Tilapäinen Panasonic vx1 /vx980 artikkeli, ilman kuvia

Keskustelua videokameroista
jorma k
Viestit: 3367
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Tilapäinen Panasonic vx1 /vx980 artikkeli, ilman kuvia

Viesti Kirjoittaja jorma k » 04.12.2018 20:58

Koska DigiWiki on toistaiseksi poissa käytöstä laitan tämän syksyllä tehdyn artikkelin tänne siitä ehkä kiinnostuneille luettavasti. Valitettavasti kuvia ei voi laittaa.
Edit: Tuossa
https://www.digivideo.fi/panasonic-hc-v ... vertailua/
kuvien kanssa


*****************************************************

**Kirjoittanut Jorma K 23.9.2018, tämä tullaan lukitsemaan, pidätän itselleni kaikki oikeudet teksiin ja kuviin**
Heti aluksi totean, että tekstin kirjoittaja ei vastaa mistään. Luet ja käytät tässä esitettyjä tietoja omalla vastuullasi. Tekstissä saattaa esiintyä asiavirheitä ja puutteita.

Katsotaan, miten alkuvuodesta 2018 julkaistu Panasonic HC-VX1 on kehittynyt verrattuna kameraani Panasonic HC-vx980 (julkaistu 2016).

Kyseessä on mallit jotka on suunnattu "kotikäytöön" ja ne on perusteiltaan tehty mahdollisimman helpoksi käyttää. Valitset kuvausmoodin, painat vain rec-nappia ja se on siinä. Ulkoiselta kooltaan ne ovat lähes samanlaiset. HC-VX1 kasvanut joka suuntaan 2-4mm . Panasonic HC- vx980 mukana tulee muovinen irrotettava vastavalosuoja. Sen suunnittelussa ei valitettavasti ole otettu huomioon, että käytetään suotimia.

Vastavalosuojan saa kyllä kiinni suotimeen, mutta en saanut sitä lukittumaan paikoilleen, vaan se pyörii pienestä tönäisystä. Teipinpala riittänee sen pitämiseen paikoillaan.

HC-VX1 mukana tullut irrotettava vastavalosuoja on vain 10mm syvä, siihen saa myös suotimen kiinni.
HC-VX1:een pölysuoja on vaihdettu lamelli-tyyppiseksi. Se on äänekäs ja ollee herkempi vioittumaan tönäisyistä, joten UV-suotimen käyttö sen kanssa on paikallaan.

Panasonic HC-VX1:ssä muistikortin paikka on LCD-näytön alla, joten sen voi helpommin (kuin Panasonic vx980:ssä, jossa se on kameran alla) vaihtaa kameran ollessa jalustalla. Toisaalta menetetään mahdollisuus seurata kameran tallentamista LCD-näytön kiinni ollessa, muistikortin kirjoitusvalon jäädessä piiloon.

=='''Käyttöön otto:'''==
Virta kytketään LCD-näytön alla olevasta napista. Panasonic HC-vx980:ssä napin paikka on alareunassa. Panasonic HC-VX1:ssä virtanappi on yläreunassa, josta sormi sen "löytää" vähän helpommin.

Kameroiden valikot ovat Englannin (myös Ruotsin) kieliset. 280/267 (VX1/vx980) sivuiset pdf-manuaalit ovat Englannin kieliset ja ne joutuu lataamaan netistä.
Panasonic HC-vx980 mukana tulee noin 36 sivuinen suomenkielinen manuaalivihko. Panasonic HC-VX1:n noin 44 sivuista suomenkielistä
manuaalivihkoa en demo-paketin mukana saanut (sen sai ladattua netistä), joten sen mukanaolon joudut tarvittaessa itse varmistamaan.
Suomenkieliset manuaalit saisivat olla parempia.

Asetukset kannattaa käydä läpi ja poistaa itselle tarpeettomat, poistin ainakin Shooting Guiden, se vain haittaa kuvausta kun herjaa "Camera panning is too fast".

'''Kuvausmoodit valitaan hipaisemalla haluttua moodia. Valittavissa on:''' iA, iA+ , Creative Control, HDR, SCN, MNL, Slow Motion ja 4k photo. Hipaisemalla kuvausmoodin ikonia LCD-näytön vas. yläkulmassa pääset takaisin valitsemaan kuvausmoodia. Kuvausmoodissa ollessasi
pääset LCD-näytön vas.alakulman nuolinäppäimillä valitsemaan mm. menun.

Panasonic HC-VX1:ssä "SlowMotion"-ikoni on korvattu "Cinema Like Effect"-ikonilla, jonka kautta päästään valitsemaan Slow & Quick Video-, FullHD Slow Motion Video-, Slow Zoom- sekä DollyZoom Modet (kuvaustilat).

Voit (Menu -> setup ->Select operation icons) valita 3 pikaikonia (n.8-9:stä valittavissa olevasta), mm. videovalo (vain vx980:ssä) ja yökuvaus ja kallistuksen korjaus. Itselläni on noi.

== '''Muotoilu: ''' ==
Kameroiden on muotoilussa on selvästi mietitty käden luonnollista muotoa. Niitä on mukava pitää kädessä. Ken omistaa "lapion" kokoisen
kämmenen on hyvä tarkistaa kameran istuvuus käteen.

Zoom-vipua on miellyttävä käyttää ja sillä zoomausnopeus säätyy portaattomasti. Kamerat ovat kooltaan videokameroiksi todella pieniä pituus 141mm/139mm (VX1/vx980), paino kuvauskunnossa n. 428g/400g , hivenen kämmentä isompia. Ne voi vaikka laittaa isokoiseen takin taskuun.

Pienellä koolla ja keveydellä on myös haittapuolensa, nappien painamisen yhteydessä tulee helposti "tönäisseeksi" kameraa, koska massaa liikkeen vastustamiseksi ei ole.

Kamerat tarkentuvat nopeasti kohteeseen ja jäävät sitä yleensä luettavasti seuraamaan. Voit jopa itse valita mitä kohdetta tarkennus seuraa.

Pienien nopeiden RC-lennokkien seuraamiseen 4K-kuvauksessa osoittautui kameralle haastavaksi tehtäväksi. Niihin ei oikein saanut tarkennettua kuin silloin tällöin, jos zoomia yritti käyttää.
Isojen lentokoneiden kanssa tarkennusongelmia ei normaalia enemmän ollut.
Jottei jää väärää kuvaa, niin noiden pienempien RC-koneiden kuvaus on FullHD-kuvauksessakin tarkennukselle haastavaa hommaa pitkää zoomia käytettäessä, niiden liikkuessa nopeasti. Ero on kuitenkin selvä FullHD-kuvauksen hyväksi.


Panasonic mainostaa älykästä zoomia, Panasonic VX1:llä voi kuvata jopa 4K:ta 32- ja FullHD:tä 48-kertaisella zoomilla. Sen käytön mielekkyys on lähinnä tilanteissa, joissa haluat katsoa kuvauspaikalla kohdetta isompana. Itse en sitä käytä, koska otos on todennäkoisesti heikompilaatuinen sekä edissä saa kyllä tehtyä vastaavan suurennoksen tarvittaessa ( ja jää itselle se parempilaatuinen versio).
32-kertainen zoom kuva näytti kyllä ihan hyvältä TV:stä katsellassani.
Panasonic vx980 kanssa en 25x intelligent zoomia edes vaivautunut testaamaan.

'''Tekniikkaa:''' VX1:ssä on 1/2.5" (1/2.3") BSI MOS kenno jossa on 8,57 (18,91) megapikseliä. 4K videoihin käytetään 8,29 ja FullHD:n 6,17 (6,10) megapikseliä. Suluissa v980 tiedot. Tossa kiinnittää huomiota, että FullHD:hen käytetään kolme kertaa enemmän pikseleitä kuin mitä resoluutio vaatisi ja 4K:ssa pelivaraa ei ole.

==''' Zoomeissa on eroja riippuen millä resoluutiolla kuvaat'''==
'''Tekniikkaa 35mm kinovastaavuus, linssit:''' Panasonic VX1:ssä 25,0-600mm sekä Panasonic vx980:ssä 30,8-626 mm [16:9], Full-HD: 37.0 – 752 mm [16:9], (Level Shot Function OFF tai Normal) FullHD:nä.
Panasonic VX1 linssit ovat 62mm F1.8 (laajakulma) / F4,0 (TELE) ja Panasonic vx980 on 49mm F1.8 (laajakulma) / F3.6 (TELE) linssit.

Panasonic on laittanut kameroihin hyvän optisen suorituskyvyn omaavan Leica Dicomar objektiivin. Linssin terävyys riittää Panasonicin mukaan 4k videon 20x zoomaukseen.
Ihmettelin onko tiedot ton kinovastaavuudesta todella erilaiset? Tarkistin asian, laajakuvassa on eroa noiden välillä. Erikoista tossa on, että vx980 laajakuva on huomattavasti kapeampi FullHD:nä (400mm) kuin 4K:na (484mm).

Suluissa LCD-näytössä näkyvä laajakuvan leveys, kun kameran etureuna on 390mm päässä seinästä. Panasonic HC-VX1 vastaavat leveydet on FullHD:nä (520mm) kuin 4K:na (605mm)

Telepäässä tilanne kääntyy päinvastoin. 10m päässä seinästä täydellä 20x zoomilla kuvattuna seinää näkyy tietokoneen näytöllä vx980:llä 482mm FullHD tilassa ja 579mm 4K-tilassa .
Panasonic HC-VX1:llä 10m päässä seinästä täydellä 24x zoomilla kuvattuna seinää näkyy tietokoneen näytöllä 520mm FullHD tilassa ja 605mm 4K-tilassa .

Panasonic HC-VX1 on selvästi laajakulmaisempi, mikä auttaa kuvaamaan mm. leveitä huoneita. Toisaalta laajakulmaisuudesta voi olla haittaakin, koska joskus "lähelle" päästäkseen pitää zoomata ja se syö valovoimaa.

Panasonic HC-vx980 tele (20x-zoom) "ulottuu" pitemmälle kuin X1:den tele (24x-zoom).
Tuosta tulee hyvin esiin, ettei valmistajien ilmoittama Zoom-kerroin ole vertailukelpoinen suurre arvioitaessa telen pituutta.

== '''LCD-näyttö: ''' ==
Kameroissa ei ole sisäistä etsintä, vaan joudut rajaamaan kuvan LCD-näytön avulla.
LCD- näyttö on hyvä 7,5 cm (3") ja n. 460 800 pikseliä ja se riittää hyvin normaaliin kuvauksessa tarvittavaan rajauksen määrittämiseen. Aivan tarkka rajaus ei ole, vaan televisiossa näkyy kuva hivenen pienempänä.Panasonic HC-VX1 kuva oli tietokoneen näytöltä katsottaessa hivenen isompi Siinä on hyvä ja kirkas kuva omien leikkeiden katseluun, Zebra-toimintoa (ylivaloittuneiden kohtien näyttöä LCD-näytöllä) siinä ei ole.

LCD-näytöillä manuaalitarkennuksen tekeminen on yleensä hankalaa, johtuen niiden tarkennukseen riittämättömästä tarkkuudesta.

Manuaalitarkennuksen helpottamista varten kameroiden LCD-näyttöön ilmestyy focuksessa olevan kohteen ympärille siniset reunukset. Menu -> [RECORD SETUP] [MF ASSIST] [ON]


=='''LCD-näyttöön looppi:'''==
Kameraa ohjataan pääosin hipaisu LCD-näytöltä. En ole koskaan oppinut noista pitämään, mutta kyllä sen kanssa pärjää, jos ei anna sen itseään haitata. Kaikkien LCD-näyttöjen ongelma on, että sopivassa kohdassa aurinko heijastuu näyttöön ja näytöstä ei näe käytännössä mitään. Ongelma on pahimmillaan iso, jos kamerassa ei ole sisäistä etsintä. Valitettavasti näissä sisäistä etsintä ei ole.

