Creative Commons lisenssi

Keskustelua videoiden pakkaamisesta ja välittämisestä internetissä.
theinonen
Viestit: 661
Liittynyt: 13.12.2009 15:47
Paikkakunta: Varkaus

Creative Commons lisenssi

Viesti Kirjoittaja theinonen » 06.11.2011 10:14

Osaisko joku vääntää rautalangasta, mitä Creative Commons license tarkoittaa tekijänoikeuksien ja teoksen käytön kannalta, milloin sitä kannattaisi itse käyttää?

johtamaa
Viestit: 74
Liittynyt: 28.11.2010 22:54
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja johtamaa » 06.11.2011 11:48

Tutustu aluksi http://creativecommons.fi/ osoittesta löytyviin ohjeisiin. Lakitekstin tulkitseminen on maallikolle hankalaa, joten jätän sen tekemättä...

theinonen
Viestit: 661
Liittynyt: 13.12.2009 15:47
Paikkakunta: Varkaus

Viesti Kirjoittaja theinonen » 12.11.2011 18:08

Pikaisella tutkimisella CC-lisenssin idea vaikuttaa hyvältä uudistukselta, joka tulee tarpeeseen public domainin ja "kaikki oikeudet pidätetään" -lisenssin välimaastoon. Voi valita, mitkä oikeudet pidätetään. Asensin CC-haun Firefoxin hakupalkkiin ja kyllähän sieltä kaikenlaista vapaampaa tavaraa löytyy mutta sittenkin aika sekavasti. Kokeilin myös oman Flickr-albumin laittoa cc-lisenssille ja hetihän se löytyy cc-haulla. CC-musiikkia en vain tahtonut löytää edes cc-haulla. Onko kellään parempaa kokemusta cc-julkaisusta ja cc-hausta?

juhaha
Viestit: 21
Liittynyt: 25.08.2010 10:23
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja juhaha » 12.11.2011 21:19

theinonen kirjoitti:Pikaisella tutkimisella CC-lisenssin idea vaikuttaa hyvältä uudistukselta, joka tulee tarpeeseen public domainin ja "kaikki oikeudet pidätetään" -lisenssin välimaastoon. Voi valita, mitkä oikeudet pidätetään. Asensin CC-haun Firefoxin hakupalkkiin ja kyllähän sieltä kaikenlaista vapaampaa tavaraa löytyy mutta sittenkin aika sekavasti. Kokeilin myös oman Flickr-albumin laittoa cc-lisenssille ja hetihän se löytyy cc-haulla. CC-musiikkia en vain tahtonut löytää edes cc-haulla. Onko kellään parempaa kokemusta cc-julkaisusta ja cc-hausta?
http://dig.ccmixter.org/ ?

dig-välilehdeltä "advanced dig" niin voi etsiä monenmoisilla parametreilla.

theinonen
Viestit: 661
Liittynyt: 13.12.2009 15:47
Paikkakunta: Varkaus

Viesti Kirjoittaja theinonen » 13.11.2011 21:27

Vimeoonkin on ilmesytynyt Music Store, missä taitaa melkein puolet biiseistä olla CC-lisenssillä.
http://vimeo.com/musicstore

Mietityttää kuitenkin, mitä tuo Atribution-kohta CC-lisenssissä kulloinkin tarkoittaa (esim. Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States tai Attribution-NonCommercial-ShareAlike tai Attribution-NonCommercial). Samoin vielä jäänyt epäselväksi, mitä tarkoittaa, jos pitää laittaa CC-teoksen metadata jonnekin omassa teoksessa.

sumusva
Viestit: 110
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja sumusva » 09.01.2013 14:57

Osaako joku sanoo noista vimeon ilmaisista kappaleista että voiko niitä käyttää videoissa joissa edustetaan sun omia sivuja tai siuvuja joissa mainostetaan omia kaupallisia palveluja? Niin epäselvää näyttää olevan.

