Tarvikkeet live streaming -lähetyksiin?

Keskustelua videoiden pakkaamisesta ja välittämisestä internetissä.
theinonen
Viestit: 661
Liittynyt: 13.12.2009 15:47
Paikkakunta: Varkaus

Tarvikkeet live streaming -lähetyksiin?

Viesti Kirjoittaja theinonen » 08.05.2020 19:07

Nyt olisi korona-ajan kysymys. Miten pystyisi tekemään monikameravideokuvausta livenä esim. Youtubeen. Ilmaisena softana Win10:ssä voinee käyttää OBS Studiota. Mutta sitten kysymys siitä, miten saisi esim. kahdesta videokamerasta HDMI-signaalit tietokoneeseen. HDMI-in ei löydy PC:stä enkä tiedä kävisikö edes tähän tarkoitukseen. Videokameroiden usb-liitäntä siirtää vain jo kuvattuja faileja tietokoneelle. Atem mini Pro on aika kallis mutta sillä ilmeisesti saisi tietokoneen usb-väylän kautta streamin softaan ja sitä kautta verkkoon. Onko mitään halvempia vaihtoehtoja? Toimiikohan joku HDMI-USB-adapteri tässä tarkoituksessa?

johkar
Viestit: 198
Liittynyt: 07.10.2005 12:33
Paikkakunta: Lohtaja

Re: Tarvikkeet live streaming -lähetyksiin?

Viesti Kirjoittaja johkar » 08.05.2020 21:26

Koska haluat striimalta kahdelta kameralta, tilanne on vähän hankalampi. Itselläni on Blackmagic Intensity Shuttle, jolla saan HDMI-signaalin USB3-liitännästä koneelle ja OBSiin ja sitä myöten striimiksi maailmalle. Mutta tuo siis vain yhdestä kamerasta.

Tuo Atem mini Pro näyttää juuri siltä mitä tarvitset. Siitä saa näköjään myös suoraan ethernetistä striimin ulos,
esim OBSiin josta sen voi sitten ohjata haluttuun paikkaan. Itse laitteesta voi sitten vaihdella inputia. Atemissa taitaa onnistua myös yhtäaikainen striimi kahdelta kameralta?

Tietysti kysymykseen voisi tulla myös jokin HDMI-mikseri ja erillinen HDMI -> USB3 adapteri, vaikka juuri tuo Intensity shuttle tai sitten Elgato cam link.

theinonen
Viestit: 661
Liittynyt: 13.12.2009 15:47
Paikkakunta: Varkaus

Re: Tarvikkeet live streaming -lähetyksiin?

Viesti Kirjoittaja theinonen » 11.05.2020 19:10

Jossain uudemmissa videota ottavissa järkkäreissä taitaa saada usb:stä myös live-streamauksen ulos ja suoraan tietokoneen usb-väylään. Noilla HDMI->USB -adaptereilla ehkä saa yhden kuvan sisään tietokoneeseen ja OBS:iin mutta jos on toinen adapteri toisessa usb-liitännässä, se saattaa kuitenkin olla tietokoneessa samassa väylässä eli vastaa hubia jolloin kahta kameraa ei sitenkään ehkä saa toimimaan. Lisäksi epäilyttää, kuinka HDMI-USB-adapteri toimisi, koska niissähän ilmeisesti on sisällä prosessoivaa elektroniikkaa, joka ottaa jostain virrankin ja hidastaa signaalia. Eli nehän eivät ole pelkästään passiivisia rewiring adaptereita, minkä jo hinnastakin voi päätellä. Kömpelöltä kuulostaa myös se, jos pitäisi vielä lisäksi hankkia HDMI-mikseri. Ratkaisu on vielä hakusessa.

johkar
Viestit: 198
Liittynyt: 07.10.2005 12:33
Paikkakunta: Lohtaja

Re: Tarvikkeet live streaming -lähetyksiin?

Viesti Kirjoittaja johkar » 12.05.2020 19:41

Tosiaan, aloituksesta ei selviä että onko PC kannettava vai pöytäkone?

Jos on kannettava niin sitten ei oikein muita mahdollisuuksia ole kuin se USB3, tai Applella Thunderbolt / USB-C.

Pöytäkoneeseenhan sitten saa PCIe - kortteja, löysin esim Blackmagic Decklink Quad HDMI:n joka voisi soveltua. Siitä saisi 4 HDMI-striimiä OBSiin.

Ja tuossa Atemissahan tosiaan on se rtsp-striimi ethernetin läpi, senhän saa myös nätisti OBSiin.

Jarkko Montonen
Viestit: 2
Liittynyt: 14.04.2020 15:31

Re: Tarvikkeet live streaming -lähetyksiin?

Viesti Kirjoittaja Jarkko Montonen » 19.05.2020 22:14

theinonen kirjoitti:
08.05.2020 19:07
Atem mini Pro on aika kallis mutta sillä ilmeisesti saisi tietokoneen usb-väylän kautta streamin softaan ja sitä kautta verkkoon. Onko mitään halvempia vaihtoehtoja? Toimiikohan joku HDMI-USB-adapteri tässä tarkoituksessa?
Atem Mini Pro on aivan järkyttävän halpa. Se ei ominaisuuksiinsa nähden maksa yhtään mitään. Sillä et tarvitse myöskään tietokonetta tai OBS:ää välissä vaan saat kuvan mikseriltä suoraan Youtubeen. Yhtään tuon helpommaksi tämä ei tänä päivänä mene. Jos tarvitset HDMI-USB "adapteria" niin ota Ajan U-Tap HDMI. Sitä ei saa Claes Ohlsonilta 30 eurolla mutta se toimii.

theinonen
Viestit: 661
Liittynyt: 13.12.2009 15:47
Paikkakunta: Varkaus

Re: Tarvikkeet live streaming -lähetyksiin?

Viesti Kirjoittaja theinonen » 23.05.2020 16:41

Kiitokset vastauksista. Olen vähän koittanut sulatella tätä live striimausta. Aluksi ajatuksena oli, että pitäisi vain yksi tapahtuma striimata eikä siihen halunnut sijoittaa kuin ehkä muutaman kympin johonkin adapteriin. Mutta nyt alkanut myös vaikuttaa, että live striimauksesta on tulossa ns. uusi normaali. Kuitenkin tuo Atem Mini Pro:n noin 700 euron hinta tuntuu aika suolaiselta. No, maksaahan sitä kamerat ym. usein enemmänkin. Pro-mallissa kiinnostaa mm. tuo monikamera näyttö. Hyvältä vaikuttaa myös se, että mikseri tekee raskaan työn ja ulostulon voi valita niin kevyeksi kuin on tarvetta yhteyksien kannalta. Mikserin siis saa suoraan liitettyä verkkoon ilman tietokonetta mutta miten tapahtuu kirjautuminen esim. Youtubeen tai Facebookiin? Voiko monitorina käyttää iPadia vai vaatiiko aina vähintään läppärin? Voikohan iPadin tai iPhonen kautta saada langattomasti lähetystä verkkoon? Tämä on nyt mulle aika uutta juttua, siksi kyselen.

D3X
Viestit: 800
Liittynyt: 22.08.2012 20:24

Re: Tarvikkeet live streaming -lähetyksiin?

Viesti Kirjoittaja D3X » 31.05.2020 14:12

Minulla on myynnissä tuolla Myydään puolella täysin valmis laitteisto joka hoitaa RTMP lähetyksen ja sen koodauksen.

Vastaa Viestiin