Onneksi asiaan on olemassa ratkaisu 2,8 x suurentava LCD-looppi. Hommattuani sellaisen en ole sisäisen etsimen perään haikaillut. On erittäin mukavaa kun voi katsoa kohdetta ilman mitään heijastumisia ja kuvattava kohde näkyy isona eikä pienenä postimerkkinä kuten se sisäisestä etsimestä näkyisi.

LCD-loopin käyttö kyllä estää mukana tulevan kylmän ( ei ole sähköisesti kytketty) irrotettavan (vain Panasonic vx980:ssä) salamakengän käytön, koska se painaa silloin ikävästi kasvoihin. Tarvittaessa osaava voi ratkaista ulkoisen mikin kiinnitysongelman toisinkin.

Panasonic HC-VX1:ssä salamakenkä on kameran päällä olevan luukun" alla. Luukku on saranoitu muovisaranoilla, itseäni arveluttaa saranoiden kestävyys.

Kuva:LCD-looppi kiinnitettynä Panasonic HC-v750:een (toimii myös vx980 ja VX1:ssä). Tuo harmaa pelti on tekemäni.

=='''Manuaalisäädöt'''==
Panasonic VX1:ssä ei ole manuaalisäätöön säätörengasta/-pyörää,( säätörengas löytyy 2018 mallisarjan Panasonic HC-VXF1 kamerasta). Sen manuaalisäädöt voi tehdä vain LCD-näytön kautta valikoista. Säätäminen LCD-näytöltä toimii kohtuullisen hyvin, pienen totuttelun jälkeen.

Kameroissa on myöskin hyvät manuaalisäädöt, heille jotka sitä kaipaavat. Voit säätää niitä painamalla ja pyörittämällä kameran vasemmassa kyljessä olevaa säätöpyörää ( vain Panasonic vx980) tai LCD-näytön hipaisunäppäimillä jos kiirettä ei ole. Kuvauksen aikana tehtynä ainakin painallukset helposti "heilahduttavat" kevyttä kameraa, joten niiden käyttö kuvauksen aikana vaatii harjoittelua ja silti edittiin jäänee vielä korjaustöitä. Valkotasapainon ja focuksen saa manuaalitilassa myös automaatille, mutta iiris ja suljinaika pysyy vakiona, ellet muuta niitä (tai käy hakemassa esim. iA+ tilassa uusia arvoja).

Säädettävissä ovat:
Fokus
Valkotasapainon esiasetus
Suljinaika 1:1/50, 1/100, 125, 180, 250, 350, 500, 750, 1000, 1500, 2000, 3000, 4000, 8000
Iiris: F16, F14, F11, F9.6, F6.8, F5,6, F4.8, F4.0, F3.6, F2.8, F2,4, F2.0 ja Open (F1.8)Gain) 3, 6, 9, 12, 15 ja 18dB

Panasonic vx980:ssa aukkoa voi hienosäätää puoleen väliin pyörittämällä säätöpyörää. Panasonic VX1:ssä painataan led-näytön nuoli-ikonia.

Näytössä nuolen tausta muuttuu mustasta keltaiseksi aukon muuttumisen merkiksi. Näet LCD-näytöltä muutoksen myös paljain silmin.

Panasonic vx980:ssa seuraavat säädöt saat esiin painamalla säätöpyörää 2-kertaa peräkkäin (manuaalin s.91 mainitsee nämä vain valokuvan (Picture) otsikon alla, mutta ovat käytettävissä myös videokuvauksen yhteydessä):
Terävyys (Sharpness) -5 -> +5
Color -5 -> +5
valotuksen hienosäätö (Exposure) -5 -> +5 (ei ole valittavissa, jos olet käsin säätänyt aukkoa)
Valkotasapainon käsin säätö -5 -> +5
Panasonic VX1:stä en ko. säätöjä havainnut.

Kun säädät suljinaikaa ja aukkoa, aseta ensin suljinaika ja sitten vasta aukko/ gain.

kuva:säätörulla.JPG

Panasonic vx980 säätöpyörä toimii hyvin. Peukalo osuu kyllä hyvin helposti rullaa pyörittäessä LCD-näyttöön sen ollessa täysin pystyasennossa. (Kameran pienellä koolla ja keveydellä on myös haittansa.)


== '''4k-video ''' ==
Olemme siirtymässä 4K aikaan myös kuluttajakameroissa. Molemmilla Panasonic kameroilla on mahdollista kuvata vain 25Fps 4K-videoita
(3840x2160). Tämä riittää videokuvaukseen, mutta hidastuksiin ei vielä siitä oikein ole. Resoluutio on kuitenkin 4-kertainen verrattuna FullHD:n.

4K video tallennetaan 72 Mbps bittinopeudella, tarvitset sd kortin jonka nopeusluokka on 10 (itselläni on käytössä 64 Gt-kortit), manuaalissa mainitaan myös 128Gt korttit.

Sonyn 4K-TV:tä katsottuna kuva näytti hyvältä, myös FullHD:nä kuvattu materiaali. Tarkkasilmäinen huomaa kyllä sen pienen eron FullHD ja 4K materiaalin välillä.


=='''Vakaaja:'''==
Molemmissa kameroissa on O.I.S hybridi 5-akselinen vakaaja: Se toimii niin hyvin, että sillä voi myös tehdä kohtuullisen vakaata kuvaa kävellessä, katsojan kiinnittämättä huomiota tärähdyksiin. Olen jopa kuvannut juostessa ja kyykyssä kävellen, mutta niihin ei ton vakaajan (tai kuvaajan?) kyvyt enää aivan vakaaseen kuvaan riitä. Niidenkin kuvaa pystyy kyllä katsomaan, jos tarve siihen on riittävä.

Vakaajan ansiosta aloittelijakin saa hyvää kuvaa aikaiseksi. Telepäässä (20x) joutuu kyllä käsivaraltakuvausta harjoittelemaan, jotta kohtuu vakaaseen kuvaan pääsee.

Vakaaja on niin hyvä (myös 4K-käytösssä), että itse olen huomannut lähes täysin hylänneeni jalustan käytön. Kuvaan jopa 1,9km päässä olevan lentokoneen nousun 20X zoomilla käsivaralta. (Ei se jalustallakaan niin helpoa ole.)
Meille amatööreille sallittanee tuollainenkin käytös. Tietenkin jalustalla kuvaukselle on omat hyvät perusteensa.

Panasonic kertoo uuden VX1-kameran vakaajaa parannetun kuulatoimiseksi, joka vähentää kulumista ja tehostaa pieniamplitudisen käsien tärinän korjausta. Tekemissäni käytännön kuvaustesteissä havaitsin sen vakaajan toimivan vähän paremmin kuin vx980:n. Molemmissa malleissa vakaajat olevat useimmille riittävän hyvät.

'''Kaltevuuden korjaustoiminto (Level Shot Function):'''
Valitaan valikoista [Menu-Record Setup-Level Shot] , jolla voit ottaa kameran kaltevuuden kompensoimistoiminnon käyttöön. Siinä on kolme asentoa, pois päältä, normaali korjaus ja vahva korjaus. Kamera havaitsee sisäisen Gyrosgooppinsa avulla onko kamera vaakatasossa ja korjaa kuvaa tarvittaessa vaateriin päin. Toiminto on kuitenkin lähes hyödytön, koska se ei toimi kunnolla.

Valikoista löytyy myös toiminto (Level Gauge), jolloin näyttöön tulee ilmaisin joka näytää kuinka paljon kamera on kallellaan vaaka tai pystysuunnassa.

'''Makro:'''
Panasonic HC-vx980:ssä on erittäin hyvä makro, voit vielä 10mm päässä kohteesta käyttää 4x-zoomia ja kameran iA-tilan automatikka hoitaa tarkennuksen yms.
Panasonic HC-VX1:ssä voit iA-tilassa kuvata n. 20mm päähän kohteesta, mutta zoomia ei voi käyttää, koska kuva menee tummaksi.

'''Akku:'''
Kameroiden mukana tulee 1940mAh akku, jonka voi ladata kamerassa (tai erikseen ostettavalla akkulaturilla). Normaalikäytössä sillä voi kuvata noin 1h. (Manuaalin mukaan jatkuvaa kuvasta noin 1h 30min), Akun lataus kestää noin 2h 20min.Saatavilla on myös tehoakku 3880mAh.

Kameroilla voi myös kuvata virtalähteen varassa ilman akkua.

=='''Äänet talteen'''==
'''Mikrofoni:'''
Kameroiden päällä on stero ja 5.1 surround äänityksiin pystyvä laadukas mikrofoni. Siinä on tuulisuojaus jonka ansiosta ääni ei mene kevyessä tuulessa aivan käyttökelvottomaksi. Mielestäni se kuitenkin vaatii päälleen lisätuulisuojan. Sellaisen voi osaava itsekin tehdä. Tehtyäni ton lisätuulisuojan, en ole vuoden aikana yhtään kertaa tarvinnut ulkoista mikkiä (Toki editissä käsittelyääniä on pitänyt leikata). Mikin asetuksista (vain AVCHD-formaatissa) löytyy: surround-, Zoom- ja focusasetukset. Voit myös säätää äänitystasoa manuaalisesti, säröleikkurilla tai ilman.

Äänityksen tasoa voi säätää manuaalisesti LCD-näytön kautta. Se on vähintäin 5-hipaisun päässä, joten mitään pikasäätöä sillä ei pysty tekemään. Äänien osalta ainut valittamisen aihe liittyy "rokkiorkkien" äänittämiseen/kuvaukseen läheltä. Äänentasot ovat yleensä niin korkeat, ettei kameran -30dB riitä vaan ääni säröytyy paikkapaikoin. Mielestäni tasoa pitäisi pystyä pudottamaa vähintään -48dB. Hornettien äänien tallentamisessa en ole ongelmia kokenut, johtunee siitä, että en ole päässyt niiden lähelle

-jos ottaa käyttöön korvakuullokkeet LCD näyttöön ilmestyy ikoni, jonka kautta pääsee säätämään suoraan mikrofonin ja korvakuullokkeiden äänenvoimakkuutta.

vinkki: Jos laitat 3,5mm stereo-plugin (myös ilman johtoa, älä kytke johtoja) kuulokeliitäntään => saat ton ikonin näkyviin ja pääset 2-hipaisulla LCD-näytöllä säätämään äänentasoa kuvauksesi aikana sekä voit nähdä/kuvata kuvauskohteen säädön aikana.

Kameran zoom-moottorin ääniä mikrofoni ei ota yleensä talteen, poikkeuksena aivan hiljaisessa tilassa jossa nekin tallentuvat. Samoin kuvauksen käynnistysnapin painallus tallentuu sitä painettaessa.

Kun kuvataan Mp4/iFrame-formaatissa on vain stereomikrofoni käytettävissä. Panasonic vx980 :ssä ulkoisen mikrofonin liitäntä on vähän huonossa paikassa (LCD-näytön kohdalla). Panasonic VX1 :ssä mikkiliitäntä on siirretty parempaan paikkaan kameran oikeaan reunaan.

Kameroiden oikeassa reunassa on äänen tarkailua/kuuntelua varten myös kuulokeliitäntä. Kameran kyljessä on myös pieni kaiutin, josta voi kuunnella tehtyä äänitystä. Sen äänenlaatu on kyllä sitä mitä pieneneltä kaiuttimelta voi odottaa, ei nyt kuitenkaan aivan onneton. Kuulokeliitäntä (voi tarkkailla ääntä myös kuvauksen aikana) antaa vastineeksi hyvää ääntä ulos.

Mikäli haluat kuulla millaista jälkeä kameroiden mikit suunnilleen tekee ;
tässä piilolinkki [https://www.youtube.com/watch?v=rrTDyP0 ... e=youtu.be ]
testivideoon, joka on kuvattu Panasonic HC-vx980:llä ja HC-VX1:llä.