Mikkå
Viestit: 214
Liittynyt: 19.10.2010 17:55
Paikkakunta: Seinäjoki/Pieksämäki

Viesti Kirjoittaja Mikkå » 09.01.2013 18:12

theinonen kirjoitti: Mietityttää kuitenkin, mitä tuo Atribution-kohta CC-lisenssissä kulloinkin tarkoittaa (esim. Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States tai Attribution-NonCommercial-ShareAlike tai Attribution-NonCommercial). Samoin vielä jäänyt epäselväksi, mitä tarkoittaa, jos pitää laittaa CC-teoksen metadata jonnekin omassa teoksessa.
Tuolta sivulta löytyy myös hyvin tietoa noista lisensseistä:

http://creativecommons.org/licenses/

Mikäli ei näy suomeksi, niin alareunasta saa vaihdettua kieltä. Vastaavasti sieltä voi tsekkailla myös nuo englanninkieliset nimitykset.

Muttasiis kysymyksiisi:

by-nc-sa (eli attribution - non-commercial - sharealike eli nimi mainittava - ei kaupalliseen käyttöön - sama lisenssi) tarkoittaa siis sitä, että

a) alkuperäisen tekijän nimi mainittava levitettäessä kokonaista teosta tai osaa teoksesta

b) teosta tai sen osaa ei saa ilman erillistä lupaa käyttää kaupallisissa tarkoituksissa

c) mikäli teosta käytetään osana toista teosta, tulee tämä uusi teos jakaa samalla lisenssillä kuin alkuperäinen. Esimerkiksi siis jos käytät jossain teoksessasi by-nc-sa -lisensoitua materiaalia sinun tulee jakaa omakin teoksesi by-nc-sa -lisensoituna.

Tuo USA-malli lisenssistä ei mielestäni eroa mitenkään "tavallisesta". Tarkat lisenssikohtaiset ehdot voi aina tarkistaa cc:n nettisivuilta.

3.0 tarkoittaa lisenssin versiota. Sama kuin edellisessä, tsekkaa netistä aina tarkat ehdot jos tulee uusi lisenssi vastaan.

by-nc (eli attribution-noncommercial eli nimi mainittava - ei kaupalliseen käyttöön) on sama kuin tuo edellinen muuten paitsi että uutta teosta ei tarvitse jakaa samalla lisenssillä. Eli jos käytät teoksessasi by-nc -lisensoitua materiaalia, voit halutessasi pidättää vaikka kaikki uuden teoksen oikeudet itselläsi. Tai voit jakaa uuden teoksesi vaikka by-nc-nd -lisenssillä.

HUOM! Tietenkään et voi vapauttaa kaupalliseen käyttöön sellaista teosta joka sisältää materiaalia jota ei saa käyttää kaupalliseen käyttöön. Muutenkin kannattaa ajatella niin että lisenssejä voi tiukentaa uusiokäytössä, mutta niiden laajentaminen ei onnistu noin vain.

--

Ja vielä siis kysymykseesi jos oikeasti vastaisin, niin attribution tarkoittaa aina samaa. Eli alkuperäisen tekijän nimi on mainittava mikäli teos jossain muodossa julkaistaan uudestaan. Muut osat lisenssiä sitten rajoittavat sitä uudelleenkäyttöä ja julkaisua.

Muokkaan vielä sen verran, että uudelleenkäytössä ja -julkaisussa tulee mainita myös lisenssi jolla teos on alunperin julkaistu. Yleensä tupataan vaatimaan mainitsemaan myös lähde mistä teos on saatu, mutta en ole varma kuuluuko tämä virallisiin cc-vaatimuksiin.

Yleensä siis teos voidaan attribuutata esim näin:

Keksitty Nimi - Keksitty biisinnimi -- http://www.keksittynettisivu.com/keksittybiisi -- Licensed under CC by-nc (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/)

Vastaa Viestiin