Videokuvan 24/7 lähettäminen nettiin

Keskustelua videoiden pakkaamisesta ja välittämisestä internetissä.
Antennimies
Viestit: 1
Liittynyt: 14.04.2020 17:49

Videokuvan 24/7 lähettäminen nettiin

Viesti Kirjoittaja Antennimies » 14.04.2020 18:30

Minua pyydettiin selvittämään mitä laitteita tarvittaisiin seuraavanlaiseen tarpeeseen:
Pitäisi välittää 24/7 videokuvaa keskeltä metsää, joka sijaitsee korkealla kalliolla. Kenenkä tahansa pitäisi voida katsoa kuvaa. Yhtäaikaisia katsojia arvioisin olevan maksimissaan korkeintaan parisen sataa. Paikalla ei ole sähköä eikä kiinteää nettiä. 4 g nettiyhteys saatavilla. Sähköt tehtäisiin akulla ja aurinkokennolla. Nettiyhteys reitittimellä ja kenties ulkopuolisella antennilla. Tästä saatavilla wlan ja johdollinen lähtö. Tietokonetta ei ole mahdollista tuolla käyttää joten ymmärtäisin että voisi käyttää esim. tälläistä verkkokameraa: https://www.axis.com/products/axis-m1045-lw/
Pystyisikö tällä kameralla toteuttamaan striimauksen? Pystyykö kuvaa katsomaan suoraan tietystä ip osoitteesta ja voiko sen upottaa nettisivuille? Löytyiskö täältä apua ongelmaan ja hyviä vinkkejä? Ensiksi kamera asennettaisiin linnunpönttöä kuvaamaan ja myöhemmin muuhunkin luontoa/eläimiä kuvaamaan.

johkar
Viestit: 198
Liittynyt: 07.10.2005 12:33
Paikkakunta: Lohtaja

Re: Videokuvan 24/7 lähettäminen nettiin

Viesti Kirjoittaja johkar » 14.04.2020 20:43

Ensiksikin tarvitaan sähköä. 4G-reititin jauhamassa jatkuvasti syö virtaa noin 0,5A, IP-kamera noin 0,2A.
Kesäaikaan saattaisi riittää 250W aurinkopaneeli ja 100Ah akku, mutta viimeistään loka-marraskuussa
virtaa ei enää riitä. Tilanne paranee maaliskuun paikkeilla. Keskellä metsää täytyisi myös löytää kohtuullisen varjoton
paikka kohti etelää. Kokemusta on esim että 3x250W ja 220Ah akustokaan ei riitä pimeimpään aikaan vuodesta.
Laitteet kannattaa valita sellaiset että voidaan käyttää suoraan 12V (tai 24V) jännitettä eikä invertteriä tarvita.

Linkkaamallasi kameralla homma onnistuu, mutta näyttäisi että se on vain sisäkäyttöön tarkoitettu.
Ulkona (vaikka kamera olisikin pöntön sisällä) pitäisi käyttää ulkokäyttöön tarkoitettuja IP-kameroita, esim tämä on ihan hyvä tuohon tarkoitukseen https://www.dahuasecurity.com/Products/ ... l/14331?us
Muutenkin ulkona laitteiden ja liittimien kosteussuojaus on tärkeää.

Hyvä ja kompakti 4G-reititin tuohon tarkoitukseen on esim Teltonika RUT240, johon voi kytkeä myös ulkoiset antennit
jos signaali ei metsässä ole riittävä.

Kuvan voi siirtää nettiin ehkä helpoiten siten että varmistaa että liittymässä on julkinen IP ja kameran RTSP-striimiin pääsee ulkoapäin käsiksi (portti 554 täytyy ohjata NAT-asetuksissa).

Kun kameran striimiä voidaan "vetää" ulkoapäin, on monia konsteja millä se saadaan siirrettyä suuremman yleisön katsottavaksi:

1) käytetään jossain olevaa tietokonetta, johon OBS-ohjelma pyörimään ja sisäänmenoksi kameran RTSP-url ja ulostuloksi vaikka Youtube-kanava, Facebook-live tms.

2) edelleen PC, mutta nyt Linux, jossa pyörii ffmpeg-skripti joka hakee kuvan kameralta ja työntää sen vaikka Youtube-livekanavaan. Tämä on ehkä luotettavampi kuin edellinen kunhan asetukset saadaan kohdalleen ja skriptit automatisoitua.

3) Jokin nettipalvelu, joka osaa ladata kameran RTSP-striimiä ja joko työntää sitä haluttuun palveluun tai sitten tarjota upotettavan linkin. Yksi tällainen on mm. Ipcamlive, ilmaisella versiolla voi kokeilla ja se on täysin toimiva, mutta live-videota voi katsoa vain heidän mainoksensa sisältävän sivun kautta.

Kuvaa pystyy tietysti suoraan katsomaan myös liittymän IP-osoitteesta, mutta ei ole järkeä jakaa sitä suurelle yleisölle sieltä, koska liittymä menee nopeasti tukkoon useamman käyttäjän katsoessa yhtäaikaa.

Vastaa Viestiin