Äänitetty surround-asetuksella, -30dB asetus, editissä ei ole äänille tehty mitää muuta kuin nostettu tasoa. Kuvassa kerrotaan kumpi mikki on käytössä.
Laatua arviodessanne pitäkää mielessänne, että kamerat ovat äänilähteen sivussa, joka on hyvän äänityksen kannalta huono paikka. Jos tuossa vie kameran kaiuttimien lähelle -30dB ei riitä ja äänet menee särölle. En ymmärrä miksi tuota tasoa ei voi pudottaa enemmän. Tehdään hyvä mikki ja sitten tyritään tasojen säätöalueen osalta.

Kameroihin voi kytkeä 3,5mm plugilla ulkoisen mikrofonin.

=='''Videovalot ja infrared, (vain Panasonic vx 980)'''==

Panasonic vx980 kamerassa on pieni Led-valaisin linssin päällä. Se ei ole kovin tehokas, mutta parempi kuin ei mitään. Siinä on pieni ongelma heille, jotka käyttävät UV-suojaa linsin edessä. Valo heijastuu UV-suojasta linsiin. Laittamalla valon ympärille esim. mustan o-renkaan ongelma voi poistaa kohtuu helposti tarvittaessa. Panasonic vx980 mallissa asia on "huomioitu", irrotettavassa vastavalosuojassa on muoviläppä mikä estää valon heijastumisen alaspäin linssiin. Jos vastavalosuojan alla käyttää UV-suojaa, valo heijastuu linssiin.

Infrared valon kanssa vastavalosuojaa ei voi käyttää, koska se peittää infrared valon.

Panasonic VX1:ssä ei ole infrared- eikä videovaloa. Sen mukana tulee n. 10mm syvyinen muovinen vastavalosuoja.


=='''Dynamiikan parannus, HDR '''==

Toiminto HDR (High Dynamic Range) on suunniteltu parantamaan dynaaminen aluetta kuvauksessa. Kuvatessa tulee ongelmia, jos kohteessa on suuria valaistuseroja. Kuvaan saattaa jäädä täysin valkoisia (tai mustia) kohtia, esim. avoin oviaukko näkyy valkoisena, kun huone näkyy oikein tai ihminen näkyy mustana kuvattaessa ikkunaa vasten siten, että ikkunan takana oleva maisena näkyy hyvänä.

HDR-toiminto ratkaisee tämän ongelman ottamalla kahdella eri valotuksella olevia kuvia ja sekoittamalla ne yhteen reaaliajassa. Näistä saadaan lopullinen kuva, jossa kohde ja sen tausta näkyy tarkkana. Tuloksena on hyvä kuva eikä kuvaan jää yli- tai alivaloittuneita kohtia.

Valitettavasti tämä toiminto on aktiivinen vain kun kuvataan fullHD 1080p. Jos olet 4K-kuvaustilassa ja menet valikkoon ja painat HDR-ikonia tulee ilmoitus ettei tominto ole käytettävissä 4K-tilassa. HDR-toiminnon aikana ei voi käyttää HYDRID O.I.S vakaajaa tai videovaloa, ottaa valokuvia ja muutamia muita kuvan säätöön vaikuttavia toimintoja.

Asetuksista voi vaihtaa HDR-L asetuksen HDR-H :ksi, jolloin efekti toimii mielestäni paremmin. Menu->[RECORD SETUP]-> [HDR EFFECT]

Vaikka toiminto on hyvä lisäys, on hyvä pitää mielessä, että lopputuloksena on tietyllä tavalla kompromissi, eli kuva on keskimäärin hyvä.

VX1:ssä en tuosta HDR toiminnosta kokenut olevan kovin suurta hyötyä (sen automatikkaa selviää riittävän hyvin), hämäräkohtiin tulee selvää värikohinaa jota ei näy iA tilassa kuvatussa materiaalissa.

=='''Tarkkuus'''==
Kameroiden kuvan tarkkuutta vois kuvailla siten, että 1mm korkeaa tekstiä voi 4K-tilassa kuvattuna lukea FullHD televisiostani, kun teksti on kuvattu 450mm päästä kameran etureunasta. Edellyttäen että teksti erottuu selvästi taustastaan.
Testasin VX1:tä myös 320mm päästä kuvattuna; WQHD-näytössä noin 0,2mm viiva erottui 4K:na, mutta FullHD:nä pystyi erottamaan n.0.3mm viivan.

FullHd:nä 1mm tekstin voi juuri ja juuri erottaa 400mm päässä seinästä kuvattaessa. 4K-kuvattuna teksti on hyvin selvä.
Sivuillamme olevan Panasonic vx870 artikkelin yhteydessä tekemäni "tarkkuustesti" on silmämääräisesti arvoiden samaa tasoa myös näiden kameroiden kohdalla.
Silloin tuli jonkin verran keskustelua kuvien valkotasapainosta. Vertasin samassa nurkassa olevan TV:ni kuvaa ja seinällä olevaa "testikuittitaulua" silmämääräisesti keskenään ja totesin niiden olevan silmälle riittävän vastaavia värisävyiltään automaatilla kuvatessa.

Kuvantarkkuudessa riittävässä valossa en kameroiden kesken havainnut merkittäviä eroja.


=='''Hämärässä kuvaaminen:'''==

Oman Pansonic vx980 kameran hämäräkuvausominaisuudet ovat kotivideokameraksi hyvät. iA+ automaatilla kuvatessa "kynttilä"-ikonin esiin tulo kertoo, että kuvaa aletaan enemmän ohjelmallisesti "vahvistaa". Lopputuloksessa näkee helposti lievää värikohinaan kuvassa. Jos kuvaa lähes pimeässä on siirryttävä low cat tilaan, jolloin kamera näkee lähes sen minkä ihmissilmäkin hämärässä, kuvaan tulee kyllä paljon kohinaa.

Kaupungissa yöllä kuvattaessa kamera on kyllä positiivinen yllätys, mainoksien ja liikennemerkkien tekstit erottuvat selvänä, värit toistuvat
luonnollina. Toki siinäkin värikohinaa on jos sen osaa katsoa. Värikohinan näkee oikestaan vasta kunnolla kun pysäyttää kuvan.

Panasonic kertoo VX1 tuottavan noin 1,7 tavallista paremman hämäräsuorituskyvyn. Kuitenkin kenno on pienentynyt 1/2.3 :sta 1/2.5:een, mutta linssi on suurentunut 49:stä 62mm:iin. Hämäräsuorituskykyyn voidaan vaikuttaa myös ohjelmallisesti poistaen kuvasta kohinaa.

Halusin selvittää onko hämäräsuorituskyky versioiden välillä parantunut. Testasin kameroita vierekkäin mm. valoshown kuvauksen yhteydessä.
Kun VX1:een kohdistui voimakas "valopatteri" valo levisi enemmän kuin vx980:ssä. Olisi ehkä pitänyt pudottaa aukkoa VX1:llä kuvatessa.

Kun videon kuvan pysäyttää editissä ero oli selvä VX1:n hyväksi välikohinaa ei ollut juurikkaan, kun taas vx980:ssä sitä on reilusti. Videota katsellessa erot tasoittuivat. Pieneksi ongelmaksi koin, että VX1 laittaa vahvistusta ilmaisevan "kynttiläikonin" turhan aikaisin, vaikka zoomausta voi kuvanlaadun olleellisesti heikenemättä vielä jatkaa. Parempi tuohon rinnalle olisi ilmaisin, joka kertoo vahvistuksen määrän suoraan numeroarvoina.
Pimeällä heikosti katuvaloilla valaistulla tiellä VX1:den automaattitarkennus toimi selvästi vx980:tä paremmin. Kuvaus molemmilla kameroilla on silloin hyvä tehdä 4K-tilassa, kuvan laadun ero on huomattava verrattaessa FullHD:nä kuvatuun materiaaliin.

Mikäli haluat nähdä esimerkin millaista jälkeä kamerat hämärässä ( kennoa haastavassa kirkaassa välkkyvässä valossa) tekee sekä vakaajien eroa (kamerateline käsivaralla, heilutettu paikoin);
tässä piilolinkki (sama kuin aiemmin on) [https://www.youtube.com/watch?v=rrTDyP0 ... e=youtu.be ]
testivideoon, joka on kuvattu Panasonic HC-v980:llä ja HC-VX1:llä.

Kamerat olivat kuvatessa vierekkäin n.7cm välein täydellä laajakulmalla, huomaa myös laajakulmaisuuden erot.

'''Infrared kuvaus (vain vx980:ssä):'''
Saat sen päälle vain ollessasi manuaalikuvaustilassa -> Menu /Record Setup/ Night Mode ja sieltä Infrared.
Kameran alakulmassa on infrared valo, jonka valovoima riittää valmistajan mukaan noin 3m etäisyydelle. Voit sen avulla kuvata täysin
pimeässä. Tuloksena on vihreän värinen jonkin verran kohinainen kuva, josta erottuu esim. hyvin huoneen pääyksityiskohdat. Tarkkuus ei riitä
kuitenkaan pienien yksityiskohtien erottamiseen, pystyy zoomaan n.1-2m päästä (7-11x) jolloin voi lukea hammastahnatuubin kyljessä olevan tekstin.
Oman testini perusteella valo riittää kohtuullisesti noin 5m asti.

'''Etäohjaus:'''
Netistä ladattavan Panosonicin Image App-ohjelman avulla voi molempia kameroita etäohjata Android laitteella. Voit sen avulla katsoa esim. Android tabletilta kameran kuvaa reaaliajassa, sekä käyttää zoomausta ja käynnistää tallennuksen sekä muuttaa kuvatiloja ja-formaattia. Myös siirtyminen manuaali- ja Slow Motion tilaan onnistuu. Kun yhteys kameraan on saatu normaalisti kameran takana oleva punainen merkkivalo muuttuu vihreäksi.

Voit myös katsoa etänä kamerassa olevia videoita, omassa androd-laitteessani kuva kylläkin nyki jonkun verran. Panasonic mainostaa että toimintoa voidaan käyttää myös "lastenvahtina/ itkuhälyittimenä".

Kameroiden näytöissä on ikoni (paina ensin kyljessä olevaa Wifi-nappia), josta pääsee suoraan luomaan Wi-Fi yhteyden toiseen yhteen sopivaan langattomaan kameraan.

Edit:27.04.2019
Panasonic vx980 etäohjaus toimii hyvissä olosuhteissa ulkona RC-lennokkikentällä n.50- 60m asti. Elmun Nosturissa (Live-keikalla) kuvatessani yhteys puhelimeeni toimi ainakin 10m päästä, kuvan näki kokoajan reaaliaikaisena, zoomauksessa oli selvää viivettä.

Kuvatessani radiohjattavia RC-autoja niiden vieressä betonirakenteisessa hallissa, yhteys kameraan katkesi n. 2m päästä.
Oletan, että Rc-autojen "vastaanottimet/lähettimet" häiritsivät yhteyttä.

=='''Hidastus, Slow Motion:'''==
Muita merkittäviä ominaisuuksia on hidastuskuvaus täydellä FullHD resoluutiolla 100 fps (200 fps interpoloituna joka tehdään kameran
prosessorilla). Hidastustoimintoa voidaan hyödyntää mm. urheilusuoritusten analysointiin. Sen avulla voit nähdä liikkeen hidastettuna 1/2 tai 1/4 normaalinopeudesta suoraan kameran katselutilassa (muita laitteita varten pitää 1/4 hidastusta varten ensin uudelleen koodata videokamerassa), säilyttäen Full HD resoluution.

