMI tai SDI tuohon purkkiin ja siitä Thunderboltilla koneelle.

Stillikamerat (varsinkin Canonin) kannattaa kyllä unohtaa samointein striimaushommista, harvemmasta tulee puhdasta videosignaalia ilman menuja, ym ja muutenkin täysin väärä lähestyminen aiheeseen käytettävyyden kannalta.

arzi
Viestit: 6
Liittynyt: 19.01.2018 15:02
Paikkakunta: Kouvola

Viesti Kirjoittaja arzi » 20.01.2018 00:09

Kiitos selkeistä vastauksista. 8)

Mikä olisi ehdotuksesi sopivaksi videokameraksi? Sillä ei tosiaan tarvitse kuvata muuta kuin videota.

Tässä esimerkki kuvauskohteesta ja etäisyyksistä:
https://www.youtube.com/watch?v=98CBI0g69qo&t=445s
Tuon kuvasin eilen Goprolla ilman ulkoista mikkiä. Ei ollut muunlaista kalustoa käytössä. Kohta toivottavasti on. :)

dementor
Viestit: 416
Liittynyt: 15.08.2006 20:56
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja dementor » 20.01.2018 21:28

Kameran valinta tietenkin riippuu millä laadulla haluat striimin ulos, mutta pääsääntöisesti kameraksi käy melkein mikä tahansa viimeisen viiden vuoden aikana julkaistu malli, mistä löytyy reikä Lanc -ohjaimelle.
Lanc -ohjain sen takia, että saat zoomikontrollin tuohon kameraständin kahvaan kiinni, mikä aika olennaista minkä tahansa liikkuvan kuvaamisessa. Muutaman satasen markettikamerat kannattaa jättää sinne markettiin.
Kuva

1080 @ 50fps -laadulla jos haluaa striimata, niin sitten pitää jo kattoa että kamerasta saa kyseistä signaalia ulos ja kaappauskortti pystyy moista kaappaamaan.

D3X
Viestit: 800
Liittynyt: 22.08.2012 20:24

Viesti Kirjoittaja D3X » 21.01.2018 23:24

arzi kirjoitti:Tosiaan voisin varmaan enemmän kertoa mitä haen. Ajattelin siis että kamerana olisi vaikka Canon EOS 70D. Tai uudempi 77D, 80D tms.


Noi joudut unohtamaan heti, järkiään missään järkkäreissä ei toimi kunnolla livestream ja vähintäänkin se katkeaa 29min kohdalla tai sitten se kuumuu niin paljon että laite sammuu (tämä taitaa olla yleisin ongelma). Eli tarvitset siis oikean videokameran, et valokuvauskameraa.

Hankintalistalla siis on:

- Todella tehokas tietokone / Teradek Cube tai vastaava purkki.. 500€ - 2000€
- "oikea" videokamera lanceilla, sähközoomeilla jne (tämän ratkaisee ihan suoraan budjetti.. käytännössä 500€ - 20.000€)
- Kunnon jalusta
- Tehokas nettiliittymä / ostettu streaming palvelu / jokin softa joka hoitaa sen kuvan välittämisen eteenpäin
- Mahdollisesti tietokoneen väliin esim blackmagic HDMI-SDI converttereita ym mutta se riippuu taas sitten kamerasta.

Ja se viimeisin mistä täälläkin on monesti keskusteltu: laadukas striimaaminen on oikeasti kohtuu haastavaa sekä kallista. Sen takia Suomessakin on useita firmoja jotka tekee tuota vain työkseen. Jos siis haetaan yhtään laadukkaampaa lähetystä kuin että kuvattaisiin kännykällä.

mjrpayne
Viestit: 124
Liittynyt: 04.10.2011 17:49

Viesti Kirjoittaja mjrpayne » 22.01.2018 08:29

Onnistuu striimaus järjestelmäkamerallakin. Olen vetänyt parin tunnin lähetyksiä ilman katkoja A7s:llä akkukahvan kanssa. Tuo 30 min raja mikä yllä mainittiin koskee vain tallennusta kameran kortille, HDMI-lähtöön ei vaikuta. Kuumeneminen ei ole ollut ongelma striimatessa jos ei tallenna samaan aikaan kortille. Nykyisissä järjestelmäkameroissa on "puhtaat" HDMI-lähdöt valittavissa joten sekään ei ole ongelma. Toki käytettävyys ei ole samalla tasolla mutta kohtuu hyvin pärjää. Ainakin Sonyyn saa moottorizoomeja pehmeisiin ajoihin jos niitä kaipaa.

Kannattaa myös katsoa käytetty ammattitason videokameraa joita saa halvalla. Niillä kelpaa striimata aivan siinä missä uusillakin, ainakin hyvässä valossa. Itse hankin parilla sadalla Sonyn HVR-V1E:n striimaukseen.

Vastaa Viestiin