Panasonic HC-VX1:n Slow & Quick Video modessa voit kuvata normaalinopeudella FullHD-videota pitämällä sormeasi LCD-näytöllä olevan napin päällä ja kun et pidä siirrytään kuvaamaan hidastettua videota. Painallusten määrää ei ole rajoitettu vaan nappia voi painaa useita kertoja. Äänet eivät tallennu hidastusten aikana.

FullHD Slow Motion Video modessa voit kuvata jatkuvaa hidastettua FullHD-videota. Hidastuksen aikana äänet ei tallennu. Voit myös
asetuksista vaihtaa tilan niin, että voit vain 3-kertaa kuvata hidastettuna LCD:lle ilmestyvää nappia painaen. Äänet eivät tallennu hidastusten aikana. Muuten kuvaus on normaalinopeudella ja äänet tallentuvat. Voit hidastuksen aikana käyttää myös zoomia.
Tämä hidastustapa on myös Panasonic vx980:ssä.

Alla olevat toiminnot ovat vain Panasonic HC-VX1
Slow Zoom modessa voit automaattisesti zoomata hidastetusti, voit valita hitaan (n.50s) tai todella hitaan (n.100s) zoomausnopeuden, laajakulmasta-teleen tai vastakkaiseen suuntaan, valitettavasti niistä ei pääse pois kuin pysäyttämällä kameran.
Kuvan nopeus on normaali, samoin äänet tallentuvat. Zoomia ei voi muuten käyttää.

Dolly Zoom modessa voit automaattisesti zoomata vakionopeudella (n.20s) laajakulmasta-teleen tai päinvastoin. Kuvan nopeus on normaali samoin äänet tallentuvat. Zoomia ei voi muuten käyttää.

Hidastuksen aikana ei voi äänittää sekä Hydrid O.I.S otetaan pois päältä.
Hidastusasetus (jatkuva/ 3-kertaa) voidaan vaihtaa asetuksista vain kun ollaan hidastusmoodissa.


'''Leikkaus kamerassa:'''
Kamerassa voi myös suoraan leikata turhia pätkiä leikeen päistä pois (2-3 sekuntia vähintäin kerralla) tai poistaa niitä kokonaisina. Vain AVCHD videoissa voidaan leike lisäksi jakaa kahtia. Tänä on hyödyllinen toiminto, säästää muistikortin tilaa ja nopeuttaa varsinaista editointia.
Voit tehdä ton leikkauksen myös sitä tulevan television kaukosäädintä käyttäen, kameran kanssa yhteensopivassa televisiossa. Kamera kytketään

TV:n hdmi-porttiin. Ohjeita tohon en löytänyt manuaalista, joten kanattaa kokeilla, josko TV:si toimis niin kuin minulla.
Netistä voi ladata itselleen HD Write 5.4 ohjelman, jolla voi videoita jotenkin editoida, en ole siihen tutustunut. 4K-editointi vaatii tietokoneelta paljon tehoja.

=='''Valokuvaus:'''==
Kameroilla voi ottaa myös valokuvia, kuvauksen aikana 4K-tilassa 20.4 ja 8.3 sekä FullHD-tilassa 14.0 ja 2.1 megapikseliä ja vain valokuvia otettaessa 25.9, 14.0 ja 2.1 mpiks . Näyttää siltä, että noita megapikseleitä "myydään" kuten digitaalista zoomia.
Itseäni ihmetyttää miten VX1 voi tuottaa 8,57 megapikselin BSI MOS kennolla, tuollaisia kuvia? Teknisissä tiedoissa lienee virhe?
Suurennettaessa 4km päästä täydellä zoomilla kuvattua torninosturia, voi havaita pienen tarkkuseron kuvatilojen välillä. 2.1 megapikselillä kuvatut ovat selkeimmin "epätarkempia".

Hyvässä valossa kuvat ovat ihan katseltavia pokkarin laatuisia, vaativaan valokuvauksen nää ei ehkä aivan riitä. Lomakamerana minulle riittävä. Ihastelin kyllä zoomattujen joutsenvalokuvien laatua niitä 4K-TV:stä katsellessani.
Kamerassa on toiminto, joka laittaa kameran valokuvia TV:stä katsellessa musiikkia taustalle ja näyttää kuvat peräkkäin muutaman sekunnin välein.


==''' 4k photo Mode'''==
Voit tässä tilassa kuvatuista 4K-videoista, (menemällä katselutilaan ja siellä katselun aikana painamalla kameran päällä olevaa Photo-nappia)
luoda 4K-valokuvia videostasi. 4K Photo leikkeet tunnistat esikatselukuvan päällä olevasta 4K Photo-ikonista.

=='''Luova kuvaus, Creative Control'''==
Panasonic VX 1 ja vx980 kamerat sisältävät erityistoimintoja (vain AVCHD-tilassa).
Timelapse-kuvausmahdollisuus ( automaattisesti ottaa kuvan 1s, 10s, 30s, 1min ja 2min välein, tai valokuvaustilassa yksitellen käsin) miniature efektit, 8mm elokuva ja silent movie.

==''' Scene Mode , SCN '''==
Kameroissa on myös 11kpl valmiita valotusohjelmia erilaisiin tilanteisiin, kuten yökuvaus, ilotulitus, rantakuvaus jne.. ne valitaan painamalla LCD-näytöllä SCN -ikonia ja valitaan alavalikosta tarvittava toiminto.


=='''Toive päivityksestä Panasonic:lle'''==
Voisiko kameraan tehdä firmware päivityksen, joka laittaa valikkoon asetuksen, jolla kameran kuvauksen päällä olon näkee, LCD-äytön ollessa kiinni, takana olevasta punaisesta ledistä (muuttuisi vaikka vihreäksi). Nyt kyllä siitä näkee onko virta päällä vain ei, mutta siitä ei tiedä onko kuvaus pause:lla vai kuvataanko oikeasti. Tämän kyllä näkee LCD-näytöltä, mutta on myös tarpeita kuvata LCD-näyttö kiinni. On tarpeetonta pitää LCD-näyttöä päällä (akun virtaa kuluttamassa), jos esim. häissä jättää kameran pöydälle tilannetta seuraamaan.

Kun mennään 4k-kuvaukseen (Menu-> Record setup -> Rec Format) ja valitaan 4k tulee ikkuna mustalla pohjalla "record 4k...enjoy....please
play back on a 4K compatible TV" sen saa nyt pois hipaisemalla näyttöä (tai odottamalla n. 5s). Saisko sen kokonaan pois jostain valikosta, se vain turhaan hidastaa kuvaustilasta toiseen siirtymistä.

=='''Muuta:'''==
Kamerat voi liittää mukana tulevalla Hdmi-Hdmi-mini kaapelilla TV:hen ja ohjata kameran videoleikkeiden /kuvien esikatselua myös TV-kaukosäätimellä, jos TV tukee "Viera Link "-yhteyttä, Samsung TV:ssä sitä kutsutaan Anynet /Hdmi CEC player:ksi.

VX1:ssä leikkeiden ja valokuvien katselu on hivenen helpompaa (näkyy kaikki leikkeet ilman valikoissa pomppimista) kuin vx980:ssä. VX1:ssä käynnistyksen yhteydessä LCD-näyttön keskelle ilmestyy kahden sekunnin ajan suurikokoinen punainen pallo. Sen sijainti vaan on huono, koska se estää kuvaajaa näkemästä sen takana olevat pienet kohteet. Parempi paikka sille olisi LCD-näytön reunassa.
Onneksi sen saa pois (Menu-> Setup -> Rec/Pause Alert-> On/OFF)

Kameroiden muistikorttien tiedot voidaan siirtää kamerasta sitä tukevien USB- HDD-levyille. Ymmärsin niin että HDD-levyllä tulisi olla oma virta lähde. En tätä kuitenkaan ole testannut, joten tämä varauksella. HDD-levyn, VX1:den manuaaalin mukaan, koot tulee olla yli 160 GB ja alle 2TB

=='''Yhteenveto:'''==
Olen reilun vuoden käytön jälkeen vielä hyvin tyytyväinen Panasonic HC-vx980 hinta-laatu suhteeseen, valitettavasti malli on poistumassa
myynnistä uusien mallien tieltä.
Kuten lähes kaikissa kameramalleissa, hämärässä siinä voisi olla vähemmän kohinaa. Huoneenvalossa laatu on minulle vähintäänkin riittävä.

Mahtuu mukavasti tarvittessa takin taskuun, eikä herätä turhaa huomiota. Sen kuvan laatu on hyvässä valaistuksessa erinomainen. Automatiikka toimii pääosin moitteettomasti.
Hipaisunäppäintoimintoja olen oppinut sietämään, mutta en niitä edelleenkään rakasta.

Panasonic HC-VX1 on yksi parhaista uusista kuluttajaluokan videokameroista hintaluokassaan. Näyttää siltä, että Panasonic on halunnut tehdä selvän eron kalliimpaan Panasonic HC-VXF1 malliinsa ja pudottanut VX1:stä pois infrared-valon, sisäisen etsimen sekä manuaalisäätöpyörän.

Nyt käyttäjät joutuvat tarkemmin miettimään minkä mallin valitsevat.
Panasonic HC-vx980 on edelleen (verrattaessa Panasonic HC-VX1:een) hyvin pintansa pitävä ja jos haluaa paremman Panasonic videokameran alle 1100 € hintaluokassa joutuu hommaamaan Panasonic HC-VXF1 kameran. Toki vx980:llä kuvaaja, kameran vaihtotarvetta punnitessaan ,miettiin miten arvottaa HC-VX1 leveämmän laajakulmaisuuden ja hivenen paremmat hämäräkuvausominaisuudet sekä vakaajan
Se tuo kotivideokameroihin uuden 4K sukupolven, ja vaikka se on pieni kooltaan siinä on paljon omimaisuuksia, jotka löytyvät isommista kameroista, jotka maksavat puolitoista kertaa sen hinnan. Se on kuitenkin pienikokoinen kotivideokamera, etkä saa sillä isompien kameroiden kaikkia hyötyjä.

Ennen ostopäätöstä kaikkia kameraroita on hyvä pitää kädessään ja jos tarvitset kameran, jota haluat pääsääntöisesti kuvata manuaalisäädöillä tämä ei ehkä ole (sen pienestä koosta johtuen) se "sinulle parhaiten sopiva". CMOS-kennolle tyypillistä jelloa esiintyy , jos kameraa siirtää nopeasti edestakaisin sekä VX1:ssä jonkin verran moirea (pinta värisee/välkehtii kuvattaessa tiheäraitaista pintaa, juuri moiren kannalta sopivalta etäisyydeltä, ei siis ole iso ongelma). Zebran puuttuminen on myös ikävä asia.

Uskaltaisin silti luokitella kamerat "edistyneempi kotivideokamera" luokkaan, joten molempia kameroita voi kyllä suositella ensimmäiseksi videokameraksi.
Panasonic HC-VX1 on edeltäjäänsä Panasonic HC-vx980 parempi vakaajan, laajakulmaisuuden ja hämäräkuvauksen osalta, olisihan siinä saanut olla se muutaman euron arvoinen videovalokin.

=='''Panasonic HC-VX1 miinukset:'''==
-ei ole sisäistä etsintä
-ei ole videovaloa
-ei ole infrared valoa
-ei ole manuaalisäätöpyörää
-äänentasoa voi pudottaa vain -30dB

-mikrofonin äänentasoa ei voi säätää kuvauksen aikan ilman, että käyttää kuulokkeita. Kts. vinkki

-huono paikka (keskellä LCD-näytöä) käynnistyksen ilmaisimen suurehkolle punaiselle pallolle
-kaltevuuden korjaustoiminto (Level Shot Function) ei toimi kunnolla


Panasonic HC-VX1 maahantuoja (Focus Nordic p.09-4283 4101, Pakkalankuja 7,01510 VANTAA), saatavilla suositushinta n. 965 euroa.
Viimeksi muokannut jorma k, 07.06.2020 14:34. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

jorma k
Viestit: 3367
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Re: Tilapäinen Panasonic vx1 /vx980 artikkeli, ilman kuvia

Viesti Kirjoittaja jorma k » 03.06.2020 13:20

jorma k kirjoitti:
04.12.2018 20:58
Koska DigiWiki on toistaiseksi poissa käytöstä laitan tämän syksyllä tehdyn artikkelin tänne siitä ehkä kiinnostuneille luettavasti. Valitettavasti kuvia ei voi laittaa.
EDIT:3.6.2020 Artikkeli löyttyy nyt päivitettynä kuvineen
https://www.digivideo.fi/panasonic-hc-v ... vertailua/
*****************************************************

**Kirjoittanut Jorma K 23.9.2018, tämä tullaan lukitsemaan, pidätän itselleni kaikki oikeudet teksiin ja kuviin**
Heti aluksi totean, että tekstin kirjoittaja ei vastaa mistään. Luet ja käytät tässä esitettyjä tietoja omalla vastuullasi. Tekstissä saattaa esiintyä asiavirheitä ja puutteita.

Katsotaan, miten alkuvuodesta 2018 julkaistu Panasonic HC-VX1 on kehittynyt verrattuna kameraani Panasonic HC-vx980 (julkaistu 2016).

Kyseessä on mallit jotka on suunnattu "kotikäytöön" ja ne on perusteiltaan tehty mahdollisimman helpoksi käyttää. Valitset kuvausmoodin, painat vain rec-nappia ja se on siinä. Ulkoiselta kooltaan ne ovat lähes samanlaiset. HC-VX1 kasvanut joka suuntaan 2-4mm . Panasonic HC- vx980 mukana tulee muovinen irrotettava vastavalosuoja. Sen suunnittelussa ei valitettavasti ole otettu huomioon, että käytetään suotimia.

Vastavalosuojan saa kyllä kiinni suotimeen, mutta en saanut sitä lukittumaan paikoilleen, vaan se pyörii pienestä tönäisystä. Teipinpala riittänee sen pitämiseen paikoillaan.

HC-VX1 mukana tullut irrotettava vastavalosuoja on vain 10mm syvä, siihen saa myös suotimen kiinni.
HC-VX1:een pölysuoja on vaihdettu lamelli-tyyppiseksi. Se on äänekäs ja ollee herkempi vioittumaan tönäisyistä, joten UV-suotimen käyttö sen kanssa on paikallaan.

Panasonic HC-VX1:ssä muistikortin paikka on LCD-näytön alla, joten sen voi helpommin (kuin Panasonic vx980:ssä, jossa se on kameran alla) vaihtaa kameran ollessa jalustalla. Toisaalta menetetään mahdollisuus seurata kameran tallentamista LCD-näytön kiinni ollessa, muistikortin kirjoitusvalon jäädessä piiloon.

=='''Käyttöön otto:'''==
Virta kytketään LCD-näytön alla olevasta napista. Panasonic HC-vx980:ssä napin paikka on alareunassa. Panasonic HC-VX1:ssä virtanappi on yläreunassa, josta sormi sen "löytää" vähän helpommin.

Kameroiden valikot ovat Englannin (myös Ruotsin) kieliset. 280/267 (VX1/vx980) sivuiset pdf-manuaalit ovat Englannin kieliset ja ne joutuu lataamaan netistä.
Panasonic HC-vx980 mukana tulee noin 36 sivuinen suomenkielinen manuaalivihko. Panasonic HC-VX1:n noin 44 sivuista suomenkielistä
manuaalivihkoa en demo-paketin mukana saanut (sen sai ladattua netistä), joten sen mukanaolon joudut tarvittaessa itse varmistamaan.
Suomenkieliset manuaalit saisivat olla parempia.

Asetukset kannattaa käydä läpi ja poistaa itselle tarpeettomat, poistin ainakin Shooting Guiden, se vain haittaa kuvausta kun herjaa "Camera panning is too fast".

'''Kuvausmoodit valitaan hipaisemalla haluttua moodia. Valittavissa on:''' iA, iA+ , Creative Control, HDR, SCN, MNL, Slow Motion ja 4k photo. Hipaisemalla kuvausmoodin ikonia LCD-näytön vas. yläkulmassa pääset takaisin valitsemaan kuvausmoodia. Kuvausmoodissa ollessasi
pääset LCD-näytön vas.alakulman nuolinäppäimillä valitsemaan mm. menun.

Panasonic HC-VX1:ssä "SlowMotion"-ikoni on korvattu "Cinema Like Effect"-ikonilla, jonka kautta päästään valitsemaan Slow & Quick Video-, FullHD Slow Motion Video-, Slow Zoom- sekä DollyZoom Modet (kuvaustilat).

Voit (Menu -> setup ->Select operation icons) valita 3 pikaikonia (n.8-9:stä valittavissa olevasta), mm. videovalo (vain vx980:ssä) ja yökuvaus ja kallistuksen korjaus. Itselläni on noi.

== '''Muotoilu: ''' ==
Kameroiden on muotoilussa on selvästi mietitty käden luonnollista muotoa. Niitä on mukava pitää kädessä. Ken omistaa "lapion" kokoisen
kämmenen on hyvä tarkistaa kameran istuvuus käteen.

Zoom-vipua on miellyttävä käyttää ja sillä zoomausnopeus säätyy portaattomasti. Kamerat ovat kooltaan videokameroiksi todella pieniä pituus 141mm/139mm (VX1/vx980), paino kuvauskunnossa n. 428g/400g , hivenen kämmentä isompia. Ne voi vaikka laittaa isokoiseen takin taskuun.

Pienellä koolla ja keveydellä on myös haittapuolensa, nappien painamisen yhteydessä tulee helposti "tönäisseeksi" kameraa, koska massaa liikkeen vastustamiseksi ei ole.

Kamerat tarkentuvat nopeasti kohteeseen ja jäävät sitä yleensä luettavasti seuraamaan. Voit jopa itse valita mitä kohdetta tarkennus seuraa.

Pienien nopeiden RC-lennokkien seuraamiseen 4K-kuvauksessa osoittautui kameralle haastavaksi tehtäväksi. Niihin ei oikein saanut tarkennettua kuin silloin tällöin, jos zoomia yritti käyttää.
Isojen lentokoneiden kanssa tarkennusongelmia ei normaalia enemmän ollut.
Jottei jää väärää kuvaa, niin noiden pienempien RC-koneiden kuvaus on FullHD-kuvauksessakin tarkennukselle haastavaa hommaa pitkää zoomia käytettäessä, niiden liikkuessa nopeasti. Ero on kuitenkin selvä FullHD-kuvauksen hyväksi.


Panasonic mainostaa älykästä zoomia, Panasonic VX1:llä voi kuvata jopa 4K:ta 32- ja FullHD:tä 48-kertaisella zoomilla. Sen käytön mielekkyys on lähinnä tilanteissa, joissa haluat katsoa kuvauspaikalla kohdetta isompana. Itse en sitä käytä, koska otos on todennäkoisesti heikompilaatuinen sekä edissä saa kyllä tehtyä vastaavan suurennoksen tarvittaessa ( ja jää itselle se parempilaatuinen versio).
32-kertainen zoom kuva näytti kyllä ihan hyvältä TV:stä katsellassani.
Panasonic vx980 kanssa en 25x intelligent zoomia edes vaivautunut testaamaan.

'''Tekniikkaa:''' VX1:ssä on 1/2.5" (1/2.3") BSI MOS kenno jossa on 8,57 (18,91) megapikseliä. 4K videoihin käytetään 8,29 ja FullHD:n 6,17 (6,10) megapikseliä. Suluissa v980 tiedot. Tossa kiinnittää huomiota, että FullHD:hen käytetään kolme kertaa enemmän pikseleitä kuin mitä resoluutio vaatisi ja 4K:ssa pelivaraa ei ole.

==''' Zoomeissa on eroja riippuen millä resoluutiolla kuvaat'''==
'''Tekniikkaa 35mm kinovastaavuus, linssit:''' Panasonic VX1:ssä 25,0-600mm sekä Panasonic vx980:ssä 30,8-626 mm [16:9], Full-HD: 37.0 – 752 mm [16:9], (Level Shot Function OFF tai Normal) FullHD:nä.
Panasonic VX1 linssit ovat 62mm F1.8 (laajakulma) / F4,0 (TELE) ja Panasonic vx980 on 49mm F1.8 (laajakulma) / F3.6 (TELE) linssit.

Panasonic on laittanut kameroihin hyvän optisen suorituskyvyn omaavan Leica Dicomar objektiivin. Linssin terävyys riittää Panasonicin mukaan 4k videon 20x zoomaukseen.
Ihmettelin onko tiedot ton kinovastaavuudesta todella erilaiset? Tarkistin asian, laajakuvassa on eroa noiden välillä. Erikoista tossa on, että vx980 laajakuva on huomattavasti kapeampi FullHD:nä (400mm) kuin 4K:na (484mm).

Suluissa LCD-näytössä näkyvä laajakuvan leveys, kun kameran etureuna on 390mm päässä seinästä. Panasonic HC-VX1 vastaavat leveydet on FullHD:nä (520mm) kuin 4K:na (605mm)

Telepäässä tilanne kääntyy päinvastoin. 10m päässä seinästä täydellä 20x zoomilla kuvattuna seinää näkyy tietokoneen näytöllä vx980:llä 482mm FullHD tilassa ja 579mm 4K-tilassa .
Panasonic HC-VX1:llä 10m päässä seinästä täydellä 24x zoomilla kuvattuna seinää näkyy tietokoneen näytöllä 520mm FullHD tilassa ja 605mm 4K-tilassa .

Panasonic HC-VX1 on selvästi laajakulmaisempi, mikä auttaa kuvaamaan mm. leveitä huoneita. Toisaalta laajakulmaisuudesta voi olla haittaakin, koska joskus "lähelle" päästäkseen pitää zoomata ja se syö valovoimaa.

Panasonic HC-vx980 tele (20x-zoom) "ulottuu" pitemmälle kuin X1:den tele (24x-zoom).
Tuosta tulee hyvin esiin, ettei valmistajien ilmoittama Zoom-kerroin ole vertailukelpoinen suurre arvioitaessa telen pituutta.

== '''LCD-näyttö: ''' ==
Kameroissa ei ole sisäistä etsintä, vaan joudut rajaamaan kuvan LCD-näytön avulla.
LCD- näyttö on hyvä 7,5 cm (3") ja n. 460 800 pikseliä ja se riittää hyvin normaaliin kuvauksessa tarvittavaan rajauksen määrittämiseen. Aivan tarkka rajaus ei ole, vaan televisiossa näkyy kuva hivenen pienempänä.Panasonic HC-VX1 kuva oli tietokoneen näytöltä katsottaessa hivenen isompi Siinä on hyvä ja kirkas kuva omien leikkeiden katseluun, Zebra-toimintoa (ylivaloittuneiden kohtien näyttöä LCD-näytöllä) siinä ei ole.

LCD-näytöillä manuaalitarkennuksen tekeminen on yleensä hankalaa, johtuen niiden tarkennukseen riittämättömästä tarkkuudesta.

Manuaalitarkennuksen helpottamista varten kameroiden LCD-näyttöön ilmestyy focuksessa olevan kohteen ympärille siniset reunukset. Menu -> [RECORD SETUP] [MF ASSIST] [ON]


=='''LCD-näyttöön looppi:'''==
Kameraa ohjataan pääosin hipaisu LCD-näytöltä. En ole koskaan oppinut noista pitämään, mutta kyllä sen kanssa pärjää, jos ei anna sen itseään haitata. Kaikkien LCD-näyttöjen ongelma on, että sopivassa kohdassa aurinko heijastuu näyttöön ja näytöstä ei näe käytännössä mitään. Ongelma on pahimmillaan iso, jos kamerassa ei ole sisäistä etsintä. Valitettavasti näissä sisäistä etsintä ei ole.

Onneksi asiaan on olemassa ratkaisu 2,8 x suurentava LCD-looppi. Hommattuani sellaisen en ole sisäisen etsimen perään haikaillut. On erittäin mukavaa kun voi katsoa kohdetta ilman mitään heijastumisia ja kuvattava kohde näkyy isona eikä pienenä postimerkkinä kuten se sisäisestä etsimestä näkyisi.

LCD-loopin käyttö kyllä estää mukana tulevan kylmän ( ei ole sähköisesti kytketty) irrotettavan (vain Panasonic vx980:ssä) salamakengän käytön, koska se painaa silloin ikävästi kasvoihin. Tarvittaessa osaava voi ratkaista ulkoisen mikin kiinnitysongelman toisinkin.

Panasonic HC-VX1:ssä salamakenkä on kameran päällä olevan luukun" alla. Luukku on saranoitu muovisaranoilla, itseäni arveluttaa saranoiden kestävyys.

Kuva:LCD-looppi kiinnitettynä Panasonic HC-v750:een (toimii myös vx980 ja VX1:ssä). Tuo harmaa pelti on tekemäni.

=='''Manuaalisäädöt'''==
Panasonic VX1:ssä ei ole manuaalisäätöön säätörengasta/-pyörää,( säätörengas löytyy 2018 mallisarjan Panasonic HC-VXF1 kamerasta). Sen manuaalisäädöt voi tehdä vain LCD-näytön kautta valikoista. Säätäminen LCD-näytöltä toimii kohtuullisen hyvin, pienen totuttelun jälkeen.

Kameroissa on myöskin hyvät manuaalisäädöt, heille jotka sitä kaipaavat. Voit säätää niitä painamalla ja pyörittämällä kameran vasemmassa kyljessä olevaa säätöpyörää ( vain Panasonic vx980) tai LCD-näytön hipaisunäppäimillä jos kiirettä ei ole. Kuvauksen aikana tehtynä ainakin painallukset helposti "heilahduttavat" kevyttä kameraa, joten niiden käyttö kuvauksen aikana vaatii harjoittelua ja silti edittiin jäänee vielä korjaustöitä. Valkotasapainon ja focuksen saa manuaalitilassa myös automaatille, mutta iiris ja suljinaika pysyy vakiona, ellet muuta niitä (tai käy hakemassa esim. iA+ tilassa uusia arvoja).

Säädettävissä ovat:
Fokus
Valkotasapainon esiasetus
Suljinaika 1:1/50, 1/100, 125, 180, 250, 350, 500, 750, 1000, 1500, 2000, 3000, 4000, 8000
Iiris: F16, F14, F11, F9.6, F6.8, F5,6, F4.8, F4.0, F3.6, F2.8, F2,4, F2.0 ja Open (F1.8)Gain) 3, 6, 9, 12, 15 ja 18dB

Panasonic vx980:ssa aukkoa voi hienosäätää puoleen väliin pyörittämällä säätöpyörää. Panasonic VX1:ssä painataan led-näytön nuoli-ikonia.

Näytössä nuolen tausta muuttuu mustasta keltaiseksi aukon muuttumisen merkiksi. Näet LCD-näytöltä muutoksen myös paljain silmin.

Panasonic vx980:ssa seuraavat säädöt saat esiin painamalla säätöpyörää 2-kertaa peräkkäin (manuaalin s.91 mainitsee nämä vain valokuvan (Picture) otsikon alla, mutta ovat käytettävissä myös videokuvauksen yhteydessä):
Terävyys (Sharpness) -5 -> +5
Color -5 -> +5
valotuksen hienosäätö (Exposure) -5 -> +5 (ei ole valittavissa, jos olet käsin säätänyt aukkoa)
Valkotasapainon käsin säätö -5 -> +5
Panasonic VX1:stä en ko. säätöjä havainnut.

Kun säädät suljinaikaa ja aukkoa, aseta ensin suljinaika ja sitten vasta aukko/ gain.

kuva:säätörulla.JPG

Panasonic vx980 säätöpyörä toimii hyvin. Peukalo osuu kyllä hyvin helposti rullaa pyörittäessä LCD-näyttöön sen ollessa täysin pystyasennossa. (Kameran pienellä koolla ja keveydellä on myös haittansa.)


== '''4k-video ''' ==
Olemme siirtymässä 4K aikaan myös kuluttajakameroissa. Molemmilla Panasonic kameroilla on mahdollista kuvata vain 25Fps 4K-videoita
(3840x2160). Tämä riittää videokuvaukseen, mutta hidastuksiin ei vielä siitä oikein ole. Resoluutio on kuitenkin 4-kertainen verrattuna FullHD:n.

4K video tallennetaan 72 Mbps bittinopeudella, tarvitset sd kortin jonka nopeusluokka on 10 (itselläni on käytössä 64 Gt-kortit), manuaalissa mainitaan myös 128Gt korttit.

Sonyn 4K-TV:tä katsottuna kuva näytti hyvältä, myös FullHD:nä kuvattu materiaali. Tarkkasilmäinen huomaa kyllä sen pienen eron FullHD ja 4K materiaalin välillä.


=='''Vakaaja:'''==
Molemmissa kameroissa on O.I.S hybridi 5-akselinen vakaaja: Se toimii niin hyvin, että sillä voi myös tehdä kohtuullisen vakaata kuvaa kävellessä, katsojan kiinnittämättä huomiota tärähdyksiin. Olen jopa kuvannut juostessa ja kyykyssä kävellen, mutta niihin ei ton vakaajan (tai kuvaajan?) kyvyt enää aivan vakaaseen kuvaan riitä. Niidenkin kuvaa pystyy kyllä katsomaan, jos tarve siihen on riittävä.

Vakaajan ansiosta aloittelijakin saa hyvää kuvaa aikaiseksi. Telepäässä (20x) joutuu kyllä käsivaraltakuvausta harjoittelemaan, jotta kohtuu vakaaseen kuvaan pääsee.

Vakaaja on niin hyvä (myös 4K-käytösssä), että itse olen huomannut lähes täysin hylänneeni jalustan käytön. Kuvaan jopa 1,9km päässä olevan lentokoneen nousun 20X zoomilla käsivaralta. (Ei se jalustallakaan niin helpoa ole.)
Meille amatööreille sallittanee tuollainenkin käytös. Tietenkin jalustalla kuvaukselle on omat hyvät perusteensa.

Panasonic kertoo uuden VX1-kameran vakaajaa parannetun kuulatoimiseksi, joka vähentää kulumista ja tehostaa pieniamplitudisen käsien tärinän korjausta. Tekemissäni käytännön kuvaustesteissä havaitsin sen vakaajan toimivan vähän paremmin kuin vx980:n. Molemmissa malleissa vakaajat olevat useimmille riittävän hyvät.

'''Kaltevuuden korjaustoiminto (Level Shot Function):'''
Valitaan valikoista [Menu-Record Setup-Level Shot] , jolla voit ottaa kameran kaltevuuden kompensoimistoiminnon käyttöön. Siinä on kolme asentoa, pois päältä, normaali korjaus ja vahva korjaus. Kamera havaitsee sisäisen Gyrosgooppinsa avulla onko kamera vaakatasossa ja korjaa kuvaa tarvittaessa vaateriin päin. Toiminto on kuitenkin lähes hyödytön, koska se ei toimi kunnolla.

Valikoista löytyy myös toiminto (Level Gauge), jolloin näyttöön tulee ilmaisin joka näytää kuinka paljon kamera on kallellaan vaaka tai pystysuunnassa.

'''Makro:'''
Panasonic HC-vx980:ssä on erittäin hyvä makro, voit vielä 10mm päässä kohteesta käyttää 4x-zoomia ja kameran iA-tilan automatikka hoitaa tarkennuksen yms.
Panasonic HC-VX1:ssä voit iA-tilassa kuvata n. 20mm päähän kohteesta, mutta zoomia ei voi käyttää, koska kuva menee tummaksi.

'''Akku:'''
Kameroiden mukana tulee 1940mAh akku, jonka voi ladata kamerassa (tai erikseen ostettavalla akkulaturilla). Normaalikäytössä sillä voi kuvata noin 1h. (Manuaalin mukaan jatkuvaa kuvasta noin 1h 30min), Akun lataus kestää noin 2h 20min.Saatavilla on myös tehoakku 3880mAh.

Kameroilla voi myös kuvata virtalähteen varassa ilman akkua.

=='''Äänet talteen'''==
'''Mikrofoni:'''
Kameroiden päällä on stero ja 5.1 surround äänityksiin pystyvä laadukas mikrofoni. Siinä on tuulisuojaus jonka ansiosta ääni ei mene kevyessä tuulessa aivan käyttökelvottomaksi. Mielestäni se kuitenkin vaatii päälleen lisätuulisuojan. Sellaisen voi osaava itsekin tehdä. Tehtyäni ton lisätuulisuojan, en ole vuoden aikana yhtään kertaa tarvinnut ulkoista mikkiä (Toki editissä käsittelyääniä on pitänyt leikata). Mikin asetuksista (vain AVCHD-formaatissa) löytyy: surround-, Zoom- ja focusasetukset. Voit myös säätää äänitystasoa manuaalisesti, säröleikkurilla tai ilman.

Äänityksen tasoa voi säätää manuaalisesti LCD-näytön kautta. Se on vähintäin 5-hipaisun päässä, joten mitään pikasäätöä sillä ei pysty tekemään. Äänien osalta ainut valittamisen aihe liittyy "rokkiorkkien" äänittämiseen/kuvaukseen läheltä. Äänentasot ovat yleensä niin korkeat, ettei kameran -30dB riitä vaan ääni säröytyy paikkapaikoin. Mielestäni tasoa pitäisi pystyä pudottamaa vähintään -48dB. Hornettien äänien tallentamisessa en ole ongelmia kokenut, johtunee siitä, että en ole päässyt niiden lähelle

-jos ottaa käyttöön korvakuullokkeet LCD näyttöön ilmestyy ikoni, jonka kautta pääsee säätämään suoraan mikrofonin ja korvakuullokkeiden äänenvoimakkuutta.

vinkki: Jos laitat 3,5mm stereo-plugin (myös ilman johtoa, älä kytke johtoja) kuulokeliitäntään => saat ton ikonin näkyviin ja pääset 2-hipaisulla LCD-näytöllä säätämään äänentasoa kuvauksesi aikana sekä voit nähdä/kuvata kuvauskohteen säädön aikana.

Kameran zoom-moottorin ääniä mikrofoni ei ota yleensä talteen, poikkeuksena aivan hiljaisessa tilassa jossa nekin tallentuvat. Samoin kuvauksen käynnistysnapin painallus tallentuu sitä painettaessa.

Kun kuvataan Mp4/iFrame-formaatissa on vain stereomikrofoni käytettävissä. Panasonic vx980 :ssä ulkoisen mikrofonin liitäntä on vähän huonossa paikassa (LCD-näytön kohdalla). Panasonic VX1 :ssä mikkiliitäntä on siirretty parempaan paikkaan kameran oikeaan reunaan.

Kameroiden oikeassa reunassa on äänen tarkailua/kuuntelua varten myös kuulokeliitäntä. Kameran kyljessä on myös pieni kaiutin, josta voi kuunnella tehtyä äänitystä. Sen äänenlaatu on kyllä sitä mitä pieneneltä kaiuttimelta voi odottaa, ei nyt kuitenkaan aivan onneton. Kuulokeliitäntä (voi tarkkailla ääntä myös kuvauksen aikana) antaa vastineeksi hyvää ääntä ulos.

Mikäli haluat kuulla millaista jälkeä kameroiden mikit suunnilleen tekee ;
tässä piilolinkki [https://www.youtube.com/watch?v=rrTDyP0 ... e=youtu.be ]
testivideoon, joka on kuvattu Panasonic HC-vx980:llä ja HC-VX1:llä.

Äänitetty surround-asetuksella, -30dB asetus, editissä ei ole äänille tehty mitää muuta kuin nostettu tasoa. Kuvassa kerrotaan kumpi mikki on käytössä.
Laatua arviodessanne pitäkää mielessänne, että kamerat ovat äänilähteen sivussa, joka on hyvän äänityksen kannalta huono paikka. Jos tuossa vie kameran kaiuttimien lähelle -30dB ei riitä ja äänet menee särölle. En ymmärrä miksi tuota tasoa ei voi pudottaa enemmän. Tehdään hyvä mikki ja sitten tyritään tasojen säätöalueen osalta.

Kameroihin voi kytkeä 3,5mm plugilla ulkoisen mikrofonin.

=='''Videovalot ja infrared, (vain Panasonic vx 980)'''==

Panasonic vx980 kamerassa on pieni Led-valaisin linssin päällä. Se ei ole kovin tehokas, mutta parempi kuin ei mitään. Siinä on pieni ongelma heille, jotka käyttävät UV-suojaa linsin edessä. Valo heijastuu UV-suojasta linsiin. Laittamalla valon ympärille esim. mustan o-renkaan ongelma voi poistaa kohtuu helposti tarvittaessa. Panasonic vx980 mallissa asia on "huomioitu", irrotettavassa vastavalosuojassa on muoviläppä mikä estää valon heijastumisen alaspäin linssiin. Jos vastavalosuojan alla käyttää UV-suojaa, valo heijastuu linssiin.

Infrared valon kanssa vastavalosuojaa ei voi käyttää, koska se peittää infrared valon.

Panasonic VX1:ssä ei ole infrared- eikä videovaloa. Sen mukana tulee n. 10mm syvyinen muovinen vastavalosuoja.


=='''Dynamiikan parannus, HDR '''==

Toiminto HDR (High Dynamic Range) on suunniteltu parantamaan dynaaminen aluetta kuvauksessa. Kuvatessa tulee ongelmia, jos kohteessa on suuria valaistuseroja. Kuvaan saattaa jäädä täysin valkoisia (tai mustia) kohtia, esim. avoin oviaukko näkyy valkoisena, kun huone näkyy oikein tai ihminen näkyy mustana kuvattaessa ikkunaa vasten siten, että ikkunan takana oleva maisena näkyy hyvänä.

HDR-toiminto ratkaisee tämän ongelman ottamalla kahdella eri valotuksella olevia kuvia ja sekoittamalla ne yhteen reaaliajassa. Näistä saadaan lopullinen kuva, jossa kohde ja sen tausta näkyy tarkkana. Tuloksena on hyvä kuva eikä kuvaan jää yli- tai alivaloittuneita kohtia.

Valitettavasti tämä toiminto on aktiivinen vain kun kuvataan fullHD 1080p. Jos olet 4K-kuvaustilassa ja menet valikkoon ja painat HDR-ikonia tulee ilmoitus ettei tominto ole käytettävissä 4K-tilassa. HDR-toiminnon aikana ei voi käyttää HYDRID O.I.S vakaajaa tai videovaloa, ottaa valokuvia ja muutamia muita kuvan säätöön vaikuttavia toimintoja.

Asetuksista voi vaihtaa HDR-L asetuksen HDR-H :ksi, jolloin efekti toimii mielestäni paremmin. Menu->[RECORD SETUP]-> [HDR EFFECT]

Vaikka toiminto on hyvä lisäys, on hyvä pitää mielessä, että lopputuloksena on tietyllä tavalla kompromissi, eli kuva on keskimäärin hyvä.

VX1:ssä en tuosta HDR toiminnosta kokenut olevan kovin suurta hyötyä (sen automatikkaa selviää riittävän hyvin), hämäräkohtiin tulee selvää värikohinaa jota ei näy iA tilassa kuvatussa materiaalissa.

=='''Tarkkuus'''==
Kameroiden kuvan tarkkuutta vois kuvailla siten, että 1mm korkeaa tekstiä voi 4K-tilassa kuvattuna lukea FullHD televisiostani, kun teksti on kuvattu 450mm päästä kameran etureunasta. Edellyttäen että teksti erottuu selvästi taustastaan.
Testasin VX1:tä myös 320mm päästä kuvattuna; WQHD-näytössä noin 0,2mm viiva erottui 4K:na, mutta FullHD:nä pystyi erottamaan n.0.3mm viivan.

FullHd:nä 1mm tekstin voi juuri ja juuri erottaa 400mm päässä seinästä kuvattaessa. 4K-kuvattuna teksti on hyvin selvä.
Sivuillamme olevan Panasonic vx870 artikkelin yhteydessä tekemäni "tarkkuustesti" on silmämääräisesti arvoiden samaa tasoa myös näiden kameroiden kohdalla.
Silloin tuli jonkin verran keskustelua kuvien valkotasapainosta. Vertasin samassa nurkassa olevan TV:ni kuvaa ja seinällä olevaa "testikuittitaulua" silmämääräisesti keskenään ja totesin niiden olevan silmälle riittävän vastaavia värisävyiltään automaatilla kuvatessa.

Kuvantarkkuudessa riittävässä valossa en kameroiden kesken havainnut merkittäviä eroja.


=='''Hämärässä kuvaaminen:'''==

Oman Pansonic vx980 kameran hämäräkuvausominaisuudet ovat kotivideokameraksi hyvät. iA+ automaatilla kuvatessa "kynttilä"-ikonin esiin tulo kertoo, että kuvaa aletaan enemmän ohjelmallisesti "vahvistaa". Lopputuloksessa näkee helposti lievää värikohinaan kuvassa. Jos kuvaa lähes pimeässä on siirryttävä low cat tilaan, jolloin kamera näkee lähes sen minkä ihmissilmäkin hämärässä, kuvaan tulee kyllä paljon kohinaa.

Kaupungissa yöllä kuvattaessa kamera on kyllä positiivinen yllätys, mainoksien ja liikennemerkkien tekstit erottuvat selvänä, värit toistuvat
luonnollina. Toki siinäkin värikohinaa on jos sen osaa katsoa. Värikohinan näkee oikestaan vasta kunnolla kun pysäyttää kuvan.

Panasonic kertoo VX1 tuottavan noin 1,7 tavallista paremman hämäräsuorituskyvyn. Kuitenkin kenno on pienentynyt 1/2.3 :sta 1/2.5:een, mutta linssi on suurentunut 49:stä 62mm:iin. Hämäräsuorituskykyyn voidaan vaikuttaa myös ohjelmallisesti poistaen kuvasta kohinaa.

Halusin selvittää onko hämäräsuorituskyky versioiden välillä parantunut. Testasin kameroita vierekkäin mm. valoshown kuvauksen yhteydessä.
Kun VX1:een kohdistui voimakas "valopatteri" valo levisi enemmän kuin vx980:ssä. Olisi ehkä pitänyt pudottaa aukkoa VX1:llä kuvatessa.

Kun videon kuvan pysäyttää editissä ero oli selvä VX1:n hyväksi välikohinaa ei ollut juurikkaan, kun taas vx980:ssä sitä on reilusti. Videota katsellessa erot tasoittuivat. Pieneksi ongelmaksi koin, että VX1 laittaa vahvistusta ilmaisevan "kynttiläikonin" turhan aikaisin, vaikka zoomausta voi kuvanlaadun olleellisesti heikenemättä vielä jatkaa. Parempi tuohon rinnalle olisi ilmaisin, joka kertoo vahvistuksen määrän suoraan numeroarvoina.
Pimeällä heikosti katuvaloilla valaistulla tiellä VX1:den automaattitarkennus toimi selvästi vx980:tä paremmin. Kuvaus molemmilla kameroilla on silloin hyvä tehdä 4K-tilassa, kuvan laadun ero on huomattava verrattaessa FullHD:nä kuvatuun materiaaliin.

Mikäli haluat nähdä esimerkin millaista jälkeä kamerat hämärässä ( kennoa haastavassa kirkaassa välkkyvässä valossa) tekee sekä vakaajien eroa (kamerateline käsivaralla, heilutettu paikoin);
tässä piilolinkki (sama kuin aiemmin on) [https://www.youtube.com/watch?v=rrTDyP0 ... e=youtu.be ]
testivideoon, joka on kuvattu Panasonic HC-v980:llä ja HC-VX1:llä.

Kamerat olivat kuvatessa vierekkäin n.7cm välein täydellä laajakulmalla, huomaa myös laajakulmaisuuden erot.

'''Infrared kuvaus (vain vx980:ssä):'''
Saat sen päälle vain ollessasi manuaalikuvaustilassa -> Menu /Record Setup/ Night Mode ja sieltä Infrared.
Kameran alakulmassa on infrared valo, jonka valovoima riittää valmistajan mukaan noin 3m etäisyydelle. Voit sen avulla kuvata täysin
pimeässä. Tuloksena on vihreän värinen jonkin verran kohinainen kuva, josta erottuu esim. hyvin huoneen pääyksityiskohdat. Tarkkuus ei riitä
kuitenkaan pienien yksityiskohtien erottamiseen, pystyy zoomaan n.1-2m päästä (7-11x) jolloin voi lukea hammastahnatuubin kyljessä olevan tekstin.
Oman testini perusteella valo riittää kohtuullisesti noin 5m asti.

'''Etäohjaus:'''
Netistä ladattavan Panosonicin Image App-ohjelman avulla voi molempia kameroita etäohjata Android laitteella. Voit sen avulla katsoa esim. Android tabletilta kameran kuvaa reaaliajassa, sekä käyttää zoomausta ja käynnistää tallennuksen sekä muuttaa kuvatiloja ja-formaattia. Myös siirtyminen manuaali- ja Slow Motion tilaan onnistuu. Kun yhteys kameraan on saatu normaalisti kameran takana oleva punainen merkkivalo muuttuu vihreäksi.

Voit myös katsoa etänä kamerassa olevia videoita, omassa androd-laitteessani kuva kylläkin nyki jonkun verran. Panasonic mainostaa että toimintoa voidaan käyttää myös "lastenvahtina/ itkuhälyittimenä".

Kameroiden näytöissä on ikoni (paina ensin kyljessä olevaa Wifi-nappia), josta pääsee suoraan luomaan Wi-Fi yhteyden toiseen yhteen sopivaan langattomaan kameraan.

Edit:27.04.2019
Panasonic vx980 etäohjaus toimii hyvissä olosuhteissa ulkona RC-lennokkikentällä n.50- 60m asti. Elmun Nosturissa (Live-keikalla) kuvatessani yhteys puhelimeeni toimi ainakin 10m päästä, kuvan näki kokoajan reaaliaikaisena, zoomauksessa oli selvää viivettä.

Kuvatessani radiohjattavia RC-autoja niiden vieressä betonirakenteisessa hallissa, yhteys kameraan katkesi n. 2m päästä.
Oletan, että Rc-autojen "vastaanottimet/lähettimet" häiritsivät yhteyttä.

=='''Hidastus, Slow Motion:'''==
Muita merkittäviä ominaisuuksia on hidastuskuvaus täydellä FullHD resoluutiolla 100 fps (200 fps interpoloituna joka tehdään kameran
prosessorilla). Hidastustoimintoa voidaan hyödyntää mm. urheilusuoritusten analysointiin. Sen avulla voit nähdä liikkeen hidastettuna 1/2 tai 1/4 normaalinopeudesta suoraan kameran katselutilassa (muita laitteita varten pitää 1/4 hidastusta varten ensin uudelleen koodata videokamerassa), säilyttäen Full HD resoluution.

Panasonic HC-VX1:n Slow & Quick Video modessa voit kuvata normaalinopeudella FullHD-videota pitämällä sormeasi LCD-näytöllä olevan napin päällä ja kun et pidä siirrytään kuvaamaan hidastettua videota. Painallusten määrää ei ole rajoitettu vaan nappia voi painaa useita kertoja. Äänet eivät tallennu hidastusten aikana.

FullHD Slow Motion Video modessa voit kuvata jatkuvaa hidastettua FullHD-videota. Hidastuksen aikana äänet ei tallennu. Voit myös
asetuksista vaihtaa tilan niin, että voit vain 3-kertaa kuvata hidastettuna LCD:lle ilmestyvää nappia painaen. Äänet eivät tallennu hidastusten aikana. Muuten kuvaus on normaalinopeudella ja äänet tallentuvat. Voit hidastuksen aikana käyttää myös zoomia.
Tämä hidastustapa on myös Panasonic vx980:ssä.

Alla olevat toiminnot ovat vain Panasonic HC-VX1
Slow Zoom modessa voit automaattisesti zoomata hidastetusti, voit valita hitaan (n.50s) tai todella hitaan (n.100s) zoomausnopeuden, laajakulmasta-teleen tai vastakkaiseen suuntaan, valitettavasti niistä ei pääse pois kuin pysäyttämällä kameran.
Kuvan nopeus on normaali, samoin äänet tallentuvat. Zoomia ei voi muuten käyttää.

Dolly Zoom modessa voit automaattisesti zoomata vakionopeudella (n.20s) laajakulmasta-teleen tai päinvastoin. Kuvan nopeus on normaali samoin äänet tallentuvat. Zoomia ei voi muuten käyttää.

Hidastuksen aikana ei voi äänittää sekä Hydrid O.I.S otetaan pois päältä.
Hidastusasetus (jatkuva/ 3-kertaa) voidaan vaihtaa asetuksista vain kun ollaan hidastusmoodissa.


'''Leikkaus kamerassa:'''
Kamerassa voi myös suoraan leikata turhia pätkiä leikeen päistä pois (2-3 sekuntia vähintäin kerralla) tai poistaa niitä kokonaisina. Vain AVCHD videoissa voidaan leike lisäksi jakaa kahtia. Tänä on hyödyllinen toiminto, säästää muistikortin tilaa ja nopeuttaa varsinaista editointia.
Voit tehdä ton leikkauksen myös sitä tulevan television kaukosäädintä käyttäen, kameran kanssa yhteensopivassa televisiossa. Kamera kytketään

TV:n hdmi-porttiin. Ohjeita tohon en löytänyt manuaalista, joten kanattaa kokeilla, josko TV:si toimis niin kuin minulla.
Netistä voi ladata itselleen HD Write 5.4 ohjelman, jolla voi videoita jotenkin editoida, en ole siihen tutustunut. 4K-editointi vaatii tietokoneelta paljon tehoja.

=='''Valokuvaus:'''==
Kameroilla voi ottaa myös valokuvia, kuvauksen aikana 4K-tilassa 20.4 ja 8.3 sekä FullHD-tilassa 14.0 ja 2.1 megapikseliä ja vain valokuvia otettaessa 25.9, 14.0 ja 2.1 mpiks . Näyttää siltä, että noita megapikseleitä "myydään" kuten digitaalista zoomia.
Itseäni ihmetyttää miten VX1 voi tuottaa 8,57 megapikselin BSI MOS kennolla, tuollaisia kuvia? Teknisissä tiedoissa lienee virhe?
Suurennettaessa 4km päästä täydellä zoomilla kuvattua torninosturia, voi havaita pienen tarkkuseron kuvatilojen välillä. 2.1 megapikselillä kuvatut ovat selkeimmin "epätarkempia".

Hyvässä valossa kuvat ovat ihan katseltavia pokkarin laatuisia, vaativaan valokuvauksen nää ei ehkä aivan riitä. Lomakamerana minulle riittävä. Ihastelin kyllä zoomattujen joutsenvalokuvien laatua niitä 4K-TV:stä katsellessani.
Kamerassa on toiminto, joka laittaa kameran valokuvia TV:stä katsellessa musiikkia taustalle ja näyttää kuvat peräkkäin muutaman sekunnin välein.


==''' 4k photo Mode'''==
Voit tässä tilassa kuvatuista 4K-videoista, (menemällä katselutilaan ja siellä katselun aikana painamalla kameran päällä olevaa Photo-nappia)
luoda 4K-valokuvia videostasi. 4K Photo leikkeet tunnistat esikatselukuvan päällä olevasta 4K Photo-ikonista.

=='''Luova kuvaus, Creative Control'''==
Panasonic VX 1 ja vx980 kamerat sisältävät erityistoimintoja (vain AVCHD-tilassa).
Timelapse-kuvausmahdollisuus ( automaattisesti ottaa kuvan 1s, 10s, 30s, 1min ja 2min välein, tai valokuvaustilassa yksitellen käsin) miniature efektit, 8mm elokuva ja silent movie.

==''' Scene Mode , SCN '''==
Kameroissa on myös 11kpl valmiita valotusohjelmia erilaisiin tilanteisiin, kuten yökuvaus, ilotulitus, rantakuvaus jne.. ne valitaan painamalla LCD-näytöllä SCN -ikonia ja valitaan alavalikosta tarvittava toiminto.


=='''Toive päivityksestä Panasonic:lle'''==
Voisiko kameraan tehdä firmware päivityksen, joka laittaa valikkoon asetuksen, jolla kameran kuvauksen päällä olon näkee, LCD-äytön ollessa kiinni, takana olevasta punaisesta ledistä (muuttuisi vaikka vihreäksi). Nyt kyllä siitä näkee onko virta päällä vain ei, mutta siitä ei tiedä onko kuvaus pause:lla vai kuvataanko oikeasti. Tämän kyllä näkee LCD-näytöltä, mutta on myös tarpeita kuvata LCD-näyttö kiinni. On tarpeetonta pitää LCD-näyttöä päällä (akun virtaa kuluttamassa), jos esim. häissä jättää kameran pöydälle tilannetta seuraamaan.

Kun mennään 4k-kuvaukseen (Menu-> Record setup -> Rec Format) ja valitaan 4k tulee ikkuna mustalla pohjalla "record 4k...enjoy....please
play back on a 4K compatible TV" sen saa nyt pois hipaisemalla näyttöä (tai odottamalla n. 5s). Saisko sen kokonaan pois jostain valikosta, se vain turhaan hidastaa kuvaustilasta toiseen siirtymistä.

=='''Muuta:'''==
Kamerat voi liittää mukana tulevalla Hdmi-Hdmi-mini kaapelilla TV:hen ja ohjata kameran videoleikkeiden /kuvien esikatselua myös TV-kaukosäätimellä, jos TV tukee "Viera Link "-yhteyttä, Samsung TV:ssä sitä kutsutaan Anynet /Hdmi CEC player:ksi.

VX1:ssä leikkeiden ja valokuvien katselu on hivenen helpompaa (näkyy kaikki leikkeet ilman valikoissa pomppimista) kuin vx980:ssä. VX1:ssä käynnistyksen yhteydessä LCD-näyttön keskelle ilmestyy kahden sekunnin ajan suurikokoinen punainen pallo. Sen sijainti vaan on huono, koska se estää kuvaajaa näkemästä sen takana olevat pienet kohteet. Parempi paikka sille olisi LCD-näytön reunassa.
Onneksi sen saa pois (Menu-> Setup -> Rec/Pause Alert-> On/OFF)

Kameroiden muistikorttien tiedot voidaan siirtää kamerasta sitä tukevien USB- HDD-levyille. Ymmärsin niin että HDD-levyllä tulisi olla oma virta lähde. En tätä kuitenkaan ole testannut, joten tämä varauksella. HDD-levyn, VX1:den manuaaalin mukaan, koot tulee olla yli 160 GB ja alle 2TB

=='''Yhteenveto:'''==
Olen reilun vuoden käytön jälkeen vielä hyvin tyytyväinen Panasonic HC-vx980 hinta-laatu suhteeseen, valitettavasti malli on poistumassa
myynnistä uusien mallien tieltä.
Kuten lähes kaikissa kameramalleissa, hämärässä siinä voisi olla vähemmän kohinaa. Huoneenvalossa laatu on minulle vähintäänkin riittävä.

Mahtuu mukavasti tarvittessa takin taskuun, eikä herätä turhaa huomiota. Sen kuvan laatu on hyvässä valaistuksessa erinomainen. Automatiikka toimii pääosin moitteettomasti.
Hipaisunäppäintoimintoja olen oppinut sietämään, mutta en niitä edelleenkään rakasta.

Panasonic HC-VX1 on yksi parhaista uusista kuluttajaluokan videokameroista hintaluokassaan. Näyttää siltä, että Panasonic on halunnut tehdä selvän eron kalliimpaan Panasonic HC-VXF1 malliinsa ja pudottanut VX1:stä pois infrared-valon, sisäisen etsimen sekä manuaalisäätöpyörän.

Nyt käyttäjät joutuvat tarkemmin miettimään minkä mallin valitsevat.
Panasonic HC-vx980 on edelleen (verrattaessa Panasonic HC-VX1:een) hyvin pintansa pitävä ja jos haluaa paremman Panasonic videokameran alle 1100 € hintaluokassa joutuu hommaamaan Panasonic HC-VXF1 kameran. Toki vx980:llä kuvaaja, kameran vaihtotarvetta punnitessaan ,miettiin miten arvottaa HC-VX1 leveämmän laajakulmaisuuden ja hivenen paremmat hämäräkuvausominaisuudet sekä vakaajan
Se tuo kotivideokameroihin uuden 4K sukupolven, ja vaikka se on pieni kooltaan siinä on paljon omimaisuuksia, jotka löytyvät isommista kameroista, jotka maksavat puolitoista kertaa sen hinnan. Se on kuitenkin pienikokoinen kotivideokamera, etkä saa sillä isompien kameroiden kaikkia hyötyjä.

Ennen ostopäätöstä kaikkia kameraroita on hyvä pitää kädessään ja jos tarvitset kameran, jota haluat pääsääntöisesti kuvata manuaalisäädöillä tämä ei ehkä ole (sen pienestä koosta johtuen) se "sinulle parhaiten sopiva". CMOS-kennolle tyypillistä jelloa esiintyy , jos kameraa siirtää nopeasti edestakaisin sekä VX1:ssä jonkin verran moirea (pinta värisee/välkehtii kuvattaessa tiheäraitaista pintaa, juuri moiren kannalta sopivalta etäisyydeltä, ei siis ole iso ongelma). Zebran puuttuminen on myös ikävä asia.

Uskaltaisin silti luokitella kamerat "edistyneempi kotivideokamera" luokkaan, joten molempia kameroita voi kyllä suositella ensimmäiseksi videokameraksi.
Panasonic HC-VX1 on edeltäjäänsä Panasonic HC-vx980 parempi vakaajan, laajakulmaisuuden ja hämäräkuvauksen osalta, olisihan siinä saanut olla se muutaman euron arvoinen videovalokin.

=='''Panasonic HC-VX1 miinukset:'''==
-ei ole sisäistä etsintä
-ei ole videovaloa
-ei ole infrared valoa
-ei ole manuaalisäätöpyörää
-äänentasoa voi pudottaa vain -30dB

-mikrofonin äänentasoa ei voi säätää kuvauksen aikan ilman, että käyttää kuulokkeita. Kts. vinkki

-huono paikka (keskellä LCD-näytöä) käynnistyksen ilmaisimen suurehkolle punaiselle pallolle
-kaltevuuden korjaustoiminto (Level Shot Function) ei toimi kunnolla


Panasonic HC-VX1 maahantuoja (Focus Nordic p.09-4283 4101, Pakkalankuja 7,01510 VANTAA), saatavilla suositushinta n. 965 euroa.

Vastaa Viestiin